„21 de rubini”, un film, încă nereușit, despre corupția din Biserică și Stat

Am urmărit cu interes ecoul filmului „21 de rubini”, realizat de preotul-regizor Ciprian Mega, de la lansarea sa în București, din data de 3 noiembrie, până în ziua de astăzi, când acest film umple sălile cinematografelor.

Am urmărit nu neapărat reacțiile spectatorilor neavizați sau a criticilor de film, ci, mai ales, unda de şoc pe care o bănuiam că se va resimţi în interiorul BOR. Imediat, nu neapărat ca o asumarea a respectivelor vini (nu sunt naiv), găsesc că ar fi fost potrivit ca această imensă mașinărie socială să înceapă să inițieze un proces de cauterizare a anumitor răni purulente, prezentate, artistic, în film.

Speram că intenția preotului-regizor-avertizor de integritate, de a iniția un astfel de proces anevoios, va fi încununată de succes, că preoţii nu vor mai aştepta în laşitate o schimbare pe care să o facă Dumnezeu în locul lor, deşi parte din responsabilitatea pentru aceste lucruri este şi a lor. M-am înșelat, nu am luat în considerare caracterul milenar al Bisericii și dimensiunea timpului în care aceasta lucrează instituțional. Ecourile, dacă or fi, probabil răsună asurzitor în şoapte, prin cabinete cu canapele moi. Nu cred că aceste şoapte vor face o masă critică, astfel încât să se transforme într-un glas, într-o voce mai mult sau mai puţin oficială. Cât despre poziţii oficiale, probabil au fost epuizate în particular, tot pe şoptite.

Desigur, tăcerea de până acum s-ar putea să se prelungească până în veşnicie, din dorința de a arăta că filmul preotului Ciprian Mega este doar o creație artistică. Altfel, ferească Dumnezeu (!) de vreo reacţie prin care să se rişte validitatea acestui denunț făcut de unul dintre clericii nesupuşi, care ţine în adevăr crucea lui Hristos. Poate că liniștea aceasta este doar aparentă și glasul autorității se face simțit doar prin simpatizanți sau supuși. Explicabilă ar fi astfel prezentarea filmului, semnată de profesorul Eugen Munteanu, pe portalul G4Media.ro, în 4 noiembrie, în care acesta, printr-o accentuat perversă şi aparent elevată manieră, poziționează autorul filmului în barca anti-occidentalilor, pentru a obține o reacție de antipatie din partea occidentaliştilor de profesie. După spusele sale, premierea la Moscova a unei alte producții cinematografice a preotului Ciprian Mega ar trebui să ofere spectatorului cheia de interpretare a intenției autorului. Cu aceeași intenție, filmul „21 de rubini” este categorisit de către Pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în ziaruldeiași.ro în 5 noiembrie, a fi o „pastişă după filmul rusesc „Leviathan” din 2014, al exceptionalului regizor Andrei Zviaghinţev”. Preacucernicul părinte, neîndrăznind din modestie să se afunde în subiect, pasează, cu încuviințare, cititorului de știri ieșean opinia unui alt preot, părintele Constantin Prodan, un om deosebit de fin, care, probabil din dorința de a împăca țapul cu cotorul verzei, și-a exprimat tristețea față de faptul că părintele-regizor nu s-a axat pe viața sfinților în viață.

Ieri, am aflat de pe pagina oficială a filmului că autoritatea se exprimă și mai abscons, așa cum îi stă bine unei instituții slujite de pitici vrednici de încredere, cu trecere la omul politic flămând de voturi, în cazul de acum, un primar. Astfel, aflu fără stupoare că edilul liberal din Marghita, la presiunile protopopului, a interzis pur şi simplu proiectarea programată în localitatea sa pe motiv că s-au vândut doar 26 de bilete într-o sală de peste 300 de locuri și că, din cele 26 de bilete, două erau chiar ale Excelenței Sale. Nu a urmat nici măcar un singur protest din partea acelora care urlaseră cu puţin timp înainte din toți bojocii că a fost cenzurată marea producție documentaristică „Arsenie. Viața de apoi”! Înţeleg şi asta (nici în această dialectică nu am naivităţi). Are și cenzura orientările sale.
Bârfele de pe la colțurile străzilor Marghitei, ori poate revolta celor, nu puțini, care doriseră să vizioneze filmul în prezența echipei de producție sau faptul că primarul nu putea să își recupereze banii dați pe cele două bilete l-au făcut pe primul cetățean al urbei să aibă un fals gest de bunăvoință. L-a sunat pe maestrul Dorel Vișan, distribuit în film chiar în rolul unui primar, pentru a reprograma proiectarea. Acesta era plecat din țară și fără responsabilități în gestionarea problemei create. Și, uite-așa, încurcatele căi de mâna slujitorului Domnului par a defavoriza culturalizarea întru îndreptare a publicului cinefil din Marghita, vizionarea filmului rămânând a fi la o dată indecisă, la dispoziția lui domn primar.

