Comisia Europeană pregătește un pachet de măsuri, care urmează să fie propus pe 26 februarie, pentru a îmbunătăți avantajul competitiv al industriilor și pentru a contribui la scăderea prețurilor la energie.
Prețurile de referință ale gazelor europene au crescut săptămâna aceasta la un nivel maxim din ultimii doi ani, de 58 de euro pe megawat oră (MWh), stimulat de vremea rece și de epuizarea stocurilor constituite în sezonul precedent.
România a trecut ieri sub 40% grad de umplere a depozitelor. Acest lucru a adăugat îngrijorări cu privire la prețurile mai mari la energie cu care se confruntă firmele europene, în comparație cu rivalii din SUA și China.
Participanții din industrie sunt îngrijorați de faptul că acest lucru ar putea determina Bruxelles-ul să revigoreze ideea plafonării prețurilor la gaze, la câteva săptămâni după ce un plafon anterior al prețului gazelor din UE introdus în timpul crizei energetice din 2022 a expirat. În România, încă nu a expirat, acest lucru urmează să se întâmple în aprilie.
„Credem că această măsură, dacă este anunțată, ar putea avea consecințe negative de anvergură pentru stabilitatea piețelor europene de energie și securitatea aprovizionării pe întreg continentul”, au precizat grupurile industriale într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen.
Un plafon ar „dăuna încrederea” în prețul de referință al gazului din UE, ar determina participanții de pe piață să treacă la utilizarea altor prețuri de referință la gaze din afara UE și ar face mai dificil pentru Europa să atragă mărfuri de gaz natural lichefiat pe piețele globale competitive din punct de vedere al prețurilor, se spune în scrisoare. Ce se înțelege printre rânduri este că marile companii europene ar putea să se orienteze către gazele rusești sau cele din state satelitare ale Moscovei, unde tot rușii fac legea în domeniul stabilirii prețurilor de comercializare a gazului.
Printre semnatarii săi se numără asociațiile industriale Eurogas, Energy Traders Europe, asociația burselor de energie Europex și asociația piețelor financiare AFME.
Spectrul plafonării
Financial Times a raportat miercuri că se ia în considerare un plafon al prețului gazelor ca parte a pachetului de sprijin din această lună pentru industrie, citând oameni apropiați discuțiilor. Un înalt oficial al UE a declarat miercuri pentru Reuters că ideea nu a fost luată în considerare.
Prim-ministrul Norvegiei, cel mai mare furnizor de gaze din Europa, a declarat că stabilirea unui plafon de preț la gaz a fost discutată cu Europa în urmă cu trei ani și că Bruxelles-ul a înțeles că acesta nu este un răspuns la provocarea prețurilor ridicate ale gazului. „Energia poate lua alte căi, alte direcții. Ceea ce Europa trebuie să facă cu adevărat este să continue cu generarea de energie nouă din surse regenerabile și din surse disponibile acum„, a declarat Jonas Gahr Stoere, pentru Reuters.
Cand s-a liberalizat piata de energie, imediat s-a si plafonat. Dar s-a plafonat in sus. Plateste curent plafonat Tiriac, Becali si alti bogati, pentru ca baietii din energie sa incaseze mai mult. Daca lasa piata libera se va intampla urmatorul fenomen: oamenii vor gasi solutii, deja sunt panouri solare cat 2 reactoare, daca isi cumpara si baterii, baietii raman cu ochii in soare. La gaze s-a intamplat ca la francul elvetian, au trecut toti pe gaze („ca era mai ieftin”) si acum sunt captivii lui Putin.
..dictatura ue!…totul pornește de la bruzel!😁
Plafonarea este un mod de a sifoan banii tarii in buzunarul unor baieti hoti, nu spun nici destepti nici smecheri. Hoti, cu legea in mana.
PLAFONARE PERFIDĂ
În Romania avem cele mai mari preturi la energie electrică, gaze, benzină,
Aici s-au înmultit grozav Speculanții, Escrocii, Hotii
Bruxelles-ul caută modalități de a proteja Furnizorii – Speculanti care se îmbogățesc din Pix
doar modificand Cifre. Halal democratie.
Platesti ca un fraier cand esti la mana altora. Energia ar trebui sa fie in mana fiecarui stat nu a smecherilor!
Inca nu le-a iesit unora din cap green dealul. Acum daca piata europeana a fost invatata sa accepte preturi mari, chiar daca ar exista posibilitatea unor importuri ieftine, dealerii si furnizorii vor tine preturile finale tot sus, spre maximizarea profiturilor proprii. Au facut praf Europa.