Garoafele, după 50 de ani

Nu există țară în care garoafele să se bucure de atîta dragoste și să aibă o asemenea simbolistică ca în Portugalia. Iar de 25 Aprilie, Ziua Națională, invazia de garoafe dă orașului și Portugaliei imaginea unei explozii florale. Sunt atît de multe încît e greu de crezut că au mai rămas pe undeva și altele neculese, din moment ce pe străzi se vînd și garofe din hîrtie creponată sau unele confecționate din folie roșie de plastic. Domnii și doamnele, mai ales cei de vîrsta a treia, care au prins și ziua de 25 aprilie 1974, poartă garoafele prinse nu la butoniera de la manșetă, ci direct la cea de la piept. Unele doamne dezinvolte nu le poartă cochet, ci duc cu ele cîte un buchet voluminos, de parcă ar veni de la o nuntă sau de la o întîlnire de dragoste.

Cele mai puține garoafe le-am văzut la cei tineri. Pentru ei, Revoluția Garoafelor este o zi de sărbătoare, adică o zi liberă, adică o zi de defilări, de concerte, de zboruri demonstrative, de fregate militare ieșite în larg, de soldați mascați înșirați pe străzi. Pentru ei, 25 Aprilie este spectacol și acces liber la concerte și la muzee.

Am prins aniversarea Revoluției Garoafelor la Lisabona, la aniversarea a 50 de ani de la faimoasa zi care a marcat evoluția acestei țări și, destul de repede, căderea dictaturilor din alte țări europene. Nu vreau să fac istorie. Un simplu clic pe „Revoluția garoafelor” și veți afla că a fost o lovitură de stat militară de stînga care a marcat sfîrșitul dictaturii autoritare și începutul democrației. În timpul acesteia, armata a fraternizat cu populația și a așezat garoafele populației în țevile puștilor și ale tancurilor.

Veti putea afla că „Noul regim al Portugaliei s-a angajat să pună capăt războaielor coloniale și să deschidă negocieri cu mișcările africane pentru independență. Până la sfârșitul lui 1974, trupele portugheze fuseseră retrase din Guineea Portugheză și aceasta a devenit membru al ONU. Aceasta a fost urmată de independența Capului Verde, Mozambicului, a Sao Tome și Principe și Angolei  în 1975. Revoluția Garoafelor din Portugalia a dus și la retragerea Portugaliei din Timorul de Est din Asia de Sud-Est. Aceste evenimente au declanșat un exod în masă al cetățenilor portughezi din teritoriile africane ale Portugaliei (mai ales din Angola și Mozambic), soldat cu peste un milion de refugiați portughezi”( („Dismantlig the Portuguese Empire”)

Portugalia s-a pregătit de oarece vreme pentru această aniversare de 50 de ani. Sunt cinci decenii de democrație în care portughezii se bucură și pot arăta marile schimbări pe care le-au produs. Nu mi-am propus să fac un bilanț de dezvoltare economică a Portugaliei. Nici n-aș putea să scriu despre celelalte orașe. Nu le-am văzut. Dar pot să depun mărturie că Lisabona de azi este o minune, o perlă europeană care întrece de departe locuri faimoase, cu o istorie bogată. Poate că numai Barcelona poate fi socotită la fel de prietenoasă precum acest oraș de o jumătate de milion de locuitori, cu străzile bătute în piatră cubică în format mic. Aproape peste tot pe trotuare și în piețe te întîmpină mozaicuri interesante, figure geometrice și flori de parcă ar vrea să își revendice străzile direct de la Roma antică.

În Lisabona se trăiește fără emfază, fără nervi și tensiuni. Pe lîngă capitala lusitană, Bucureștii par mai degrabă un spital de nebuni. Aici șoferii nu claxonează decît extrem de rar, nu te înjură, nu se iau la harță, oamenii sunt prietenoși, își cedează întîietatea și viața are un calm de anii 70. Prețurile sunt modeste, salariile mici, iar portughezii rămîn optimiști și muncesc de zor. Invazia de turiști englezi și nordici îi ridică pe zi ce trece.

