Grav semnal de alarmă de la Deutsche Bank: suspendați regulamentele, ajutați Italia!

Criza bancară italiană ne semnalează două lucruri: cel puțin grecii și ciprioții sunt cetățeni de mâna a doua în UE, iar Deutsche Bank este mult mai puternică decât cancelara de fier a Germaniei și decât temutul ei ministru de Finanțe. Dincolo de rațiunile economice, criza bancara din Italia arată cât de mari au ajuns fisurile din structura UE și a zonei euro și asta este suficient pentru viitoare mișcări centrifuge precum cea din Marea Britanie.

Băncile italiene au oferit credite toxice în valoare de 360 de miliarde de euro și au nevoie urgentă de capital pentru a nu se prăbuși. Criza din sistemul bancar italian a fost umbrită de referendumul din Marea Britanie, însă consecințele ei pot fi mult mai periculoase. Injecția de capital, spun noile directive europene, nu poate fi făcută din bani publici, ci doar de creditori și de clienții băncilor (adica inclusiv prin confiscarea depozitelor cetățenilor obișnuiți, ca în cazul Ciprului). Premierul Matteo Renzi susține că respectarea acestei reguli va duce la falimentarea băncilor și cere exceptarea Italiei de la noua regulă. Nimeni nu a dorit să-l audă (nici cancelarul Angela Markel, nici Comisia Europeană), până când guvernul italian s-a trezit cu susținerea unui gigant – Deutsche Bank.

În urmă cu o săptămână, premierul Renzi declara în Suedia că bănci din alte state UE au probleme mult mai mari decât cele italiene. Nu a dat nume însă a sugerat clar că este vorba despre Deutsche Bank. ”Problema produselor derivate la alte banci este mult mai mare, de o sută de ori mai mare. Raportul este acesta: unu la o sută”, spunea Renzi. Și se referea la miile de miliarde de euro în produse derivate ale Deutsche Bank, cea mai expusă bancă din Europa la acest capitol.

Renzi a fost ascultat și înțeles. Într-un interviu pentru Welt am Sontag, economistul șef al DB, David Folkerts-Landau, a vorbit despre necesitatea unui împrumut din bani publici pentru băncile europene. Landau arată că în Statele Unite s-a recurs la aceasta măsură, pe când in Europa s-a considerat că problemele bancare pot fi rezolvate prin politici monetare și fiscale ”prudente”. Acest lucru nu a funcționat, iar acum Landau spune că băncile europene au nevoie de zeci de miliarde de euro.

”În Europa, băncile nu au nevoie de sume atat de mari ca în SUA (475 de miliarde de dolari). Un program de 150 de miliarde de euro ar trebui să fie suficient pentru recapitalizarea băncilor”, a spus David Folkerts-Landau. ”Europa este bolnavă și fie problema este abordata foarte repede, fie vom suferi un accident”.

Economistul-șef al Deutsche Bank a spus că este îngrijorat în primul rând de Italia, dar a arătat că aici ar trebui să fie suficiente 40 de miliarde de euro din fondurile UE sau ale guvernului pentru a opri pe moment căderea băncilor. Folkerts-Landau spune însă că trebuie acționat urgent și că folosirea banilor clienților băncilor nu este fezabilă din punct de vedere politic, pentru că asta ar lovi în economiile oamenilor și ar duce la pierderea încrederii în bănci și falimentul băncilor în Italia, dar și în alte țări. Concluzia economistului DB nu sună deloc nemțește: ”Respectarea strictă regulilor poate cauza pagube mai mari decât suspendarea regulilor”.

Rămâne de văzut care va fi reacția Angelei Merkel sau a ministrului de Finanțe Wolfgang Schaeuble când Italia va cere încă o data suspendarea regulilor de bail-in susținute de Berlin, acum că până și Deutsche Bank semnaleaza că acestea sunt toxice. Pe de altă parte nu se poate să nu remarcam cât de afectați sunt bancherii occidentali și sefii de guvern puși în fața situației ca italienii sau germanii care au depozite în banci să se trezească fără agoniseala. Sunt aceiași bancheri și politicieni care în urma cu câțiva ani le-au impus grecilor si ciprioților exact aceeași măsură.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.