Inițiativa controversată a lui Teodorovici: Închisoare de la 1 an la 6 ani

Senatorul PSD Eugen Teodorovici, ministru al Finanțelor, a depus, în procedură de urgență, la Senat un proiect de lege care prevede pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 6 ani pentru cei care nu virează la timp contribuțiile care sunt reținute din salarii, pensii, asigurări sociale de sănătate, drepturi de autor și alte venituri.

Inițiativa legislativă propune modificarea şi completarea Legii nr.241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

„Art. 6 – Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 6 ani reținerea și neplata, încasarea și neplata, ori, după caz, nereținerea sau neîncasarea, în cel mult 30 zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”, prevede modificarea adusă prin inițiativa legislativă a senatorului PSD.

Într-o anexă la proiectul de lege, Teodorovici prezintă lista impozitelor și contribuțiilor care intră sub incidența articolului menționat:

„Impozitul pe dividendele plătite de o persoană juridică română către o persoană juridică română. Impozitul pentru veniturile din activități independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă. Impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, Impozit pe venitul din salarii și asimilate salariilor. Impozitul pe veniturile din arendă. Impozitul pe veniturile sub formă de dobânzi. Impozit pe veniturile sub formă de dividende. Impozitul pe veniturile din pensii. Contribuția de asigurări sociale. Contribuția de asigurări sociale de sănătate. Impozitul pe veniturile obținute din România de nerezidenți. Impozit datorat pe venitul din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal Contribuția la Fondul pentru mediu”, arată anexa citată.

De asemenea, incidența articolului intră și „Impozitul pe veniturile din premii și din jocuri de noroc. Impozitul pe veniturile din alte surse. Impozitul pe veniturile obținute de o persoană fizică dintr-o asociere între o persoană fizică si o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II din Codul fiscal. Impozitul pe veniturile obținute de o persoană fizică dintr-o asociere între o persoană fizică si o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului III din Codul fiscal. Impozitul pe veniturile obținute de o persoană fizică dintr-o asociere între o persoană fizică sau orice altă entitate asociere fără personalitate juridică și o persoană juridică, contribuabil potrivit Legii nr. 170/2016, conform contractului de asociere, determinate potrivit prevederilor titlului II”, conform sursei citate.

Un alt articol prevede pedeapsa de la 2 la 7 ani de închisoare, în cazul în care stabilirea taxelor, impozitelor și contribuțiilor se va realiza într-o manieră greșită, neîndreptățită, pentru obținerea de foloase proprii.

„Art. 8 — (1) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de Ia 2 ani la 7 ani și interzicerea unor drepturi stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat”, conform proiectului de lege.

Omisiunea, distrugerea actelor contabile pedepsite cu închisoare de la 2 la 7 ani

Potrivit unui alt articol al proiectului lui Eugen Teodorovici, în cazul omisiunii, ascunderii sursei impozitabile, distrugerii de acte contabile, executarea unor evidențe contabile duble se pedepsește cu închisoare între 2 și 7 ani.

„Art. 9 – (1) Constituie infracțiuni de evaziune fiscală și se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani Ia 7 ani și interzicerea unor drepturi următoarele fapte săvârșite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale:

a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;

b) omisiunea, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;

c) evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive;

d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;

e) executarea de evidențe contabile duble, folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;

f) sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;

g) substituirea, degradarea sau înstrăinarea de către debitor ori de către terțe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală sau ale Codului de procedură penală.

(2) Dacă prin faptele prevăzute la alin. (l) s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o treime.

(3) Dacă prin faptele prevăzute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, în echivalentul monedei naționale, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorează cu jumătate”, potrivit inițiativei legislative.

Achitarea prejudiciului duce la reducerea pedepsei la jumătate

În cazul săvârșirii tuturor infracțiunilor menționate mai sus, dacă în cursul urmăririi penale sau al procesului, suspectul sau inculpatul acoperă integral prejudiciul, atunci limitele pentru fapta comisă se reduc la jumătate.

„(1) În cazul săvârșirii unei infracțiuni prevăzute la art.6, art. 8 sau art. 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la citirea actului de sesizare, suspectul sau inculpatul acoperă integral prejudiciul cauzat prin infracțiune, limitele prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat prin infracțiune și recuperat în același mod este până la 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amenda”, se arată în proiectul de lege.

Totodată, dacă prejudiciul este de până la 10.000 euro, faptele nu se pedepsesc și dacă suspectul sau inculpatul acoperă integral prejudiciul.

„2) Faptele nu se pedepsesc dacă prejudiciul cauzat prin infracțiune este de până la 10.000 euro, în echivalentul monedei naționale, iar în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la citirea actului de sesizare, suspectul sau inculpatul acoperă integral prejudiciul”, potrivit sursei amintite.

