Franţa: Bucureştiul nu va primi un termen de aderare la Schengen

România nu va primi acum un termen pentru aderarea la Schengen, aşa cum a sugerat preşedinţia ungară a UE, ci doar atunci când va fi pregătită, pentru că astăzi demonstrează că la frontiere şi în justiţie „încuietoarea funcţionează, dar fereastra este spartă”, a susţinut ministrul francez pentru Afaceri Europene, în faţa Adunării Naţionale, pe 23 martie.

Ministrul Laurent Wauquiez a declarat că, din punct de vedere al rezultatelor efective, „trebuie să spunem că lucrurile nu sunt uşoare”. „Sub aspect strict juridic, criteriile Schengen pot fi îndeplinite la un moment dat de cele două ţări. Cu toate acestea, vă vedeţi prezentându-vă în faţa cetăţenilor pentru a le explica că, în urma evaluărilor din cadrul mecanismului de cooperare şi verificare, rezultă că în România şi Bulgaria persistă o importantă corupţie, dar că vom închide ochii la aceasta sub pretextul că au fost îndeplinite criteriile pur juridice ale Spaţiului Schengen? Altfel spus, dacă încuietoarea funcţionează, nu mai contează că fereastra este spartă”, li s-a adresat Wauquiez deputaţilor.

Grecia este o insulă în Spaţiul Schengen, pentru că nu are frontiere terestre cu nici o ţară Schengen, spune ministrul francez, adăugând că „ameninţările de la punctele de legătură dintre Grecia, România şi Bulgaria vor creşte considerabil” după aderarea celor două ţări la Schengen. „Frontierele lor vor deveni frontierele noastre, ceea ce presupune ca noi să analizăm calm, fără a exagera rolul criteriilor juridice, ci axându-ne pe eficacitate. Suntem pregătiţi să gestionăm împreună această frontieră în Spaţiul Schengen?”

Iar răspunsul lui Laurent Wauquiez este: „Da, România şi Bulgaria au vocaţia de a adera, la un moment dat, la Spatiul Schengen. Aceasa este urmarea aderării lor la UE, dar insist: la un moment dat. Nu vom fixa un calendar artificial. Aceste ţări nu vor adera în şase luni, nu în opt luni, ci atunci când vor fi pregătite.”

„Nu trebuie să uităm că Bulgaria, în cadrul evaluărilor dispozitivului Schengen, nu este pregătită, chiar dacă situaţia poate evolua în săptămânile care urmează. Nici România nu este pregătită. De fapt, nu avem de a face cu o problemă bulgară şi una română, ci cu una româno-bulgară: cele două ţări au destine legate”, a spus Wauquiez.

„Revin la adevărata problemă (…) cea a criteriilor. Actualele criterii prezintă lacune în faţa cărora nu putem închide ochii. Ele ţin, spre exemplu, de cîte camere avem, de câţi vameşi sunt la frontiera, ele ţin existenţa unor materiale, precum vehicule 4×4 pentru asigurarea protecţiei. În cazul acesta trebuie să existe şi un sistem care să garanteze absenţa corupţiei, să asigure eficacitatea legăturii dintre vameşi şi aparatul judiciar şi care să asigure cea mai mare transparenţă, fără de care criteriile fizice sunt artificiale. Atunci când vorbim de un lucru atât de important precum frontierele, nu ne interesează obligaţiile ce ţin de mijloacele materiale, ci obligaţia de a avea un rezultat.”

„Poziţia Frantei nu este singura de acest fel. Ne susţin Germania, Finlanda, Norvegia, Olanda, precum şi alte ţări care sunt foarte atente la acest lucru, precum Austria, care nu s-a exprimat oficial încă”, spune Wauquiez.

Ministrul francez a făcut toate aceste afirmaţii după ce a pus aderarea României şi Bulgariei la Schenfen în contextul geostrategic al traficului de persoane, arme şi droguri şi al migraţiei crescânde determinată de conflictele din lumea arabă.

„Prin conul format de România, Bulgaria şi Grecia trece aproximativ trei sferturi din traficul din Europa. Departe de mine orice fantasmă a unei invazii a emigranţilor mă gândesc la traficul de arme, de droguri, de copii, de femei…Este evident că nici Bulgaria, nici România nu sunt responsabile de acest trafic, dar ele sunt o zonă periculoasă din acest punct de vedere”, spune Wauquiez.

Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.