Joi, spre seară, cînd soarele din drumul său spre apus se uita înapoi plîngînd parcă ziua trecută, lumina dădea crenelurilor Castelului Sao George o culoare apropiată de cea a măslinilor din preajmă. Iar mai la vale, pe colină, punea în evidență albul orbitor al orașului marcat de euforia unei aniversări istorice.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 26

39 de Comentarii

 1. Maestre, ce-mi place mie la ardeleni e cat de mult se cred ei baieti de baieti fini de occident si cat ii dispretuiesc pe mitici. Dupa care toti, dupa ce-au dat cu nasu prin Bucuresti nu se mai dau plecati nici picati cu ceara. Nes pa? Cat priveste Lisabona, un fel de zona Sf Vineri-Calarasi ceva mai mare, ceva fado si amintirea Amaliei. In rest e doar cald.

 2. Hai lasa-ma, nea Cornele:)))
  De la rascoala taraneasca din Romania decembrie 1989 au trecut 35 de ani si ce folos?

  Franco a lasat economic Spania pe locul 10 in lume,azi e pe locul 15,salvata de turism, Salazar a lasat Portugalia economic pe locul 22 in lume, azi e pe locul 47
  Dar e democratie,adica kkamakka, iar statistica nu minte

 3. @Mărgelatu:

  Nu sint chiar sigur ca e adevarat ceea ce spui. Presa de atunci nu arata ca Spania si Portugalia, dupa decenii de dictatura cvasifascista, prosperau. Portugalia, o tara cu nici jumatate din populatia Romaniei, nu putea purta razboaie coloniale pe vastul continent african si sa fie si prospera. Pozitia in clasamentul mondial depinde de multi factori. Poate ca alte tari au progresat mai repede.

  Salvarea lor a venit din pozitia pe care o ocupa in Peninsula iberica si imprejurarile razboiului rece. Ele au fost primite repede in structurile europene, beneficiind de fonduri consistente, fara MCVuri si acorduri gen PSAL.

  Pe de alta parte, Romaniei si Iugoslaviei, ultima nefiind nici macar intr-adevar comunista, singurele care se opusesera hegemoniei sovietice, li s-a rezervat cea mai defavorabila soarta.

 4. Amuzant. Portocalezii sărbătoresc ziua în care și-au tăiat craca de sub picioare. Fără colonii Portocalia a devenit ea însăși o colonie. Istoria are doza ei de ironie.

 5. @anonim:list of countries after GDP:1970-2023,inca o data in afara de propaganda statistica economica internationala nu minte
  Sa-ti fac un desen?
  PS:ai uitat emigratia economica masiva din peninsula Iberica in Europa anilor 60-80,care a ajutat tarile respective;cand e sa fie democratie nu mai exista proiecte de tara,doar emigratie

 6. In anii ”70, Spania era sub România si la fel Portugalia. Datele mentionate MINT fara rusine, manipuleaza, ca doar n-o fi inceput asta azi, in Ucraina. Esti un margelat limitat la inghitit gulgute. Cand Spania castiga miliarde din soare si apa, Rpmânia producea energie, otel si constructii de masini.

 7. Fatza de Portugalia e mai fericire la rusnaci cu democratia lor putinista originala,ca de aia rusnacii si-au votat Tartorul cu peste 80 la suta,unde rubla este echivalenta cu vreo 5 bani rumunesti,fiind numai buna,ca si macarea de prune uscate la ingropaciuni,ca sa se inlocuiasca dolarul cu ea, mai ales ca salariul mediu al rusnaclor este echivalent cu vreo 500 de euroi si nu ca la putinistii romani nefericiti cu salariu lor mediu de 1000 de euroi si care il asteapta pe Macelaru Putina,taticutzul lor,sa vina ala sa ii fericeasca cu salarii balsoaie pe frecat menta ca pe vremurile nostalgice bolsevice cand vremea trecea,leafa mergea.

 8. Ce bine va sta in aceasta postura, domnule Nistorescu! Cred ca reportajul este talentul dumneavoastra suprem, nu „ura” impotriva PSD, Fire Rea sau Marcelica buzoianul. Mergeti pe aceasta strada si veti fi apreciat la nivelul aprecierilor dvs pentru Lisboa!!

 9. Mai logic ar fi ptr portughezi sa puna la loc de cinste portocala, ca de-aia se numeste Portocalia.
  Unde mai pui ca portocala se si haleste, in timp ce garoafa nu.
  [StatmajoriZd la paZit papusoiul CAP-ului, cititor pasionat de asi, popi, dame si valeti]

 10. Îmi plac Garoafele ! Miroase plăcut ! Si Crinul Imperial îmi place ! Dar nu poti sa stai cu Crinul in Casa ! Ca miroase prea tare !

 11. @Mărgelatu:

  Desen trebuie sa iti faci tie.

