„Frumuseţe cerească pe pământ”, expoziţie de George Kordis, la Muzeul Cotroceni

Muzeul Naţional Cotroceni organizează joi, 5 noiembrie 2015, ora 18.00, în spaţiile medievale ale muzeului, vernisajul expoziţiei Icoane. Frumuseţe cerească pe pământ, creaţii ale profesorului George Kordis (Grecia).

Vernisajul va fi precedat de conferinţa Despre icoană, susţinută de profesorul George Kordis la Univeristatea din Bucureşti – Facultatea de Drept (Sala Constantin Stoicescu), joi, 5 noiembrie, la ora 11.00. Conferinţa este organizată de Librăria Bizantină în colaborare cu Programul de Studii Religioase, din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Bunavestire

În spaţiie medievale ale muzeului vor fi expuse aproximativ 60 de icoane, reprezentând principalele teme iconografice, marile praznice creştine şi sfinţii martiri ai Bisericii Ortodoxe.

George Kordis este născut în Grecia, unde a studiat teologia la Universitatea din Atena. În anii ’80, a lucrat alături de maestrul iconograf cipriot părintele Symeon Symeou, după care şi-a continuat studiile postuniversitare la Holy Cross Theological School din Boston, unde s-a specializat în teologie şi estetica picturii bizantine, obţinând Masterul în teologie. După revenirea la Atena în 1990, şi-a perfecţionat studiile de pictură şi gravură cu profesorul Fotis Mastichiadis, iar în anul 1991 şi-a obţinut Doctoratul în teologie la Universitatea din Atena.

Arhanghel

Actualmente, George Kordis este profesor de iconografie (teorie şi practică) la Facultatea de Teologie a Universităţii din Atena, unde predă arta pictării icoanelor. George Kordis este, totodată, o personalitate a vieţii intelectuale greceşti, impunându-se drept unul dintre cei mai importanţi teoreticieni ai iconografiei bizantine.

Pentru că vocaţia sa artistică se împleteşte cu cea pedagogică, George Kordis a fost profesor invitat şi a predat pictura de icoane la Universitatea Yale şi Carolina de Sud în SUA, la Facultatea de Arte Frumoase din Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie din Bucureşti, Universitatea Pedagogică din Odessa, Ucraina.

Prezentarea la Templu

George Kordis este un artist deosebit, care abordează o varietate de tehnici şi subiecte, pictând atât artă religioasă, icoane pe lemn şi frescă, cât şi artă laică. Picturile şi gravurile sale au fost expuse în 21 de expoziţii individuale în Grecia şi în străinătate, dar şi în cadrul unor expoziţii de grup. De asemenea, a pictat foarte multe icoane şi fresce în biserici şi în alte locuri sfinte: Mănăstirea Docheiariou de la Muntele Athos, Biserica Adormirea Maicii Domnului în Theotokos in Geraka Attikι (Grecia), Biserica Schimbarea la Faţă în Chalandri Attikι (Grecia), Biserica Fanerwmeni,Vouliagmeni, (Grecia), Monastero della Piccola Famiglia della Ressurezione, Valleripa, Cesena, Italia, Sfânta Treime, SC. USA., St. Sophia, Valley Forge, PA. USA.

George Kordis pictează în stilul tradiţiei artistice bizantine, fiind totuşi deschis influenţei artei moderne. Ca iconograf, George Kordis încearcă să relaţioneze în mod creativ cu tradiţia bizantină şi nu să copieze vechile originale.

Icoana Naşterii

Despre activitatea de iconograf a lui George Kordis, criticul de artă Luiza Barcan consemnează faptul că: „În icoanele şi frescele sale impresionează mai ales maiestuozitatea personajelor, izvorâtă dintr-o alungire a siluetelor ce trimite la icoana cretană, la El Greco şi la pictura manieristă. E limpede că mai multe influenţe vizuale şi teologico-culturale contribuie la articularea compoziţiilor sale cu temă sacră. Şi, totuşi, icoana lui Kordis rămâne icoană, atât în spiritul ei profund, adică în fundamentul teologic, cât şi în formă. Puternica tradiţie bizantină dirijează imagistic şi compoziţional şi icoanele portabile şi frescele lui Kordis”.

Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 5 noiembrie 2015 – 10 ianuarie 2016 şi beneficiază şi de un catalog.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.