Începe noua împărțire a Ucrainei și a Europei

În vreme ce Statele Unite și UE își reafirmă sprijinul ”de neclintit” pentru Ucraina, în cazul unei invazii ruse, două mari publicații internaționale sugerează că regimul de la Kiev își sapă groapa singur și oferă tribuna unui personaj până de curând indezirabil – oligarhul Rinat Ahmetov.

Atunci când The Washington Post și Financial Times, la distanță de câteva zile, publică articole similare, cu titluri aproape identice, articole critice la adresa președintelui Ucrainei, este limpede că acesta din urmă s-a abătut de la linia trasată atât de mult, încât este necesara o corecție sub privirea întregi lumi.

”Președintele Ucrainei se luptă cu oligarhii de acasă, în timp ce  amenințarea rusă pândește”, scria, pe 19 decembrie, Financial Times. ”În timp ce trupele ruse sunt masate la frontieră, președintele Ucrainei se concentrează pe dușmanii interni”, scria The Washinton Post, pe 22 decembrie. Ambele articole citează analiști care atrag atenția asupra riscurilor generate de disputa dintre Volodimir Zelenski și oligarhul Rinat Ahmetov, dar și de cea dintre Zelenski și fostul președinte Petro Poroșenko. Analiștii citați sunt aceiași, vechi clienți de la Kiev ai guvernului SUA și ai fundațiilor lui George Soros.

Ce s-a întâmplat? La finalul anului trecut, autoritățile de la Kiev au anunțat că fostul președinte Poroșenko este investigat pentru înaltă trădare, exact aceeași acuzație adusă predecesorului său, Viktor Ianukovici, președintele înlăturat de la putere în 2014. Poroșenko este suspectat că i-a ajutat material pe separatiștii pro-ruși din Donbas. Acuzații similare i-au fost aduse și oligarhului ucrainean Viktor Medveciuk. Pe de altă parte, Rinat Ahmetov a fost acuzat că ar fi pus la cale o lovitură de stat în Ucraina. „Îl invit pe Ahmetov să vadă informațiile pe care i le pot pune la dispoziție”, a spus președintele Zelenski.

După acest război pornit de președintele Zelenski împtriva oligarhilor, The Washinton Post și Financial Times au decis să-i ofere cuvântul chiar lui Rinat Ahmetov, deseori înfierat în paginile acelorași publicații. ”Nu sunt oligarh, sunt investitor. Sunt gata să mă apăr în justiția din Ucraina și în instanțele internațioanle”, a spus Ahmetov, citat de FT. ”Ideea implicării mele într-un complot este absurdă și a apărut de nicăieri”, a spus același Ahmetov, citat de WaPo. ”Susțin lupta împotriva corupției în Ucraina. Însă această problemă nu va fi rezolvată prin legi controversate care duc la apariția unor liste a «dușmanilor poporului»”, mai spune Ahmetov.

Două mari publicații occidentale care au susținut mereu lupta anticorupție din Ucraina fac acum front comun împotriva unei legi ”antioligarhi” a președintelui Zeelenski, lege care va intra în vigoare în acest an. Această lege dă o definiția „oligarhului”: este persoana care are influență în politică, deține un trust de presă, are monopoluri economice de minimum 100 de milioane de dolari. Având în vedere aceste criterii, fostul președinte Poroșenko este un oligarh, pentru a nu mai vorbi despre Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean, cu afaceri în special in regiunea Donbas, afectată de conflictul separatist.

Apoi, Financial Times și Washington Post citează sondaje care arată că doar 20% dintre ucraineni consideră că legea de-oligarhizării promovată de actualul președinte este o expresie a voinței sale sincere de a lupta cu corupția. Mai bine de o treime consideră că nu este decât o mișcare populistă menită să-i oprească prăbușirea în sondaje și să-i asigure o armă împotriva unor potențiali rivali politici, la următoarele alegeri.

