FMI decide în favoarea Rusiei într-o dispută Kiev-Moscova

FMI a decis că Federaţia Rusă are legea de partea ei atunci când face presiuni pentru ca Ucraina să ramburseze o datorie de 3 miliarde de euro care va ajunge la scadenţă duminica aceasta. Odată luată această decizie de către FMI, Rusia va avea o pârghie în plus pentru a împiedica Kievul să primească un împrumut de 17 miliarde de la instituţia financiară internaţională cu sediul la Washington.

O serie de analişti critică decizia FMI, considerând că astfel i se oferă lui Vladimir Putin posibilitatea să acţioneze împotriva Ucrainei. “Nu are sens”, spune analistul Anders Aslund, expert pe Ucraina la Atlantic Council.

Ce s-a întâmplat. Guvernul de la Kiev, acolo unde ministru de Finanţe este americano-ucraineanca Natalie Jaresko, a reuşit să obţină o reducere a datoriei externe a ţării. S-au semnat acorduri în acest sens cu marii creditori, printre care şi gigantul american Franklin Templeton. Numai că Rusia a refuzat categoric să accepte restructuraea datoriei de 3 miliarde de dolari. FMI a trebuit să decidă ce tip de datorie este aceasta, iar concluzia, publicată miercuri, a fost că este vorba de o datorie oficială, suverană.

Legile care guvernează FMI spun că în cazul unei datorii suverane faţă de un alt stat membru FMI, ţara datornică trebuie să demonstreze “bună credinţă” măcar în ce priveşte încercarea de a negocia a această datorie, dacă doreşte să primească noile tranşe ale unui imprumut FMI. În cazul de faţă, Ucraina trebuie să ajungă la un acord (puţin probabil) cu Rusia pentru a primi cele 17 miliarde de dolari de la FMI. Or, scrie Financial Times, oficialii FMI nu consideră că Ucraina poate demonstra în acest moment aceasta bună credinţă pe relaţia cu Rusia.

În ultimul timp, conducerea FMI a încercat să modifice aceste regulamente care interzic creditarea unui stat care intră în incapacitate de plată în relaţia cu un alt stat membru FMI. În urmă cu un an, FMI a decis că poate finanţa o ţară în situaţia actuală a Ucrainei, cu condiţia amintită mai sus a bunei credinţe. A fost o modificare care a înfuriat Moscova. Acum se pare că Fondul ofera si Rusiei o victorie, însă una mai mult de imagine.

Creditul de 3 miliarde din partea Moscovei a fost oferit fostului regim al luiViktor Ianukovici, prin intermediul unui fond suveran din Rusia. Actualul regim de la Kiev a susţinut că acel fond este de fapt o entitate comercială şi astfel datoria nu ar intra sub incidenta regulilor amintite. FMI a concluzionat însă că obligaţiunile ucrainene au fost cumpărate de acest fond din Rusia în numele guvernului rus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.