Fraţii Becali şi Borcea, acuzaţi că au dat o mită uriaşă unei judecătoare

Reţinerea de la miezul nopţii. Integral comunicatul DNA. Va mai fi eliberat Ioan Becali ? De unde a fost săltat Cristi Borcea. Cine este denunţătorul.

Cotidianul.ro informa joi după-amiazădespre percheziţii efectuate de procurori DNA la biroul judecătoarei Geanina Terceanu (fostă Teodorovici) de la Tribunalul Bucureşti, într-un dosar în care respectiva judecătoare era cercetată pentru presupuse fapte de corupţie legate de sentinţa de achitare pronunţată în „celebrul” dosar al transferurilor din fotbal. În timp ce procurorii efectuau percheziţia, la DNA au fost aduşi fraţii Ioan şi Victor Becali, precum şi fostul boss de la FC Dinamo, Cristi Borcea, pentru a fi audiaţi în acest caz. Au început să circule zvonuri privind o mită de peste 200.000 de euro pe care Terceanu ar fi primit-o de la o parte dintre cei implicaţi în dosarul transferurilor. Se mai vorbea şi de existenţa unui denunţător.

În jurul orelor 20.00, judecătoarea Geanina Terceanu a fost adusă la DNA unde a fost audiată şi confruntată cu cei trei oameni din fotbal. La orele 23.00, procurorii DNA a remis ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pentru judecătoarea Geanina Terceanu, iar vineri ea va fi prezentă judecătorilor cu propunere de arestare pentru 30 de zile. Ioan Becali şi Victor Becali, care sunt sub executarea unei pedepse anterioare, vor fi şi ei prezentaţi judecătorului de libertăţi pentru arest preventind de 30 de zile. Terceanu este acuzată că ar fi primit mită 220.000 de euro, iar fraţii Becalii că ar fi dat mită. În faţa sediului DNA, printre numeroşii jurnalişti aflaţi la faţa locului circula informaţia privind denunţătorul, în persoana lui Cristi Borcea.

Borcea a fost săltat de acasă în alt scandal

De menţionat un eveniment petrecut miercuri 18 noiembrie, dar care a fost ecranat de ofensiva unor televiziuni împotriva noului cabinet instalat la Palatul Victoria. Cristi Borcea, aflat într-o permisie acasă, a fost săltat de mascaţi şi depus la arestul Poliţiei Capitalei, iar fraţii Becali au fost aduşi în Bucureşti la penitenciarul Jilava. Cei trei au fost aduşi la audieri la DNA într-un alt dosar: este vorba de dosarul legat de un presupus blat la meciul de fotbal FC Dinamo – Lazio Roma, disputat pe 28 august 2007 pe stadionul Naţional din Bucureşti în cadrul play-off-ului Ligii Campionilor. Meciul respectiv s-a încheiat cu scorul de 3-1 pentru echipa italiană, după ce gazdele au intrat la cabine cu 1-0 şi au dominat copios prima repriză. În partea a doua a jocului, Dinamo a fost de nerecunoscut, iar oaspeţii au punctat de 3 ori. În partida tur, de la Roma, bucureştenii au scos un rezultat egal şi erau favoriţi la calificare. Încă de atunci, după meci, în mediile fotbalistice se vorbea de un blat între cele două echipe. Şi se mai vorbea şi de transferul fundaşului Radu Ştefan la Lazio, ca parte a aranjamentului dintre cele două echipe.

Va mai fi eliberat Ioan Becali?

Pe 29 octombrie 2015, Judecătoria Medgidia a decis eliberarea condiţionată a lui Ioan Becali, la cererea avocaţilor fostului impresar. Pe 12 noiembrie a.c., aceiaşi instanţă a mai decis eliberarea lui Ioan Becali, de această dată la propunerea Comisiei de individualizare a regimului de executare a pedepselor privative de libertate de la Penitenciarul Poarta Albă. Ca şi în alte situaţii, respectiva comisie a invocat comportamentul lui Becali din penitenciar şi faptul că acesta a scris trei cărţi (supapa de care se bucură mai nou deţinuţii „VIP”). Deciziile Judecătoriei Medgidia nu erau definitive. Acum se pune întrebarea, va mai beneficia Ioan Becali de o decizie favorabilă la Tribunalul Constanţa, instanţa care urma să dea decizia definitivă în ceea ce îl priveşte pe fostul impresar? Surse judiciare afirmă că eliberarea condiţionată ar fi compromisă în acest moment.

