Fuziunea UBS-Credit Suisse nu a calmat pieţele bursiere

Traders deal on the trading floor of Germany's stock exchange Deutsche Boerse Group in Frankfurt January 14, 2005. The supervisory board of Deutsche Boerse will meet on Monday, financial sources said on Friday, adding weight to a German Magazine report, which said the meeting would discuss the exchange operators proposed offer for the London Stock exchange. REUTERS/Kai Pfaffenbach

Bursele europene au deschis şedinţa de luni în scădere, iar acţiunile băncii elveţiene Credit Suisse s-au prăbuşit cu peste 60%, după ce UBS a anunţat că va prelua Credit Suisse în urma unei tranzacţii de trei miliarde de dolari, o operaţiune de salvare care nu i-a liniştit pe investitorii îngrijoraţi de stabilitatea sistemului bancar, transmite AFP.

În jurul orei 8:15 GMT, indicele de referinţă al sectorului bancar european (Stoxx Europe 600/banks) afişa o scădere de 5,92%. Simultan, la bursa de la Paris, acţiunile BNP Paribas înregistrau o scădere de peste 8%, iar titlurile Société Générale un declin de peste 7%. La bursa de la Frankfurt, acţiunile Deutsche Bank pierdeau peste 6% iar Commerzbank aproape 5%. La bursa de la Londra, acţiunile Standard Chartered erau în scădere cu peste 6%, NatWest una de peste 4%, iar HSBC un declin de 3%.

La bursa de la Zurich, acţiunile Credit Suisse s-au prăbuşit cu peste 62,3%, după ce rivalul UBS a anunţat că va plăti trei miliarde de franci (3,23 miliarde de dolari) pentru Credit Suisse şi va prelua pierderi de până la 5,4 miliarde de dolari. Acţiunile UBS au scăzut cu 8,8%.

Investitorii au fost speriaţi şi de informaţiile potrivit cărora valoarea unor obligaţiuni din categoria AT1 (Additional Tier One) emise de Credit Suisse, cu o valoare nominală de 16 miliarde de franci (17,3 miliarde de dolari), va fi redusă la zero, ceea ce a nemulţumit deţinătorii de obligaţiuni care credeau că vor fi protejaţi.

Şi bursele din Asia înregistrau luni pierderi, semn că revenirea încrederii în sistemul bancar în rândul investitorilor mondiali este încă departe, în pofida anunţului preluării băncii elveţiene Credit Suisse de către UBS, informează AFP.

În jurul orei 3:45 GMT, indicele Nikkei al Bursei de la Tokyo afişa o scădere de 0,98%, afectat în special de deprecierea acţiunilor băncilor. La Bursa de la Hong Kong, indicele Hang Seng înregistra o contracţie şi mai mare (minus 2,51%), în timp ce Bursele de la Shanghai şi Shenzhen afişau creşteri modeste.

Matt Simpson, analist la City Index, susţine că există în continuare o „doză mare de suspiciune şi paranoia” pe pieţele asiatice, într-un raport publicat luni. „Incertitudinile ar putea să rămână la un nivel ridicat pentru o anumită perioadă”, în pofida diverselor măsuri de sprijin pentru sectorul bancar, avertizează de asemenea Stephen Innes, analist la SPI Asset Management.

Autorităţile asiatice au încercat luni să îşi liniştească propriile lor pieţe. Astfel, Autoritatea monetară din Hong Kong a calificat drept „nesemnificativ” impactul scandalului de la Credit Suisse asupra sistemului său bancar, precizând că activele de la Hong Kong ale băncii elveţiene reprezintă mai puţin de 0,5% din totalul activelor din sistemul bancar din Hong Kong.

La Tokyo, purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon, Hirokazu Matsuno a dat luni noi asigurări că instituţiile financiare japoneze dispun de „abundente lichidităţi şi capitaluri” şi că piaţa financiară este „în general stabilă”.

La finalul unor intense negocieri care au avut loc în acest week-end, UBS, cea mai mare bancă elveţiană, a anunţat că va prelua rivalul în dificultate Credit Suisse, cu importante garanţii furnizate de Guvernul elveţian, care speră astfel să evite o criză majoră şi să recâştige încrederea investitorilor din lumea întreagă.

De la Trezoreria americană şi până la Banca Centrală Europeană, această preluare a fost salutată imediat de cei care se temeau de noi turbulenţe pe pieţele financiare, deja îngrijorate de recenta prăbuşire a Silicon Valley Bank şi a mai multor bănci regionale din SUA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

4 Comentarii

  1. Stati linistiti ca ranfluarea sistemului cu doar 100 de miliarde e un mizilic, un semn de sanatate a finantelor.
    Aveti incredere in autoritati, totul merge struna.

  2. Da’ unde-s, dom-le banii, lu’ depunătorul de la Credit Suisse? De ce are banca probleme când se retrag depunerile, dacă sistemul bancar funcționează pe baza unor reguli sănătoase?

  3. Nici nu mir ! Rămîne o întrebare jenantă pt „economia” neoliberală : unde-s banii ❓? Undeva sunt ei că doară nu i-au scos de pe Tera extateriștrii gri in valize și-au zburat cu OZN-ul printr-o gaură de vierme ??

  4. Cand doi inecati isi dau mainile, lasa-i in plata lor !
    Nu totdeauna/”din in unu” inseamna mai mult. In cazul de fata, suma-i fix pe inveres, adeca / pe negativ.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.