Greșelile și urgențele economice ale României (1)

Cine este Emanuel Babici și de ce merită citit un dialog cu dînsul?

Emanuel Babici (n.1943) este una dintre cele mai strălucite minți pe care le-a avut industria românească. Între 1970 și 1990, a fost șeful Secției mecanice și mai apoi director general la IMGB.  A coordonat asimilarea și producerea echipamentelor mecanice pentru fabricile de ciment de mare capacitate din România (Hoghiz, Deva, Medgidia, Câmpulung), a coordonat producția de echipamente pentru oțelarii, cuptoare electrice de 100 t/sj, convertizoare de otel de 160 t/sj, caje pentru laminoare, prese hidraulice de forjare si toata gama de cilindri din otel aliat pentru laminare la cald si la rece, a coordonat programul de fabricație pentru realizarea presei hidraulice de 120 MN. Știe pe de rost centralele de la Turceni și Rovinari.
Între 1982 și 1989, a condus Centrala Industriala pentru Utilaj Energetic, Metalurgic si Mașini de Ridicat – București, care includea 109.000 angajați în 14 companii. A organizat activitatea de montaj la reactoarele de la Cernavodă și a fost implicat in preluarea licențelor de fabricație de la General Electric SUA si AECL . Între 2007 și 2014, Emanuel Babici a coordonat și realizat în regie proprie, cinci microhidrocentrale cu o putere total instalată de 7,8 MW. (Cornel Nistorescu)

————————————————————————————-

C. Nistorescu: –Spuneți-mi, vă rog, cinci lucruri pe care le-ați făcut și care sunt argumente ca oamenii să vă creadă că știți despre ce vorbiți. Dar pe degete, cinci obiective mari și care sunt argumente pentru că ați niște soluții.

Emanuel Babici: – Primul argument este că am fost șef de secție la cea mai mare secție din IMGB la vârsta de 29 de ani, că am fost director general la IMGB, la vârsta de 35 de ani, și am ajuns și am coordonat tot programul energetic în perioada ’82-’89, tot ce s-a realizat energetic în România a fost sub coordonarea mea directă.

Și pot să enumăr: cât am fost șef de secție am asimilat cele mai mari fabrici de ciment din România. Am lucrat efectiv la cele mai complexe utilaje în fabricația de materiale de construcții. Când s-au asimilat fabricile noi pentru Fieni, Hoghiz, Medgidia, eram șef de secție. Când s-a făcut fabricația de turbine, de presă de 12.000 de tone, eram deja inginer-șef. Când s-a dezvoltat în continuare IMGB-ul pentru fabricația de echipament nuclear, eram director general și am negociat cu fírmele General Electric, din Statele Unite, și cu firmele licențiatoare din Canada toată furnitura pentru Cernavodă și am coordonat programul de asimilare a echipamentelor pentru Unitatea I și II Cernavodă. Asta am făcut. Dar, îmi trebuie mai multe degete ca să le spun pe toate.

C.Nistorescu – Acum, ați aflat că se închide. Șoc nu glumă! Se scufundă în neant o parte importantă din biografia dvs!

– Am aflat că se închide, surprinzător pentru mine, din considerentul că această platformă industrială era o performanță europeană, mondială, acolo erau preluate licențe de fabricație pentru prăjini de foraj de mare adâncime, pentru prese hidraulice de mare putere, pentru turbine de mare putere – 300 de megawați de la francezi, de la Aston, luată licența în 1970, după aceea, preluată licența de la General Electric pentru turbine de 700. Erau licențe de sute de milioane de dolari. Și, s-au dus!

C. Nistorescu – De ce credeți că se închide? Totul vine de la privatizare, nu-i așa? Ia spuneți, a fost privatizată corect?

– La întrebarea asta eu cred că dacă privatizarea era corectă, transparentă și contractele erau publice, puteam formula o părere.

C. Nistorescu – Nu era mai deștept și mai eficient să o facă pe acțiuni?

– Eu cred că această fabrică în care poporul român, că nu alții, au suferit ca să facă această investiție, am răbdat de foame efectiv că știm cu toții, generația noastră, ce era atunci ca și constrângere ca să ne plătim datoriile, ca să ne dezvoltăm, păi această fabrică a participat la realizarea Porților de Fier I și II, a participat la realizarea centralelor de la Rovinari și Turceni, cu 4.000 de megawați de turbină. Nu se putea face nici o turbină hidraulică în România dacă nu era IMGB-ul, fiindcă toate axele forjate mari s-au dat la Reșița, de la IMGB. Nu se putea face nici o industrie navală fără IMGB, care avea presă de 6.000 de tone. Toate axele de pe toate navele au fost forjate la IMGB. Ajunsesem să asimilăm arborele cotit pentru cel mai mare motor, de 2.800 de megawați.

C. Nistorescu – Oamenii nu știu ce sunt acestea.

– Nu știu oamenii, știu specialiștii. Cei care au nevoie de ele și știu cine și unde se pot face. Și, cu ce preț.

C. Nistorescu – Economia românească nu mai are nevoie de astea.

– Economia românească, din păcate, a fost partea cea mai neglijată, din multe considerente.

C. Nistorescu – Neglijată sau îngropată?

– Eu zic că neglijată și s-a îngropat singură.

C. NistorescuSau o competiție cruntă le-a scos din joc?

-S-a îngropat și singură, pe considerentul că, neavând dezvoltări strategice în România, nu mai aveai ce face. După ce am făcut atîtea, mai puteam construi un Porțile de Fier – Nicopole și multe altele. dar polticienii români n-au mai pornit nici un proiect. Cică nu ne mai trebuie. Uite că ne trebuie, că ne arde buza după energie! Nu s-au mai dezvoltat alte capacități și marile noastre capacități s-au dus!

C.Nistorescu – Era în plan și la Nicopole? Era în plan la un moment dat?

– Cred și eu că era în plan. Era în plan să se facă și Portul București cu ocazia asta, deci era un plan de dezvoltare. Nu s-au mai făcut obiective în străinătate. De ce? S-au rupt relațiile interstatale. Noi aveam relații cu Egiptul, cu Irakul, cu China. Am livrat fabrici de ciment la cheie, la cheie în Irak, contract de 400 de milioane de euro. Ai văzut că istoric ne aducem aminte. În Egipt, am făcut fabrici de ciment. Am făcut în Siria fabrici de ciment. Am făcut turbine în Turcia, la Kapulukaya, lan Kîrîkale,am făcut combinate chimice la Kapulukaya în Turcia, în Siria la fel, toate astea au trecut și prin IMGB. Fără IMGB, care dădea toate piesele directoare mari, grele, nu se puteau face.. Cea mai mare performanță a acestui IMGB a fost asimilarea oțelurilor speciale pentru echipamente de motoare și prese. Un oțel care merge la 500 de grade și 300 de atmosfere, care sunt la Turceni, Rovinari, Cernavodă, nu se asimilează de oricine. Acolo a fost o școală venită de la Reșița, dezvoltată cu licențe scumpe.

C. NistorescuMatale le plângi acum, sau ce faci? De ce plângi?

– Le plâng, fiindcă acolo era o concentrare de știință. Sunt cel puțin zece licențe pe care vi le-am enumerat care au fost plătite. Numai pe licența de la japonezi, de la Kobe Steel și Japan Steel care să facă rotorii de turbină pentru turbinele de 1.000 de megawați, atenție, noi eram specializați și pe …. apă-apă, sistemul rusesc cu turbine de 1.000 de megawați. Pentru această specializare am făcut pompele la IMGB, pompele de circulație nucleare de 10 megawați. Zece megawați sunt imense. Pentru Koslodui, pentru bulgari, de …

C. NistorescuStai, stai. Cât a costat licența de la Japan Steel?

– Numai cea pentru lingouri a costat 32 de milioane de dolari, că în dolari se plătea, 32 de milioane de dolari licența pentru a învăța România să facă lingouri de 400 de tone care, după această licență, s-au forjat vreo 50 de rotooare care s-au livrat la General Electric din SUA.