  Regres ar fi fost daca PIBul ar fi scazut, evident, actualizat tinind cont de inflatia, ca sa nu avem vorbe. Emigratia masiva de atunci, din Spania si Portugalia, nu arata ca acolo era prosperitate. Prosperitatea a venit dupa, prin intrarea in structurile europene.

 12. Au fost obligati sa cedeze coloniile, ceea ce este bine, merita sa sarbatoresti cu flori, nu e frumos si nici crestineste sa jecmanesti milioane de oameni timp de sute de ani, chiar daca clerul catolic a rezolvat aceasta problema morala intr-un fel original: nu i-a considerat pe africani si sudamericani oameni, ci doar ceva intermediar intre animale si oameni cum avem acum delfinii ca persoane nonumane. Pe de alta parte, fostele colonii au devenit colonii ale altora, desigur, sub acoperirea de „tari independente”.

 13. D-le Nistorescu nu vă prinde deloc și tocmai acum, Globetrotter în Lisboa! Viermii, căpușele, șobolanii, sfarteca halci imense din trupul bugetului și dvs visați garoafe? Clanul Pandele Firea vrea să devie Miliardar în Euro și dvs sunteți pasărea Colibri in căutare de nectar în Portugal? Nectar de la Buget ia Ospătarul analfabet, covrigarul, obezul analfabet cu 4 stele! Maimuța rujata RB Rolex e conștient că acum e bătaia peștelui, că acum se pun semințele furaciunii! Banii nu se fac în uzine, pe câmp, ci la CJ, Parlament, Guvern! Imbecil este ăla care mai crede în verbul numit Muncă într-o țară putred de coruptă, cu 80% idioți total! În politică te faci Miliardar! Dl Dumitrescu de la CJ Prahova este un exemplu viu, 48 de miliarde de lei vechi, Lamborghini de 600 000 de Euro cu 650 de CP! Fericiți cei Săraci cu Duhul căci nu vor depăși 50 de ani cu psd-pnl la cârma țării.

 14. Spiritul lui Eusebio si al Benficai Lisabona, sa traiasca ?! Fara ei nu era nimic, sau nu atunci. Prestigiul lor sportiv mondial a fost scanteia si flacara „revolutiei Garoafelor”. In nadejde perciunatilor si latzosilor din poza prafu si pulberea se alegea de Portugalia, cum s-a ales de Romania. Acolo in Portugalia, de frica lui Salazar nimeni nu a miscat in front. Asa trebuia sa se intample si in Romania daca curva de timisoara nu se inhaita cu spionii unguri, sarbi si irandezi sa atace cu foc de arma si sa ucida ostasii romani, sa dea foc camioanelor militare si tancurilor si sa forteze iesirea in strada a studentilor din caminele universitare, carora le-au dat foc.

 15. Maestre, dacă auziti ce vorbesc la ceas de noapte, atunci când se ingana noaptea cu dimineața, după o Seară de Beție presărată cu curve și cu plâns pe umăr, La Chilia port, inlemniti de groază! Șefii de CJ, Dumnezei pe pământ, România împărțită pe triburi, clanuri, pun de furaciuni gigantice, apocaliptice! La ce studii are ospătarul analfabet, așa studii au alegătorii! În România cei care mai și gândesc sunt mici, puțini de tot, ultramici! Cu megamici și cu halbe de bere , plus manele, te faci Miliardar! Păcălești acum talpa țării apoi timp de 4 ani „Toată lumea este a ta”! 180 de miliarde de Euro anual pe manile binomului PSD-PNL nu e o sumă deloc mică! Mic este creierul alegătorilor psd-pnl! Împotriva prostiei chiar și zeii sunt neputincioși( Schiller).

 16. La Chilia, La Tătaru’/Bate Maromet cu paru’. La un semn deschisă’i limba/ După
  DEX și După Vot/ Burta’i plină, privirea nătânga/Cognitia e un gen Mort! Eu am 4 stele și fac un ostropel bun de cocoșei de casă, fac praf limba romana și orice gând simplu se transforma în Stantele lui Davus!

 17. Nea Cornel a fost si a ramas…”stangaci”! Dovada fiind si faptul ca nu a putut face paralela 1974-Portugalia, 1989-Romania, unde TOT AGENTII GRU din Armata au COMIS „revolutia” cu BUCHETE/RAFALE DE GLOANTZE!!!

 18. „Aici șoferii nu claxonează decît extrem de rar, nu te înjură, nu se iau la harță”. Nu ați văzut niciun nervos plictisit să aștepte in trafic, și să întoarcă gipanul peste scuarul cu garoafe?

