
„Franța s-a regăsit repede, ca și alte numeroase țări, în fața unei penurii de măști de protecție pentru cei ce asigură asistență medicală”, scrie în ziarul parizian „Le Figaro” Keren Lentschner, la 21 aprilie.
În articol, sunt evidențiate mai multe fapte de mare interes, nu doar pentru această țară. În primul rând se denunță superficialitatea cu care autoritățile au gândit politica de stocare a unor produse cu rol deosebit în asigurarea sănătății populației, ușurința cu care au luat decizii strategice importante, recurgerea la formule facile (importul din China), care, în caz de forță majoră, cum avea să se întâmple în cazul apariției Covid-19, au creat dependență aproape totală de aceste importuri, cu consecințe uriașe pentru întreaga economie și societate și, înainte de toate, pentru sănătatea francezilor.
Astfel, autoarea scrie că, odată cu „creșterea numărului de internări, nevoile de măști au culminat cu 40 de milioane de bucăți pe săptâmână. Era imposibil să se conteze pe rezerva de stat: la începutul lui martie, ea nu avea nicio mască FPP 2 și doar 140 milioane de măști chirurgicale. Asta pentru că, începând din 2011, autoritățile publice, sub conducerea ministrului Sănătății din acea perioadă, Xavier Bertrand, au schimbat adordarea, decizând să nu refacă stocul, considerând că este mai ușor și mai puțin costisitor să se importe din China. Astfel a fost prins pe picior greșit Înaltul Consiliu pentru Sănătate Publică, ce recomanda să se păstreze stocurile de măști FPP2. În preajma epidemiei de gripă H1N1, în 2009, stocul era de un miliard de măști chirurgicale și 537 milioane de măști FPP2. „S-a acordat prioritate economiei ce trebuia făcută în detrimentul principiului precauției de bază“, arată Philipe Aghion, economist la Colege de France.A fost o eroare din start”. Decizia este plină de consecință pentru industria franceză. IMM-urile care trăiau din aceste comenzi au pus lacătele la ușă. Cele care au rămas – patru la nivel național – au suferit din plin concurența chineză.
În timp ce virusul se propagă în Franța, dezechilibrul dintre ofertă și cerere se adâncește. Importurile din China, care, în timp normal, reprezintă peste 50% din piață, s-au întrerupt, întrucât cea mai mare parte a uzinelor din țară au fost oprite. Când au redemarat producția, s-a acordat prioritate cererilor chinezești. În Franța, a trebuit să se aștepte sfârșitul lui februarie pentru ca prima cerere de ofertă să fie lansată către patru dintre principalele producătoare (200 milioane de măști). La ora aceea, uzinele franceze furnizau măștile în principal Chinei… aflate în centrul ciclonului. Producția națională de măști a ajuns la patru milioane pe săptămână. „Autoritățile publice au întârziat să recunoască lipsa măștilor, preferând să spună că nu avem nevoie”, arată Philipe Aghion, economist la Colege de France. Timp de trei săptămâni, statul a rechiziționat prin decret stocurile disponibile spre a lupta contra penuriei. Dar măștile obținute din dotarea statului erau în foarte mici cantități. Farmaciile, care s-au ocupat de distribuirea lor personalului care acordă asistență medicală, se plângeau de micile cantități pe care la primeau. O platformă ce permite gestionararea stocurilor și aprovizionărilor a fost finalizată la începutul lui aprilie, de Cnam.
În Franța, fabricile sunt suprasolicitate. Capacitățile de producție s-au triplat, atingând opt milioane pe săptâmână. Dar nu a fost suficient. Trebuia să se aștepte finalul lui martie și organizarea unui pod aerian între Franța și China pentru ca aceste importuri să se accelereze cu adevărat. Un miliard de măști s-au comandat atunci în Imperiul Mătăsii.
În paralel, în timp ce o multitidine de inițiative ieșeau din domeniul textil și alte industrii, din IMM-uri ca mari grupuri, statul a sfârșit prin a structura o nouă filieră de măști destinate „marelui public” (15 milioane pe săptămână, până la sfârșitul lui aprilie). Dar importurile au rămas sențiale pentru a acoperi nevoile naționale. Săptâmâna trecută, pentru prima dată, Franța a importat de două ori mai multe măști (81 milioane) decât consumă. O veste bună cu trei săptămâni înaintea relaxarea restricțiilor”, se arată în finalul analizei publicate de cunoscutul ziar parizian, din care se pot trage foarte multe învățăminte. Asta pentru cine vrea cu adevărat și dorește să facă așa ceva în atare momente atât de complicate și cu implicații enorme pentru viața tuturor.
MASTILE IMBOLNAVESC MAI RAU DECAT ORICE VIRUS. MANUSILE LA FEL. OAMENII ASTIA SE IMBOGATESC PE SPAIMA VOASTRA ! SA LE POARTE CINE DORESTE SA SE „PROTEJEZE” DE ISTERIA OMS. IN SUEDIA SE GASESC LA ORICE COLT DE STRADA PENTRU „PANICATI”, IAR MULTI NU LE FOLOSESC. TOT CE ESTE FORTAT PUTE A C@CAT ! VA EDUCA SA FITI ISTERICI VOI SI COPIII VOSTRI PENTRU A INSTAURA NEO-NAZISMUL-MARXIST-PROGRESIST GLOBAL! URMAREA: TESTAREA / VACCINAREA / MEDICATIA FORTATA A COBAILOR UMANI ! MENGELE BILL GATES / OMS/ FMI. ROMANIA TREZESTE-TE!
Apropo, am vazut aseara o statistica tv nemturia(otp parca) pentru nemturia si avea 3 grile cu desule zerouri in coada! Cum naiba credeti voi ca in nemturia nu exista coro?!
Incepind cu mandatul piticaniei ridicole (si penale !) Sarkozy, trecind prin mandatul dezastruos al altui clovn penibil (Hollande) si ajungind la „domnia” acestui pulifrici actual, cu tendinte nombriliste si autoritare, sistemul de sanatate in Franta (dar si multe alte domenii publice, invatamintul, administratia, infrastructura, etc) a fost sistematic si temeinic distrus. In citiva ani, nu mai multi de 15-20, din una din tarile cu sistem de sanatate dintre cele mai performante din lume (unii zic ca cel mai performant) Franta a ajuns la nivelul, de multe ori, al unei tari de „lumea a treia”! … Acum citeva saptamini Macron facea una din putinele remarci corecte din mandatul sau (aproape trei ani din cinci) spunind ca se pare ca de multe ori trebuie sa plateasca pentru multe greseli anterioare ajungerii sale la Elysée. Are dreptate, doar ca doi ani si jumatate de mandat (pina la izbucnirea crizei actuale) erau suficienti pentru o evaluare a starii sistemului de sanatate „mostenit” si luarea masurilor corective necesare. N-a facut-o, la guvern are multi incapabili, numiti clientelar in principal pe criteriul fidelitatii absolute si oarbe fata de acest „Jupiter” (?!) iar urmarile se vad. Cit despre furnizarea mastilor (ramasa la stadiul de promisiuni in mare parte neonorate), chiar daca aceasta se face timid si departe de necesitati, acum … e ca si cum cineva ar folosi prezervativul in ziua in care se naste copilul ! (apropo, in legatura cu decaderea Frantei, pentru ca probabil ca aste e termenul potrivit, stiti ca, pina acum citiva ani tara era considerata cu prima infrastructura din lume, calitate, kilometri, etc … acum se afla pe locul 17 !!)