Ambasadorii americani spun lucruri trăznite

Gafe regretabile sau noua față a diplomației SUA?

Ambasadorii Statelor Unite încep să copieze modelul președintelui Donald Trump și să facă declarații care produc tensiuni în țările în care sunt acreditați, scrie The New York Times. ”Că ambasadorii fac remarci nefericite nu este ceva nou, însă ceea ce este neobișnuit, și periculos pentru administrația Trump,  este lista crescândă a celor care au provocat controverse chiar și în țările care sunt aliați apropiati”, scrie ziarul american. Administrația SUA își folosește diplomații, ”chiar și în țările cele mai apropiate, pentru a promova o agendă naționalistă și foarte agresivă, mai degrabă decât pentru a menține relațiile cordiale”, spune Nancy McEldowney, fostă directoare la Foreign Service Institute, acolo unde sunt pregătiți ambasadorii pentru posturile la care pleacă.

Cea mai recentă disputa este cea creată de ambasadorul SUA în Germania, Richard Grenell, care se întamplă să fie homosexualul declarat cu cea mai înaltă funcție într-o administrație republicană. Grenell a fost cel care a declarat agresiv că firmele germane care fac afaceri în Iran trebuie să renunțe imediat la aceste activități. Însă nu aceasta a fost picătura care a umplut paharul la Berlin, ci un interviu pentru Breitbart în care declarat că va susține politica de orientare conservatoare din Germania. ”Sunt mulți conservatori în Europa care m-au contactat pentru a-mi spune că au sentimentul unei resurgențe. Vreau să-i susțin pe ceilalți conservatori din Europa. Cred că există tot mai multa aprobare pentru politicile conservatoare, care se afirma pentru că politicile stângii nu au reușit”, a spus ambasadorul american.

Supărare la Berlin

Implicarea unui diplomat în viața politică internă a fost imediat taxată de guvernul de la Berlin. ”În vremuri dificile ca acestea, SUA si Europa trebuie să apere împreuna valorile și intersele comuse. Sper ca el să explice ce a spus în interviul pentru Breitbart”, a spus responsabilul pentru afaceri transatlantice, Peter Beyer. ”Știu că sunteți destul de nou în acest post, dar interferența în politica țărilor gazdă nu face parte din fișa postului de ambasador”, a spus secretarul general al Partidului Social Democrat, Lars Klingbeil.

În SUA, senatorul democrat Christopher Murphy a declarat că interviul ambasadorului a fost ”groaznic” și i-a cerut să rămână în afara politicii. ”Dacă ambasadorul nu se va abține de la declarații politice, trebuie rechemat imediat”, a spus și senatoarea democrată Jeanne Shaheen. Grenell a continuat însă pe aceeași linie, scriind pe Twitter că ideea că ar susține candidați sau partide este ”ridicolă”. ”Îmi mențin afirmațiile că trăim o perioadă de trezire a majorității tăcute, a celor care resping elitele și bula lor”, a scris Grenell.

Declarații nefericite in Olanda si Israel

Nemulțumiri a produs și ambasadorul SUA în Israel, David Friedman, care a declarat presei israeliene: ”Fără îndoială că republicanii susțin Israelul mai mult decât democrații”. Asemenea afirmații partizane nu sunt permise în cazul ambasadorilor. Senatorul democrat Benjamin Cardin a declarat că această declarație a fost ”greșită, lipsită de tact și demonstrează că nu este pregătit sa fie diplomat”. Tot în acest an, ambasadorul SUA în Olanda, Peter Hoekstra, a refuzat să le explice jurnaliștilor de ce și pe ce bază a declarat în 2015 că în Olanda musulmanii au incendiat mașini și chiar politicieni, că există zone în care statul a pierdut controlul.

Jurnaliștii l-au asaltat pe diplomatul american până când acesta și-a cerut scuze în mod oficial pentru cele declarate. Un moment jenant a fost creat de Doug Manchester, nominalizat pentru postul de ambasador în Bahamas, care a declarat nici mai mult, nici mai puțin decât că Commonwealth-ul britanic este un protectorat al Statelor Unite.

Influența redusă a diplomaților de carieră

Doar o treime dintre ambasadorii SUA sunt diplomați de carieră, iar restul sunt lobby-iști și donatori pentru campaniile electorale din America, scrie The New York Times. Ambasadorul din Germania are însă experiență diplomatica (a avut cel mai lung mandat de purtător de cuvânt al misiunii SUA la ONU), în timp ce ambasadorul din Olanda este un politician cu experiență. Doug Manchester este un donator pentru campaniile politice.

Controversele stârnite de ambasadorii SUA sunt puse pe seama relației foarte reci dintre fostul secretar de Stat Rex Tillerson și presedintele Trump, care i-a făcut pe șefii de misiuni diplomatice să nu asculte sfaturile diplomaților cu experiență. ”În ultima vreme, contactul birocratic cu diplomații de profesie a fost mult mai redus”, remarcă Ronald Neumann, fost ambasador care acum este președintele Academiei Americane de Diplomație. El arata că declarațiile riscante nu sunt încurajate, pentru că fac sarcinile diplomatice mai dificile. ”Este diferența dintre a fi deștept și a fi prost”, spune Neumann.

Se întâmplă însă ca aceste controverse să fie iscate în urma unor directive venite de la centrala de la Washington. Este cazul fostului ambasador în Rusia Michael McFaul, căruia Hillary Clinton, pe atunci secretar de Stat, i-a cerut să critice regimul Putin pe rețelele de socializare. ”Trebuie să reziști uneori în fața unui guvern, însă când nu este unul aliat”, a spus McFaul. ”Nu văd vreun interes strategic în ceea ce fac acești băieți”, a spus însă McFaul despre ambasadorii menționați mai sus.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

4 Comentarii

  1. Vai, ce indignați sunt democrații lui Obama! Pentru ca ambasadorii lui Trump mai dau, pe ici pe colo, cu mucii – n fasole? Ambasadorii lui Obama de la Romamika, inclusiv berbecul actual e moștenit tot de la Obama, se kakau la propriu pe votul cetățenilor, pe democrație și pe partide politice românesti.

  2. Scrieti despre faptele unor ambasadori americani in tarile vestice, dar nici-un cuvant despre obrazniciile ambasadorilor gittenstein si klemm la noi in tara.

  3. este o vorba ”ceea ce semeni aceea vei culege” fiind o tara mica ambasadorii ne dadeau lectii si se amestecau in treburile interne, acum actioneaza din obisnuinta si se pare ca unora nu le place, am ajuns la un al doilea proverb, ”ce tie nu-ti place altuia nu-i face” poate asa vor invata sa respecte si tarile mici in baza democratiei reale altfel numarul nemultumitilor va creste si cu timpul va duce la ”eliberarea” unora…

  4. toti ambasadorii lui trump servesc nu sua ci israelul…..daniel shapiro cind era subsecretar de stat la departamentul de stat in vizita in israel , le-a spus jidanilor ca ….politica externa a sua este croita dupa nevoile israelului….trump si ai lui sint lacheii israelului….comportamentul ambasadorilor nu e nimic surprimzator….bufonii de-l taxeaza pe klemm ca s-amesteca in treburile (hotiile si tilhariile) dimbovitene ,sint mindria si viitorul romanicei…..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.