C. Nistorescu – Nu mai are rost să facem istorie. E clar că a fost o uzină…

– O uzină care făcea uzine.

C. Nistorescu – Care făcea uzine, care a acumulat o experiență, care avea licențe, avea valori și altele și care n-a putut ține oameni și care n-a fost folosită de conducători.

– Valoarea umană, Cel mai mare capital, s-a dus!

C. Nistorescu – De unde a început marea greșeală?

– Greșeala din momentul în care aceste uzine au rămas cu investiții sistate brusc. S-au sistat investiții pe turbine, s-au sistat investiții…

C. Nistorescu – S-a prăbușit un sistem.

– Astea au rămas fără aer. Au început să fie susținută pe credite că, nefăcând o privatizare timpurie, la timpul când trebuia, am făcut-o după 12 ani, foarte, foarte târziu, cînd nu prea mai purta interes. Ori se privatiza atunci, pe acțiuni, se dădeau acțiuni publice, mai ales pentru aceste fabrici strategice. Păi, dacă eu privatizez după 12 ani o fabrică și cu 12 ani înainte eu personal am negociat cu Alstom-ul să fac o societate mixtă numai pentru fabricația de turbine, fabrica de turbine unde Alstom-ul a venit și a spus: eu pun 90 de milioane de dolari, asta în 1991, eu pun 90 de milioane de dolari și facem fabrica asta și IMGB-ul rămâne cu 49% acționar, eu ,Alstom cu 51%.

Această propunere negociată de mine personal a fost respinsă la timpul respectiv de ministrul care conducea, un terchea-berchea, că era unul Constantinescu, și a spus: „Ce să facem noi, ne vindem țara?“ Și, după aia, am dat-o după 12 ani, am dat acest IMGB cu 500 de mii de dolari, tot IMGB-ul. Păi ce, eu care am trăit acolo, inginer stagiar, inginer-șef, director tehnic, director general, păi ce să fac acum? Îmi vine, sincer vă spun, când văd aceste anunțuri, să plîng. Domnule, îl închidem! Pe ce, vor să-l închidă? Pe considerentul că s-a făcut un contract care și acum stă la secret? Ce prevedea contractul ăla? Ok, m-a luat Doosan-ul din Coreea de Sud, care s-a retras și de la Craiova, s-a retras și de la Mangalia, acum se retrage și de la IMGB? Ok. Înseamnă că el a avut o priză în statul român și a făcut niște contracte în defavoarea noastră. Un contract de vai și-amar!

C. NistorescuAm văzut, aseară, o emisiune TV în care se spunea că avea obligații de investiții în materie de protecția mediului și în cazul în care nu le respectă ar pierde IMGB-ul.

– S-o piardă, să piardă fabrica dacă nu au respectat. Probabil. Eu nu știu, pentru că nu știu contractul. Dar în orice caz. Să zici: eu mă retrag și las ce las, tot ce lucrau pe toată platforma aia. După aia, greșeala mare a fost că s-a divizat acest IMGB. Acest IMGB a fost o platformă integrată. Intra fierul vechi și ieșeau turbine. Intra fierul vechi și ieșeau prese. Intra fierul vechi și ieșeau fabrici de ciment. Un inel de la un cuptor de ciment are o sută de tone greutate. Ori IMGB-ul avea această particularitate de combinat integrat: fier vechi și ieșeau turbinele sau utilajele complexe.

Se desface IMGB-ul pe o privatizare după ureche, după ureche. Eu nu am vrut să semnez spargerea IMGB-ului. Nu am vrut să o semnez. Au venit unii la mine: „Domnule, să vedeți!…-Plecați de aici“. Și au semnat-o alții. Dar s-a spart IMGB-ul. Unii sunt închiși, o parte din IMGB, toată platforma aia, era fabrica care lucra cu General Electric. E închisă. Este o dramă a economiei romanești! O inconștiență a guvernanților!

Totuși, după ce s-a spart au venit și au luat: hala de nucleare a luat-o Tender. Opa. De la Kvaerner. Hala de turbine s-a privatizat … hala de mecano-sudate grele a luat-o Romenergo. Și a rămas fabrica asta metalurgică cu două secții mari de prelucrări mecanice pe care a luat-o Kvaerner. Ce a făcut Kvaerner? A luat-o strict pe o perioadă limitată, să facă cele zece turbine pentru China, zece turbine, pentru fiecare turbină o mie de megawați putere, așa se știe în informațiile pe care le avem, deci Kvaerner a făcut o centrală de zece mii de megawați pe Râul Galben în China, după ce a luat IMGB-ul. Făcând toate reperele în IMGB. După ce și-a terminat această investiție și și-a făcut treaba, și-a umplut buzunarele, a început să vîndă, înainte de a pleca și de a o vinde, să vândă mașinile-unelte cheie. S-au vândut mașini de danturat care erau unicat pe economie, care făceau coroanele dințate de la excavatoarele de cărbune din carierele de la Rovinari-Turceni. Cu excavatorul ăla mare se rotește, îl ia cu cupa și așa mai departe. Coroanele dințate aveau un diametru de 11 metri. Și mașina aia a luat-o și a dus-o. Unde? Nu se știe. Păi bine domnule, când fac o privatizare și mai ales că e o privatizare strategică, dau din mână o performanță. Ce garanții am? A cui performanță o primești ? A României! Ce faci cu ea?

C. NistorescuCine a fost responsabil cu privatizarea IMGB?

– Responsabili? Ăștia care au fost și cu Faur și cu IMGB-ul și cu Galațiul și cu toți. Cine a fost? A fost la un moment dat Ciorbea, care a venit și a făcut praf toată țara asta, că chinezii au trecut de la comunism la capitalism într-un mod organizat, bine gândit. Noi am zis: „Domnule gata, vă dau undițele, pescuiți!“ Băi, du-te, băi, de aici. Ce cap ai? Ăsta a fost punctul cheie al ruperii industriei românești. Perioada 1997, când a fost inflația care a fost, după aia s-a continuat până prin 2001-2002 că s-au privatizat și pe timpul lui Năstase.

Năstase zicea: „Asta este o cutie neagră“, despre Galați. „Domnule, nu știu ce e în ea“. Cum poți să spui, domnule, un prim-ministru, să spui așa că e o cutie neagră. Păi mă duc acolo, pun Poliție, procuratură, nu mișcă nimic domnule, nu mai fură nimeni. Eu, ca director general, în IMGB lucrau 10.000 de oameni. Zece mii de oameni. Domnule, îi stăpâneam. După aia, am avut centrala de utilaj energetic, care avea zeci de mii, Reșița, Vulcan, îi stăpâneai domnule. Aveai directori, aveai oameni, aveai profesioniști… Sigur că era o atmosferă, că a stăpâni nu era ușor, dar era de lucru și îi țineai în priză că dădeai de lucru. Noi, am oprit industria, n-o mai facem. Am oprit ailaltă, n-o mai facem. Și a început să nu mai fie de lucru. Societățile au acumulat datorii și s-a bucurat lumea că vin marii investitori să cumpere datoriile acestor fabrici care, la prețurile dinainte de 2000, ce bani erau atunci înainte de stabilizare? Și toate s-au prăpădit pe niște contracte secrete.