Urmează citarea ”experților” de la Kiev. Ambele publicații apeleaza la Daria Kaleniuk, directoarea ONG-ului Centrul Anticorupție (Antac). ”Nu îmi amintesc ca un alt președinte al Ucrainei să-l fi provocat astfel pe Ahmetov. Rușii vor exploata acest moment atunci când Ucraina va fi mai slăbită pe plan intern”, spune Kaleniuk, citată de Financial Times. Aceeași Kaleniuk atrage atenția, pentru The Washington Post, că Ahmetov este un personaj care poate influența ușor opinia publică. Urmează apoi Maria Zolkina, expertă la Fundația Inițiativa Democratica din Kiev: ”Pentru că Ahmetov a început să-i erodeze popularitatea lui Zelenski folosindu-se de presă, președintele a reacționat prin acest „basm” cum că oligarhul ar fi parte dintr-un complot”. Cine este Kaleniuk, cea care acum îi ia apărarea oligarhului Ahmetov? Este directoarea acelui ONG anticorupție despre care fosta ambasadoare SUA la Kiev i-a spus procurorului general al Ucrainei că este de neatins. Pentru Antac lucrează acum și o fostă agentă FBI care a coordonat investigațiile pentru fraude internaționale în Ucraina.

Asemenea analiști spun pentru The Washington Post că ”abordarea lui Zelenski risca să scindeze țara înainte de ceea ce oficialii din Vest avertizează că ar putea fi un atac militar de amploare al Moscovei”. ”Zelenski riscă să prezinte imaginea unei Ucraine dezorganizate în fața unei comunități internaționale care se gândește dacă să ofere ajutor țării pentru a contracara ultimele escaladări în relația cu Rusia”, mai scrie ziarul american. Cu alte cuvinte, ajutorul pentru Ucraina nu este sută la sută sigur, iar, dacă președintele Ucrainei se atinge de anumiți oligarhi, riscă să piardă parte din sprijinul vestic.

Se remarcă o mare diferență de abordare în presa occidentală a legii împotriva oligarhilor, pe de o parte, și a legii pentru introducerea unor experți străini în instituția omoloagă Consiliului Superior al Magistraturii din România, a legii pentru vânzarea terenurilor agricole din Ucraina și pentru privatizarea industriilor strategice, pe de altă parte. Cu alte cuvinte, Ucraina nu este supusă doar unei împărțiri teritoriale forțată de ”revoluția” din 2014 alimentată de Vest și de riposta războiului ce a urmat în Donbas, alimentat de Rusia, ci și unei împărțiri a industriei, agriculturii și a altor sectoare, de data această o împărțire efectuată la Kiev, sub supravegherea unor instituții populate cu experți străini.

 

Sistemul liberal occidental este responsabil pentru neajunsurile democrației ucrainene din acest moment, unde foștii lideri (inclusiv președintele pro-rus Ianukovici) sunt acuzați de înaltă trădare. Adevărul este că Ucraina este nouă țară pe lista celor destabilizate de politica externă americana, pentru ca tot SUA să o salveze cândva în viitor. Acum, liderii de la Washington se gândesc că a venit momentul acestei salvări a Ucrainei și vor să ne facă să credem că merită să riscăm un război cu Rusia pentru a apăra aceasta democrație”, scrie Bradley Devlin pentru The American Conservative, sub titlul ”Merita democrația ucraineană un război cu Rusia?”.

 

În lumina susținerii oferite de publicații liberale occidentale oligarhilor ucraineni, a împărțirii lor în oligarhi buni și oligarhi răi și a criticilor foarte puțin voalate la adresa unui președinte Zelenski până acum susținut de aceleași instituții de presă devin interesante remarcile făcute de Thomas Graham, de la Council on Foreign Relations din SUA și director pentru Rusia în Consiliul Național de Securitate în administrația George W. Bush, despre retrasarea sferelor de influență în Ucraina și în Europa.

Granița dintre Europa și sfera de influență rusă în Europa a pendulat între Est și Vest de-a lungul timpului, ca urmare a mai multor războaie. Rezultatele au fost codificate la Congresul de la Viena (1815), la Congresul de la Berlin (1878), de Tratatul de la Versailles (1919), la Conferința de la Yalta (1945), de Actul Final de la Helsinki (1975).