Proiectul de lege al senatorului PSD Eugen Teodorovici a fost înregistrat, în procedură de urgență, la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

Cum explică Teodorovici pe Facebook

Eugen Teodorovici afirmă că unii nu au capacitatea de a înțelege adoptarea unor decizii în general și nici pe cele ale PSD. Ministrul de Finanțe a precizat că proiectul său de lege vizează un tratament corect din partea angajatorului față de angajat și evitarea abuzurilor.

„Se pare că măsurile adoptate de PSD îşi ating din nou scopul, având în vedere că una dintre cele mai recente, aceea privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, a stârnit deja, în media, o multitudine de reacţii, chiar dacă multe dintre ele fundamentate pe o insuficientă analiză şi, evident, pe o neînţelegere a textului de lege propus, arătând fie necunoaştere, fie, ceea ce este şi mai grav, rea-voinţă.

Nu doresc să intru în niciun fel de polemică, în special cu aceia care au dovedit de atâtea ori, nu doar incapacitatea adoptării unor decizii, ci şi incapacitatea de a le înţelege pe cele luate de PSD.

Propunerea mea vizează un tratament corect şi onest din partea angajatorului faţă de angajat, evitarea oricărei forme de abuz şi nicidecum formule de tipul celor suţinute de către contestatarii acestei măsuri. Propunerea aduce un plus de predictibilitate prin detalierea obligațiilor de reținere sau nereţinere, de încasare sau neîncasare a unor impozite şi contribuţii, ca fapte ce intră în sfera evaziunii fiscale. Măsurile propuse, nu doar că vizează protejarea bugetului de stat, dar şi a persoanelor angajate cărora li s-au reţinut impozite şi contribuţii cu diferite destinaţii, ce nu sunt în responsabilitatea lor, dar de plata cărora depinde obţinerea ulterioară a unor drepturi; pentru că sunt drepturi ale oamenilor, cum ar fi cel la pensiei sau la asistenţă medicală, care depind de buna credinţă, seriozitatea şi responsabilitatea angajatorului.

Am fost şi sunt adeptul măsurilor care susţin mediul de afaceri românesc şi care, totodată, asigură o protecţie reală a angajaţilor. Iar rezultatul dialogului intens este mai mult decât evident, dacă vedem şi vrem să vedem cel puţin măsurile luate şi cerute de mediul de afaceri – modificările la Codul Fiscal şi de Procedură Fiscală, restructurarea financiară, măsura privind capitalul negativ ori introducerea bacșișului pe nota de plată, ca măsură cerută de industria HORECA.

Le recomand acelora care din convingere, îndrumaţi sau plătiţi de alţii, promotori ai unor interese contrare celor ale românilor, să parcurgă cu atenţie textul de lege propus şi să informeze corect oamenii, asigurându-i de întreaga disponibilitate a mea şi a colegilor mei pentru a le explica ceea ce nu au înţeles sau nu au vrut să înţeleagă din măsurile propuse”, a scris Teodorovici, duminică, pe Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8501 Articole
Author

11 Comentarii

  1. O pleasca pentru seful cu sacii de bani sau conturi grase! Face bulau dar ramane cu banii si tot contribuabilul sclav ramane pierdut! Fiti mai seriosi cand faceti legi!

  2. Pai ce facurati Bobita, ati ajuns de unde ati plecat, colectare de …, de ce ati trecut contributiile la angajat ?! Probleme vor fi la impozitarea pensiilor si la aplicarea ‘miraculosului’ VPR !

  3. O initiativa exceptionala !sic!) Da ‘ n-am inteles , daca , in aceasta situatie, ANAF-ul mai are obiectul muncii ! Se pare ca nu ! Cumva se desfiinteaza ? Nu, nu cred ; aici se umfla salarii grase mimand ca-ti faci treaba , aici sunt pile , aranjamente , cumetrii , relatii ! Credeam ca dl. Teodorovicii va lua masuri dure si radicale pentru dezmortirea ANAF si punerea lui in miscare ! Inainte de orisice, fa-ti ordine la tine acasa si apoi vezi de restul !N.B. Poate ca dl Teodorovici ar incera ceva , daca ar fi lasat ! Dar nu , asa ca… numai sa intrazneasca ! Oare cum fac altii in alte tarii ?

  4. In 31 Iulie 2019, Guvenrul Dancila a ADOPTAT prin OUG Amnistia fiscala, la proipunerea aceluiasi Orlando discoteca!
    Amnistie care scutea de Plata Datoriilor MARII Datornici, in frunte cu Companiille de STAT, falimentare si BUGETOFAGE!
    Orlando a explicat-o asa: „se propun 2 zone care să fie vizate de acest act normativ, respectiv contribuabilii care au datorii PESTE 1 Milion Lei şi, desigur, partea care se situează sub acest plafon.