C. Nistorescu – Ok. Hai să nu ne mai întoarcem la o tragedie. Se mai poate face ceva? Ce ar trebui făcut?

– Eu consider că tot ce a fost industrie românească a fost pilotată de așa manieră încât niciun guvern nu a avut nicio cunoștință ce se întâmplă. Au pus o perdea în față și au spus: „Domnule, descurcați-vă! Ok, ne descurcăm, asta înseamnă economie de piață. Dar Siemens, dar Alstom, dar aceste firme din Europa pe care le-a ajutat statul, s-au implicat statele lor ca să supraviețuiască. Ba mai mult, acum trei ani, a venit General Electric, văzând că Alstom-ul este într-o cădere liberă, și a băgat în Alstom 12 miliarde de dolari. Acum patru ani, a luat divizia de turbine mari de la Alstom și sigur că după doi ani General Electric a căzut de pe bursă. El trece printr-o perioadă grea. Domne, ăștia sunt giganții lumii. Globalizarea lumii s-a făcut pe probleme de producție de echipament energetic pe doi mastodonți mari: General Electric și Siemens. General Electric are 78, 80% și Siemens a rămas cu 20%. Globalizarea asta,c a fost și ea! Acum s-a ajuns la concluzia că a fost o mare greșeală. O mare greșeală. Pe considerentul că cercetarea, ok, e fundamentală la ăia, să facă, să vină cu noutăți, cu noutăți dar n-a mai fost zbaterea și jos. Că veneau idei și de la ăștia mai mici, mai mărunți, sclipitori la minte, să vină și ei cu o îmbunătățire. Avem noi cazuri când la anumite produse pe care le-am luat din Canada am adus noi îmbunătățiri, în România, pentru Cernavodă. Că am făcut fitingurile terminale după niște tehnologii gândite de oamenii noștri, agreate de Canada. Deci lumea, dacă nu gândești pentru investițiile mari strategie legată între ramuri, o fabrică ca IMGB-ul trebuie să fie ajutatată de Guvern, de președintele țării. Păi mergea, cine mergea? Ceaușescu în China și le spunea: „Băi, vă mai dau două fabrici de ciment. Da?“ Semna! „Vă mai dau două turbine“. Două turbine de peste 330 de megawați. S-a semnat. Gata! Contractul de turbine de 330 de megawați l-am semnat în 1989. Eu am negociat cu chinezii. Eu. Și m-a chemat de două ori acolo Ceaușescu, că miniștrii de atunci spuneau că noi cumpărăm din Vest să băgăm în marfă ca să o exportăm în Est.

Și, în fine, s-a semnat contractul de 309 milioane de franci elvețieni și a fost contractul meu. Și sigur că după Revoluție s-au făcut și s-au pus în funcțiune aceste două grupuri care merg cu o disponibilitate cea mai mare …. de 98%.

C. NistorescuCe e de făcut acum?

– Domnule Nistorescu, eu sunt în dialogul acesta cu dumneavoastră, în contextul că ne cunoaștem de câțiva ani buni, mi-am pus și eu întrebarea aceasta. Trebuie să mobilizăm oamenii de bună credință din România și măcar să aibă bunul simț de a realiza că România, pe lângă faptul că a fost decapitată, sau nu decapitată, dezavantajată în mod foarte bine dirijat când au plecat specialiști de mare anvergură și oameni buni meseriași, capitalul de bază al unei țări, cei mai buni au ieșit la pensie, alții ies la pensie, iar golul ăsta care a rămas fără oameni de specialitate, producția asta de echipamente, mi-e teamă că și coreeanul ăsta pleacă și din lipsă de oameni. Acolo era un liceu industrial cu școală profesională. În fiecare an, terminau 300 de oameni. Unii plecau, veneau, deci, domnule, era o muncă. La ora asta, el a închis cu 400 de oameni. Auzi, cu 400 de oameni din 10.000. Să turbezi, nu alta! Deci, nu au mai făcut niciun montaj acolo, numai repere individuale și le-a dat drumul. A lucrat cu motoarele reduse total. Nu știu ce e acolo. Nu m-a chemat nimeni. Și aici e o problemă. Domnule, mai sunt oameni în viață care au făcut ceva. Știu, dau un sfat bun, dar îl dau cu dorința de a se îndrepta lucrurile. Nimeni nu a fost chemat. Niciun ministru al Industriilor din ultimii 15-20 de ani n-a avut curiozitatea să meargă: „Bă, ia să văd, cum s-a privatizat IMGB-ul ăla? Cum merge? Ce putem face?“ Eu le-aș propune la toți ăștia care vor să fie parlamentari și la toți miniștrii și lui Iohannis, să meargă să vadă centrala de la Rovinari sau de la Turceni. Să meargă să vadă cum se face energie electrică din cărbune. Să vadă, să vadă, domnule, că e un complex întreg și este un circuit extraordinar de interesant și complicat. Și să meargă să vadă cum se face tabla la Galați. Nici unul nu știe. Să meargă să vadă cum se forjează pe presa de 12 mii de tone un lingou care, făcut din oțel vidat, că astea sunt tehnologiile de vârf, când torni 400 de tone sau 300 de tone și nu scoți gazele din oțel apar fisuri, defecte, îl arunci. Deci, ca să faci o piesă forjată de 200 de tone, de 300 de tone, în primul rând oțelul ăla trebuie să fie curat, oțelul ăla trebuie să fie vidat, și în timpul procesului de turnare el se videază. Aceste instalații, această tehnologie am luat-o pe bani de la japonezi, eram singurii prin Europa care puteam să facem asta. A venit Doosan-ul, ok…

C.Nistorescu Au vândut-o, nu mai este acum instalația asta?

– Nu, e acolo. Păi ei au trăit din asta. Atenție! Ei au trăit din această instalație. Presa de 12.000 de tone până anul trecut a fost … Și a mers și turnătoria că se făceau repere … Doosan-ul pare-se, nu știu, că are o fabrică similară. Deci Doosan-ul are o fabrică similară în Coreea de Sud și cu asta s-a completat. Acolo erau cele mari. Informații noi nu știm. Ce am aflat zilele astea e că IMGB-ul o să se închidă. Ori, trebuie să știe toți cei care sunt implicați și ar trebui să aibă responsabilitatea asta, să ia contractul prima dată, să vedem ce prevede contractul. Știți care ar putea să fie pericolul? În contractul pe care l-a avut Kvaerner, să fi avut niște clauze. Când Kvaerner a predat contractul, alea au dispărut.

C.Nistorescu – Nu s-au mai obligat să-l respecte. Nu s-a făcut transfer de obligații.

