Generalii lui Trump sau președintele generalilor?

Imediat ce a fost numit șef de cabinet al președintelui Donald Trump, generalul John Kelly, fost secretar al Securității Interne, a instituit milităria la Casa Albă. Având „autoritatea toată“ oferită de președinte, după cum a arătat purtătoarea de cuvânt Sarah Sanders, generalul Kelly a cerut ca oricine dorește să-i prezinte propuneri președintelui să treacă mai întâi prin biroul său, inclusiv fiica lui Donald Trump, Ivanka, și soțul ei, Jared Kushner, scrie The New York Times.

Poate cea mai interesantă decizie luată de generalul Kelly îl implică pe un alt general în retragere, șeful Pentagonului, James Mattis. Associated Press arată că generalii au căzut de acord încă din primele zile ale administrației Trump să nu părăsească SUA în același timp, pentru a asigura o monitorizare permanentă a ordinelor venite de la Casa Albă. Această decizie relevă în bună măsură natura complicată a relațiilor din interiorul administrației Trump. Acum, cu generalul Kelly devenit mâna dreaptă a președintelui Trump, acest control al foștilor militari va deveni și mai puternic.

„Trump apelează la generalii săi în momente dificile“, scrie The Washington Examiner. Kelly, cu 45 de ani de carieră în Marina SUA și în Statul Major al Armatei SUA, a fost adus la Casa Albă într-o situație grea: oricât ar încerca președintele să sublinieze performanțele economice, acestea pălesc în fața atacurilor presei, pornind de la scandalul legat de implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale. „Dacă cineva poate aduce disciplina în mijlocul haosului, atunci este vorba de un general“, spune David Cohen, profesor de științe politice la Universitatea din Akron, citat de publicația amintită. Kelly nu este primul general lipsit de experiență politică care deține această funcție la Casa Albă. Președintele Richard Nixon l-a adus lângă el, în 1973, pe generalul Alexander Haig, în perioada de apogeu a scandalului Watergate.

„Atenție, John Kelly: Trump a angajat generali în retragere doar pentru a-i umili“, scrie ziarul britanic The Independent. Președintelui SUA, absolvent al unei scoli militare, îi place puterea, iar sursa ei poate fi averea sau numărul stelelor de pe epoleți, scrie The Independent. Se prea poate, însă, ca aceste stele să nu fie suficiente pentru ca un general să se impună în fața președintelui. Eliminarea din echipa prezidențială a generalului Michael Flynn, fostul șef al spionajului militar al SUA, ignorarea sfatului generalului H. R. McMaster de a-i asigura pe aliații europeni de angajamentul SUA pentru articolul 5 al Tratatului NATO, precum și cuvântul tot mai puțin important avut de James Mattis, șeful Pentagonului, arată că Trump nu îi respectă pe generalii săi atât de mult pe cât arată în declarații.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.