Ce este deosebit la actuala situație este că Moscova insistă să redeseneze harta Europei înainte de un test al războiului și nu ca urmare a unui război. Dacă SUA (și Vestul) se vor implica, rezultatul nu va fi o graniță clară, ci una în care bătălia pentru Ucraina va intra într-o nouă fază, axată mai mult pe influențarea evoluției interne a țării, prin acțiuni în Ucraina, mai degrabă decât pe forța armelor din exterior”. Cu alte cuvinte, Vestul trebuie să mizeze nu pe armata Ucrainei sau pe implicarea riscantă a SUA și NATO, ci pe armata ONG-urilor și experților străini care trebuie să aibă pâinea și cuțitul la Kiev.

SUA și partenerii europeni vor căuta consolidarea unui stat ucrainean occidental care să poată fi integrat în instituțiile euroatlantice, în timp ce Rusia va căuta să împiedice această consolidare și să atragă porțiuni din Ucraina pe orbita sa. Trebuie să reducem riscurile ca aceasta competiție să alunece spre război și să căutăm o cale care să ducă la victorie prin acumularea în timp a avantajelor în fața Rusiei.

Această sarcină nu ar trebui să fie dincolo de abilitățile diplomaților de astăzi. Nicio tabără nu va capitula, dar sunt capabile să ajungă la măsuri care sa le satisfacă criteriile minime de securitate și să lase posibilitatea atingerii scopurilor maximale cândva în viitor. Haideți să dăm drumul diplomației”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 23

36 de Comentarii

  1. Mda, române prostănac,. Incepi să-ți dai seama de ce Rusia nu va ataca niciodată pe ukran, de ce să ataci un muribund, și de fapt isteria creată de patrioții din presă era spre a cumpăra românu fier vechi,.. cu COMISIOANE mărețe, patriotice..

  2. Că Ukraina este un stat aproape eșuat o știam deja …Aloooo
    Codruța!?

  3. Uimitoarele similitudini …. ne fac sa ne gandim ca vecina Romanie s-ar putea oricind ukrainiza …..

  4. republica asta de-i spune UKRAINA are de dat! BUCOVINA DE NORD.TINUTUL HERTA! cui? stiti voi! SI REPUBLICA MOLDOVA PINA LA MARE!La aducere aminte! RUSIA KIEVEANA pina la invazia mongolilor nu avea capitala la CONSTANTINOPOLE! asa pa scurt!

  5. …- Stiți cum se numește când un ungur îl ține de p*la pe un roman !?
    …- Ținutul …secuiesc !!!

  6. Ukraina este de acum ca si inexistenta. Putin poate intra in Kiev precum Hitler in Viena. Saltimbancul se bate cu morile de vant. Nesatuii capitalisti se pregatesc sa faca in Ukraina ce au facut si in Romania dupa ’90. Adica larevedere industrie, agricultura, terenuri, paduri, mine si ce mai au ei pe acolo. La noi regia a fost asigurata de Banca Mondiala, care cerea privatizari pe banda rulanta si la preturi de 2 lei. In Ukraina sunt si alte institutii de prada. Pe de alta parte, nu vad ca Putin sa fie prea fericit ca-i va avea pe „investitorii” occidentali in coasta ! Pentru Ukraina, acesta este un joc lose-lose.

  7. Ucraina urmează drumul României.ONG -uri care va vor fura și destabiliza și care vor implementa „democrația flexibila”de tip american,apoi resursele,pe care vor pune mana ,alegeri „libere” ,reforme ,reforme etc…Dragi ucraineni o să aveți și un stat eșuat după modelul Romania și tot așa o să vă țină și V-a trebui mereu să fiți „salvați”.Sa nu uitam de migrația care v-am avea loc.Merita?Eu zic că nu!Puțin știe ce face.