– Nu știu. Așa cum la Galați, unde am fost implicat și la Galați foarte puternic după Revoluție, să modernizăm Galațiul. După ce l-am modernizat, l-a luat Mittal-ul. După ce l-am modernizat. După ce Galațiul a băgat 200 de milioane de dolari în investițiile de modernizare, după aia s-a vândut Galațiul. Și acum marea performanță să realizeze un milion nouă sute opsprezece tone din nouă milione de tone. Portughezii au crescut de la două milioane la trei milioane șapte sute de tone de oțel că vor să facă… Au crescut la producția de oțel și austriecii. Și noi am scăzut de la nouă milioane la două milioane de tone. Mai mare rușinea!! Foaia de parcurs semnată la aderarea în Uniunea Europeană pe metalurgie trebuia să facem de la șapte milioane de tone în sus. Dar nu am mai ținut cont? Ce foi de parcurs? Dă-le dracului! Ce contracte avem? Dă-le dracului! Și noi ajungem acum să fim în următoarea situație: din punct de vedere energetic consumăm cu 30% mai puțin decât consumam când mergea industria românească. Nu mai mult pe considerentul că au intrat mulți consumatori din ăștia mici. … toți ăștia care fac ace, brice și carice. Dar importăm astăzi în bandă, atenție, 1.200-1.500 de megawați. De ce? Fiindcă la Rovinari și Turceni s-a redus producția de la 2.500, cât făceau ei în bandă pe cărbune, se lucrează cu 1.000 de megawați. 1.500 de megawați e Cernavodă. Nu ai cum să o înlocuiești. După aia cărbunele mergea în bandă, stabilitate. Acum mai bate vântul, nu bate vântul, scoate vântul, tot sistemul merge așa, pulsatoriu, că se uită pe diagramă. Decuplează de afară. Ne lipsesc astăzi centrala III și IV de la Cernavodă. Dacă aia ar fi montată acum, problema ar fi din punct de vedere al echilibrului energetic, mai ales că este o energie curată. Doi, s-a demonstrat, cu unitatea I și II, care este performanța acestei producții de energie. Uitați-vă, ce profit face Cernavodă I și II!

C.Nistorescu – De ce nu facem III și IV?

– De tâmpiți ce suntem, domnule. De tâmpiți, o tot ținem cu chinezul, că vine chinezul. Cine finanțează nu contează. Aici trebuie să dezlegi problema. Oricine ar face-o. …da domnule, îți consum energia din România. După părerea mea, faptul că la unitatea III și IV s-a făcut partea de infrastructură, fundații, cupole, tot, tot, identice cu unitatea I și II, păi nu e firesc să-i chemi pe ăia cu care am lucrat la unitatea I și II, adică pe General Electric și să-i spui: „Hai să o facem împreună, vino și tu aici și investește!“. Vai, mă duc în Canada. Asta înseamnă diplomație și cunoștințe. Domnule, era ministrul Andrei Nicolae, îl știți precis, a fost ministru la Comerțul Exterior. Cu el mergeam diplomatic în Canada.

C. Nistorescu – Nu Ștefan Andrei.

– Nu Ștefan Andrei. Era un ministru, adjunct de ministru la Comerțul Exterior. Era Mihulecea care era un buldozer total. Mergea în Canada, hai să facem, odată la șase luni ne întâlneam cu firmele din Canada, se legau lucrurile, dovadă că s-au făcut. La ora asta, toată lumea crede că stăm la televizor și urmărim ce se întâmplă politic. Țara asta poate fi echilibrată. Astfel de investiții nu pot fi făcute decât strategic. Uitați-vă, în Ungaria se montează un grup de 1.000 de megawați pe energie nucleară. Cine îl montează? Rușii. Cu credit dat de ruși. Noi eram specializați și noi să facem, însă depindeam de ruși în ceea ce privește combustibilul. Pentru acele reactoare uraniul trebuie să fie îmbogățit iar pentru reactoarele noastre candu, nu. Luăm uraniu natural, îl procesăm noi, din carierele noastre și ăsta a fost motivul pentru care noi ne-am retras din convenția asta și ne-am dus pe CANDU Se știe, nu e niciun secret. Bun. CANDU care s-a multiplicat în Canada și în lume mult fiindcă a fost un procedeu sigur. Scump că trebuia să utilizezi apă grea. Apă grea, ce batjocură la apă grea. În afară de grandomania mare pe care o avea Ceaușescu înainte: „Domnule, să facem, să facem apă grea că mă ocup eu să o vând“, s-a făcut o supradimensionare de apă grea la Halânga. Și am produs cum nu se așteptau săracii proiectanți să atingă performanțele alea. Am produs capacitate nominală plus. De ce? Pentru că trebuia să punem în funcțiune și numărul III și numărul IV și numărul V, așa era gândită Halânga. Și să mai punem una și la Sibiu, pe Olt. Domnule s-a renunțat la III, IV, V, Oltul, și a rămas apa grea acolo. Și am oprit apa grea. Costurile acum de depozitare la apă grea, nu știu, nu am fost acolo, dar îmi spun unii. Păi, dacă eram eu președintele României mergeam la coreeni, la chinezi: „Hai, măi, să vă dau niște apă grea, hai mă!“ Forul mondial are energie nucleară să văd că este o supraproducție de apă grea în lume? Poate. Dar dacă nu, hai să văd, rezerv eu cât îmi trebuie și merg și vând. Nu am făcut, de cinci ani de zile ne învîrtim pe coadă pentru Cernavodă III și IV. O eroare pe care o să o plătim foarte scump. Să vă mai punctez ceva. De ce o să o plătim foarte scump. Unitatea I în 2025 este obligatorie oprirea ei pentru retubare. Retubarea durează un an, un an și jumătate. Să mai dai afară 750 de megawați din rețeaua națională fără să o ai pe numărul III să o înlocuiești că după aia urmează numărul II să intre în retubare, doi ani. Deci unitatea III și IV este investiția strategică necesară pentru România în regim de urgență din trei considerente. Unu: ai o infrastructură gata, completă. O parte din utilaje sunt făcute, sunt acolo dar, în această conjunctură, lumea crede că montând suplimentar energie eoliană va echilibra sistemul. Nu, alea sunt niște energii care și Europa acum se convinge că trebuie să le depoziteze, trebuie să aibă sisteme de consum de energie eoliană sau solară că se produce hidrogen. Când energia mea nu se consumă măcar produc hidrogen care, dacă ar fi să-l produc din energie produsă din cărbune nu e rentabil și atunci aceste depozitări de …

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 18

37 de Comentarii

  1. „Păi, dacă eram eu președintele României mergeam la coreeni, la chinezi: „Hai, măi, să vă dau niște apă grea, hai mă!“
    ..hai ma, nea Iohanise, du-te ma in lume si promoveaza interesele economiei romanesti ! lasa-ti nevasta si purceii de la pnl si pleaca sa semnezi contracte si sa aduci bani in tara si locuri de munca ! nu la intins mana si jucat tara in picioare ca de 5 luni tot asta faci si o faci pe banii nostri nemunciti si nemeritati de tine ,fi-te-ar capul de ras!

  2. Păi măă, competenților, minți luminate,. Păi nu vi se pare că ați cam dormit și ați intârziat ?? Acu vii, acu după ”amin” . Păi eroi, viteji de după bătălie,.. e plin podul, e plină istoria românească cu deștepții de pe urmă,.De ce nu știe un deștept român măcar să se organizeze. Să văd o minimă mișcare in vre-o direcție, unde nu despre jaf e vorba sau despre lăudăroșenie fudulă,.

  3. Bravo, Nistorescu! Dar vizitele alea de lucru nu vor avea loc niciodată. Tenerifeeee!

  4. Dacă ar fi trăit Ceaușescu acum am fi avut cel puțin încercări la Cantacuzino pentru găsirea vaccinului contra coronavirusului. Poate chiar și succese.

  5. „ Lumea nu se va sfarsi din cauza celor care fac rau , ci din cauza celor care se uita la ei si nu fac nimic !”(EINSTEIN).
    Stimate d-le ing.Emanuel Babici e ingrozitor ce s-a intamplat dupa 1990 cu Romania! La un moment dat ati spus ca a fost decapitata ,foarte adevarat,dar apoi a fost jefuita salbatic de banditii si prostii care au condus tara dupa 1990!
    Daca ne uitam la ce s-a construit in Romania dupa anul 2000 raspunsul este aproape de zero.
    Jaful Romaniei dupa 1990 care mai continua si azi este cifrat dupa parerea mea la cca.1000 de miliarde de dolari USA.Unii vorbesc de cifre mult mai mari.
    Intr-un regim autoritar sau dictatorial unii ar fi fost condamnati la ani grei de inchisoare iar altii ar fi fost pur si simplu executati!

