FSLI: Profesori plătiți mai prost decât şoferii din primării

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) reclamă că sunt profesori care sunt plătiţi cu mai puţini bani decât secretarele sau şoferii din primării.

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenţia că angajaţii din educaţie au printre cele mai mici salarii din sistemul bugetar, în ciuda majorărilor anunţate în acest an. Avem profesori care sunt plătiţi cu mult mai puţini bani decât secretarele sau şoferii din primării, care beneficiază de salarii stabilite discreţionar. Este de-a dreptul revoltător, însă cum au reuşit aleşii să ajungă la salarii de zece ori mai mari decât ale profesorilor care au ani întregi de experienţă la catedră. De la 1 ianuarie 2018 un profesor debutant, care avea în luna decembrie a anului trecut un venit net de 1.440 de lei, va primi o majorare salarială de doar 55 de lei. Este suma reală pe care o primeşte un cadru didactic, după creşterea salariului brut cu 25%. În realitate, majorarea salariului net este de doar 3,8%, după ce vor fi plătite contribuţiile către stat. Un profesor, cu peste 40 de ani de muncă, va avea de la 1 ianuarie 2018, salariul net de 2.887 lei, ceea ce înseamnă o creştere a acestuia cu 117 lei, respectiv, o creştere reală de 4,2%. Prin Legea cadru nr. 153/2017, prin care a fost stabilit raportul de 1/12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare este poziţionat între 1,64 şi 2,76 (coeficienţi de salarizare), ceea ce înseamnă că personalul didactic de predare este situat în treimea inferioară a grilei de salarizare. Îi reamintim, pe această cale, ministrului Muncii, doamna Lia Olguţa Vasilescu, faptul că această lege a fost elaborată, fără să existe negocieri serioase, confederațiile sindicale nu au primit acest proiect și nu au avut posibilitatea de a analiza proiectul în ansamblu. Au fost doar întâlniri separate cu liderii domeniilor ocupaționale, cărora li s-au prezentat grilele sectoriale și care nu au știut ce se întâmplă și în celelalte sectoare de activitate, așa cum au decurs negocierile la Legea nr.284/2010”, afirmă Federația într-un comunicat de presă.

Sindicaliștii precizează că în timp ce angajaţii din educaţie vor primi acum, la început de an, sume infime, pentru aleși s-au făcut reguli speciale care s-au aplicat chiar de la data de 1 iulie 2017, când a intrat în vigoare acest act normativ.

„În cazul acestora se acordă indemnizații calculate prin înmulțirea coeficienților de ierarhizare cu salariul minim brut pe economie, care este începând cu data de 1 ianuarie 2018, de 1.900 lei.

Iată câteva exemple de indemnizaţii ale aleşilor locali – valoarea brută, de la 1 ianuarie 2018:

– Viceprimar de comună sub 3.000 locuitori – 5.700 de lei (coeficient – 3);
– Viceprimar de municipiu reședință de județ – 15.200 de lei (coeficient – 8);
– Primarul Capitalei – 19.000 de lei (coeficient – 10).

Însă, pentru angajaţii din primării şi consilii locale sau judeţene nu există coeficienți de ierarhizare, salariile acestora depinzând de bunăvoința șefului instituției și de venitul pe care îl primeşte acesta. Aşa s-a ajuns la situația în care sunt primării în care şoferii sau secretarele au salarii mai mari decât un profesor cu 25 de ani vechime. Dacă în alte ţări, cu economie dezvoltată și cu democrație avansată, salariile din administraţia publică sunt mai mici decât cele din învăţământ, în România salariul mediu net din adiministraţie este de aproximativ 3.850 de lei, în timp ce în educaţie acesta este de aproximativ 2.350 de lei”, reclamă FSLI.

