Grecii de la Enel România urmează interesele SUA

Mișcările strategice ale companiei de furnizare a energiei PPC pe piețele din Europa de Sud-Est devin un instrument puternic de diplomație economică pentru Grecia și pentru interesele țării în regiunea mai largă, deoarece controlul coridoarelor și al resurselor energetice este echivalent cu puterea geopolitică, scrie presa greacă. Anul trecut, PPC Grecia a cumpărat operațiunile Enel România, cel mai mare furnizor și distribuitor de energie de pe piața casnică din Muntenia de Sud, Dobrogea și Banat.
Directorul executiv al PPC, Giorgos Stassis, și asociații săi au avut în ultima vreme contacte dese cu oficiali guvernamentali din regiune și de peste Atlantic. Întâlnirea lui Stassis cu Geoffrey Pyatt, secretarul de stat adjunct al SUA pentru resurse energetice, la Washington, în urmă cu puțin peste o săptămână, urmată de o întâlnire la începutul acestei săptămâni cu prim-ministrul român Marcel Ciolacu, evidențiază rolul diplomatic important pe care PPC îl joacă acum.
În timpul întâlnirii de la Washington, Stassis și secretarul de stat adjunct al SUA pentru resurse energetice au discutat despre modul în care PPC ar putea juca un rol mai activ prin intermediul principalelor coridoare energetice din Europa de Est și al inițiativei celor trei mări, susținută de SUA, care implică 13 țări de la Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică și care vizează să ofere protecție împotriva amenințării Rusiei.
 
SUA consideră că inițiativele Greciei în regiunea mai largă sunt mișcări aliniate la interesele geostrategice ale Americii, mai ales într-un moment în care războiul Rusiei din Ucraina a transformat într-o prioritate securizarea energetică, în particular, și economică, în general, a Europei de Est împotriva influenței rusești.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1063 Articole
Author

5 Comentarii

 1. “ Mișcările strategice ale companiei de furnizare a energiei PPC pe piețele din Europa de Sud-Est…” “Anul trecut, PPC Grecia a cumpărat operațiunile Enel România, furnizor și distribuitor de energie pe piața casnică din Muntenia de Sud, Dobrogea și Banat.” “ Directorul executiv al PPC, Giorgos Stassis, și asociații săi au avut în ultima vreme contacte dese cu oficiali guvernamentali din regiune și de peste Atlantic”, “ SUA consideră că inițiativele Greciei în regiunea mai largă sunt mișcări aliniate la INTERESELOR GEOSTRATEGICE ALE AMERICII…” Vă place? Pe gazul României, Grecia urmărește interesele USA! Despre interesele geostrategice ale României chiar nimic? Prim ministrul Ciolacu și președintele Iohannis există doar să ușureze afacerile Greciei și interesele USA, iar Parlamentul să le valideze?

 2. Plus controlul informațiilor și cel statistic, tot echivalente cu puterea geopolitică!
  Iar ceea ce s-a desprins din „Poșta, Telefon, Telegraf Rro” și s-a numit „RromTelecon”, ajunsă PE ȘPĂGI (NăsCase, ca prim-menestrel, după ce a vizitat ofițial Vașin’tonu’?) și cu cedarea completă a profitului (ca la cerealele ukrainene, acum!) să fie controlată de firma de stat OTE (Greția), și apoi dată-în-folosință (foarte ciudat, și la greți! cum să-i cedezi altuia beneficiile garantate?) lu’ „Telekom” Jarmaniia, după preluarea de către nemți a început un program imens de înființare și extindere de rețea de comunicații prin fibră. Prima! …da’ fără a avea de la clienți cerere pentru așa ceva! E clar că greții au transferat către nemți fiindcă ei nu aveau forța financiară pentru „fibră”, iar nemții au putut-o face. Da’ fără un interes economic imediat, pentru ce să faci investiții într-o tehnologie complet nouă, scumpă? Eeeeiii, asta-i! PENTRU CĂ AȘA S-A PRIMIT ORDIN, dă păstă Oușiăn! Filiala „Telekom” Rro’ a ajuns să acopere cu rețeaua de fibră tot teritoriul, iar la final a fost FALIMENTARĂ, că abonații i-au plecat în mare parte. Deci rețeaua de fibră „Tk” a fost o decizie EXCLUSIV POLITICĂ, AMERLOCĂ, ca ei să știe ce gîndește mioriticul (de atunci, vedeți, nu se mai fack „sondaje de opinie” prin telefon, că ei – servitorii din Servicii – văd clar în rețea, prin soft, CINE LA CE SE UITĂ LA TV, și ce mesaje țirkulă pe Internet!), și în vederea războiului din Ukraina, programat din timp la Pentagon. Într-un final, „Tk” a fost vîndută.
  Deci Greția, azi, e CALU’ TROIAN a’ amerlocilor în diverse intromi$$iuni. De-aia n-a putut Merkel s-o excludă din U.E., atunci, cu datoriile făcute pentru înarmare, ce forțau peste Marea Egee înarmarea turkaleților cu F-16 șî alti șieli……[Rumburak]

 3. a ajuns un poligon de incercare pentru toti sacalii iar institutiile platite cu miliarde din imprumuturi grele, au alte probleme…
  Nici 100 de Vlad Tepes, nu ne mai aduc la liman.

 4. Am și eu un vis pe care sper să îl văd împlinit până voi închide ochii, să văd America distrusă. Pentru tot răul produs în lumea asta și pentru lăcomia lor patologică.

 5. mai avem legislatie antimonopo…? sau este facuta sa fie ocolita de paraziti si stapanii lor? mai avem Constitutie? cei cu trantorii astia peste noi, mah?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.