Guvernul Tudose, călcat de DNA pentru preluarea Iuliei Teodorescu de la cabinetul Cioloş

Dintre toţi jurnaliştii români, guvernul PSD-ALDE nu a găsit pe altcineva să-l angajeze ca purtător de cuvînt la ministerul pentru Relaţia cu parlamentul decît pe Iulia Teodorescu, cea care a deţinut aceeaşi funcţie în guvernul Cioloş! Din cauza acesteia, DNA a făcut percheziţiile de luni după-amiază şi tot din cauza ei a fost sesizat procurorul general pentru a decide dacă este necesară sesizarea din oficiu a Parchetului de pe lîngă ÎCCJ în baza art. 277 din Codul penal.

În fapt, cronologia evenimentelor a fost următoarea:

– în cursul zilei de luni s-a desfăşurat un concurs pentru ocuparea posturilor de consilier 1 şi 2 la ministerul pentru Relaţia cu parlamentul

– DNA a solicitat şi obţinut mandate de percheziţie la acest minister, avînd suspiciunea că acest concurs a fost trucat pentru Iulia Teodorescu

– percheziţia la sediul guvernului s-a desfăşurat pe 31.08.2017, între orele 15-19

– Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul a dat publicităţii un Comunicat (http://www.cotidianul.ro/dna-spune-ca-un-minister-ar-fi-compromis-interesele-justitiei-304810/), în care confirmă percheziţia efectuată de DNA, precizînd şi motivul acestei operaţiuni: „a vizat concursurile pentru ocuparea funcțiilor de consilier 1 și consilier 2, organizate de către minister în aceeași zi”.

– DNA a dat imediat un Comunicat, în care consideră că propoziţia de mai sus este interpretată ca fiind „dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală”, ceea ce ar însemna încadrarea în prevederile art. 277 din Codul penal.

Aceasta este cronologia „nebuniei” începute luni şi continuată marţi prin descinderea procurorilor DNA în sediul Guvernului României. Este pentru a doua oară în acest an cînd procurorii Laurei Codruţa Kovesi incriminează penal guvernul, după descinderile din ianuarie pentru Ordonanţa 13.

Răzbunarea Codruţei Kovesi pentru palma primită de la CCR în cazul Ordonanţei 13

La prima vedere, sîntem în faţa unei noi acţiuni penibile a DNA-ului condus de Laura Codruţa Kovesi, care parcă vrea cu orice preţ să arate că are puterea de a ancheta orice guvern, în ciuda Deciziei CCR nr.68 din 27 februarie 2017, în care stă scris că DNA şi-a arogat „atribuția de a verifica legalitatea și oportunitatea unui act normativ, respectiv Ordonanța de urgență a Guvernului nr.13/2017, cu încălcarea competențelor constituționale ale Guvernului și Parlamentului, prevăzute de art.115 alin.(4) și (5) din Constituție, respectiv ale Curții Constituționale, prevăzute de art.146 lit.d) din Constituție”!

Se ştie că imediat după publicarea Deciziei CCR, Laura Codruţa Kovesi a fost la un pas de a-şi pierde funcţia, fiind salvată doar de „păcăleala” ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, cel care făcuse parte din comisia care i-a acordat doctoratul şefei DNA.

Pentru a înţelege exact sensul operaţiunii de luni a DNA, este necesar să revedem o parte din înregistrarea făcută la una dintre şedinţele interne din DNA, în care însăşi Laura Codruţa Kovesi şi-a exprimat nu numai amărăciunea resimţită după Decizia CCR, ci şi opinia sa despre ce trebuie făcut pentru că „şi-a luat-o în freză”:

După decizia CCR mi-aş fi dorit să ieşim cu un dosar cu un ministru, să presăm, sau măcar pe un dosar important. Ne e teamă că CCR a zis că am derapat. Îşi bat alţii joc de munca noastră, noi să stăm doar să încasăm. Nu degeaba tot zic că e important să ieşim… Dacă simt că nu mai avem curaj o să se urce cu picioarele pe noi… 3,4 dosare importante. Noi, de la începutul anului ne-am luat-o în freză şi cu OUG 13 şi oamenii ne-au apărat… Am auzit comentarii pe dosarul OUG 13. Eu mi-am asumat acest dosar. Mi-am asumat acest dosar cu Surugiu şi Uncheselu… Chiar să zică CCR că am derapat o să iau 4 dosare, mă duc la Morar şi îi spun „spălă-te cu ele pe cap”… Ultima e Udrea condamnată 6 ani pe abuz. Eu ştiu că ne-a dat peste cap decizia Curţii.