“Într-o ţară normală nivelul salariilor trebuie să reflecte importanţa muncii prestate de beneficiarii acestora. Este greu de spus care este cel mai important sector de activitate, dar cei mai mulţi specialişti susţin că învăţământul şi cercetarea sunt domeniile de care depinde dezvoltarea economică a unei ţări. În aceste condiţii, salariile din învăţământ ar trebui să fie printre cele mai mari. Dacă facem analiza obiectivă a modului în care sunt plătite cadrele didactice din România, constatăm că ţara noastră este atipică, salariile din educaţie fiind anormal de mici. Este revoltător faptul că, până în anul 1989, pe grila de salarizare a Legii nr.57/1974, un profesor de liceu ( clasa de salarizare 32), avea un salariu apropiat de un preşedinte de tribunal, iar profesorul debutant avea clasa de salarizare 18, pe o scară de la 1 la 41. Astăzi, de exemplu, salariile din administraţie și ordine publică sunt cu 60 la sută mai mari decât cele din educaţie, în timp ce în țările dezvoltate și cu o democrație avansată, lucrurile stau invers, adică salariile din educație sunt mai mari decât cele din administrație și ordine publică. Este revoltător că Legea cadru nr.153/2017 nu elimină această anomalie. Argumentul guvernanților este că “sunt mulți cei din educație și mai mult nu permite bugetul”. În învățământ numărul angajaţilor este stabilit în funcţie de numărul de copii, iar de la educaţia adevărată nu trebuie să facem rabat. Cu o asemenea poziționare în grilele de salarizare a celor care pregătesc viitoarea forță de muncă, șansele ca România să ajungă în rândul ţărilor cu nivel de trai ridicat tind către zero”, a declarat preşedintele FSLI Simion Hancescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

22 de Comentarii

  1. „Sindicaliştii avertizează că, de la 1 ianuarie 2018, un profesor debutant, care avea în luna decembrie 2017 un venit net de 1.440 de lei”

    Cu mici si rare exceptii atata primesc si ceilalti absolventi (debutanti) de studii superioare cu fix aceleasi diplome, care se angajeaza in sectorul privat.

    • Puternicii lideri sindicali din FSLI,stau prost cu matematica din cele 8 clase obligatorii si in plus nici cu cunosc legile pe care le contesta.La 1 IAN.2018 au intrat in vigoare SALARIILE BRUTE din 2017-deci nici un fel de marire-cele 3,8% provin din diferentele de recalculare ale SALARIULUI NET din 2017.Cresterea prevazuta in noua lege a salarizarii va avea loc din martie 2018.Puneti mana pe carte si lege ,abia dupa aceea sa faceti calcule comparative.Cati elevi ar putea avea un profesor cu o norma de 18 ore pe saptamana ,deci,maximum 72 de ore pe luna,in cel mai simplu caz[clasele V-VIII]patru clase cu care se intalneste cel mult de patru/cinci ori pe zi.Rezulta o activitate dusa cu un numar de 130 elevi echivalenti.La o comuna cu 3000 de locuitori,primarul ,viceprimarul raspund in orice moment pentru intrega comunitate.De aici puteti face orice calcule doriti

  2. Pai, ati votat PSD, asta MERITATI!
    Premierul Tudose, de cate ori e intrebat pe subiect repeta mecanic: „Prioritatile Roamniei: Educatie, Sanatate, Infrastructura”!!
    Intrebati-l acum pe Tudose!
    Pe Dragnea, NU are rost, el zice ca e BINEEEE, e foarte bineeee!!
    „Sa traiti mai bine”, cum va doreste dl Dragnea!!!

    • Gresit, fostul presedinte a fost ”mai darnic” le-a tait salariile cu 25%, iar in acele vremuri presa reclama ca un secretarul avea salariul aprope dublu fata de primar, asa ca decalajul dintre ramuri este de mult si se mentine dupa o politica de depopulare a Romaniei, cand domnul B a spus ca: sunt liberi sa plece. Nici domnului profesor nu-i pasa, are salariu de presedinte si este rentier din ”meditatii”. Asa ca nu mai dati vina pe ultimii care au incercat sa ofere o sansa, dubland salariul minim de la 670 lei la 1450 sau 1900 la fel au ”scos” CAS-ul de 5,5% din pensii si impozitarea cu 16% a pensiilor peste 1.000 lei, iar anul acesta cei 16% sunt 10% pt. pensii de peste 2000 de lei, dar pentru ca vezi numai negru in fata ochilor nu poti observa lumina si tot vorbesti. Mai sunt tari peste ocean unde nu-i prea apreciat un dascal, dar asta este. Sindicatul se face ca nu stie ca Invatamantul este platit de la buget, iar angajatii din primarii din taxe/impozite locale, asa ca fiecare isi face politica salariala dupa marimea taxelor si a numarului de platitori, pe cand bugetul este un tort cu prea multe felii de impartit asa ca va fi greu ca invatamantul sa obtina o situatie favorabia, mai ales ca se dezvolta sistemul paralel/privat care poate oferi Bac-ul mai usor, doar ca pretul este mai mare. Iata de ce odraslele de VIP nu le veti gasi pe lista cu rezultatele de la BAC dai un ban si scapi de presa si griji.

