
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, la RFI, că operaţiunile militare din Libia nu au fost explicate „suficient de clar” românilor, existând „o anumită ambiguitate” în poziţia României.
„Această intervenţie militară nu a fost explicată românilor suficient de clar. A existat o anumită ambuguitate în poziţia noastră. A fost un interviu la televiziunea publică a preşedintelui Băsescu, în care a spus practic că nu ne asociem acestei acţiuni, a folosit cuvântul «război» într-o conotaţie negativă şeful statului. În clipa în care nu vorbeşti cu opinia publică românească şi să spui că e vorba de înlăturarea unui dictator sângeros, a unui prieten al lui Ceauşescu… Dacă mai ţineţi minte, în timpul deciziei de a ne alătura intervenţiei militare din Irak, opinia publică românească era de acord cu înlăturarea lui Saddam. Deci, e o chestiune şi de cum pregăteşti opinia publică românească. Dacă şeful statului spune că este o acţiune greşită şi nu participăm la război, evident că lumea se duce către cel care este considerat ca deţinătorul poziţiei supreme în statul român. Cred că, dacă am explica mai clar că este vorba de o acţiune profund umanitară, împotriva unui om care-şi torturează şi-şi ucide propriul popor…”, a declarat Geoană.
Pe de altă parte, fostul ministru de Externe a apreciat că NATO nu va fi la comanda acţiunii militare internaţionale din Libia.
„Cred că în cele din urmă va fi această formulă, pe care preşedintele francez a numit-o de «pilotaj», pentru că dacă există un risc ca o ţară membră să invoce dreptul de veto – Turcia a spus foarte clar că se va opune prin veto unei astfel de decizii (ca NATO să preia conducerea operaţiunii din Libia – n.r.) – în absenţa consensului în Alianţă, se va merge pe o formulă ceva mai ad-hoc. Dar în mod clar, în spate va exista aceeaşi structură militară şi logistică, pe care NATO o va pune la dispoziţie, dar din punct de vedere formal, NATO nu cred că va fi ca alianţă la comanda acestei operaţiuni, ci mai degrabă un grup de naţiuni, cele care sunt deja în coaliţia iniţială, cred că aceasta va fi formula politică. Ar fi fost de preferat să fie NATO, chiar dacă există sensibilităţi la nivelul opiniei publice din Orientul Mijlociu. Din punctul meu de vedere, este mai riscant să fracturăm NATO şi-n momente decisive să nu putem acţiona monolitic ca alianţă, orice fisură de acest gen este un precedent care nu trebuie încurajat”, a spus Mircea Geoană.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.