Filmul 21 de Rubini, cenzurat peste tot. Autorii acuză

Distribuitorul și producătorii filmului artistic 21 de Rubini denunță acțiuni repetate de cenzură a mesajului filmului, prin anularea proiecțiilor în mai multe locații publice din țară. Potrivit unui comunicat de presă, acțiunile inteprinse în acest sens de primari, directori de case de cultură sau de cinematografe, administrate de consiliile locale sau de primării, nu sunt doar o ofensă la adresa culturii și a artiștilor, ci suprimă libertăți garantate de Constituția României, care prevede că „libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile” (art. 30 alin. 1) şi că „cenzura de orice fel este interzisă” (art. 30 alin. 2).

„În foarte multe localități din țară, administratorii spațiilor publice în care, în mod curent, se desfășoară proiecții cinematografice, au refuzat difuzarea filmului românesc 21 de Rubini, cu toate că pelicula nu conține instigări la violență, nici pornografie, nici alte elemente neadecvate unei proiecții publice, ci este destinată publicului larg, fiind clasificată de Centrul Național al Cinematografiei cu ratingul A.P.12.
Au existat localități unde, la presiunile autorităților locale sau ecleziastice, proiecțiile au fost anulate de funcționarii publici cu putere decizională:
● Marghita, Casa de cultură eveniment anunțat pentru 5 noiembrie 2023.
La ordinal primarului, a fost anulată proiecția, care urma să aibă loc în prezența regizorului Ciprian Mega și a maestrului Dorel Vișan.
● Cluj, Cinema Victoria, 10 noiembrie 2023.
Fără explicații, ușile cinematografului au rămas închise, la ora 15.00, când spectatorii așteptau să intre pentru a viziona filmul. Ulterior, administratorul cinematografului a invocat probleme tehnice, deși, în aceeași zi, au fost difuzate alte filme, în aceeași sală, atât înainte, cât și după intervalul orar alocat filmului nostru.
● Focșani, Colegiul Național Unirea, proiecție anunțată pentru 25 noiembrie.
Directorul instituției de învățământ a anulat vizionarea cu public, care urma să aibă loc în sala de festivități a Colegiului, unde, în mod curent, se organizează astfel de evenimente. Directorul a catalogat filmul ca fiind ”controversat”, deși nu l-a vizionat, insistând că, dacă nu ar fi anulat proiecția, ar fi avut ”mari probleme”. ”Nu este prima instituție publică în care vă este anulat evenimentul. La noi, nu are ce căuta acest film. Motivele vă sunt cunoscute, știți mai bine decât mine pe cine supără acest film. Eu nu vreau probleme!”, a încheiat directorul Colegiului Național Unirea, care nu s-a lăsat înduplecat nici de faptul că orașul a fost împânzit cu afișe care anunțau proiecția 21 de Rubini la Focșani.
● Odobești, Casa de cultură, proiecții anunțate pentru 25 și 26 noiembrie. Directorul Casei de cultură a anulat vizionările publice ale filmului nostru, deși el fusese difuzat, anterior, în Odobești, iar publicul prezent a fost încântat. Funcționarul decident ne-a mărturisit că el nu a văzut filmul, dar ”acel film nu va fi difuzat în Odobești și vă sfătuiesc să nu mai încercați nicăieri în Vrancea, pentru că nu veți putea!”, mai precizează autorii.

Conform comunicatului, 21 de Rubini este un film de autor, iar regizorul, Ciprian Mega, este preot ortodox.
21 de Rubini este o radiografie a României, după 34 de ani de la Revoluție, o poveste cu politicieni și ierarhi corupți, cu securiști atotputernici, cu procurori implicați în malaxorul conștiințelor, dar, mai ales, este un film despre oameni, despre sufletele lor, despre pocăință și despre iertarea colectivă, potrivit sursei citate.

21 de Rubini este un film în care, pe lângă starurile internaționale Mickey Rourke, Anthony Delon, Elisabetta Pellini, și-au adus aportul actori români foarte apreciați, precum Corina Moise, Dorel Vișan, Magda Catone, Dana Rogoz, Răzvan Vasilescu etc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Author

11 Comentarii

 1. Evident ne este !
  Eu vă tot spun, da’ voi nu vreți să mă credeți:
  Oameni buni, Colonia Marginală Eșuată MUTĂ DECISIV spre faliment.
  Financiar, dar și moral, măRog…😪

 2. „21 de Rubini este un film în care, pe lângă starurile internaționale Mickey Rourke, Anthony Delon, Elisabetta Pellini, și-au adus aportul actori români foarte apreciați…”

 3. Si uite asa se maniPULEAZA creierul redus al oilor si se satisface sentimentul de impotrivire si opozanta cu ,,filme interzise,,pline de adevaruri si dezvaluiri pe care toti le stim si care le.am simtit pe pielea noastra de 33 de ani incoace.Romanii isi merita oricum soarta ,sant imposibil de dezbinati si usor de manipulat,iata rezultatele😉

 4. Bor-poratia are influiente peste tot. Organizatie de prostirea neamului acest BOR.Au mai fost filme interzise de biserica in vest.Dar pana la urma au fost acceptate.Au iesit si acolo la iveala toata mizeria popilor. O mizerie este acest BOR plin de securisti si de popi-afaceristi sau popi-politicieni.

 5. Da tre’ să vin de dincolo să vă spun că nu-i un film la care să-ți cumperi bilet; și nici ă’lalt cu Arsenie Boca. Sunt așa, carcase pentru incinte frigorifice și din care să tai câte un jingle pentru evenimente la primăria Timișoara, Brașov, sectorul1; merg câteva faze pe panouri fără sonor la evenimente politice cu aranjamente ca-n Nunta mută dar se pot face și bucăți cu Michi Rourke de pâna la nouă săptămâni jumate în vestibul la cabinete de recuperare creanțe estetico-lirice.

 6. Ceea mai veche metodă de reclamă … plângerea de cenzură cine il cenzurează ? unul pe persoană fizică ? Ordin de la Bruxelles de la Werner ? cenzura din capul vostru …SRI -ul DNA -ul cine mai exact cenzurează in 2023 ??? :)))) sunteți penibili numai știți să prezentați un film decât cu minciuni ??

 7. Filmul evreului care si a batut joc de romani si Arsenie Boca nu a intampinat astfel de probleme. Din contra.

 8. Halal reclamă. Mai nou fiecare autor, jurnalist sau actor care vrea să fie băgat mai mult în seamă se plânge de cenzură.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.