  8. Vreti sa punem pariu ?Fara garantii ferme din partea NATO-SUA ,Rusia va ocupa Ucraina.

  9. Few observers note that an invasion of Ukraine could put nuclear reactors on the front line of military conflict. The world is underestimating the risk that full-scale, no-holds-barred conventional warfare could spark a catastrophic reactor failure, causing an unprecedented regional nuclear emergency.
    Putini observatori ,si-au dat seama ca o invazie in Ukraina ,ar pune “in bataia pustii” reactoarele nucleare din teritoriul sau. Se subestimeaza ricul unei catastrophe nucleare fara precedent

  10. In a major war, all 15 reactors at Ukraine’s nuclear power facilities would be at risk
    Intr-un razboi major , TOATE CELE 15 REACTOARE NUCLEARE DIN UKRAINA , SUNT SUPUSE RICULUI. Asta inseamna = Ukraina = Desert Nuclear .
    Si daca ai curiozitatea sa te uiti la pozitionarea( reactoarelor pe harta ), vei vedea ca : Republica Moldova , (si toata Moldova ) , vor fi sterse de pe harta , la fel cu o parte din Polonia .
    Daca o sa intre in acest razboi si domnul Ciuca , nu mai scriu despre ceea ce se va intimpla pe teritoriu la Romanica .
    Ma uitam la soldatii ukainieni (la TV) , cum Rideau ca prostii , si doreau sa inceapa razboiul cu rusii ……………..

  11. Nici SUA ȘI NICI GERMANIA NU AU SUSTINUL ȘI NU SUSTIN UNIFICATEA ROMANIEI.Motdova este o non-entitate așa cum spunea Vladimir Bukowski ?
    Americanii si europenii din vest au numai interese proprii si nu le pasa de România sau Ucraina.
    Ucraina este gonflata ca moștenitoare a fostei URSS. NU ESTE PRIETENA ROMANIEI.

  12. Mai nesimtitule, Marele Urs, tu mai ai cetatenie romana?
    Daca da, cum este posibil acest mod de gandire, al tau, ”române prostănac”?
    Daca nu mai ai cetatenie romana spune-ne si noua ca sa nu te mai consideram un roman bozgor!

  13. Ukraina-stat artificial creat de Stalin are de inapoiat teritoriile furate vecinilor precum Romania, Polonia, Ungaria, Cehia.
    Alti banditi mai mari decat ei, precum Rusia lui Putin, isi revendica si ea aceste teritorii.
    Ajutand Ukraina, UE se face partasa la acest rapt istoric. Cert este ca si in prezent Ukraina are o politica fascista de ukrainizare fortata a minoritatilor acaparate prin acest rapt stalinist. Ceea ce a inceput Stalin, continua guvernele ukrainiene ,,democratice”.

  14. Problema ukraineana e ECONOMICA !

    Daca poporul se va simti dezavantajat economic ( in ideologia de dupa MAIDAN) va trebui sa fie fortat sa o urmeze si
    se stie de ce-i in stare un POPOR FORTAT sa faca ce economic evident nu-i convine !

    Chestiile alea cu …un popor tine la ieologia lui indiferent daca-l sareceste sau nu e PROPAGANDA !

    Daca unui popor i se reduce calitatea vietii …da su comunismul sau eventual capitalismul de paman!
    IDEOLOGIA unui popor TRECE PRIN STOMAC ! (cine-a zis atat de plastic asta ? 😉 )

    😀

  15. Va fi asa : „luati voi ce-a mai ramas(in Romania) din Bucovina si Moldova pana la Carpati si lasati Donbasul si Crimeea la bunii vostri frati care au fost atat de generosi cu voi pe pielea altora”

  16. Un atac al Rusiei i-ar cadea manusa lui Zelenski numai ca in Rusia nu e Eltan la conducere sa puna tunurile pe parlament.Zelenski nu mai are nici un cuvant de spus.Cartea cu invazia din partea Rusiei s-a rasfoit.Nici in NATO ,nici aliat cu Rusia.Prost jucat pe mana americana.Si cand te gandesti ca nici gazele rusesti nu vor mai traversa Ucraina.Piata chineza pentru gazele rusesti este deschisa.Europa va trebui si ea sa-si schimbe tonul in discutiile cu Rusia.Ce a fost de controlat si acaparat in Ucraina s-a desavarsit.Exportul de revolutii colorate continua cu Kazakhstanul dupa rateul din Belarus si Rusia.Dar Rusia e aproape si abia s-au intalnit cei doi conducatori rus si kazakh abordand probleme de de colaborare militara.Aflase ceva Putin?Ce are a face pretul gazului cu atacul la primarii si magazine?Iesirea USA din Afganistan nu inseamna parasirea zonei,cum au vrut americanii sa para, iar Ucraina nu mai are importanta pe care si-a dorit-o intr-un conflict cu Rusia pentru faptul ca devine o povara pentru americani odata cu liniile rosii trasate de Putin dar este utila pentru americani intr-un conflict in jurul Rusiei.

