FMI trece de la austeritate la taxarea marilor averi

Deținătorii marilor averi trebuie să plătească mai mult statului, arată Fondul Monetar Internațional într-un raport care a stârnit repede dezbateri aprinse, în special în Statele Unite, acolo unde administrația republicană pregătește o reformă fiscală care, spun criticii, ar duce la o inegalitate și mai pronunțată a veniturilor, prin reducerea impozitelor pentru cei mai bogați americani. Directoarea FMI, Christine Lagarde, „i-a avertizat pe liderii politici că reducerea impozitelor pentru cei bogați riscă să submineze creșterea economică prin erodarea coeziunii sociale“, scrie The New York Times, în timp ce publicația britanica de centru-stânga The Guardian este și mai tranșantă: „Taxarea mai agresivă a bogaților va reduce inegalitățile fără a avea un impact negativ asupra creșterii economice“.

Studiile realizate de FMI au luat în calcul evoluția impozitelor pe marile venituri în ultimele decenii. Acestea au scăzut în țările OCDE de la o medie de 62% în 1981 la 35% în 2015, în plină perioadă de austeritate și de contractare a economiilor. Potrivit FMI, impozitul optim pentru aceste averi ar trebui să fie de 44%. Este exact ceea ce propune în Marea Britanie opoziția laburistă – un impozit de 45% pentru veniturile de peste 91.000 de euro și un impozit de 50% pentru cele mai mari de 140.000 de euro.

Presa franceză arată că scopul este reducerea inegalităților, nu neapărat impozitarea agresivă a celor mai bogați. De aceea pot fi luate în calcul și alte instrumente, precum taxe mai mari pe succesiune, taxarea mai mare a bunurilor de lux sau a veniturilor din dividende. Apoi, FMI a pus accentul pe ajutoarele sociale, programele de securitate socială pentru bătrâni și copii, instrumente prin care s-a realizat cea mai mare reducere a inegalităților în ultimii ani.

Există însă o piedică în calea acestor politici propuse de FMI țărilor occidentale, arată publicația canadiană Le Devoir. „FMI recunoaște că asemenea reforme pot fi puse în practică mai greu, deoarece cei mai bogați tind să aibă mai multă influență asupra politicii.“

Recomanda 4

6 Comentarii

  1. Cei bogați, de obicei, fac politică. Doar n-or fi tâmpiți să legifereze impozite mai mari pentru marile averi deci și pentru ei!

    • Asa este, dar trebuie imbunatatit fata de versiunea veche. Pana la urma este singurul sistem uman, orientat catre nevoile intregii populatii si nu doar a unei clase de paraziti umani care-si rezolva problemele folosind salariati mentinuti in mod deliberat in saracie sau platiti sub meritele lor reale.

Comentariile sunt închise.