Anticorupția la vecini: ONG-uri, ambasada SUA, Soros și FBI

Ucraina este campioană în Europa la numărul de instituții anticorupție create prin cooperare cu statele occidentale. Ucraina are un Oficiu Național Anticorupție (NABU), cu propriile forțe speciale, mai are un Parchet Special Anticorupție (SAPO), un Birou de Stat pentru Investigatii (SBI) și un Tribunal Anticoruptie.

În Europa, doar Slovacia are un tribunal special dedicat anticorupției, însă activitatea sa nu face deloc valuri, câtă vreme țara nu se află sub un Mecanism de Cooperare și Verificare. Asemenea tribunale anticorupție sunt mult mai răspândite în Africa spre exemplu. În cazul Ucrainei, presiunile cele mai mari pentru înființarea unei asemenea instanțe au fost făcute de FMI, care a condiționat acordarea tranșelor din împrumuturile contractete de apariția tribunalului dedicat corupților.

SBU, serviciul ucrainean de informații, este ocupat cu războiul împotriva separatiștilor din Donbas și cu agenții ruși din Ucraina, însă o sarcină majoră a serviciului este tot antiocorupția. Apoi, în Ucraina mai există o mulțime de ONG-uri dedicate luptei anticorupție, organizații a căror finanțare vine din Occident.

Lista Ambasadei SUA

Cine face lumină când toate aceste organe anticorupție se luptă? ONG-urile anticorupție. Unul dintre cel mai importante este Centrul de Acțiune Anticorupție.

Dacă în 2016 regimul de la Kiev și instituțiile anticorupție înființate cu ajutorul Vestului nu dădeau dovadă de servilism față de administrația Obama și de Hillary Clinton, următoarele dezvăluiri despre un ONG anticorupție din Ucraina nu ar mai fi apărut. Cum greșeala împotriva lui Donald Trump a fost comisă, putem avea acces la câteva elemente despre lupta anticorupție din țara vecină.

Publicația americană The Hill a dezvăluit cine este acest ONG. Parchetul General din Ucraina a dorit să verifice, în 2016, cum sunt distribuite fondurile pentru ONG-urile anticorupție, dar a întâmpinat atunci opoziția Ambasadei SUA la Kiev. ”Investigarea Centrului de Acțiune Anticorupție pe baza asistenței primite din partea noastră este greșită”, a spus atunci ambasadoarea SUA. The Hill scrie că procurorul general a fost demis la presiunea SUA, iar în locul său a venit Iuri Luțenko, un apropiat al președintelui Petro Poroșenko. Imediat, acesta a fost invitat la Ambasada SUA. The Hill scrie: ”Luțenko mi-a spus că a rămas uimit când ambasadoarea «mi-a dat o listă cu oameni pe care să nu-i pun sub acuzare». Pe listă era numele fondatorului Centrului de Acțiune Anticorupție și doi deputați care susțineau vocal acest ONG, spune o sursă care a avut acces la întâlnire”.

Cine finanțează anticorupția

”ONG-ul pe care îl investiga Parchetul General era cofinanțat de administrația Obama și de filantropul liberal George Soros. Și colabora cu agenții FBI care pe atunci îl investigau pe șeful de campanie al lui Trump, Paul Manafort, în legătură cu afacerile sale cu personaje pro-ruse din Ucraina”. ”E ca și cum am intrat într-un lanț de drujbă și ne-am umplut de sânge”, spune procurorul Luțenko. ”Luțenko a sugerat că ambasada a recurs la această măsură pentru că nu dorea ca americanii să afle cine primea banii contribuabililor. «Doamna ambasador se gândea că audierea cetățenilor ucraineni și a funcționarilor ucraineni care mergeau frecvent la Ambasada SUA ar putea arunca o umbră asupra politicii anticorupție»”, scrie The Hill, citându-l pe procurorul general al Ucrainei.

