Gazprom: Vom finaliza Nord Stream 2, indiferent de orice

Rusia, prin Gazprom, va finaliza, anul acesta construcția gazoductul Nord Stream 2, către Germania, indiferent de sancțiunile impuse proiectului de SUA. Declarația îi aparține preşedintelui Board-ului producătorului de gaze Gazprom, Viktor Zubkov, citat de TASS, și vine după ce Germania, prin vocea mai multor oficiali, a precizat, la rândul ei, că va susține finalizarea proeictului, dar și după ce SUA  amenințat cu sancțiuni suplimentare. UE este deocamdată împărțită în abordare, între presiunea pe care o face Germania și multele companii implicate, și teama de sancțiunile americane. Menționăm că Nord Stream este 90% finalizat, capacitatea lui fiind de 70 de miliarde mc anual.
Activităţile sunt în derulare în mod activ, a mai rămas foarte puţin până la finalizare. Cu siguranţă proiectul va fi finalizat în 2021. Pierderea de timp este o ruşine, dar aşa s-a întâmplat”, a declarat oficialul Gazprom.
Aproape 20 de firme, în special companii de asigurări, au abandonat recent proiectul, din cauza temerilor privind sancţiunile Statelor Unite.
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat miercuri că i-a transmis ministrului de externe german Heiko Maas că sancţiunile împotriva proiectului energetic Nord Stream 2 sunt o posibilitate reală şi că nu există ”nicio ambiguitate” în opoziţia SUA faţă de construcţia gazoductului. ”Am afirmat clar că firmele implicate în construcţia conductei riscă sancţiunile Statelor Unite. Gazoductul divide Europa, el expune Ucraina şi Europa Centrală manipulării şi constrângerii din partea Rusiei şi contravine propriilor obiective energetice declarate ale Europei”, a subliniat demnitarul american într-o conferinţă de presă.
Gazoductul Nord Stream 2 este finanţat jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1 până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania prin Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.
Statele din Europa Centrală şi de Est susţin că proiectul va spori dependenţa Europei de gazele ruseşti şi ar putea fi folosit ca instrument politic de Moscova. Ministrul lituanian de Externe a declarat luna trecută că proiectul ar trebui oprit până la alegerile parlamentare din Rusia, din septembrie, pentru a pune presiune asupra Moscovei pentru reforme democratice şi ca un compromis între sprijinitorii şi criticii proiectului din Europa.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1067 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Pretul pe care il va platii Germania pentru aceasta ruta de transport este Romania.NATO nu trebuie sa aprobe calul Troian rusesc si anume conducta Nord Stream2,care va duce imediat la scoaterea Lituaniei,Letoniei ,Estoniei,Ungariei,Romaniei ,Bulgariei,Greciei si o parte din Polonia din UE si NATO si intrarea in zona de influenta a CSI,in urma unui aranjament ultrasecret cu bavarezii si austriecii, care deja le-au cedat majoritatea actiunilor la OMV Petrom,rusilor de la NIS subsidiara Gazprom,deoarece in situatia fortarii granitei de catre omuletii verzi,Romania sa nu aiba nici o rafinarie romaneasca ,pentru a umple rezervoarele tancurilor si al masinilor de lupta.

  2. AApropo de entitatea romaneasca ANCOM care, cica nu mai fixeaza preturi si nu mai stiu ce, vad pe hartiile care sunt trimise la domiciliu ca tot ei trag sforile privind organizarea si preturile(organigrama e clara), pana si revizia la instalatii gaze tot ei o detin! Ma mira tupeul cras pe care il au, aruncand vinovatia foar spre altii cand de fapt, sunt complici in toate actiunile facute de aceste firme de gaz si energie electrica! Nu e bascalie!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.