 19. @Lisboa, Vasco da Gama. Până una-alta, Bucureștiul este condus de patru ani nu de Pandele, ci de o gașcă de ratați nespălati mancatori din gunoaie, mari iubitori de sobolani, care a adus Capitala in secolul 19.

 20. Daca Portugalia, ca si alte puteri europene COLONIALE procedau precum Anglia, creand cate un Commonwealth, Africa ar fi fost la ora asta un CONTINENT PASNIC, nemacinat de MACELURI BOLSEVICE CIVILE cu ZECI DE MILIOANE DE VICTIME!!! Si nu numai Africa!!!
  Un continent de unde CETATENII emigreaza, riscandu-si vietile, in FOSTELE METROPOLE!!! Nea Cornel vede in jur numai „revolutzii”, bine’nteles ale „intregului popol”…”Armata e cu noi” constatam ca e un slogan propagandistic COMINTERNIST SECULAR…
  Garoafele se depun de obicei pe morminte, cu multa dragoste…Numai COLONIILE SOVIETICE raman intacte intrucat ARMATA ROSIE NU E CU ELE!!!

 21. Nu am vizitat Portugalia încă, Spania însă da. După câțiva ani petrecuți la Paris acum 12 ani, am rămas cu impresia că în pofida unui trecut istoric măreț, Portugalia a ajuns una dintre cele mai sărace țări din Vest. Că o fi vina dictaturii lui Salazar, că o fi vina guvernelor democratice care au urmat, nu îmi dau bine seama,nu am aprofundat subiectul. Cert este că am întâlnit în Franța sute de portughezi veniți la muncă, cei mai mulți fără prea multă școală. Portughezele lucrează ca servitoare în casele francezilor cu dare de mână sau cameriste în hotelele pariziene. Bărbații lor lucrează în construcții dar și la serviciile municipale de salubritate, sau ca angajați !a curățenia blocurilor, scări și culoare ( în clădirea de 6 etaje din Montmartre unde am locuit, omul de serviciu care curăța culoarele și scările era portughez).

  Prin comparație,mii de români din Franța lucrează ca medici în spitale, profesori,ingineri, cercetători ,doctoranzi, etc deși alte câteva mii lucrează și în construcții. Pot să afirm fără a greși că în Franța, țara de top a gintei latine, românii sunt în mod clar mai bine situați și mai bine cotați decât portughezii, undeva imediat după italieni și cam la egalitate cu spaniolii.

 22. Ticacalosia BaTRACianului Al Cibiade e cu atat mai infama, cu cat STIE CA LA TIMISOARA AU TRAS IN ARMATA „civili” inarmati pana-n dinti care AU ARUNCAT SI TANCURI IN AER in mod PROFESIONIST!!!
  Ii declara pe „civilii” care AU TRAS SI IN POPULATIE, nu numai in Armata, ca sa se creada ca sunt „securisti”/”ceausisti”, drept
  EXCLUSIV „spioni unguri, sarbi si irlandezi”, uitand de SPIONII SOVIETICI veniti cu MIILE ca „turisti” in autocare si autoturisme Lada!!! In RP Ungara LOVITURA DE STAT KGB/GRU/Comintern, de „catifea reiata conspirativ”, se comisese deja, dar BOLSEVICII SARBI nu au renuntat la BOLSEVISM!!! Chestia ce „irlandezii” e legata de generalul de Securitate in rezerva Al Cibiade de DOBORAREA cu O RACHETA SOL-AER a avionului care parasea atunci Romania avand la bord UN SINGUR PASAGER, un JURNALIST IRLANDEZ care TRANSPORTA CASETE ce DEMASCAU LOVITURA DE STAT SOVIETICA!!! Batracienii sunt monstrii baltilor fetide, MONSTRII SOVIETICI!!!

 23. Am fost in Portugalia (la o conferinta de specialitate) in Portugala )orasul Porto) in anul 2005.
  Acolo, colegii portughezi m-au intrebat despre situatia din Romania (din acei ani).
  La raspunsul meu despre dorinta noastra de aderare la NATO si UE … colegii portughezi au izbucnit in ras !
  Predictia lor … Romania ca si Portugalia … in DOAR cinci ani de la aderarea la NATO si UE … va deveni doar o COLONIE mondiala a acestor entitati (fara resurse, industrie, economie, finante, armata proprie) ! Si AU AVUT dreptate !