The Hill mai scrie că Centrul de Acțiune Anticorupție nu este singurul ONG pentru care Ambasada SUA a făcut presiuni la Parchetul General al Ucrainei. Potrivit The Hill, ONG-ul amintit a primit, începând din 2012, un milion de dolari (din bugetul total de 1,7 milioane de dolari) de la Departamentul de Stat și Departamentul Justiției din SUA. Alte 300.000 de dolari au venit de la Fundația Renașterea Internațională, a lui George Soros.

Un ONG apropiat de FBI

Colaborarea SUA-Soros la Kiev a fost vizibilă. Mai multi oficiali de rang înalt ai Departamentului Justiției din SUA au apărut în fotografii ca participanți la conferințele și evenimentele sponsorizate de Soros. Una dintre aceste persoane a fost Karne Greenaway, atunci coordonatoare FBI pentru fraude internaționale și unul dintre agenții care investiga afacerile lui Manafort în Ucraina. A participat la mai multe evenimente și a fost lăudată frecvent de șeful ONG-ului din Ucraina și de presa ucraineană. În 2016, agenta FBI a stat lângă directoarea executivă a ONG-ului ucrainean. Mesajul era limpede: Ambasada susține Centrul de Acțiune Anticorupție.

Pentru ca lucrurile să fie și mai limpezi, The Hill scrie că Greenawaty s-a retras recent din FBI și a intrat în conducerea … ONG-ului anticorupție din Ucraina.

Cineva din guvernul SUA trebuie să răspundă

Campaniile anticorupție, mai ales cele susținute de FBI și guvernul SUA, pot fi adevărate afaceri. Sau cel puțin așa s-au gândit tinerii ucraineni din ONG-ul Centrul de Acțiune Anticorupție. Ei au trimis o petiție prin care cereau 3 milioane din activele confiscate ale fostului premier ucrainean Pavlo Lazarenko, pentru a înființa un centru de pregătire antiocorupție. Petiția a fost trimisă Departamentului Justiției din SUA, în numele societății civile din Ucraina, scrie The Hill.

The Hill pune următoarele întrebări:

  • De ce a intervenit Ambasada SUA într-o investigație din Ucraina și apoi a negat că a făcut asemenea presiuni?
  • Ce impact a avut Soros ca finanțator politic important?
  • Oare americanii vor ca banii lor să fie puși la un loc cu banii privați când vine vorba de investigații anticorupție?

Cineva din Departamentul de Stat și din Congres ar trebui să răspundă la aceste întrebări.

O Monica Macovei a Ucrainei?

Pe lângă articolul publicat de The Hill, amintim de un recent articol Bloomberg dedicat lui Natalie Jaresko. Jaresko, o americancă de origine ucraineană care a lucrat ani buni în Depaertamentul de Stat, a fost numită în 2014, la începutul mandatului lui Poroșenko, în funcția de ministru de Finante. Pentru asta, a primit cetățenia ucraineană cu câteva zile înainte. Rolul ei principal era lupta împotriva corupției. În 2016, a fost mazilită alături de ceilalți miniștri străini din guvern (un leton la Ministerul Economiei și un georgian la Sănătate). Bloomberg scrie că acum Jaresko luptă împotriva corupției și pentru salvarea finanțelor din Puerto Rico, folosindu-se de experiența din Ucraina. Ne aducem amite cum, după încetarea mandatului la Minsiterul Justiției, Monica Macovei a devenit consiliera anticorupție a premierului Macedoniei.

ONG-ul anticorupție din Ucraina este doar o mică parte din încrengătura uriașă creată începând de la Euromaidan și așa-zisa Revoluție a Demnității din 2014.

Tragicomedia ucraineană a anticorupției

Cum funcționează această încrengătură supervizata de ONG-uri precum cel amintit? NABU este vârful de lance al luptei împotriva corupției, un soi de cruciați precum dorea să pară fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, vremelnic guvernator al regiunii Odessa din Ucraina și apoi căzut în dizgrația fostului coleg de facultate sovietică Petro Poroșenko, dar și ”victimă” a luptelor dintre NABU și Parchetul General. Cele două instituții sunt prinse într-o luptă acerbă, cu rețineri și interceptări de-o parte și de alta.

