Fluxuri mari de gaze prin România

Luna ianuarie a fost în general  calmă”, în ceea ce privește fluxurile de gaze din România. În general, consumul a fost asigurat în general de producția curentă și de extracția din depozite, nu au fost importuri iar la categoria exporturi, cantități relativ mici au ieșit către Ungaria, traderi care au cumpărat anterior gazul pentru a-l vine în aceastî perioadă. Odată cu prima zi a lui februarie, totul s-a schimbat. Azi, 1 februarie, dintr-o dată, importăm 7,2 milioane de metri cubi din Bulgaria și exportăm (tranzit, în fapt), către Republica Moldova – 0,4 milioane mc, Ucraina – 2,8 milioane mc și Ungaria – 2,7 milioane de mc. Diferența dintre importuri și exporturi, 1,3 milioane mc, rămâne în țară.
Totalul surselor de gaze arată 54,3 milioane de metri cubi, din care producția internă este de 24 milioane de metri cubi, extracția din depozite 21,3 milioane de metri cubi, diferența fiind reprezentată de importuri.
Producția locală de gaze este asigurată de Romgaz, Petrom, și, mai nou, BSOG – în Marea Neagră. Importurile din Bulgaria reprezintă o sursă de gaze din altă parte, fie că poate fi vorba de gaze rusești(cumpărate din Bulgaria , au sursa de proveninență UE, deci nu sunt embargo), fie de gaze din Azerbaidjan, fie de gaze lichefiate descărcate în terminalurile de la Mediterana, apoi intrate pe conducte către beneficiarii finali.
Recomanda 3
Mihai Soare 1295 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Un MWh in 2019 – media 145 lei. Un MWh in 2022 – media 650 de lei. Tradus altfel in 2019 plateam 300 de lei factura la gaz pt 205KWh iar in 2022, fara subventie, 1420 de lei. Propriu zis cu subventie vreo 600 de lei. Imaginati-va cand se vor scoate subventiile ce va fi de toti romanii. Este strigator la cer. Profiturile record ale baietilor din enegrie este de fapt saracirea noastra a tuturor. Orice ar zice unii, sunt puscariabili, este o problema de securitate nationala si statul nu ia masuri ci se complace si intra in acest joc ca sa scoata din bugetul tarii bani si sa ii dea unor baieti din energie. Raul facut, inflatia declansata, profiturile imense sunt acte criminale. Romanii ar trebui sa ii calce pe cap. UE nu ia nicio atitudine ci dimpotriva sunt si ei in aceasta ecuatie.

  2. „Pretul energiei este facut pentru”

    Pretul energiei a luat-o razna cand nu se banuia „razboiul Rusiei”, e comanda de la Davos catre BXL.

  3. Traderi=Speculanți/băieții deștepți/hoți cu acte Cum dracu sa mai ai stabilitate pe piata de energie. Plimba gazul și îi înzecesc valoarea de vânzare.

  4. Pretul energiei este facut pentru „razboiul impotriva Rusiei” dupa cum au scapat adevarul recent!
    Este comanda venita de la jandarmul mondial, asa ca toate justificarile/minciunile guvernantilor despre preturile gazelor/curentului sunt pentru linistirea fraierilor „democratiei”.
    De fapt, toata tara este asa in prezent, fraiera, dusa cu zaharelul poreclit shengen la nesfarsit….
    ” Trebuie sa ne sacrificam daca vrem ca copiii nostri sa traiasca in democratie”

  5. Importul/exportul de gaze și curent; raiul hoților.
    Că cine dintre outsideri poate verifica în ce parte merg gazele prin țeavă și curentul prin sîrme. Angajat fiind, vezi ce-ți arată aparatele. Mai nou prin sistemul informatic. Nici pt un aitist nu e greu să schimbe în program din „+” în „-” și invers. Dar poate insaidări le schimbă dintr-o interfață, dintr-un birou.

  6. Daca sunt gaze rusesti,de ce le cumperi din Bulgaria si nu de la rusi direct?
    Din calcule reiese ca noi avem necesar de import gaze 11 milioane de m cubi,dar noi importam de la bulgari 1,3 milioane m cubi.si diferenta de la ce traderi o luam? Important este la ce pret se importa si la ce pret ni-l vand noua,consumatorilor casnici.Daca la bursa, pretul gazelor a scazut,de ce nu a scazut pretul in facturi? Cum a aparut peste noapte BSOG,al cui este,cine sunt actionarii ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.