Ierusalim: strategie diplomatică sau troc politic?

În ciuda sprijinului lui Donald Trump pentru Ierusalim, Benjamin Netanyahu poate pierde şefia guvernului israelian

Odată ce președintele SUA a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului, lumea diplomatică a intrat în vrie. Țările implicate până acum în negocierile de decenii a păcii israeliano-palestiniene (SUA, Egipt, Franța, Rusia) au demarat turnee diplomatice pentru a-și suține poziția.

Turcia președintelui Erdogan se află în egală măsură în fața unei oportunități (preluarea rolului de lider al lumii islamice) și a unui risc (deteriorarea totală a relațiilor cu SUA). Iranul a găsit momentul prielnic pentru a spune că Palestina nu mai este o chestiune arabă, ci una musulmană, și pentru a pune presiune pe Arabia Saudită în vederea renunțării la apropierea de Israel și SUA.

Putin contra Trump

Vladimir Putin a întreprins luni trei vizite importante: în Siria, Egipt și Turcia. A anunțat retragerea trupelor ruse din Siria, iar în Egipt a discutat despre chestiunea Ierusalimului. Egiptul a fost implicat mereu în procesul de pace israeliano-palestinian, dar și în cel de reconciliere dintre grupările palestiniene. Egiptul, Turcia și Rusia au denunțat imediat decizia lui Donald Trump, iar președinții Putin și Erdogan și-au exprimat „grava îngrijorare“. „Considerăm că orice mișcări nenegociate sunt contraproductive. Pașii aceștia sunt destabilizatori și nu rezolvă situația, ci provoacă conflict“, a spus Putin la Cairo, înainte de a se îndrepta spre Ankara. „Trebuie să avem o soluție pe termen lung care să satisfacă interesele ambelor părți“, a adăugat Putin.

La Ankara, președintele Recep Tayyip Erdogan este pus într-o situație delicată. SUA au sprijinit forțele kurde din Siria împotriva voinței sale, iar procesul din SUA al unui afacerist turc poate scoate la lumină modul în care Turcia a eludat sancțiunile impuse Iranului. Sunt motive pentru care dosarul Ierusalimului poate fi jucat pe cartea antiamericană, iar întâlnirea cu Putin poate fi hotărâtoare. Miercuri, Erdogan va prezida reuniunea Organizației Cooperării Islamice, unde liderii lumii musulmane vor încerca să adopte o poziție comună privind Ierusalimul. Este o ocazie unică pentru Erdogan de a trece stindardul luptei pentru Palestina în mâini ne-arabe. La fel și pentru Iran. „Decizia lui Trump va grăbi distrugerea regimului sionist și va întări unitatea musulmanilor“, a declarat luni ministrul iranian al Apărării, generalul Amir Hatami.

De partea palestiniană, președintele Mahmoud Abbas a început un turneu pentru coalizarea statelor arabe împotriva deciziei SUA. A început cu o vizită în Egipt, o țară care a mediat în trecut procesul de pace israeliano-palestinian și care are relații bune cu Israelul. „Sunt necesare decizii îndrăznețe ale statelor arabe“, a spus purtătorul de cuvânt al lui Abbas.

Ofensiva lui Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a început în Europa campania pentru recunoașterea Ierusalimului drept capitală, cu întrevederea de duminică cu președintele Franței. Emmanuel Macron, care se opune deciziei lui Trump, i-a cerut lui Netanyahu să „dea o șansă păcii“, să „facă un gest pentru palestinieni“, sugerându-i să „înghețe procesul de colonizare în Cisiordania“. Netanyahu pare însă de neînduplecat, mai cu seamă că are sprijinul SUA. „Cred că toate sau majoritatea statelor UE își vor muta ambasadele la Ierusalim și vor coopera puternic cu noi pentru securitate, prosperitate și pace“, a spus Netanyahu la întâlnirea de luni din Bruxelles cu șefa diplomației europene. El a atins un punct sensibil pentru europeni: „Israelul este cea mai mare putere din Orietul Mijlociu și împiedică extinderea militantismului islamist, Israelul nu împiedică doar atacurile ISIS în Europa, ci și prăbușirea multor părți din Orientul Mijlociu, care altfel ar fi preluate de acești islamiști“.

Un „cadou“ pentru cultul evanghelic?

Toate aceste ofensive dintr-un război diplomatic întăresc ideea că Donald Trump a încercat să schimbe paradigma negocierilor israeliano-palestiniene printr-un gest de forță, ca soluție la ieșirea dintr-un impas de decenii. Susținătorii săi arată că președintele se bazează pe o înțelegere cu Arabia Saudită și Israel care, prin concesii făcute atât de palestinieni, cât și de israelieni, să ducă la o pace viabilă. Ar fi un prim pas către o coaliție împotriva Iranului.

