Guvernul a alocat 1,2 miliarde lei pentru plata arieratelor statului către operatorii economici

O serie de ministere au primit, în urma şedinţei de Guvern de miercuri, fondurile necesare pentru plata datoriilor pe care le au faţă de operatorii economici care au avut contracte cu statul, o parte din sumă fiind destinată şi plăţilor pe care trebuie să le efectueze primăriile.

„Guvernul a alocat suma de 1.220.000.000 lei din fondul de rezervă bugetară ministerelor Transporturilor, Mediului, Dezvoltării Regionale, Administraţiei şi Internelor, Apărării Naţionale şi Finanţelor. Din această sumă, 593.000.000 lei sunt destinaţi plăţii arieratelor din domeniul transporturilor. Este o măsură cu impact asupra mediului privat şi, în egală măsură, Guvernul îşi respectă angajamentele luate faţă de agenţii economici şi faţă de FMI şi BM cu privire la reducerea arieratelor în economie”, a anunţat purtătorul de cuvânt la Guvernului, Ioana Muntean.

În calitate de principal beneficiar al deciziei Executivului, Ministerul Transporturilor va primi nu mai puţin de 550 milioane lei pentru plata unor datorii mai vechi de 90 de zile. Din această sumă, 64 de milioane vor fi îndreptate către operatorii de transport ce acordă facilităţi pensionarilor, studenţilor şi elevilor, 42,5 milioane pntru plata reparaţiilor la metrou. Pentru lucrări de întreţinere a infrastructurii rutiere a fost alocată suma 44,8 milioane, iar 115 milioane de lei vor merge către cei care au lucrat la construirea drumurilor naţionale. O sumă considerabilă, de 241,8 milioane de lei, este destinată plăţii lucrărilor de reabilitare a căilor ferate.

În cazul celorlalte ministere, 68 milioane de lei merg la Mediu, iar MDRT va primi 71 milioane, dintre care 47 milioane pentru achitarea primei de la stat pentru tinerii care economisesc în vederea construirii şi reparaţiei de locuinţe, iar 24 milioane de lei vor servi la suplimentarea programului ANL. Internele şi Apărarea primesc fonduri pentru plata unor obligaţii, primul 187 de milioane, iar al doilea 16,2 milioane.

Totodată, s-a decis suplimentarea sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale cu 86 milioane pentru susţinerea primăriilor la plata arieratelor. Finanţele vor primi 200 de milioane de lei, sumă ce va fi distribuită la Transporturi şi Mediu pentru finanţarea unor proiecte din cadrul programelor PHARE şi ISPA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.