  6. In luna iulie 1990 ,la sala palatului, a avut loc o consfatuire cu directorii marilor unitati industriale din ROMANIA ,la care au participat si liderii de sindicat(hosu ,bratianu ….toti ) consfatuire condusa de prim vice prim ministru A. Severin. Daca intrati in posesia procesului verbal cu luarile de cuvant va lamuriti cum a inceput dezastrul industriei noastre.

  7. „Gandire comunista” – daca nu se abtine si afla despre el romanul Werner si grupul liberal de cugetatorii din lanul de canepa Sica /Citu & Co ii taie si pensia. Si dupa 30 de ani, de matraseala bolnava, industria romaneasca a ramas tinta si hraneste naparcile „democratiei” cu alura si gandire de oxiuri dar cu raget de magar. Dintr-o tara care se dorea egala cu alti, din ambitile si rumorile unor pitecantropi (de un primitivism malign) s-a ajuns la stadiul de colonie exploatata pentru resurse / forta de munca si piata de desfacere a ceea ce se refuza de catre Inaltele Porti, asta este rezultatul „muncii” presedintilor, parlamentarilor si guvernelor postdecembriste – doritori de pensii speciale si alte si alte privilegii. Popor roman sa ne fie rusine!

  8. Interviul asta ar trebui difuzat in toate liceele, toate facultatile din tara, sa vada si copii astia ce era tara asta in stare sa faca si ce-a ajuns!

  9. Domnule Nistorescu,nu mai publicati interviuri cu dl Babici, ca ni se face rau!
    Ce stie poolimea postaca(in afara de Justinianus,Oana si ala cu Sala Palatului)care in loc sa asculte de medici sa se spele pe maini, se spala pe creiere…
    1.Proiectul Tr Magurele -Nicopole(Portile de Fier III) proiect vechi de 50 de ani,reluat pe vremea lui Ponta si oprit de multa vreme de incapacitatea de a vedea realitatea si imbecilitatea politrucilor cu Dreptul in CV
    2.Romania in 90 producea de la ceasuri de mana OREX la avioane ROMBAC
    3.Puterea sovietelor lui Iliescu a distrus bucata cu bucata industria romaneasca ajutata grosier de minoritarii care roiau la putere
    4.Centrala nucleara de la Cernavoda avea initial 5 grupuri,infrastructura se vede si azi pe platforma!De 30 de ani se screm cu grupul 3 si 4 sub conducerea inteleapta (a ultimelor ani)din partea unei dame de la SRI !Nu au reusit nimic,singurii in lume care au bani de finantare sunt Chinezii,recent dati afara!
    5.Proiectul centralei de pompaj tarnita,care este mai necesar ca oricand pentru echilibrarea sistemului vis a vis de eoliene si solare,reluat si abandonat de 30 ,ultima oara de actualul guvern! Un bou cu grade,cu Dreptul in CV si loja la purtator sustinea pe la mese de taina,ca Romania nu mai poate manageriza proiecte de 1 miliard de euro!:))
    …..
    Cel putin dl Babici cu Uzinsider a mai tinut flacara industriala aprinsa dupa 90 ,dar azi nu ai cu cine,nu ai cu ce..

  10. Domnule Nistorescu, domnul Babici este o persoana in varsta. Avem acum alte stele ale economiei si stiintei care-i dau clasa domnului babici: Olguta Vasilescu, Orlando Teodorovici,Gabriela Firea, Liviu Pop,Eugen Nnicolicea, Serban Nicolae, Codrin Stefanescu,Catalin Radulescu, Claudiu Iordache, Claudiu Manda, Veorica Dancila si ma opresc aici cu Numele grele care au dus Romania pe culmi de progres si prosperitate. S-a dus vremea inginerilor cum a fost Domnul Babici. Acum e vremea oamenilor care stiu sa dea din gura si sa te intoarca din vorbe, oameni care stiu sa faca o intriga buna, ei construiesc din cuvinte Romania de maine. Cei nominalizati mai sus sunt oameni cu greutate si cu realizari importante in spate, ajunge doar sa compari averile lor cu cea a domnului Babici ca sa constati ca domnul Babici este o persoana insignifianta, fara mari realizari. Cei pe care i-am mentionat deja sunt viitorul Romnaniei, domnul Nistorescu este pe deplin constient de asta pentru ca sprijina cu toate fortele gruparea politica din care acestia fac parte, il felicit pentru aceasta clarviziune.

  11. @Constantin N.
    Ce contracte sa aduca Presedintele, care nu are atributii economice? Semnatura lui poe un contract economic nu valoreaza nimic. Pe de alta parte, sa nu uitam ca de 30 de ani PSD ne-a umplut de coontracte, unde sa mai incapa alte contracte peste cele fara numar pe care PSD le-a adus? Guvernul de acum nu are cum sa bata in cateva luni 30 de ani de conducere mareata a PSD.

  12. Toti cei care au pus labele pe putere in Romania au fost niste vanduti sau cumparati ,doar asa se poate explica distrugerea economiei Romaniei .Ca Romania sa poata fi mulsa mai intai trebuia ingenunchiata !.Cozi de topor se cumpara si se fac usor cu cativa verzisori ,iar la foamea de vauta si la poftele starnite peste noapte au pus botul toti cei care aveau ceva fraie in maini.Iliescu i-a poftit luati cat este haos ,iar haos Iliescu a stiut sa faca si sa-l intretina .A fost destul sa invrajbeasca romanii si de a doua zi fiecare tragea in alta parte.In toata economia romaneasca erau cca 40% umplutura fara rost ,doar ca sa nu fie someri,adusi din sate ,dezradacinati ,neistruiti ,la gramada facuti muncitori peste noapte.Acest balast a fost masa de manevra a celor ajunsi la putere dupa 90.
    Cei care dictau drumul Romaniaei dupa 90 erau aceeasi care ne vaduse la TEHERAN ,la IALTA ,la MALTA.
    Acptind targul lor n-am avut soarta Jugoslaviei .
    Odata ce s-a asternut praful si pulberea pe economia Romaniei s-au intors cei care au platit distrugerea tarii ca sa-si ia
    TAINUL !!. Vrei sa investesti cand finantele tarii sunt in maini straine ??-88% sunt banci straine ,Isarescu le face jocul , derbedeii care s-au jucat de-a guvernarea au gajat Romania pentru multe generatii ,peste 110 miliarde euro datorie externa !!,cine te lasa sa investesti sau iti va da bani sa-l concurezi ??,vorbesti prin somn ?,ori esti nebun ca sa mai crezi ???.

  13. Si de ce le cânti, atuncea, imnuri de slava, @Nistorescule, criminalilor de NASTASE ADRIAN-7 VILE (mai rau decât Johannis) si clicii de PARLAMENTARI CARE-AU „PRIVATIZAT” (= DISTRUS) INDUSTRIA ROMÂNA? DE CE NU-I IEI LA BANI MARUNTI si PE EI, SI PE RESTUL, de la 1989 PÄNA ASTAZI, PENTRUL DEZASTRUL ROMÄNIEI? SI DE CE NU-S LA-NCHISOARE PE VIATA? DE CE NU SE RENATIONALIZEAZA IMEDIAT IMGB SI RESTUL INDUSTRIEI CARE-A MAI RAMAS?