    „Ca şi grup ţintă, sunt PESTE 2.700 companii cu capital privat, peste 97% dintre aceste au capital mixt şi capital de stat, care au datorii de PESTE 1 milion de lei fiecare. Prin acest act normativ sunt peste 255.000 de locuri de muncă care pot fi şi vor fi salvate, sau cel puţin nu sunt puse în pericol, ceea ce înseamnă că acest efect pozitiv al acestei măsuri se răsfrânge în mod pozitiv asupra a peste 1 milion de familii din România”.
    El a menţionat că e un sprijin care se acordă şi unui număr de peste 1.800 instituţii publice, inclusiv comunităţile locale, actul normativ aplicându-se şi în cazul acestora.

    „Sunt Comunităţi locale(Primariile PSD!) care au DATORII fie către Bugetul de stat, fie sunt datorii către bugetele acestor comunităţi locale din partea unor companii şi desigur alte speţe pe care această ordonanţă le reglează”, a precizat el.
    Editat
    Votantul sarac al PSD, daca NU-si plateste Datoriile catre Stat, poate ajunge la puscarie, sa fie majoritate PSDista acolo!
    La puscarie, e viitoril garantat de Veorica!

  5. Orlando în loc să-l promoveze, ca ministru al Finanţelor, în Guvern, îl preia pe „persoană fizică” şi îl depune, ca senator, în Parlament.
    Proiectul reduce pedepsele cu închisoarea pentru evaziune fiscală, eliminând şi prevederile actuale privind asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni fiscale.
    Dacă prevederile acestui proiect par atât de bune, rămân un mister motivele pentru care Orlando nu l-a promovat în şedinţă de Guvern, dându-i astfel o mai mare greutate politică, ci a preferat să-l depună, ca senator, în Parlament. Î
    n pofida solicitărilor „Adevărul”, ministrul Finanţelor nu a răspuns întrebărilor privind motivul care l-a determinat să depună proiectul la Senat în nume propriu, nu al Guvernului sau al Ministerului pe care îl conduce.
    Nu e prima oară când Orlando procedează astfel.
    El a depus, la începutul lui septembrie în Parlament, în nume propriu şi în calitate de senator PSD, nu mai puţin de 10 proiecte de lege, care privesc, printre altele, impozitarea pensiilor speciale, impozitarea bacşişului, înlocuirea programului „Prima Casă” cu programul „O familie, o casă” sau modificarea Loteriei bonurilor fiscale.
    Toate aceste măsuri au fost pregătite anterior ca OUG asumate de Ministerul de Finanţe şi gata să fie adoptate de Guvern.
    Se pare însă că Executivul a renunţat să sprijine o serie de măsuri nepopulare, lăsând povara pe umerii senatorului Teodorovici.
    Editat
    Escrocilor!

  6. sa ceri pedepse cu inchisoarea de ordinul anilor pentru 100.lei si dai amnistie pentru 1000000 asta da dreptate
    sau se urmareste distrugrea micilor afaceri ( a celor care au mai rams desigur )

  7. IMPOZIT PE DIVIDENTE…am dividente la o fabrica din Bucuresti…am trimis mail sa-mi spuna daca s-au mai dat dividente …in ultimii 10 ani nu am primit nici-un raspuns. DATI LEGE IN PARLAMENT CA ACTIUNILE SA FIE ACT DE PROPIETATE PE NUME PROPIETAR SI IMPOZITUL SA FIE PE NUME PROPIETAR CA SI LA SALARIU. Eu de unde sa stiu daca s-au dat dividente ca nici nu raspund…sau daca s-a luat impozit.

  8. măsura ar fi bună, dacă proiectul de lege ar conţine şi prevederi legate de recuperarea prejudiciului de la vinovaţi, numai că legea nu va fi adoptată, pentru că nu există voinţă politică, nu există majoritate favorabilă în parlament, aşa că iniţiativa pare o mantie electorală care îmbracă o nevoie majoră de bani la buget…

  9. Legea se va aplica si pentru firmele de stat sau numai pentru fraierii din sectorul privat? Adica daca CFR-ul nu plateste contributiile pateste cineva ceva sau legea este pentru sclavii din privat?

  10. Măsura este așteptată de mult, de foarte mult timp. Pedepsele sunt însă foarte mici ! Esenția este ca măsura să fie aplicată cu multă, foarte multă I M P A R Ț I A L I T A T E !

  11. Neplata contributiilor sociale ale angajatilor de catre angajatori e sau nu e furt din pensia primilor? Furtul este pasibil de a fi pedepsit de lege in orice societate? Q.E.D.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.