Un ultim episod este cel al luptei dintre NABU și SBI. Cea din urma instituție a descoperit că procurorul care supervizează investigațiile anticorupție a transnis informații unor suspecți. Totul a fost înregistrat printr-un dispozitiv amplasat într-un acvariu. Procurorul astfel prins este pe cale să rămână basma curată printr-o înțelegere cu SBI – să închidă dosarul de corupție împotriva fiului actualului ministru de Interne, Arsen Avakov.

Presa ucraineană scrie că președintelui Prosenko ar trebui să-i fie frică de NABU, organul antiocorupție sprijinit de SUA. În cazul în care va pierde alegerile, își va pierde și libertatea, din cauza afacerilor murdare despre care NABU are știință. Doar că legea nu permite inculparea președintelui în funcție. Procurorii anticorupție ar deține informații despre afaceri cu arme de milioane de dolari făcute în beneficiul președintelui și al acoliților lui. În plus, presa ucraineană vorbește despre o afacere de circa jumătate de miliard de dolari sifonați din importul de cărbune (după ce Ucraina a rămas fără gazele din Rusia, țara arde cărbune, importat în special via Rotterdam), o afacere de care se ocupă oligarhul Rinat Ahmetov, care pare să fi gasit o cale de înțelegere cu actualul președinte.

NABU, serviciile secrete, Parchetul General au probe mergând de la corupție și până la trădare pentru toți actorii politici importanți din țara. Campania electorală a demonstrat acest lucru, prin acuzațiile lansate de presă și de aceste instituții, ca ultimi ași aruncați în lupta pentru președinție. Este nevoie doar ca aceste informații să fie instrumentate sau sifonate în presa ucraieană și internațională. Cine decide acest lucru?

Din înțelegerile dintre Washington și Moscova și din acest păienjeniș de parchete, tribunale, oficii, servicii secrete și ONG-uri va rezulta noul președinte al Ucrainei.

Olena, dragostea mea!

Cine va fi acesta? Petro Poroșenko, unul dintre maeștrii păpușari ai șaradei anticorupție de la Kiev? Sau Volodimir Zelenski, marioneta oligarhului Igor Kolomosiki, autoexilat în Elveția, pentru a fugi tocmai de campamia anticorupție din țară?

La primul tur, pe 31 martie, Volodimir Zelenski s-a clasat pe primul loc, cu 30,1% din voturi, fiind urmat de Poroşenko, cu 18,5%, în timp ce Iulia Timoşenko a obţinut 14% din voturi. Zelenski, în vârstă de 41 de ani, nu are niciun fel de experienţă politică, a devenit celebru datorită serialului de comedie politică „Slujitorul Poporului”, în care joacă rolul unui profesor de istorie care este ales preşedinte. Acum, el pare favorit în turul al doilea.

La finalul anului 2017, Bloomberg scria că Poroșekno încearcă să-și inducă în eroare susținătorii din Occident. Modul în care Poroșenko, un mare oligarh, ”regele ciocolatei” din Ucraina, un personaj care nu a renunțat la afaceri câtă vreme a fost președinte, a organizat lupta anticorupție din țară ar fi o dovadă în acest sens. Poroșenko nu a înființat doar parchetul și tribunalul antiocorupție cerute de Vest, ci a adăugat o serie de organe care să supervizeze, să dubleze și, în cele din urma, să relativizeze lupta anticorupție.