Dar dacă mișcarea făcută de Trump în privința Ierusalimului este doar una pur politică și nu face parte dintr-un plan diplomatic? Presa critică la adresa președintelui susține că Trump nu a făcut decât să îndeplinească o promisiune făcută susținătorilor săi – comunitatea evanghelică din SUA și o serie de miliardari evrei, printre care Sheldon Adelson, unul dintre mogulii jocurilor de noroc de la Las Vegas, susținuți de ginerele său evreu, Jared Kushner.

Vicepreședintele Pence, apărătorul creștinilor

Vicepreședintele Mike Pence a anunțat încă din luna octombrie că va întreprinde un turneu diplomatic în Orientul Mijlociu în luna decembrie. Este importat unul din obiectivele declarate ale turneului – „unul dintre mesaje va fi ca e timpul să încetăm persecuțiile împotriva creștinilor“, a spus Pence. Această afirmație susține o ipoteză tot mai vehiculată în presa israeliană de stânga și în cea americană: decizia lui Trump a urmărit un obiectiv de politică internă – atragerea sprijinului puternicei comunități evanghelice din SUA, foarte apropiata de Israel și în rândul căreia vicepreședintele Pence are un rol important. Însă decizia luată de Trump cu privire la Ierusalim a năruit șansele demersului lui Pence: Teodor al II-lea, papă al Alexandriei și Patriarh al Sfântului Scaun Apostolic al Sfântului Evanghelist Marcu, și-a anulat întâlnirea cu vicepreședintele Mike Pence, la fel și liderul palestinian Mahmoud Abbas. Pence va rămâne doar cu o primire călduroasă din partea premierului Netanyahu. Nici vizita în Iordania, custodele locurilor sfinte din Ierusalim, nu va fi ușoară.

„Bibi, la închisoare!“

Sprijinul uriaș oferit de SUA vine într-un moment delicat pentru premierul Netanyahu. În timp ce este pe cai mari în politica internațională, el se confruntă în Israel cu acuzații de corupție: cadouri scumpe din partea unui producător evreu de la Hollywood și o înțelegere cu conducerea cotidianului Yediot Aharonot pentru publicarea unui material favorabil. Mai grave sunt însă cazurile din planul secund, printre care neregulile achiziționării a trei submarine germane de la ThyssenKrupp, firmă cu acționariat iranian, prin mijlocirea unui apropiat al premierului. Se adaugă și acuzațiile aduse soției premierului, care ar fi cheltuit zeci de mii de dolari din banii publici pe mese extravagante. În ultimele zile, la Tel Aviv au ieșit în stradă zeci de mii de oameni care au strigat „Rușine!“, „Bibi, du-te acasă“ și „Bibi, la închisoare!“. Netanyahu conduce un guvern de coaliție cu partide naționaliste și poziția sa este tot mai șubreda. Unii analiști arată că tocmai acest lucru va fi speculat de Donald Trump atunci când îi va cere premierului israelian concesii pentru palestinieni, în schimbul recunoașterii Ierusalimului.

Trump a trecut Rubiconul

Recunoscând capitala Israelului la Ierusalim, Donald Trump nu a făcut decât să urmeze o decizie luată de Congresul SUA în 1995, care conținea însă clauza amânării deciziei finale cu câte șase luni, din rațiuni de securitate pentru corpul diplomatic. Până acum, președinții Clinton, Bush și Obama au preferat să amâne momentul. În 1947, ONU a decis împărțirea Palestinei aflată sub mandat britanic: 56% pentru un viitor stat evreu și 44% pentru palestinieni (70% din populație). După războiul israeliano-arab din 1948, Israelul obține 72% din teritoriu, iar Iordania obține Ierusalimul de Est. După războiul din 1967, Israelul ocupă integral Ierusalimul. În 1980, Ierusalimul este declarat capitala statului, însă comunitatea internațională nu a recunoscut decizia, considerând că statutul orașului trebuie negociat cu palestinienii, care consideră Ierusalimul de Est drept capitala viitorului lor stat.

Cehia și Ungaria fac notă discordantă

Premierul Netanyahu primește deja sprijin din partea Ungariei și Cehiei. Ungaria a blocat o declarație comună prin care țările UE se opuneau deciziei lui Donald Trump. Guvernul Cehiei a emis un comunicat prin care „recunoaște Ierusalimul ca fiind, practic, capitala Israelului“, cu mențiunea că este vorba despre Ierusalimul de Vest „în granițele sale din 1967“, înaintea Războiului de șase zile. Ulterior, președintele ceh Milos Zeman a declarat: „Decizia lui Trump mă bucură cu adevărat, am putea ca, mai devreme sau mai târziu, să urmăm Statele Unite“ cu mutarea ambasadei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

8 Comentarii

 1. Se mai calmase un pic aceasta zona. A fost nevoie de doi nenorociti ca sa o zgindareasca din nou. Nu am putut sa vad un asa mare lichelism ca asta. Dupa ce ca viata pe planeta asta este un infern mai vin uni prosti sa o faca si mai grea.