  3. Din pacate acesta este adavarul.Educatia si in special , educatia civica sta la baza dezvoltarii democratiei.Guvernantii, si in special PSD-ul , nu au nevoie de asa ceva.Dispretul fata de educatie , sanatate, de mediul privat, de toti cei care aduc plusvaloare materiala, morala, sociala, culturala este evident.Salarii mari si legi favorabile se dau pentru alesi, pentru cei din administratie(primarii, consilii judetene-unde sunt angajati membri psd si cei cu recomandari de la psd) care isi aduc o contributie insemnata la castigarea alegerilor de catre psd.Banii din impozite si taxe se duc la nivel local pe salariile angajatilor de la primarii si Cj-uri, pe subventii, ajutoare sociale , pentru investitii dezvoltare educatie , sanatate si cultura nu mai ramane mare lucru .

    • Ce va plac lozincile fara fundament, parca ati fi pe vremea sedintelor UTC/PCR bine ca nu-va faceti autocritica. Parca intre 2004-2012 PD-L + PNL si fostul B pana in 2014, in tara a fost sub spiritul minunatului presedinte care iubea totul, dar mai ales apa in diferite stari de agregare, iar dupa un profesor de fizica deci speciaist in stari de agregare sau de agreere a bransei din care facea parte, doar a avut ”guvernul meu” de ce profesorii nu au fost stimulati?

  4. Ce sa mai vorbesc despre soferii din politie care pot ajunge lejer la gradul de comisar-sef fara sa treaca pe la inalta scoala de politie din Baneasa.

  5. Intervine sociocentrismul, tendinta de a exagera meritele unei categorii sociale. Cel despre care se pot face aprecieri corecte este insa individul. Greseala este in marirea castigurilor la gramada. Ignorandu-se rezultatele individuale, le-au fost marite salariile la toti: parlamentari, functionari in administratie, artisti etc etc.Nu tot sistemul de educatie este la fel, dupa cum nici toti politicienii , politistii, artistii sau oricare altii nu sunt la fel: exista politicieni buni(relativ) si politicieni foarte slabi ori chiar corupti, artisti talentati si figuranti, profesori foarte buni si unii care sunt depasiti de elevi… insa toti bugetarii vor mariri de salarii, iar asta indiferent de rezultatele fiecaruia. Mai mult, sectorul particular nu poate sa tina pasul cu bugetarii si sa asigure de fiecare data fondurile necesare maririlor si pentru unii si pentru altii, posibilitatile fiind reduse din cauza faptului ca preturile sunt limitate de concurenta si nici principiul cererii si ofertei nu se lasa pacalit.

    • Exista de aceea o sumedenie de motive pentru care tarile bogate din Occident nu isi permit luxul sa tolereze coruptia sau sa lase mediocritatile sa ajunga la butoane si sa ia decizii gresite sau sa iroseasca fondurile contribuabillor pe investitii care nu se recupereaza sau nu obtin profit.

  6. Vorbiti toti dar de personalul didactic auxiliar nu spuneti nimic ,munca ca in multinationale si ce primim injurii de la profesori directori ,salarii mai mici decit ale oamenilor de serviciu si ale lor destul de mici,platim sindicatul toata lumea este multumita.

    • ce secretare au salariile mai mari,SI TU SINDICAT MINCATOR DE CONTRIBUTIA SECRETARELOR VORBESTI ASA CEVA ,RUSINE Poate in licee vreuna dar cele din mediu rural nu au nici jumatate din salariul unui debutant,ca sa faci un SALARIU INTREG TREBUIE SA ALERGI PE LA 3 SCOLI.

  7. Cati profesori cu peste 40 de ani vechime sunt ? Despre posibilitatea de a iesi cu trei ani mai devreme la pensie ce se mai aude ? De debirocratizare sistemului de invatamant nu mai intreb .