  14. ps UNDE-AU DISPARUT BANII PE CARE-I ALOCASERA BUGETELE „COMUNISTE”, ALE LUI CEAUSESCU, INTREPRINDERILOR ABUZIV „PRIVATIZATE” (adica tâlharite si sugrumtate)? UNDE SUNT? ÏN BUZUNARELE CAROR PARVENITI DE MILIARDARI ROMÂNI SI STRAINI?

  15. Cand nu faci nimic, te ocupa. Asa e legea peste tot in natura. si in agriculktura tot asa. Daca lasi un pamant nelucrat, cineva arunca gunoaie si apar tot felul de vietati care fac legea pe locul respectiv. Natura nu sta pe loc.

  16. Centralele pe cărbune ne obligă UE să le inchidem, hidrocentralele necesită inlocuiri, reparații de care nimeni nu se ocupă, o să ajungem la lampa cu gaz, dar nici la aia, că gazul lampant nu se mai găsește, nu se mai produce.
    Poate o să stăm la lumânare. Apropos oare lumânări mai produnem?

  17. Pe lângă valurile de politruci hoți autohtoni și vestul avut interesul ca estul să rămână mai în spate ca dezvoltare economică. Din motive de competiție, ca piața de desfacere pentru firme germane, austriece, franceze, olandeze etc Sau să le fie asigurate lor surse permanente de migrare.

  18. ps am uitat de ISARESCU MUGUR, al doilea, alaturi de NASTASE ADRIAN, care-a distrus România, prin inflatiile-deflatiile rapide, succesive si INUTILE (România înca se tinea bine, economic, în ciuda atacurilor FSN-Iliescu, Roman Petre, Catarama …, asupra ei) pe care le-a organizat ca fulgerul la-nceputul anilor ’90 (azi, inflatie, mâine, deflatie – = economiile tuturor, de la industrie, la particulari, evaporate. Platile urgente, contractele, adica, în industrie, compromise -, poimâne inflatie, raspoimâine, deflatie). Prin speculatiile asupra leului si pariurile bursiere al caror obiect era România. ISARESCU MUGUR si NASTASE ADRIAN = complicii lui Soros. DNA, însa, niciodata n-a deschis o ancheta sa le verifice, indivizilor, miscarile vertiginoase din conturile bancare.

  19. Pai nu doar OMGB se inchide… Griro se inchide (fosta Grivita Rosie), care inca mai are o luna de scos pe poarta produse si ar mai fi avut o lunga perioada (,,gramada de fiare vechi” a lui Roman inca produce pentru export, cu aceleasi utilaje de atunci (care acum sunt cumparate de altii, nu romani), dar nu direct pentru beneficiarul final, ci prin contractele stapanilor tarii asteia), Vulcanul se inchide si el dupa ce a fost bagat in faliment acum un an, mai avand totusi de lucru, plus altele. Se inchid nu din lipsa de contracte, ci pentru ca asa trebuie, nu? La IMGB si Vulcan figureaza niste cartiere de locuinte peste ceva ani, pe la Griro poate tot asa, sau chiar un Mall… In rest, banci, farmacii si Mall-uri. Totul e ca-n basm. Suntem plini de datorii si nu mai producem nimic. O sa platim datoriile ca sclavi, ca alta optiune nu exista.

  20. Ileano, iar ai ajuns la Soros? Nu pricepi ca dezastrul l-am facut noi, romanii? Unii pentru „comision”, altii din prostie. Din prostia ca n-au facut nimic atunci cand au vazut cum se topeste totul in tara.

  21. Ia nu mai loviti voi in PSD, dragilor! Sunteti inconstienti? Fara interventia in forta a PSD astazi am fi avut industrie si ar fi trebuit sa MUNCIM. In grozitor! Ar fi fost vai de capul nostru, nu ne-a ajuns cat ne-a pus Ceausescu la munca? Acum in schimb ne bucuram de libertate, pomeni facute pe datorie si evident democratie, putem scrie la ziar si pe facebook tot ce ne trasneste prin cap. Si imaginati-va in plus ca daca nu era PSD care sa trimita la fier vechi toata industria, am fi ramas pe cap si cu cei 4 milioane de romani plecati acum in afara tarii, ar trebuit sa-i hranim si pe aia. Ar fi fost un dezastru. Multumiti PSD ca a alungat oamenii din tara si va promite tot ce visati, va lasa sa sperati, pentru ca speranta moare ultima, ea va face fericiti chiar daca e minciuna. Ia nu va mai vaitati atata. Luati exemplu de la baronii PSD care au facut averi fabuloase fara sa munceasca ceva. Deci se poate.

  22. Ţara asta a fost distrusă după un plan diabolic condus din afară, dar (de)săvârşit de cozile de topor din interior care „pentru nişte arginţi şi-au vândut proprii părinţi, iar apoi ca nişte laşi, i-au vândut şi pe urmaşi „!
    Din păcate planul nu se opreşte aici, iar dacă observă că am cedat şi psihic , până şi instinctul de supravieţuire dispărând mai ales în rândul tinerilor se va trece la ultimul punct – dezmemrarea României şi repopularea unor regiuni cu cetăţeni străini !
    P.S.
    Nu cred că Ceaşuscu cu pregătirea lui limitată a reuşit să realizeze atâtea premiere mondiale într-o ţară socialistă, dar a avut inteligenţa, sau isteţimea de a se înconjura de oameni de excepţie din toate domeniile de activitate, inclusi securişti atât de blamaţi azi, adevăraâi patrioţi care furau de la aşţii tehnologii inovatoare şi le aduceau în România , nu ca ăştia de azi ( politicieni şi din servicii) care fură de la noi şi dau la alţii !

  23. @Radu Humor
    De unde stii ca este asa cum zici? Nu poti sa dovedesti nici macar una dintre afirmatiile tale, fabulezi sau de-a dreptul delirezi. Asa zisa revolutie a fost facuta de fortele speciale ale URSS care a instalat o noua putere obedienta URSS. S-a facut asta peste tot in Europa de est sub stindardul Perestroikai. Daca nu se prabusea URSS, astazi am fi fost condusi pe fata de la Moscova, fara intermediari cum este PSD acest vecin cu ambasada Rusiei. Or avea si tunele secrete de comunicare?

  24. Vezi că eu n-am zias nimic despre cine a făcut, doar ce-a făcut !
    Dar tu te-ai simţit dator să intervii în felul ăsta , aşa că ….
    P.S. Era un banc cu ăla care indifirent de subiact promova aceeaşi idee !
    Dacă-ţi ies bani, nu te opri !

