Israel-Hamas. Bombardamente israeliene şi lupte

Israelul a bombardat joi mai multe zone din Fâşia Gaza, inclusiv oraşul Rafah, unde armata se pregăteşte pentru o operaţiune la sol în războiul său împotriva Hamas, în pofida avertismentelor din partea comunităţii internaţionale, transmite AFP.

Multe capitale şi organizaţii umanitare se tem, în cazul unei ofensive, de o baie de sânge în acest oraş din sudul Fâşiei Gaza, la graniţa cu Egiptul, refugiu pentru aproape un milion şi jumătate de palestinieni.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu spune că este necesară o ofensivă asupra acestui oraş pentru a învinge Hamas şi a elibera ostaticii, cele două obiective principale declarate ale războiului declanşat pe 7 octombrie pe teritoriul palestinian. După şase luni şi jumătate de bombardamente şi lupte la sol, Israelul estimează că mişcarea islamistă palestiniană are patru batalioane grupate în Rafah.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, David Mencer, a anunţat că joi cabinetul de război s-a reunit „pentru a discuta modalităţi de distrugere a ultimelor batalioane ale Hamas”.

Mai multe instituţii de presă israeliene, citând oficiali fără a da însă nume, au informat că în cabinet s-a discutat un nou plan pentru un armistiţiu asociat cu eliberarea ostaticilor, înaintea unei vizite planificate vineri a unei delegaţii egiptene.

Un lider politic al Hamas, Ghazi Hamad, a asigurat, la rândul său, joi, din Qatar, că un atac asupra oraşului Rafah nu va permite Israelului să obţină „ceea ce vrea”, „să elimine Hamas sau să recupereze ostaticii”.

Hamas a avertizat Egiptul şi Qatarul, două din ţările mediatoare în conflict, alături de Statele Unite, precum şi „alte ţări” despre „pericolul reprezentat de o invazie a lui Rafah”, a subliniat Hamad.

Armata israeliană a anunţat joi că avioanele sale au lovit în ajun 30 de ţinte Hamas pe întreg teritoriul şi au ucis câţiva luptători din mişcarea islamistă. Ministerul Sănătăţii Hamas a anunţat 43 de decese în 24 de ore.

Lupte au avut loc la nord de tabăra de refugiaţi Nusseirat din centrul Fâşiei Gaza, potrivit martorilor.

Corespondenţii AFP şi martori au raportat, de asemenea, focuri de artilerie şi lovituri aeriene asupra cartierului Zeitun, în sudul oraşului Gaza.

De asemenea, atacurile aeriene au lovit Rafah.

Potrivit oficialilor egipteni, citaţi de Wall Street Journal, Israelul se pregăteşte să mute civili din Rafah în special în oraşul apropiat Khan Yunis, unde intenţionează să înfiinţeze adăposturi şi centre de distribuţie a alimentelor. Această evacuare ar dura două-trei săptămâni şi s-ar desfăşura în special în coordonare cu Statele Unite, Egipt şi alte ţări arabe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

12 Comentarii

 1. Daca Bibi nu i-a invins in trei zile asa cum se lauda atunci din ora in ora, nu-i va invinge nici in urmatorii 10 ani.

 2. Mint si ăștea exact cum mințeau amerlocii când au invadat Iraqul.De fapt ei ucid pentru pozitie,petrol si gaze.Amerlocii au furat tot aurul din Iraq .Aceste două rele trebuie să dispară si vir dispărea oricât va suferi omenirea : $UA si I$rael,două state teroriste in descompunere.Altfel dispare specia umană de atâta răutate si lăcomie evreiască nazi americană .

 3. e ca in plandemie(tie!):
  -„doctorii” isi omoara pacientii!!!!!!

 4. Ala care spune ca americanii au furat tot aurul din Iraq, crede ca este real filmul cu acelasi subiect si pe care l-a vazut la TV.
  Asa-i ma ca si Rambo a fost in realitate?

 5. Palestinienii trebuie sa plece din gaza, nu se pune problema ca nu pot fi asimilati de tarile arabe. Sa predea ostaticii si sa plece. Israelul a incercat sa convietuiasca cu ei dar nu se poate convietui cu sarpele arab. Bibi face exact ce trebuie, le face viata nasoala. Toti care se plang de america si israel sa faca o excursie in tarile arabe si isi schimba perspectiva.

 6. „De la Los Angeles la Atlanta, de la Austin la Boston, trecând prin Chicago, mişcarea studenţilor americani pro-palestinieni creşte constant după ce fost iniţiată la Universitatea Columbia din New York în urmă cu mai bine de o săptămână. Unele dintre cele mai prestigioase universităţi din lume, precum Harvard, Yale şi Princeton sunt afectate de aceste mişcări de protest.„OARE TOȚI STUDENȚII ÎS MANIPULAȚI???

 7. In Amerlica milioane de studenti ammerllocci prostesteaza la toate university tile si pe strazi ,SLAVA HAMAS ,SLAVA IRAN SLAVA MUSULMANII

 8. Teroriștii care se apără de alți teroristi mai mari ,inarmati și răi decât ei.

 9. i d f comite crime impotriva umanitatii in Gaza bombardeaza consulatul iranului imitand statul pe care l-a capturat si ghidoneaza prin apac si care bombardase ambasada chinei in anul 1999 cand vor pleca colonistii criminali din Cisiordania atunci s-ar putea sa isi primeasca ostatecii

 10. Am o morbida curiozitate sa vada ca „solutia finala” inventata de nemti evreilor
  reuseste copiata de evrei filistenilor …

  in fond nazisti su nu …toti suntem oameni si …STIINTIFIC evreii diferim de altii doar prin cultura !

  Un evreu sau un nazist daca tac nu pot fi deosebiti unul de altul ! OAMNEI SUNTEM TOTI !

  „SOLUTIA FINALA” in GAZA presupune uciderea a 2 000 000 de filisteni si confiscarea pamanturilor lor ! 🙂
  USA gaseste asta OK ! ( USA nu se mai auto-conduce din 911 …si azi in ISRAEL se vede de ce 911 TREBUIA SA SE INTAMPLE ! 🙂 )

  Multi vad putini pricep ! (cati l-au crezut pe mishteaux in „7 octombrie” seara , ora 19, ca evreii vor face GENOCID si USA va tace si obliga si pe altii „sa inchida ochii” )

  PS: Cu ce-s ai buni evreii de azi de nazistii lui Adolf gandind in VICTIME civil-populationale ?
  Ca evreu …sper ca ca …popor n-am fos mereu asa de lacomi ! 🙁 !
  OPTIMIZANT DE LACOMI ! 🙁

  SHALOM !

 11. Asa cum or fi arabii aia, cu religie ciudata, agasanti pe strada, si care le obliga pe femei sa poarte burka, au tot dreptul sa stea in tarile lor! Nu trebuie rascolit cuibul de viespi si trimise viespiile spre Europa, ca avem si noi problemele noastre destule! Israelul este ocupant ilegal in teritoriile palestiniene, iar amerlocii nu au ce sa caute in tarile arabe, legal vorbind!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.