Poroșenko știe însă ce își doresc susținătorii din Vest și le spune ce vor să audă. Până la urmă, el este președintele care a înscris în Consituție că Ucraina are obiectivul aderării la NATO și UE. El este cel care se proclamă vârful de lance al contrării expansiunii Rusiei în fostul spațiu sovietic, în Flancul Estic al NATO. El este cel care a adus în Ucraina un tribunal anticorupție specific lumii a treia, cel care a demis un procuror general care nu era agreat de Ambasada SUA (după cum scria The Hill). Sunt date suficiente pentru ca contracandidatul Zelenski să fie sfătuit să nu se grăbească să strige ”Olena, dragostea mea” în noaptea turului doi, pe 21 aprilie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11

5 Comentarii

  1. Petro Poroșenko este crestin ortodox,vorbeste limba romana(a crescut la Tighina) si a facut avere prin forte proprii!In rest Ucraina e in ghiarele oligarhilor khazari cu dubla si tripla cetatenie,la fel ca Rusia!De aici coruptia nemaintalnita,de aici razboaiele cu Rusia,de aici khazarul Volodimir Zelenski un bufon-marioneta a altui oligarh cu tripla cetatenie (elvetiana,israeliana, ucrainiana)Degeaba se amesteca SUA si Soros,oligarhii ii cumpara pe toti,inclusiv Justitia cap-coada inclusiv Mihail Saakașvili,inclusiv tot ce se poate cumpara cu bani!

  2. Gasca asta de dezaxati vor actiona ca in Romania si Ucraina va pica mai lejer in labele rușilor.
    Daca la noi aceste politici aproape au falimentat, in Ucraina cu atat mai mult. Americanii vor face in zona un rahat ca cel din Africa de Nord.

  3. Ucraina, un stat artificial, este un stat mort…?! Noi ne-am revenit la timp, cat de cat, altfel praful si pulberea se alegea si de noi. Sa fim atenti si iar sa fim atenti la perfidul si perversul „Occident”, noul „eliberator neomarxisto-bolsevic al popoarelor” lumii, in realitate cea mai abjecta si criminala „descoperire” a popoarelor naive si credule. Atentie, pericolul inca nu a trecut ?!

  4. „Justitia independenta” patronata de ambasadele occidentale….in ce colonie mai intalnim? Aaaa….in colonia Romania…..cu covesi cu lazar cu neamtul „imaculat” dupa vanzarea de copii si case ciordite prin fals…..buni romani…lupta bine ei… pas cu pas….sa nu cumva sa deranjeze intrresele strainilor, corporatiilor, multinatinationalelor….

  5. Campaniile anticorupție, mai ales cele susținute de FBI și guvernul SUA, se lasa cu afaceri…ONG-ul Centrul de Acțiune Anticorupție -tfl-istii? au trimis o petiție prin care cereau 3 milioane din activele confiscate ale fostului premier ucrainean Pavlo Lazarenko, pentru a înființa un centru de pregătire antiocorupție. Petiția a fost trimisă Departamentului Justiției din SUA, în numele societății civile din Ucraina, scrie The Hill.De aici se vede cum Soros vrea sa-si recupereze investitia facuta prin aducerea a tot felul de agenti anticoruptie emanati de H Clinton,Obama ,FBI,Departamentul de STat unde avea influenta si trecer si da-i si lupta pana a facut Ucraina -Maidan.The Hill pune 3 întrebări pertinente -De ce a intervenit Ambasada SUA într-o investigație din Ucraina și apoi a negat că a făcut asemenea presiuni?Ce impact a avut Soros ca finanțator politic important?Oare americanii vor ca banii lor să fie puși la un loc cu banii privați când vine vorba de investigații anticorupție?,ne amintim de tovarasul Hans Klemma cu lectiile lui in timp ce se ducea pe usa din dos la Kovesi-si invers- si peste tot -si isi apara „saraciile si nevoile si neamul !”Nu stim cata anticoruptie a facut America contra propriilor oligarhi,dar la doua intrebare nu stim daca Departamentul de Stat și Congresul vor răspunde vreodata desi Soros si coruptii lui trebuie pedepsiti.La fel oligarhia corupta a Ucraine(la sfantul asteapta!)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.