  Atentie … stupizilor … cei care mai cred (si acum) ca NATO si UE ne-au adus ‘fericirea cea biblica’/RAIUL pe PAMANT !
  Adica, un taram plin de CIULINI (tip Commonwealth anglo-saxon) si după 50 de ani, precum si astazi !

 24. EXACT. ROMANII, CEL MAI SUPERIOR POPOR DE PE MAPAMOND. A INVENTAT PLANETA PAMANT, AERUL, LUMINA SI INTUNERICUL.SITEMUL SOLAR DE ASEMENEA SI CHIAR SI SOARELE. INCLUSIV LIMBA ENGLEZA, DACII FIIND PRIMII VORBITORI DE ENGLEZA DE PE PLANETA. DACA ROMANII STATEAU CUMINTI IN ROMA LOR, DACII VORBEAU SI AZI ENGLEZA. NIMENI ALTCINEVA PE PAMANT.

 25. Eu dl Lefter Popescu vreau ca să încasez cele 2 premii mari de 50 000 de lei fiecare! Primul este de Europarlamentar la Brussels, al 2-lea este de vicepreședinte pnl și pupator dibace de cur Cotroceni, cur șef pnl, curlangiu! Am ruj pe buze, batistă la buzunarul de la chept, am extirpat pensiile speciale în 30 de zile, am extirpat propriul bunul simț și propria’mi onoare pe viață! Îmi place banii mulți, îmi place nemunca și Viața Dulce! Vreau ca să ies cu picioarele înainte din politică, cu toate că mi-am băgat picioarele nespălate în speranțele celor care m-au votat! Succesul meu? Memoria românilor, 3 secunde ca carasu! Scapă din cârlig, după trei secunde uită, iar la cârlig până devine pește prăjit! Mi-e îmi place mult, muuult capu la pește, la orice pește! Rujul scapă turma! Atât mă duce capu, atat vă scriu! Salutari din Brussels!

 26. Barbu Stafanescu Delavrancea ” DomnulVucea”, Ion Vucitescu sectorul 4 de Negru, învățător la Școala Regală! Cum era elevul ajuns general cu 4 stele? Cum era? Într-a 6-a avea cap de a 2-a și la Școala de Ofițeri de Infanterie Sibiu iepuri de câmp, avea cunoștințe de a 6-a la Matematică, Română, Chimie! Nu l’a săltat în viață cartea ci ciorbele tatălui la Generali Comuniști! Dacă era după mine Domnul Vucea, adică eu Ion Vucitescu, îl puneam pe obezul mititel ca să curețe alamurile si hamurile cailor alături de Barbu Stafanescu Delavrancea! Cât fac Ciucă 15 cai cu 25 de catari? 8000 domnule Vucea, 8 000 de lei domnule. Amice, ești idiot?

 27. De prin lume adunate/Și’napoi la lume date! Sonia Baciu în ziarul analistului politic Bogdan Chireac dcnews, scrie in ziarul analistului politic Bogdan Chireac despre ceea ce a spus la Realitatea Plus analistul politic Bogdan Chireac! La Realitatea Plus analistul politic Bogdan Chireac postat de Sonia Baciu angajata analistului politic Bogdan Chireac la ziarul dcnews al analistului politic Bogdan Chireac, zice că candidații independenți nu sunt așa de independenți! Nicușor Dan e susținut de USR! Analistul politic Bogdan Chireac încheie în notă optimista cum că Hamas va fi decimat de Tsahalul Israelului! Analistul politic Bogdan Chireac e interesat de ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu și nu de prețul cartofilor din piața Chirigiu și cât costă un „scurt” cu descărcare la parcarea de la turci de la Domnești! Omu’ ține cu Davos, nu ține cu curvarii din Giulesti, cu bețivii din Vaslui! Si-a uitat originile de golan de Bucale? A uitat perversa de pe Târgul Ocna? Ori suntem golani, ori nu mai suntem? Ei Drăcie…

