Ghiță, periculos ca o bombă

România sforilor, aranjamentelor și mînăriilor de tot felul s-a încurcat în plasa țesută de un personaj greu de prins de un fir. Ghiță nu-i Fenechiu sau Bușoi! Nu-i prost și nici un papagal de pe una dintre crăcile politicii. Îmi amintesc de o înregistrare a discuției sale cu nu știu cine despre congresul PSD la care a fost ales Victor Ponta și trîntit Cristian Diaconescu.

Înregistrarea respectivă a fost distribuită de Sorin Ovidiu Vîntu pe holul tribunalului, într-un proces în care nu a contat decît planul Binomului de a-l înfunda pe SOV. În respectiva coloană sonoră, Ghiță povestește cum a deturnat congresul PSD, cum a manevrat sala și cum l-a scos pe Ponta președinte. O fi Sebastian Ghiță un lăudăros, dar plasa de companii, contractele nenumărate pentru SRI și pentru Guvern, influența enormă asupra lui Victor Ponta, felul în care a dus războiul cu DNA și cu Florian Coldea ni-l confirmă pe acel Ghiță din respectiva poveste. Un june din Prahova a întors pe dos un partid greoi și l-a păcălit ca pe ultimul fraier. Nu-i de colea, după cum nici felul în care a gestionat conflictul cu Laura Codruța Kovesi și Florian Coldea nu este la îndemîna oricui. Toate acestea arată un Ghiță jucător abil pe tabla de șah, cu multe mutări pregătite dinainte, cu strategii și cu reacții-surpriză. Ghiță, indiferent că este sau nu agățat de o a treia forță, că este susținut sau nu din exterior sau din interior, a fost un jucător diabolic și înaintea declanșării acestui conflict. Să nu uităm că el a cîștigat partidele cu Vîntu și Coldea. Și cine din PSD a intrat în conflict cu el a pierdut partida. Toate acestea și multe altele mă fac să cred că el nu poate fi prins ca o găină udă. De 27 de ani, politica românească a funcționat cu aceleași tunuri, cu găinării și aranjamente de tot soiul. Sunt convins că dezvăluirile lui Ghiță nu includ afacerile ieftine din dosarul cu Traian Lascu de la Transgaz, cu aranjamentele procurorului Lascu sau cu găinăria RCS&RDS – Dumitru Dragomir. Sunt prea mici față de marile aranjamente făcute prin ANRP, prin SRI, cu Florian Coldea în poziția de dirijor, cu Traian Băsescu mai adînc implicat. Cum a păstrat tot felul de dovezi de la excursiile cu Coldea, Dîncu și Maior, își va fi păstrat dovezi și din contractele încheiate pentru SRI sau pentru tot felul de ministere și agenții.

Klaus Iohannis și Edward Hellvig se amăgesc crezînd că ne-au dus cu încheierea din scandalul Coldea.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de joi versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau varianta digitală.

Recomanda