 2. Ce relevanta are faptul ca ginerele lui Donald Trump este evreu, cand Barak Obama, presedinte pret de doua mandate, era el insusi evreu, avand mama evreica? Sa vorbim si de ginerele evreu al lui Hillary Clinton(fost secretar de stat) si al lui Bill Clinton presedinte si el timp de doua mandate? Si atunci ce conteaza ca ginerele lui Trump este evreu?

 3. Declaratia lui Trump a fost una politica cu consecinte diplomatice covarsitoare, fapt care ii schimba caracterul politic
  aparent. De fapt este vorba de o noua politica in Orientul Apropiat in conformitate cu angajamentele luate in campania electorala vizand politica externa globala a SUA.In articol autorul nu a incadrat in timp vizita lui Rasputin in Egipt
  si a presedintelui Abbas, logica indicand ca ultimul s-a dus la Cairo pentru a i se transmite mesajul lui Rasputin.In
  acest fel s-a consolidat frontul anti-SUA si anti-Israel. Rusia putea renunta la stationarea si razboiul din Siria, dupa ce isi atinsese obiectivul de invadare a Europei a milioane de refugiati si zeci de mii de teroristi cu concursul
  agentilor sai din Colhozul European. Procentul populatiei palestiniene din perioada protectoratului englez se explica,
  nu si de catre autor, prin persecutiile de milenii asupra evreilor nevoiti sa emigreze. Ceea ce e de un comic tragic,
  sovieticii prin agentii sai kominternisti au creat statul Israel si tot ei au aprins flacara terorista palestiniana.
  Adica ceea ce sustin aici de ani de zile, scrierea istoriei de catre marxisti cu sangele unor popoare impinse sa se
  macelareasca. Acum se pun din nou bazele terorismului internationalist, cel regional intrand in istorie…

  • Pt.Charlie.Ce ne mai miram de declaratia lui Tramp, doar in finla alegerilor prezidentiale in SUA au ramas ” tinerii ” Hillary Clinton si Donald Tramp, ambele ” persoane umane ” destul de uzate, sa spunem asa cu indulgenta ! Actualele declaratiii ale ” tanarului ” de 71 de ani, Presedinte SUA mister Donald Tramp slujesc interesele lumii financiare mondiale dominate de evrei, place, nu place, asta este realitatea care cade in capul omenirii ! Doar milioanele de haite islamiste care sunt dirijate inspre Europa mai ales din tara Siria, golita de populatie ca asa vrea probabil si statul Israel, sunt o amenintare asupra crestinatatii europene, sunt o amenintare pentru U.E., dar majoritatea conducatorilor tarilor din U.E., Papa de la Roma, Secetar General ONU, Presedintele SUA, sunt in acord cu plantarea milioanelor de haite islamiste in Europa chiar daca orasele civilizate europene sunt agresate de asasinate, crime in masa, produse de teroristi mascati intre refugiati islamisti, sau teroristi crescuti in lumea occidentala, din parinti islamisti plantati parsiv acum 30-40-50 de ani de oculte financiare mondiale in zona care practic au parazitat de atat amar de vreme si paraziteaza copios si azi sistemele de asistenta sociala occidentale ! Practic se incearca o amalgamare a crestinatatii europene, o combinare a popoarelor din continentul Europa cu haite islamiste pe fondul regresului demografic din occident! In rest va doresc sanatate maxima, numai de bine !

 4. Ce nu ne spune tovarasul marchievici este ca un stat artificial, creat de colonialismul englez in zona respectiva, camin al palestinienilor si beduinilor nomazi este Iordania,infiintata ca regat hasemit in 1948,artificiu statal bazat efectiv pe Legiunea Araba ,o unitate militara creata,inarmata si condusa de englezi!

 5. Pana nu se lamureste cine a luat spaga in cazul achizitionarii fregatelor degeaba se insista cu achzitia corvetelor. Oricum Marea Neagra este un lac rusesc si navele auxiliare romane nu conteaza. Este cum ai baga niste bani intr-un sac fara fund. Mai bine mai cumparati niste avioane F-16 decat sa aruncati banii pe corvete!

  • daca renuntam la corvete ,se inchide fabrica de amirali!Nu putem fabrica numai generali,nu da bine!

 6. Pt.c.g. Dle,v-am raspuns la putin timp de la postare,dar cenzorul mi-a scos comentariul publicat. Pesemne s-a schimbat
  tura! Va multumeam de urari si va uram la randul meu un An Nou fericit! Motivul scoaterii postarii mele imi este clar,
  vorbeam de miliardarii rosii FOSTI EVREI si de faptul ca evreii marxizati au incetat sa mai fie evrei. Nu in ultimul
  rand sustineam ca bolsevicii fosti evrei au fost cei mai feroci asasini ai evreilor. Vedeau la acest popor inclinatii
  genetice…”capitaliste”.Numai ca bolsevicii au exterminat si alte popoare, precum pe armeni prin acei generali turci
  crescuti de Miscare precum ienicerii spalati pe creier. Si armenii macelariti tot pentru talentul comercial…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.