 28. Sf Ioan Damaschin: Lumina aparține celor care și-au izbăvit sufletul de patimi! Inchei citatul! Patimile? Banii, hoția, curvia, bârfa, minciuna, neadevarul, neiubirea! Pt cine postez? Nu pt trolii psd-pnl, oameni cu sufletul pierdut în Neantul Uitării! Postez pt Darius, Baba cloanta, Edelweiss, Sentiment Brusli Ipsilanti! Oamenii ” sigur” ma citesc! Pentru ei Postez! 4 maci într-un câmp de ciulini! Mulți chemați, puțini aleși! Cancerul generalizat PSD-PNL va câștiga pământul cu 99%! Iisus Hristos Mântuitorul citire: La ce-i folos omului dacă el câștigă lumea și își pierde sufletul? Nu Postez pt Core, Justinianus, Drag de România & comp! Postez pt „infimii”, puținii cu caracter, cu noblețe, cu suflet! Nu sper la nimic, nu vreau nimic, nu doresc nimic! Pur și simplu sunt liber ( Nikos Kazantskis)! Sentiment Brusli Ipsilanti, dorești a fi anonim? Îți respect dorința! Dacă „zâmbești” un pic la postările mele, am învins prietene jegul, cancerul, prostia care au acoperit România precum tuful vulcanic Vezuviul! Mulți chemați, puțini aleși! Prietene! Fizică Cuantică! Vibrație mică, jeg, Iad! Vibrație înaltă, puritate , Rai! La ospătar Vibrație înaltă? La alegătorii lui? Vai de Sufletele lor! Ca’cat cu apă rece!

 29. Nu vreau ca să devin Lup Moralist, să dețin Adevărul Absolut! M-am ghidat în viață după reguli simple, clare, divine! Nu lua ceea ce nu îți aparține, nu lua banul nemuncit! Legea Conservării Energiei! De unde iei trebuie ca să pui la loc! Echilibrul trebuie ca să fie „perfect”, nici mai mult, nici mai puțin! Dl Ady de la Cornu cu 1 mld Dolari ciordeala privatizare Petrom, după ce moare, după ce pute, după ce se transformă în Diamine : Putresceina NH2-CH2-CH2-CH2-CHE-NH2, Cadaverina NH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-NH2, unde i se duce sufletul dacă are „datorie” la poporul roman 1 mld de Dolari furaciune? Eu de acum ii „văd ” vermele cel neadormit, focul vecinic, scrasnirea dinților! Eu mint? Bombonel va avea Iadul veciniciei! O picătură de apă „acolo” va fi ca aici sex cu Alina Plugaru și banii lui Țiriac! Plus organul reproducător al lui Rocco Sifredi! Omu’ nu știe ce așteaptă ” dincolo”! Lup moralist la Realitatea Plus? Dle Nistorescu, nimeni și niciodată nu a „driblat ” pe Dumnezeu! NI-MENI! Bombonel va fi un nimeni pentru Eternitate! Îl plâng cu curu’ Alt prost ” driblat ” de Lucifer! Nimic nou! Lăcomia crogenizeaza România! Punct!

 30. Mulțumesc mult core trol psd-pnl pentru mesaj! Ești băiat de băiat! Nu mai zic nimic! De atâția bani, atâta peste! Mulți proști, tare mulți! Cam 80%! De unde nu’i , nici Bunul Dumnezeu nu cere! Împotriva prostiei chiar și zeii sunt neputincioși ( Schiller)

 31. Ma uit pe un film și văd cum un colaborator al meu a murit în 2 secunde! Mă infior, Ma înfior! Cât de ușor ne puteam câștiga Mântuirea în viața AS-TA și i-am dat cu piciorul ca vacă la ciubarul de lapte proaspăt muls! Suntem proprii noștri criminali, suntem atât de „superficiali ” cu propriile noastre suflete! Tot sf Ioan Damaschin citire: Oamenii sunt ca niște copii mici, din pricina unor jucării își pierd sufletul! Inchei citatul! Completez eu, jucăriile pt politicieni? PETROM, COS Târgoviște, Siderurgica Galați, ARO, Steagul Roșu Brașov, Tractorul Brașov, BNR, Resursele, etc, etc!

 32. Ce m-a impresionat în Portugalia a fost prețul extrem de mic al apartamenelor, dar și salariile foarte bune pentru medici, poate și datorită numărului mic de specialiști străini care se hotărăsc să vină aici.
  P.S.
  Franco a fost cel care a făcut Portugalia mare !
  A fost un dictator înțelept !

 33. Cele mai multe garoafe au fost la moartea lui Stalin era floarea lui preferata ca si cum era om sa-i placa florile. E o floare bolsevica ca pe vremea cealalta doar garoafe gaseai in florarie.

 34. @Lisboa, Vasco da Gama ” Imbecil este ăla care mai crede în verbul numit Muncă într-o țară putred de coruptă, cu 80% idioți total! ”

  -tu esti „un moderat”
  pentru moderati punem intrebarea asta:
  -de ce exista Lamborghini?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.