Guvernul Cioloş este un Guvern Birocrat, nu un Guvern Tehnocrat

Lauda aceasta adusă celor din Guvernul Cioloş este nejustitificată. Ei îşi spun „Guvern Tehnocrat”, deşi, la simpla consultare a DEX-ului, ne dăm seama că definiţia nu li se potriveşte absolut deloc. Mult mai potrivită este denumirea de „Guvern Birocrat”! Să vedem împreună care este diferenţa şi să să decidem.

În DEX citim definiţia BIROCRAŢIE: „Interpretare și aplicare a legilor, a dispozițiilor, a regulamentelor etc. numai în litera lor, fără preocuparea de a le înțelege spiritul; birocratism, funcționarism. În NODEX, ediţia din 2002, se adaugă: „Atitudine caracterizată printr-o respectare exagerată a formalităților sau a regulilor scrise”.

În limbajul popular, birocraţii sînt percepuţi ca nişte oameni care au „ochelari de cal”, incapabili să vadă nuanţele sau consecinţele, fiind ghidaţi în activitatea lor de principiul „aşa scrie, aşa facem”! Sînt extrem de sensibili la „şpagă”, întrucît ei aplică legea într-un fel aparte: dacă pentru eliberarea unui document legea prevede un termen de 30 de zile, nu vor scurta acest interval pentru nimic în lume, în afara micilor atenţii, care aveau „un rol magic”! Din acest motiv, vechiul Dicţionar de neologisme (DN) din 1986 numea această pătură socială Birocrație muncitorească, definită astfel: „pătură coruptă prin salarii mari și alte avantaje; aristocrație muncitorească”! În perioada stalinistă, DICŢIONARUL LIMBII ROMÂNE LITERARE CONTEMPORANE, ediţia 1955-1957, vorbea despre „BIROCRAŢIA BURGHEZĂ” definind-o astfel: „Sistem administrativ formalist, în care aparatul funcţionăresc, rupt de masele muncitoare, exercită în stat o putere, o influență excesivă și preponderentă, în dauna intereselor obștești și în favoarea claselor exploatatoare; (cu sens colectiv) pătura privilegiată din clasa dominantă a exploatatorilor, în mîinile căreia se află puterea; înalta funcționărime” şi ca exemplu se folosea un citat din Mihail Sadoveanu: „Mă făcuse să înțeleg că așezarea noastră socială și politică era alcătuită din «simple firme fără conținuți, cu o birocrație conruptă, cu moșierime feudală”. Alecsandri ironiza birocraţia, pe care o numea cu un franţuzism celebru: biurocraţia!

TEHNOCRAŢIA este cu totul şi cu totul altceva! În DEX citim: „1. Orientare în sociologia și politologia contemporană potrivit căreia rolul în conducerea societății trebuie să revină specialiștilor din diverse domenii. 2. Sistem de guvernare controlat de tehnicieni, îndeosebi experți tehnici, ca alternativă la cel în care conducerea o au factorii politici.

NODEX-ul din 2002 defineşte TEHNOCRAŢIA ca: „Orientare social-economică, conform căreia societatea poate fi dirijată în exclusivitate pe baza principiilor raționalismului științifico-tehnic, ai căror purtători sunt inginerii și oamenii de știință”. DN din 1986 precizează şi originea termenului „tehnocraţie”: gr. techne – „artă”, kratos – „putere”, ştiindu-se că termenul „techne” înseamnă şi „meseriaş”, definind TEHNOCRAŢIA astfel: „Orientare în politologia și sociologia burgheză contemporană care postulează cadrul unor structuri în care puterea să aparțină nu factorilor politici (parlament, guvern), ci oamenilor de știință, tehnicienilor și organizatorilor”!

Avînd aceste definiţii în faţă, numai un analfabet sau un ignorant mai poate să spună despre actualul Guvern al României că ar fi un „GUVERN TEHNOCRAT”, cînd, cu ochiul liber, se vede că el este un „guvern birocrat”, cîrpit, pe ici, pe colo, cu cîte un politruc, cum este Vasile Dâncu, cu un plagiator ordinar, cum este Tobă, sau carierist cum sînt alţii!

Absolut nici unul dintre membrii cabinetului nu este specialist valoros în domeniul său de activitate, adică un tehnocrat, în adevăratul sens al cuvîntului. Dăm aici doar un singur exemplu: RALUCA PRUNĂ, ministrul Justiţiei. Om crescut sub pulpana Monicăi Macovei, a ajuns un banal funcţionar la Bruxelles, interesată doar de salariul mare, cu care a putut să achiziţioneze un credit pentru binele familiei sale. Funcţia de ministru nu este pentru doamna Prună o mîndrie, o încununare a carierei de jurist, ci doar o corvoadă acceptată din simplul motiv că îi va prinde bine la CV. În rest, după cum se ştie, îşi exercită funcţia în timpul „concediului fără plată”, aşteptînd să se întoarcă la statutul de funcţionar mărunt la Bruxelles!

Cele două gafe teribile, făcute în doar cîteva zile, ar fi trebuit să ducă la demisia sa imediată. Prima este acea antepronunţare faţă de prelungirea mandatului Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de şefă a DNA, situaţie în care toată procedura impusă de organismele interne şi internaţionale devine caducă! Acum, chiar dacă ar trece „pe bune” de treptele procedurale, Kovesi va purta acel stigmat că a fost impusă în funcţie de „cineva” pe criterii discrete, străine legii în vigoare. A doua gafă este cea referitoare la „scăderea pragului electoral”, care nu intră în competenţele lui Prună! Şi ultimul neinformat al ţării s-a prins că „iniţiativa” lui Prună este tentativa de a forţa intrarea în Parlament a lui Traian Băsescu cu PMP şi, mai ales, a Monicăi Macovei cu M10.

Logic ar fi fost ca prim-ministrul s-o trimită imediat la Bruxelles, însă birocratul Dacian Cioloş n-a putut s-o dea afară din guvern pe birocrata Raluca Prună, căci, după cum se ştie, birocrat la birocrat nu-şi scoate ochii.

Abureala asta cu GUVERNUL TEHNOCART este, din multe puncte de vedere, acelaşi lucru cu DEMOCRAŢIA din timpul regimului comunist, adică o farsă lingvistică. În realitate, Guvernul Cioloş este doar un GUVERN BIROCRAT.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.