  25. @Stoleriu (I) : pune mâna pe documente, daca vrei s-afli cine-s proprietarii fostei industrii românesti! Nu te mai ratzoi aiurea la @Radu Humor! De unde-ti coace mintea „URSS”? esti sigur la Iliescu nu-i agent american, dimpotriva, date fiind lucrurile pe care le-a facut? Si daca lovitura de stat din decembrie ’89 ar fi fost orchestrata de rusi (când, dimpotriva, specialistii-n lovituri de stat sunt americanii), de ce-au fost haituiti, judecati si casapiti Ceausestii, care, dupa tine, erau „bolsevici”? Ori n-ai minte si-ntelegere ca DEPENDENTA ROMÄNIEI DE $ A DISTRUS-O SI-O DISTRUGE? ca declinu-i începuse în 1987, an al UNEI CRIZE BURSIERE DE PROPORTII A $? nici macar asta nu stii, dar de batut câmpii, îi bati!” Mascatii” din ’89 nefiind straini decât de apropiatii lui Ceausescu, si poate, Vlad, însa apropiatii lui Stanculescu! la fel sistemului de transmisii al Securitatii, care de ani de zile-l urmarea si submina pe Ceausescu-n folosul SUA ! „Stindardul Perestroikai”, pe dracu’! americanii profitând de cretinul de Gorbaciov pentru, pe de-o parte, a-si desfasura agentura presarata si-n Europa Estica începând cu D-Day, si, pe de alta, a-i corupe mai ales pe shefii militari, de tip Stanculescu (dupa „modelul” coruptiei de la Pentagon)! + „privatizarile” din România ! arata-mi rusul proprietar al unei singure intreprinderi industriale „privatizate” de Nastase Adrian ! + ca URSS nu mai exista si Moscova numai la România nu s-a uitat si nu se uita, fiindca „lumina vine de la Rasarit”, si România-i pentru ea (si nu numai) la APUS (din toate pdv)! Rusia fiind o mare putere, c-o industrie puternica, armata bine dotata tehnic si cu strategi. Nu ca românii.

  26. @Stoleriu (II): Tara fara istorie (întregirea careia nefcându-se decât în 1918, si de catre popor, ca oamenii politici, vai de capul lor de agenti britanici – de la Maniu, la Coposu, anti-români! -, cauta-ti vinovatii de situatie-n tara, în loc sa umbli dupa cai verzi pe pereti!), tara fara istorie (fiindca cele 3 provincii-si au istoriile lor, separate), si fara strategi, fara lideri! @Stoleriu! unde era Eugen Stoleriu, si unde esti tu! mai bine schimba-ti numele, decât sa-ti bati joc de el!

  27. @petre: nu te contrazic. Români cumparati (de Soros, inclusiv. „Liberalul”. Si tipii nu-s singurii – de la Isarescu la Nastase Adrian, Ponta, Ciolos, sotia lui Crin Antonescu + restul comisarilor români din Comisia Europeana, unde si „tehnicienii” si sefii-s sorosisti, prin traditie – mai ales ca primul ei shef, Hallstein, tot nazist reconvertit a fost, si el -, Basescu si Johannis. Soros cumpara tot. CEDO fiind tot a lui (coruptie mentala prin subventiile de la „societatea deschisa”. Cauta-le si-n România. Si nu numai la GDS. Cauta-le-n presa. La Ministerul Culturii. PSD. PNL. Toti ministrii economiei, din decembrie 1989 pân-acuma).

  28. @Ileana Rollason
    Ca de obicei, faci propaganda pro-ruseasca. Romanii nu au nimic impotriva rusilor cata vreme isi vad de viata lor si de uriasul teritoriu pe care nu-l merita, dar care le starneste apetitul sa invadeze noi teritorii inclusiv teritoriile romanesti din care au smuls si continua sa smulga cate o bucata. Cum sa respecti un asemenea popor? Si americanii in felul lor sunt invazivi, dar ei nuti fura vaca ci doar o parte din lapte si iti mai dau si tehnologie de folos. Japonia, Coreea de sud, Europa de vest, sunt zone din care americanii au avut de castigat dar au si oferit dezvoltare. Win-Win. Nici tu n-ai fi comunicat astazi pe internet si prin telefonia mobila daca n-ar fi existat americanii. Ai fi iesit cu vaca la pasut si ai fi fost fericita in capita de fan.In schimb rusii doar iau, nu dau nimic la schimb.

  29. @petre, ps : uiti ca bestiile ALESE (Nastase Adrian si clica) au recurs la LEGI (a „privatizarii” si „restituirilor”), votate NOAPTEA, în timp ce pe strazi erau grupuri de presiune „eu am facut revolutia, ba eu am facut revolutia, fugi de-aicea, comunistule, da-te-ncolo, ca te-omor!”, si-altele de felul asta). Lumea marunta nereactionând din lashitate – era saraca, dupa invaziile inflationiste-deflationiste asupra leului orchestrate de Isarescu Mugur, care mai si ajunge ministru si prim-ministru, si nici acuma nu-i dupa gratii. Si fiindca lumea prapadita habar n-avea despre ce-i aia o revolutie. Care nu se duce pe strada, ci-n birourile tehnice ale ministerelor si-n cazul României, si-al altor cabinete negre, despre care numai bestiile de Isarescu Mugur si Nastase Adrian si complicii stiu – prin cine stie ce beci al carei ambasade ori alte oficine or fi fost sa se „sfatuiasca”, dupa ce falimentasera (Isarescu) România fara datorii la ’89. Ori, nimeni, niciodata, n-a cerut capul lui Isarescu. Ori al lui Nastase. Dimpotriva, cretine de femei analfabete sunt îndragostite de tipul, îl adora. „Noi, românii”. Da. Ungurii si restul tarilor fost „comuniste” neajungând în stare de sinucidere colectiva din cauza propriilor DEPUTATI si PRIM-MINISTRI. Indiferent de presiunile ideologice („jos comunismul!”) din Germania si SUA. Li s-au platit ceva despagubiri fostilor proprietari (colaboratori ai nazismului, fie vorba-ntre noi) si cu asta, basta. Numai Nastase Asrian si clica au readus nazistii-n triumf în România. Ïmpotriva Afacerii Optantilor, reglata de Titulescu prin plata a 600 de tone de aur Ungariei. Oameni ai pesterilor. De-o lashitate monstruoasa. „Vârfurile”, „emanatii”, asa-zisa „intelighentia”, tradatoare de la fanarioti si Înalta Poarta pâna la Primul, al Doilea Razboi Mondial, si din ’89 pâna acuma. Pumnul de indivizi de luat si-ngropat de vii. Cu confiscarea averilor cu tot. + nationalizari.

  30. @Ileana Rollason
    Atata vreme cat Isarescu si Nastase au fost in tabara voastra, ti-au placut si i-ai laudat. Acum daca Isarescu a schimbat tabara si Nastase a fost neutralizat politic, ai ordin sa-i ataci la baioneta, pentru ca sa fie mai credibile manipularile tale pro-rusesti.

  31. @Unchiul Gherase (I): oi fi tu „unchi”, însa n-ai dreptate. N-am fost niciodata membra PS, nici nu stau în România, si, de cum am auzit de ce-au facut Nastase si clica, i-am urât profund. Am depus si-o plângere, prin corespondenta, în România. Fara nici un rezultat. NUP pe care l-am primit nici macar pomenindu-i tipului numele. Chestiune de dosar care sa dispara. România (si toata UE) ajungand la faliment nu din cauza Rusiei, ci a „liberalismului” (national-) socialistilor. Indivizi fara scrupule, lobby-isti ori supusi lobby-istilor miliardari neo-nazisti de tip Soros („societatea deschisa”, „privatizari”, casatoriile gay, etc.). „Societatea deschisa”- un fel de „comunism” adus la ridicol („nu-mi dai, te tâlharesc. Ma urasti, te violez”) de catre national-socialisti (de tip Coposu-Nastase Adrian, în România, indivizi fara scrupule) – , e interzisa-n Rusia. Din cauza ideologiei, familiei de colaboratori nazisti a lui Soros si-a individului însusi, care-i coruptia generalizata la superlativ. Rusii: tu si românii, în general, nu judecati la rece, obiectiv, situatia, si anume : faptul ca România nu se formeaza ca stat decât între 1864-1918, în timp ce Rusia are o existenta de 4 secole, începuta prin înfrângerea tatarilor, pe de-o parte, si-a polono-lituanienilor (care ocupasera Moscova), pe de alta. România, în situatia-n care provinciile-i fusesera sub TURCI, care numai de organizarea unui aparat statal nefiind renumiti, trebuia sa-si afirme identitatea nationala, nu sa-i maimutareasca – la-nceput, pe vecinii rusi, si-acuma pe „aliatii strategici” (sic! citeste, „românii, carne de tun”, americani).