Din titlu susțineam că acest film este „încă” nereușit, în sensul împlinirii sale întru o schimbare a Bisericii, a societăţii. Rămâne doar intenția onestă, după opinia mea, a realizatorului, aceea de a vedea această schimbare în timpul vieții noastre. Rare ori cineva poate schimba, așa cum se cuvine, un sistem din interiorul său. Reformatorul sau „ritosul”, cum a fost numit preotul Ciprian Mega, va fi susținut de către cei ca el doar în șoaptă, de superiori va fi tratat cel puțin cu severitate părintească, iar slugarnicii îl vor considera iudă. Îi rămân două lucruri de făcut. Ori să asculte sfatul diluat de a o lua pe drumul lui Ion Creangă și, astfel, să poată deveni un povestitor de excepție, ori să continue acest drum până vreun popă își va asuma rolul de pedepsitor în numele instituției autonome.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

12 Comentarii

 1. Ahaa …deci Biserica e Vinovata că în România Comuniștii veniți pe tancuri in 44 și fii și nepoții lor sânt la putere azi și au furat,îmbolnăvit,fugărit,ucis și degradat viata românilor.BA VOI SANTETI NISTE CAPUSE,TERORISTE,MIZERABILE!!!Biserica și românii nu va sânt pe plac pentru că exista și nu reușiți să impuneți,cu cozile de topor și trădătorii vostri IDEOLOGIA DICTATURII DIGITALE.BA….INSOLENTILOR,DACA NIMENI NU VA ZICE NIMIC SI VA TOLERAM ASTA NU INSEAMNA CA DACA VRETI SA NE INCALECATI NU DAM CU VOI DE PAMANT,DE VA IESE SINGE PE OCHI SI PE URECHI,ATENTIE MARE PE UNDE MERGETI SI CE FACETI CA S.AR PUTEA SA VA VINA DE UNDE NU VA ASTEPTATI.LASATI.NE IN LEGEA NOASTRA IN PACE.

 2. SA NE RUGAM PENTRU VOI, BICISNICII CARORA VA PUTE DUMNEZEU,aveti credinta voastra in inima, asa cum aveti parintii pregatiti pentru azile, VA PUTE BISERICA, AVETI BOALA PE PREOTI, DESI NU TOTI SUNT POPI CU LACOMIA IN INIMA SI DESFRANAREA IN SANGE, VA PUT TRADITIILE NOASTRE ROMANESTI, VOI SUNTETI BUNI DE SCLAVI IN OCCIDENT, CA DOAR VETI STRANGE CUREAUA SI NU VETI SPUNE NICI PĂS! ACOLO…ACOLO NU MAI E DUMNEZEU. JOACA DRACU TONTOROIUL IN VIETILE LOR SI IN FOSTELE LOR BISERICI. ASTA VRETI SI LA NOI?! CE MAME AU FACUT FII CA VOI? CU SIGURANTA DIN CELE CARE L-AU PIERDUT PE DUMNEZEU! SI NICI VOI NU L-ATI MAI GASIT. DACA DA O BOALA GREA PESTE VOI, O SA VA TARATI CA RAMELE PRIN BISERICI. AM MAI VAZUT VITEJI CA VOI! DUMNEZEU VA ASTEAPTA, FITI SIGURI CA NU VA SCAPA!

 3. Turnătorul la Secu’ Arseniie a fost folosit, post-mortem, de Secu’ tutelară, pentru o operațiune de manipulare pe-scară-largă a prostimii carpato-danubiano-pontice, cu creearea unui complex-mausoleu și a unei afaceri extinse, axate pe imaginea pictorului ‘lii, ridicat din anonimat dă dinastiia halogenă dă putori ce mai speră că-și mai recapătă privilegiile avute, la fel ca castelu’ dă la Săvîrșin…
  https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/este-un-abuz-preotul-ciprian-mega-cere-parchetului-general-sa-preia-dosarul-in-care-e-acuzat-de-violarea-vietii-private-4405685/

 4. Imre Da, biserica este vinovata de mult mai multe decat sunt bolsevicii si nazistii la un loc. Biserica atat cea din Rusia cat si cea din Ro este plina de securisti.Hai nu te fa ca nu stii. Si tot biserica prin popi a reusit sa trimita la puscarie pe multi.Prin ” taina spovedaniei” .Sa nu mai zic de BOR care in comunism a pus mana pe celelalte biserici .Sa nu mai zic ca manipuleaza grosolan pe unii naivi ce stau in genunchi sa pupe moaste. Sa nu mai zic de ipocrizia in care se scalda. Se opun oricarui progres economic sau cultural.Ca vezi doamne sunt diavolesti.Sa nu mai spun de pomohacii,calistratii si ceilalti violatori si batausi din biserica. Sa nu mai spun de faptul ca se opun ipocritii cand este vorba despre educatie despre sanatate.A,era sa uit,in campaniile electorale li se umple pusculita cu bani pentru a manipula votantii.

 5. Păstrând proporțiile demersul preotului-regizor Ciprian Mega seamănă cu demersul domnișoarei Lasconi față de mama ei doamna Lasconi. Mai este până la Martin Luter. Și neoprotestanții se vor reformatori.

 6. Acest film m-a impresionizat pana la deces.
  Am plans mult dar m-am si razand distrat.

 7. Aud si acum in ureche melodia notelor de la Tecelinemateca.

 8. Roledana si Rickey Mourke au facut schimb de buze estetice?

 9. Pe mulți din ortodoxie și enoriași ii deranjează adevărul! Este realitatea tuturor timpurilor că biserica de orice cult a fost și rezistat că stat în stat, stați să vedeți când vor grohăie penticostalii, o sa vrea și ei catedrala cu fonduri din bugetul statului român!

 10. Decand ti-ai taiat perciunii si nu mai porti tichie, ai ajuns sa te crezi crestin? Iar mizeria asta de film nu umple nicio sala.

 11. Tot mai „super OK” sunt batman, supreman, spiderman, kkman, barbie, teambuilding…..asteA filme vericilor. Vizionari placute incultilor!!! Ma intreb voi chiar ati vazut vreun film?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.