Comunicatul DNA integral

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 19 noiembrie 2015, a inculpatei

TERCEANU GEANINA, judecător în cadrul Tribunalului București, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită. În cauză, procurorii au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și față de inculpații:

BECALI IOAN și BECALI VICTOR, impresari sportivi, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Totodată, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul BORCEA CRISTIAN, președinte executiv al Clubului de fotbal „Dinamo”, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 24 februarie 2009, inculpatei Terceanu Geanina, în calitate de judecător în cadrul Tribunalului București, i-a fost repartizat spre judecare un dosar penal cunoscut în spațiul public sub numele de „Dosarul transferurilor de fotbaliști”, cauză în care inculpații Becali Ioan, Becali Victor și Borcea Cristian, alături de alți inculpați, fuseseră trimiși în judecată pentru comiterea unor infracțiuni de înșelăciune și de evaziune fiscală.

La data de 3 aprilie 2012, inculpata Terceanu Geanina a pronunțat în dosarul respectiv o hotărâre de achitare față de toți inculpații trimiși în judecată și pentru toate infracțiunile reținute în sarcina acestora, achitare pronunțată în temeiul dispozițiilor art. 10 lit. a din Codul de procedură penală din anul 1968 („fapta nu există”). Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că – pentru a pronunța această soluție de achitare – inculpata Terceanu Geanina a primit de la inculpații Becali Ioan, Becali Victor și de la suspectul Borcea Cristian în mai multe tranșe, suma totală de 220.000 de euro, începând cu luna aprilie 2009 și până în luna mai 2012. Sumele de bani primite cu titlu de mită au fost remise magistratului de către cele trei persoane fie personal fie prin intermediar, în diferite locații din București și județule Ilfov și Ialomița.În cursul anului 2009, o parte din banii primiți în modalitatea de mai sus au fost folosiți de inculpata Terceanu Geanina la achiziționarea unei locuințe. Ulterior, la data de 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunțată de către inculpata Terceanu Geanina a fost desființată printr-o decizie penală a Curții de Apel București – Secția a II-a Penală, instanța de control judiciar pronunțând condamnarea inculpaților la pedepse privative de libertate. Inculpaților Terceanu Geanina, Becali Ioan și Becali Victor li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentați la data de 20 noiembrie 2015, Curții de Apel București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Parchetului de pe lângă Tribunalul București și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Scurt istoric al cazului

  • Pe 2 octombrie 2008, DNA i-a trimis în judecată, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, MM Stoica, Jean Padureanu, Gică Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristi Borcea, într-un dosar care avea drept obiect efectuarea de transferuri ilegale ale unor fotbalişti de la cluburi din România către cluburi din străinatate, procurorii acuzând un prejudiciu de 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi prejudicii de 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

  • Pe 3 aprilie 2012, judecătoarea Geanita Terceanu pronunţa achitare pentru toţi cei 8 oameni din fotbal judecaţi în dosarul transferurilor. Iniţial, Terceanu trebuia să emită pronunţarea pe 21 februarie, dar a amânat-o timp de şase săptămâni.

  • Pe 12 noiembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti infirmă sentinţa de achitare şi condamnă pe Ioan Becali la 8 ani închisoare, pe Victor Becali şi Cristi Borcea la 7 ani închisoare, pe George Copos la 5 ani închisoare şi pe MM Stoica la 4 ani închisoare cu executare. Jean Pădureanu, Gică Popescu şi Gheorghe Neţoiu au primit fiecare câte 3 ani închisoare cu suspendare. Atât procurorii cât şi condamnaţii au făcut recurs la ÎCCJ.

  • 20 mai 2013: instanţa ÎCCJ desfiinţează decizia Curţii de Apel Bucureşti din 12 noiembrie 2012 şi retrimite dosarul spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti.

  • În ziua de 4 martie 2014, instanţa Curţii de Apel Bucureşti comunică sentinţele definitive: Ioan Becali şi Cristi Borcea – câte 6 ani şi 4 luni închisoare; Victor Becali – 4 ani şi 8 luni închisoare; George Copos – 3 ani şi 8 luni închisoare; M.M. Stoica – 3 ani şi 6 luni închisoare, Jean Pădureanu şi Gheorghe Neţoiu – câte 3 ani şi 4 luni închisoare; Gică Popescu – 3 ani şi 40 de zile închisoare. Toate sentinţele au fost date cu executarea pedepsei în penitenciar.

  • 7 aprilie 2015: este eliberat condiţionat George Copos,

  • 18 iunie 2015: este eliberat condiţionat Jean Pădureanu

  • 4 noiembrie 2015: este eliberat condiţionat Gică Popescu

Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.