  17. Nu vad un comentariu de luat in seama.Numai boschetari,vechii.

  18. Dl. Bradley Devlin pentru The American Conservative,ne dezvaluie sincer ca „Ucraina este nouă țară pe lista celor destabilizate de politica externă americana”.
    Si in aceasta destabilizare, cind vru „Rusul” scarpinandu-se sub caciula lui caracteristica,cu doua clapete ,plus mantaua verde de „razboi” ,sa-si scoata chimicul bont de dupa urechea dreapta,si”să redeseneze harta Europei înainte de un test al războiului și nu ca urmare a unui război”ce facu don Thomas Graham, de la Sucursala RIL ,London,din SUA ? Ne prezenta si asta pe sleau de ce e inutila tentativa „rusului”,care n-apuca mizgali,nimic!RIIlul american,via rilul London,perfidul albion, descrise metoda atit de patenta si de succesuri pe unde s-au dus si au cucerit!Influenta,domne, persuasiunea si lupta interna in jocul de pirati-oligarhi buni si oligarhi rai,pina sucomba unul di ei,dar RIIlul ia potul!adica tot.Mai este si un indemn si aici maestria perfidului albion pe care este altoit Graham-ul este geniala-cica-„partenerii europeni vor căuta consolidarea unui stat ucrainean occidental”,”Această sarcină nu ar trebui să fie dincolo de abilitățile diplomaților de astăzi.Haideti sa dam drumul la diplomatie”! Lui AUrescul, servicilor =li s eva da drumul la diplomatie(suntem parteneri,nu?).Dar ce ma „tem” este ca vom ramane fara -drace-ONGuri,@rezist-„fara coruptie”-sar mai ales fara nenea G.Soros plecat in misiunea „sacra” si”sacramentala”la ceremonii mult asteptate!Palpitant,nu?”Rusul”inhibat de „diplomatie”dar si de cele 12 reactoare despre care vb/@Un razboi in Ukraina ,ce va face el ?Da, ce va face?Adica,pe Ukraina „stim ce o asteapta”,dar pe „rus”?

  19. Comenteaza tu ceva de luat in seama, daca ai ce. Daca nu ai, taci si nu-i mai critica pe ceilalti, ca nici tu nu esti mai breaz.

  20. Azi a fost atacat Kazastanul. Destabilizat si scos din joc. Va urma Turcia si la sfarsit Iranul.
    La rusi o sa le arunce un ciolan sa nu se bage, adica o bucata din Ucraina. Apoi peste 2 ani va venii randul rusilir sa fie atacati dupa ce cade Iranul si Turcia.

  21. Azi a fost atacat Kazastanul. Destabilizat si scos din joc. Va urma Turcia si la sfarsit Iranul.
    La rusi o sa le arunce un ciolan sa nu se bage, adica o bucata din Ucraina. Apoi peste 2 ani va venii randul rusilor sa fie atacati dupa ce cade Iranul si Turcia.

  22. Intr-un an in Ucraina s-a dublat pretul la carburanti, buleftrica de vreo 3 ori, siderurgia e in moarte clinica. Carbune cumpara din Donbass si pentru asta si-au condamnat fostul presedinte, gaze ce le mai trimit nemtii. Le bombardeaza rusii statiile de transformare sau liniile de transport de la reactoare, si sunt inapoi la opaitz. Le bombardeaza 12-14 poduri peste fluviu si o sa se uite ucrainienii cum le ocupa rusii jumatate de tzara si le fac cu mana de celalalt mal

  23. @Rumburak
    Ai dreptate, Stalin a creat Ucraina ca sa aiba la ONU un stat in plus, Ucraina, care sa reprezinte URSS, inclusiv un vot in plus.

  24. Ce o „mananca” Editat,atata pe SUA de soarta Ucrainei,un stat care a facut parte din defuncta URSS.!!???…si mai ales pe Uniunea Europeana.

