Grevă la ROMATSA: „Au vândut pământul, urmează cerul?”

Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR) a intrat în grevă de avertisment vineri, între orele 11:00 și 13:00.

Update ”ROMATSA are circa 1.500 de salariaţi, dintre care 1.300 sunt membri de sindicat. Toţi angajaţii sunt în grevă de avertisment, însemnând 16 turnuri de control din ţară, la fel şi controlorii care asigură dirijarea pe căile aeriene”, a declarat purtătorul de cuvânt al sindicatului, Alecu Florin Diaconu. Unele curse au fost amânate.

Salariații ROMATSA acuză lipsa unui nou contract colectiv de muncă pentru perioada 2016/2017, deşi negocierile se poartă din februarie 2016.

„Având în vedere că pe timpul negocierilor ce au avut loc în vederea perfectării unui nou CCM pentru perioada 2016/2017 părțile implicate în negociere, respectiv sindicatul reprezentativ ATSR, pe de o parte, și RA ROMATSA, pe de altă parte, nu au ajuns la o înțelegere cu privire la revendicările formulate de salariați, sindicatul reprezentativ a obținut acordul a mai mult de jumătate din numărul de membri ai acestuia de a declara grevă de avertisment la nivelul RA ROMATSA, toate subunitățile, în data de 12 mai 2017, între orele 11:00 — 13:00”, se arăta într-un comunicat al ATSR transmis anterior.

Sindicatul și-a cerut scuze public pentru „disconfortul” care va fi creat vineri cu ocazia grevei de avertisment de două ore, însă menționează că acţiunea este urmarea unei „lungi bătălii pentru păstrarea prestigiului instituţiei, pentru depolitizarea şi decăpuşarea ei”.

„Nu urmărim avantaje materiale, ci siguranţa locului de muncă, în condiţiile în care, din cauza unui management defectuos, se ajunge cu paşi programaţi la faliment şi înstrăinare. Au vândut pământul, urmează cerul?”, se arată într-un comunicat de presă al ATSR, transmis joi seară.

Sindicaliştii avertizează că înmulţirea zborurilor pe teritoriul românesc şi diminuarea numărului de controlori de trafic constituie, în acest moment, un atac la adresa siguranţei traficului, cu toate eforturile pe care angajaţii ROMATSA le depun pentru a gestiona eficient traficul din spaţiul aerian românesc.

„De aceea, rugăm publicul larg să ne înţeleagă şi să fie alături de noi în acest demers care ne priveşte pe toţi, familiile noastre, copiii noştri… Nu vrem să mai pozăm în vinovaţi din cauza incompetenţei, indolenţei şi a lipsei de răspundere a unor indivizi necalificaţi pentru posturile de conducere pe care le ocupă în diverse instituţii ale statului”, se mai arăta în comunicat.

Conform legii, angajaţii ROMATSA sunt obligaţi, în orele de protest, să asigure o treime din zborurile programate. În timpul grevei de avertisment nu vor fi afectate zborurile umanitare de stat, medicale, de căutare şi salvare şi de urgenţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.