Gazul caspic își găsește tot mai mult drumul către Europa

Azerbaidjanul a exportat 1,1 miliarde de metri cubi de gaze în Europa în ianuarie 2024, pe ruta Georgia – Turcia – Bulgaria, anunță ministrul azer al Energiei, Parviz Shahbazov, pe X.
Exporturile de gaze în ianuarie au crescut cu aproximativ 4,5%. 1,1 miliarde de metri cubi au fost exportate în Europa, 0,8 miliarde de metri cubi în Turcia și 0,4 miliarde de metri cubi în Georgia. În această perioadă, 0,4 miliarde de metri cubi de gaze au fost livrate Turciei prin intermediul gazoductului trans-anatolian„, precizează publicația.
Transportul gazelor azere către Europa prin intermediul Coridorului Sudic de Gaze (SGC) a început la 31 decembrie 2020. Gazele din regiunea Mării Caspice sunt transportate către țările europene prin Georgia și Turcia, intră apoi pe conductele din Bulgaria, de unde se pot ramifica către România sau Serbia. Transgaz, operatorul Sistemului Național de Transport din România, poate ulterior să asigure tranzitul acestor gaze și mai departe către Ungaria.
Coridorul Sudic vizează diversificarea rutelor și a surselor de aprovizionare cu energie contribuind astfel la consolidarea securității energetice a Europei. Costul proiectului a fost de 33 de miliarde de dolari. Este de remarcat faptul că Turcia este placa turnantă a gazului caspic în drumul său către Europa. Tot Turcia este placa turnantă și pentru gazul rusesc către Europa care vine prin South Stream apoi e distribuit mai departe. De facto, Turcia acționează deja ca un hub de gaze.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1043 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Excesul ….dnei Von L,afecteaza se pare foarte grav creierii -creierele- kolhoznicilor.Cum dracu sa sustii ca ai terminat Rusia cu embargouri dar aduci gazele din zona Marii Caspice,rusesti 1000 %….Pana si cel mai prost american stie ca gazele din Alaska sunt ….americane exact cum alea caspice sunt ale Federatiei Ruse.Orice metru cub de gaz care ajunge prin Transgaz in cadrul Brua este gaz rusesc.Chiar credeti ca asta nu este platit de statul roman aflat in -embargorizarea-Rusiei….Noi romanii suntem doar copii tembeli care inca mai credem in Mos Gerila.

  2. Asta ziceam si eu, ca asta este mai mult gaz rusesc.

    Sa se arate firmele din zona care livreaza in retea Kazahstanului , si stapinii lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.