  25. @mishteaux…..Ba redusule…n-ai fost curios niciodata sa te duci macar o zi la scoala ?

  26. @mishteaux … EVIDENT

    si asta se vede in KHAZASTAN chiar acum !

    (exista o limita SPECIFICA fiecarei epoci istorice …dem suportabilitate … nu e ca doar daca e foame reala se pot face „REVOLUTII” …vezi „6 ianurie 2021 in USA” sau chiar acum la khazastani 😀

    Daca n-aveam norocul cu PANDEMIA care acopera inflatia (suspec de putin se aude de inflatie desi e record in USA 😉 = „bate la ochi” ca larma-i controlata DEOCAMDATA …medical-pandemic) …deja aveam si-n Europa (nu-i prea tarziu … mai mintai efecte 😉 )

    Tambalaul Khazahstanilor …. !

    Omul e socio-pshilologic la fel peste tot …daca-i ajunge nervul la os !

  27. prin atac la perosana si insulte de birjar incult nu rezolvi nimic prietene !

    Ataca-i ideile da-l vrei invins …altfel te faci de ras si mai faci de ras si posibilitatea de-al combate rational !
    Prost ne-prost …. mishteaux e mai istet decat tine !

    El are cateva idei (fixe si repetitive) …tu n-ai decat palavre de peron de halta-n Baragan ! 🙁

  28. Dac-ar fi cum le crezi 😀 tu
    de ce totusi:

    „6 ianuarie 2021” …si deja pregatit … „24 MArtie 2022”

    INTREB subtil (=numei nu intelege ce spun pana 2-oua saptamani inainte 🙂 ) nu dau cu parul !

  29. „mishteaux spune:
    5 IANUARIE 2022 LA 15:05
    Problema ukraineana e ECONOMICA !

    Daca poporul se va simti dezavantajat economic ( in ideologia de dupa MAIDAN) va trebui sa fie fortat sa o urmeze si
    se stie de ce-i in stare un POPOR FORTAT sa faca ce economic evident nu-i convine !

    Chestiile alea cu …un popor tine la ieologia lui indiferent daca-l sareceste sau nu e PROPAGANDA !

    Daca unui popor i se reduce calitatea vietii …da su comunismul sau eventual capitalismul de paman!
    IDEOLOGIA unui popor TRECE PRIN STOMAC ! (cine-a zis atat de plastic asta ? ? )

    ?”

    vezi ce spuneam in timp ce o REVOLUTIE subtila era in curs de desfasurare (intr-o tara din Asia controlata precum USA) !

    Asa ca nu ma potim intelege …printre randuri ! = Mi-e o mila de prosti pana la … lacrimi ! 🙁

    😀

  30. Rusia nu va ocupa Ucraina, ci, in cel mai rau caz, va largi actualul Donbas, cu teritoriile in care populatia rusofona e semnificativa dpdv numeric. „Vointa poporului de-acolo, n-ai ce sa-i faci!”- ca in Crimeea. Dar, sincer, pentru bunii nostri vecini nu-mi pare rau deloc. Ucraina a fost asociata cu Rusia la conducerea imperiului sovietic si este, la randul sau, un imperiu in estul Europei, ocupand si teritorii romanesti (N. Bucovinei, Herta, S. Basarabiei, I. Serpilor).

  31. Rusii sigur vor lua tot malul nordic al marii negre , pina la Dunare si vom devenii vecini .

  32. Rusii sigur vor lua tot malul nordic al marii negre , pina la Dunare si vom deveni vecini .

  33. Nici romanii si nici ucrainienii nu au un Erdogan sa curete tara de ONG isti ( la ei , gulenisti ) . Vazut-ati ce ordine facu sultanul ? Si cand te gandesti ca americanii voira sa-i puna pielea in bat . Romania si Ucraina , doua tari esuate .
    Rusia nu va ocupa Ucraina , ei ii convin conflictele inghetate . Sant mult mai ieftine si nu ai obligatia de a administra o tara in ruine . Din conflictul Rusia – Ucraina , la pierderi colaterale trebuie sa socotim Romania : daduram o caruta de bani pe diverse fieratanii .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.