Firea i-a înșelat din nou pe bucureșteni

Oamenii au râs când au aflat de concursul ”Cea mai frumoasă fațadă” anunțat de primarul general în luna mai. Au fost trei categorii de premii, toate generoase, valoarea totală fiind de 214.000 de lei.

Pe data de opt septembrie 2017, Primăria Capitalei a anunțat câștigătorii. În jurul competiţiei de balcoane, faţade şi grădini, au apărut însă multe controverse.

Pe site-ul dedicat concursului, fotografiile câştigătoare au doar câteva vizualizări, dar sute sau zeci de aprecieri și pot fi văzute pe http://concurs.pmb.ro/ și pe http://concurs.pmb.ro/pages/premii. Pe cine va mai arunca vina Gabriela Firea de această dată?

În 17 mai, Pimăria Capitalei, prin ARCUB, a lansat concursul ”Cea mai frumoasă faţadă”, cu premii totale de 214.000 lei pentru cel mai frumos balcon, cea mai frumoasă gradină sau cea mai frumoasă faţadă. Termenul iniţial de înscriere a fost stabilit pentru 26 iunie, dar, ”la cererea cetăţenilor”, a fost prelungit până în 20 august.

Conform regulamentului, concursul s-a desfășurat și pe categorii (categoria persoane fizice, categoria asociaţii de proprietari/locatari, categoria persoane juridice). Deliberarea juriului a durat aproape două săptămâni, iar vineri, 8 septembrie, au foat anunțați câștigătorii. Din cele 92 de fotografii, în finală au ajuns 51. Numai că, pe 8 septembrie, printr-un comunicat sec, au fost anunţaţi doar câştigătorii, iar fotografiile au fost postate abia două zile mai târziu.

Inexplicabil este că jumătate dintre premii sunt “premiile publicului”, adică acordate, teoretic, după votul acestora. Nimeni nu ştie cum au putut vota oamenii.

Primele suspiciuni

Curioși, bucureștenii au vrut să știe cum s-au acordat premiile. Surpriza a fost că, pe site-ul dedicat concursului, fotografiile câştigătoare au doar câteva vizualizări, dar sute sau zeci de aprecieri ceea ce din punct de vedere tehnic este imposibil. Nu se ştie cum le-au obţinut, din moment ce pozele trimise de oameni au fost publicate la două zile după anunţarea premiilor. Fotografiile ar fi trebuit publicate pentru a putea fi votate.

Un balcon de pe Bulevardul Decebal, din Capitală, a fost premiat de Primăria Capitalei cu 3.000 de lei. Juriul a decis că este “cel mai frumos balcon” din oraș. Numai că balconul are un acoperiș improvizat, pentru care proprietarii aveau nevoie de autorizație și de acordul vecinilor. Potrivit regulamentului de concurs, participanţii şi-au asumat pe propia răspundere că sunt în legalitate.

Casa de pe strada Popa Nan, colţ cu stradă Timpului, a fost votată de juriul Primăriei drept casa cu ”cea mai frumoasă faţadă”. Este o vilă cu două etaje, construită în perioada interbelică. Oamenii din zonă spun că este plină de vegetaţie dintotdeauna și nu ar fi creația locatarei.

”Cea mai frumoasă grădină” pare să fie o captură de pe Google Street View. Controversele continuă, nimeni nu dă explicații, iar bucureștenii se simt înșelați.

Cine sunt câștigătorii

La secţiunea ”Cea mai frumoasă faţadă”, juriul i-a acordat premiul întâi lui Cătălin Popescu, iar publicul Alinei Gabrielei Ştefan.
La secţiunea ”Cel mai frumos balcon”, premiul întâi al juriului a mers către Radu Șofran, jurnalist la Radio România, iar cel al publicului către Violeta Pirlea.

La secţiunea ”Cea mai frumoasă grădină”, juriul a acordat primul loc lui Ion Boţan, iar publicul Elenei Mustea.

În afară concursului, juriul a decis să acorde tuturor participanţilor validaţi premii speciale de participare, prin care ”sunt răsplătite eforturile de implicare ale bucureştenilor în activităţi de înfrumuseţare a oraşului în care locuiesc”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.