    • Simplu 19 ani plus 4 de facultate fac =23 pus 40 vechime=63 de ani toti profesorii barbati care au 63 de ani deci nascuti in 1954 au peste 40 de ani vechime, insa in aceasta categorie nu intra nici o femei pentru ca la ora actuala ele ies la 60 si cateva luni, pana in 61 de ani doar cele din 2030 vor iesi la 63 de ani deci la aproximativ 40 de ani vechime, ar putea fi educatoarele si invatatoarele cu liceu pedagocic, ele incepand activitatea in jurul varstei de 19 ani, deci la 60 ani pot avea o vechime de 40 de ani.

  8. buna, Decidentii proveniti din declasata politica romaneasca isi bat joc de personalul didactic.Sa lasi primariile si consiliile locale sa-si faca salariile dupa cum vor e de-a dreptul un act idiot facut din interes cu bataie lunga-interes electoral. Este rusinos sa tratezi educatia in acest mod. Pur si simplu sunt niste nemernici.

  9. -pe doamne nu le cauta niciodata oameni in uniforma sa le numere elevii la aftarscul sau meditatii cum sant cautati micii patroni la marfa de pe raft.
    – doamnele nu explica parintilor de ce trebuie sa cumpere culegere de romana si matematica la clasele 0,1,2.., de cand limba romana si 2+2 au devenit proprietate privata a unor edituri ?…
    – doamnele se sifoneaza cand le injura elevii dar nu se sifoneaza daca elevii se injura, se bat intre ei, daca se drogheaza in wc-l scolii sau fac alte chestii, bine ca toti fac religie.
    – problema lor este doar salariul niciodata vre-o schimbare in lege, in manuale in metode etc. Ei fac orice li se spune, salariul sa mearga, stati sa vedeti cand se va schimba legea ed. sa vedeti atunci…

    • Sunt necesare culegerile la romana pentru ca profesoarele au obtinut o diploma, invatand mecanic analiza unei opere literare si o parte din literatii nostri se bazeaza mai mult pe reproducere decat pe o gandire creatoare la fel si in matematica cantitatea domina calitatea.Din lipsa de viziune totul este toceala/memorare mecanica. Trebuie insa sa apreciem ca prin munca unii copii mai putin dotati sunt de 10. Geniile nu-s de nota 10 pentru ca sunt prea active si nerabdatoare de a gasi raspunsuri, nota zece este a copiiilor silitori capabili sa reproduca pagini intregi din culegere fara sa inteleaga. Aceasta este scoala „moderna”. Rudolf Steiner a incercat sa dezvolte un alt sistem educational bazat de capacitatile copiiilor. Pedagogia Waldorf se regaseste in unele scoli private.

  10. Moderare ceruta de redactie:dl.Hancescu face comparatia salariilor cu perioada-inainte de 1989-uitand un element pe care i-l comunic:un judecator inainte de 1989 practic trecea in hotarare ceea ce scria procurorul in documentul de trimitere in judecata.Efortul analizei juridice era minimal cf.legilor comuniste.Mai mult de atat,egalizarea tuturor se facea prin venit impunand astfel-dictatura proletariatului-[cu exceptia celor care faceau parte din sistem].

  11. Singurii norocosi, raman profesorii de fizica… care pot da meditatii.

  12. Coeficientii astia sunt de toata jena, mai mici chiar decat in legea lui Boc, unde era coeficientul maxim 4.Partea si mai proasta e ca valoarea coeficientului 1 nu a fost niciodata egala cu valoarea salariului minim pe economie.Asta a fost doar un deziderat, dar din cauza lipsei de fonduri, nu s-a aplicat si nu se va aplica niciodata.Astfel ca, valoarea coeficientului 1, va fi intotdeauna cu mult sub salariul minim brut si va fi stabilita prin dispozitii de guvern.Cam asa stau lucrurile si cu punctul de pensie, a carui valore este stabilita de guvern si nu va atinge niciodata 45% din salariul mediu brut, tendinta fiind de scadere.Concluzionand, salariile din Educatie tind sa devina printre cele mai mici din sectorul public, depasind aproape (cu unele exceptii) doar salariul minim.

  13. Si voi, cei din conducerea FSLI ce faceti in acest caz? Doar constatati?

  14. pai daca au aceeasi pregatire si cultura generala?cati profesori ai picat examenul de titularizare cu brio?cati profesori se fac vinovati de complicitate la imbecilizare in masa?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.