  32. @Unchiul Gherase (II): În ciuda faptului ca institutiile românesti sunt importate din Franta (numele, organizarea lor, codurile de legi, si ca NIMIC nu mai trebuia „REFORMAT” dupa 1989, ca TARA NU MAI AVEA NEVOIE DE NICI O LEGE, LE-AVEA PE TOATE, si BUNE, bestiile de national-socialisti autohtoni în loc sa se fi continuat alianta traditionala cu Franta, se-apuca de „reforme”, darâmând si distrugând tot. Context în care apar, în tara, si americanii. Adusi de Nastase Adrian si clica. De ce? fiindca indivizii de multa vreme erau vaccinati cu sorosism. Nu „rusii” au distrus, asadar, tara, ci bestiile de „români”, de la Coposu, agent britanic, la Catarama si Nastase Adrian + clica national-socialista, cu totii, agenti ai lui Soros, cu „legile” „privatizarii” si „restituirilor”. Nastase Adrian neavând, nici ala, decât vreo 7 vile + colectii de opere de arta si tablouri. Moldova: 1. Antonescu a atacat URSS si-a pierdut. România fiind condamnata (Tratatul de Pace 1947) la despagubiri de razboi URSS. Care se traduc în fapt, prin intreprinderi mixte, adica prin cooperare cu rusii pentru reconstructia tarii. Pierderile teritoriale fiind, în schimb, parte a a Tratatului de la Versailles, 1947. Si multumeste-i lui Stalin pentru Transilvania, fiindca-n mod limpede tipul stia ca fusese cumparata de România cu 600 de tone de aur, ca urmare a Afacerii Optantilor, de-aia si cuvântul final pe care l-a avut Stalin ca Transilvania e româneasca. Lucru distrus, acuma, de Nastase Adrian si clica, prin „privatizari” ILEGALE SI AMORALE. Transilvania nemaifiind a românilor, ci a fostilor grofi si nobili unguri si-a bisericilor catolica si protestanta. Du-te prin tribunale, sa te convingi. Nastase Adrian, cu alte cuvinte = odios tradator de neam.

  33. @Unchiu Gherase (III): 3. Parte din Moldova îi fusese rapita provinciei de catre Imperiul Otoman, care i-o da Imperiului Tarist. Unde si ramâne peste 100 de ani, rusificându-se. Am carti de povesti, curiozitati, antichitati, scrise-n româneste cu alfabet chirilic. Moldova: Rusii neintervenind nici pentru convertirea la limba rusa a institutiilor provinciei. Retrocedarea unui parti a Moldovei catre URSS nu-i opera lui Stalin (care nici nu era rus), ci a Tratatului de pace 1947, a Aliatilor, care-l semneaza si parafeaza. N-ai decât sa-i iei de gât pe Legionari, Antonescu si pe agentii britanici Coposu-Maniu, care provoaca aliarea României, la 22 iunie 1941, Germaniei naziste în invadarea URSS. Ca România se dezvolta bine între 1945-1989 are si ea de-a face cu rusii (si francezii, fiindca Revolutia Sovietica = copia Revolutiei Franceze de la 1789) în privinta modelului economic : nationalizarea, proprietatea poporului asupra mijloacelor de productie si terenului tarii (vezi si Franta, si nu numai, 1945) Mai bine decât acuma, când nu mai are nici industria, si nici pamântul, suveranitatea. Ori, Nastase Adrian, jurist, stia prea bine ce face, cu „privatizarile” lui si cu bataia de joc, inclusiv privind suveranitatea Transilvaniei (cumparata de România cu 600 de tone de aur, repet). Nu mai eram în tara, la epoca, însa când am aflat, am sarit în sus si depus plângere, cu rezultatul pe care l-ai citit mai sus. Isarescu : „stânga” „liberala” ajunsa la paroxism. Prima mea reactie a mea la ce facea fiind naiva, „nu se poate, n-o sa-l lase Iliescu-Roman”, când a organizat inflatiile-deflatiile. Care, însa, l-au plantat definitiv la BNR, ba l-au mai si cototat la rangul de prim-ministru. „Tabara VOASTRA”. Te rog sa vorbesti cu mine la SINGULAR. Nu sunt membra nici unui grup (partid politic, asociatie, fundatie…), în România. Sustin si sunt membra unui partid suveranist vestic.

  34. @Ileana Rollason
    Te inneci in vorbe goale. In realitate, asa cum remarca mai sus si Smarandache, faci propaganda ruseasca, manipulezi mediatic in favoarea rusilor si impotriva Occidentului care ar face bine sa te expulzeze in Rusia, pentru ca numai acolo este bine pentru tine.

  35. Ar trebui ca in Bulgaria, reluata la analiza toata privatizarea din 1991 si bagati la puscarie, confiscate averile, munca 5 ani in folosul comunitatii pentru toate hotiile facute.

  36. Articol extrem de pertinent ,util,toate ctr.se pot revizui pt.stoparea fraudarii economiei.Unei postace: Nu din „1864” incepe sa se formeze Ro ca stat.Are peste 2000 de ani vechime.Las istoria anterioara si pe Mihai Viteazu la 1601la ALba Iulia;in 1821Eteria a solicitat,și obținut în faza inițială, sprijinul rusesc in Moldova ,in Tara Romaneasca s-a ajuns la un compromis prin sprijinul acordat lui Tudor Vladimirescumi,insa Rusia si-a retras sprijinul fata de TV.Eteria si un grup de boieri alarmati de programul sau antiboieresc,l-au executat.A urmat apoi rev.de la 1848 cu N BAlcescu in frunte, Unirea Princip.in 1859,raz. d e indep.de la 1877″Costul total, în bani, suportat de cetățenii Ro a fost estimat la 100 milioane lei aur.În perioada aprilie -august 1877 sediul Marelui Cartier General al Armatei Române a fost în comuna Poiana Mare din județul Dolj. Acesta a fost în casa familiilor Marincu —Magereanu.(Eu sunt din Poiana Mare,am copilarit acolo).La Calafat ,la „tunuri”-Carol I a spus „asta-i muzica ce-miplace”.Deci sub suzeranitatea IMp Otoman si protectoratul rusesc,Ro a fost jecmanita de 2 imperii,plus de AUstro-Ungaria.Asadar ,ROMANIA ARE ISTORIA PRIETENILOR VECINI!”Mujicii”rusi ausi ei istoria lor in tarismul lor aberant de secole,cu orhana,cu cotropirile fata de vecini,cu revolutia bolsevica finantata de bancherii europeni si americani pt.Lenin si Trotki,pt.care le-dat apoi jumatate din tara -petrolul si reusurse la exploatat,agentul Gorbaciov care a vandut lui Bush,Rusia .”Afacerea Optantilor”este o falsa probl.inventata de inveninata Ungaria,mai citeste!Cunosc”ideile”-„evreii au reconstruit”tara dupa WW2,aia bolsevicii „PCR”de la Harkov-exterior…Antonescu e „un criminal”,rusii „prieteni”!Vedeti-va de Franta,de problemele ei!FARA „lectiideistorie”incoerente,date altora.Nu presa fr.spunea ca Ro”a furat”Transilvania de la Ungaria,asta inseamna „prietenie”?Sa ne pazeasca Dumnezeu de asa „prieteni”!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.