Aceste înregistrări au fost făcute în luna martie, imediat după vestita Decizie a CCR şi arată că, încă de atunci, Laura Codruţa Kovesi se gîndea cum să contracareze lovitura primită „în freză”, sperînd ca procurorii săi să iasă „cu un dosar cu un ministru sau măcar pe un dosar important”, astfel încît DNA şi însăşi şefa instituţiei să mai spele din ruşinea suferită!

Şi, iată, nemaivînd răbdare, Codruţa Kovesi a crezut că acel concurs de la ministerul pentru Relaţia cu parlamentul este ocazia potrivită pentru a intra iarăşi în forţă în sediul Guvernului! Nu avem nici o informaţie despre trucarea concursului, însă precedentele numiri în funcţia de „purtător de cuvînt” la un minister induc ideea că este greu de găsit elemente ale unor fapte de corupţie într-un astfel de caz, căci nu credem că Iulia Teodorescu a dat şpagă cuiva ca să fie numită.

Cu atît mai puţin, cu cît Iulia Teodorescu, cea pentru care s-ar fi trucat acest concurs, a mai deţinut exact aceeaşi funcţie în Guvernul Cioloş, fiind consilier şi purtătoare de cuvînt a lui Ciprian Bucur, ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul!

Dar dacă acele percheziţii nasc deja semne de întrebare, mult mai penibilă este sesizarea procurorului general Augustin Lazăr, căruia Codruţa Kovesi îi cere să se autosesizeze în privinţa încălcării de către Ministerul pentru Relaţia cu parlamentul a prevederilor art. 277 din Codul penal! Iată conţinutul acestui articol:

Art. 277. Compromiterea intereselor justiţiei

(1) Divulgarea, fără drept, de informaţii confidenţiale privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmează să se administreze o probă, de către un magistrat sau un alt funcţionar public care a luat cunoştinţă de acestea în virtutea funcţiei, dacă prin aceasta poate fi îngreunată sau împiedicată urmărirea penală, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Dezvăluirea, fără drept, de mijloace de probă sau de înscrisuri oficiale dintr-o cauză penală, înainte de a se dispune o soluţie de netrimitere în judecată ori de soluţionare definitivă a cauzei, de către un funcţionar public care a luat cunoştinţă de acestea în virtutea funcţiei, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

(3) Dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, de către un martor, expert sau interpret, atunci când această interdicţie este impusă de legea de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

(4) Nu constituie infracţiune fapta prin care sunt divulgate ori dezvăluite acte sau activităţi vădit ilegale comise de autorităţi într-o cauză penală.

Nu ştim ce a fost în capul Codruţei Kovesi cînd a semnat acel Comunicat, însă este greu de prevăzut care dintre aceste prevederi au fost încălcate de ministerul cu pricina, mai ales că şefa DNA ar fi trebuit să citească atent şi conţinutul al. 4! Nu se ştie cum va fi interpretată şi această desfăşurare de forţe ale DNA în sediul Guvernului.

Dar, într-un anume fel, şi PSD merită să tremure puţin de frică, din moment ce, sfidînd iarăşi opinia publică, a găsit de cuviinţă să o ia purtător de cuvînt tocmai pe Iulia Teodorescu, preluînd-o, practic, de la guvernul Cioloş! Şi nu e prima numire care naşte controverse, căci, chiar la începutul guvernării, în guvernul Grindeanu, a luat-o la Ministerul Justiţiei pe controversata Oana Schmidt-Hăineală, fostă judecătoare în CSM!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.