Întâlnire Putin – Trump: Lumea la momentul G-Zero

„Rezultatul e bun… Avem un comunicat G20, nu unul G19“, a sumarizat un oficial UE lucrările Summitului celor mai mari 20 de economii ale lumii, desfășurat pe 7-8 iulie, la Hamburg. Capul de afiș a fost prima întâlnire personală a președinților Donald Trump și Vladimir Putin, care a avut loc vineri.

A doua zi a lucrărilor a relevat însă divergențele tot mai mari dintre SUA și restul marilor economii. A fost un summit G19, scrie Financial Times, pentru care imaginea lui Donald Trump părăsind lucrările și lăsând-o pe fiica sa Ivanka să discute cu președintele Chinei și premierul britanic și faptul că liderul american a fost singurul care nu a participat la o conferință de presă relevă izolarea SUA pe scena internațională.

Apocalipsa după Donald Trump

Trump s-a deosebit de restul liderilor lumii și prin pesimismul său, prevestind o adevărată „apocalipsă civilizațională“, după cum scrie The Washington Post, cu referire la discursul președintelui SUA de la Varșovia, în ajunul Summitului G20. Trump a „descris o civilizație occidentală asediată și a pus SUA într-o logică a confruntării cu puterile europene și asiatice, și nu într-o logică a cooperării în afacerile internaționale. (…) Setea lui Trump pentru un șoc al civilizațiilor este periculoasă. Să prezinți lupta împotriva terorismului ca pe o apocalipsă civilizațională este o greșeală“. Trump se vede ca „apărătorul Vestului în fața a 1,6 miliarde de musulmani care nu vor să trăiască pașnic. Avem nevoie de un președinte competent, nu de un cruciat-șef“, scrie The Washington Post.

Trump – Putin, o întâlnire cu multe versiuni

Până la îndelung negociatul comunicat final al Summitului, cu SUA insistând pe linia protecționistă și împotriva unui acord pentru luptă împotriva încălzirii globale, presa internațională a reținut prima întâlnire Trump – Putin, concretizată printr-un acord de încetare a focului în sudul Siriei începând de duminică dimineață și care dă speranțe pentru un posibil dezgheț în relațiile dintre cele două mari puteri. Cum altfel poate fi interpretată o întâlnire programată să dureze 30 de minute, dar care s-a încheiat după 90 de minute? Trump și Putin au avut o „chimie pozitivă“, a spus secretarul de Stat Rex Tillerson. „Am avut o întâlnire extraordinară cu președintele Putin“, a spus Donald Trump. A contat și faptul că președintele Trump nu a insistat pe scandalul legat de implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA, Rex Tillerson spunând doar că Trump și Putin au căzut de acord că această dispută poate împiedica SUA și Rusia să evolueze în relația bilaterală. Varianta oferită de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, este mai abruptă: „Președintele Trump a spus că știe poziția fermă a președintelui Putin cum că aceste acuzații nu sunt adevărate și că autoritățile ruse nu s-au implicat în alegeri. A spus că acceptă această poziție. Atât“. De cealaltă parte, ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, susține că Trump a fost ofensiv în discuția cu Putin și că „a vrut să-l privească în ochi și să-i spună: «Știm că v-ați implicat în alegerile noastre»“. Haley spune că versiunea Moscovei este doar o încercare a ruşilor de a-şi salva onoarea, dar „nu pot, nu pot“. Doar că Haley nu a participat la întâlnire, rezervată doar președinților și șefilor celor două diplomații.

„Relațiile personale au fost stabilite. Cred că sunt motive să credem că vom putea – cel puțin parțial – să restabilim nivelul de cooperare de care avem nevoie“, a spus Putin. În ceea ce privește Siria, președintele rus a spus: „Cred că poziția SUA a devenit mai pragmatică. Nu înseamnă că s-a schimbat dramatic față de administrația Obama, dar cel puțin există o înțelegere a faptului că avem mult de câștigat unindu-ne forțele“.

Cadou electoral pentru Merkel

Angela Merkel, gazda Summitului, a reușit să-și țină în mod formal promisiunea de a trece peste divergențele cu SUA și de a merge mai departe pe linia luptei împotriva schimbărilor climatice. Agenția Bloomberg scrie chiar că acest summit a fost un cadou electoral pentru cancelar, înaintea alegerilor din septembrie: găzduirea mai-marilor lumii și aparenta rigoare nemțească pe care le-a impus-o ar putea fi elementele decisive pentru câștigarea scrutinului. Comunicatul Summitului ia act de ieșirea SUA din Acordul de la Paris, în timp ce ce celelalte 19 mari economii consideră că acest acord semnat de aproape toate statele lumii este „ireversibil“. Totuși, SUA au reușit să strecoare în comunicat precizarea că vor merge pe o cale proprie a luptei împotriva încălzirii globale, prin folosirea „mai curată și mai eficientă“ a combustibililor fosili.

SUA își impun politica protecționistă

Fără să reușească să anihileze protecționismul promovat de președintele Trump încă din campania prezidențială, liderii G20 au ajuns la un compromis de fațadă în ceea ce privește globalizarea. Ca întotdeauna, comunicatul G20 arată că marile economii vor lupta împotriva protecționismului, dar, la fel ca și după ultimul summit G7, comunicatul vorbește și despre „folosirea instrumentelor legitime pentru protecția comercială“. Este o formulare care, potrivit AFP, autorizează orice interpretare, de la măsuri antidumping până la protejarea industriilor naționale dorită de SUA. „Vom menține piețele deschise, subliniind importanța comerțului și a investițiilor care sunt în avantajul tuturor; vom continua să combatem protecționismul, inclusiv practicile comerciale inechitabile, și vom recunoaște folosirea instrumentelor legitime de protecție comercială.“

Dacă Angela Merkel sau Xi Jinping nu au reușit să ajungă la un acord cu Trump în privința globalizării, premierul britanic a obținut de la președintele SUA ceea ce dorea din punct de vedere comercial – promisiunea încheierii „foarte, foarte repede“ a unui acord comercial care să reducă din impactul negativ al Brexitului. „Lucrăm la un acord care va fi unul foarte, foarte mare și foarte puternic, bun pentru ambele țări, și cred că va fi finalizat foarte, foarte repede“, a spus Donald Trump. Londra nu va putea aplica însă acest acord decât după părăsirea oficială a UE, peste doi ani, în cazul în care procesul Brexitului se va finaliza.

Pro și contra G20

O farsă, un summit de pe urma căruia au pierdut și Merkel, și orașul Hamburg, și lumea, arată un articol de opinie publicat de Der Spiegel, care atrage atenția asupra discursului rostit de Trump în ajunul întrunirii G20. „Polonia este inima Europei“, a spus Trump la Varșovia. Mesajul ascuns a fost: „Voi, germanilor, nu sunteți“, scrie Der Spiegel. „Lui Merkel îi place să spună ca globalizarea este o «situație win-win», însă doar cei care stau la masă la Hamburg sunt cei care au câștigat. Restul lumii au dreptul doar să se uite dacă le rămân și lor niște resturi. Dacă la Hamburg s-ar fi reunit liderii celor mai mari 20 de companii din lume, lucrurile ar fi fost mult mai oneste.“

O viziune total diferită oferită de aceeași revistă germană: criticii G20 nu au dreptate, acum lumea este mai aproape ca oricând de un guvern mondial, se arată în editorialul publicat de Der Spiegel. „Respingerea de către Trump a multilateralsmului este un impuls. Lumea va trebui să adere la structuri ale dialogului multilateral civilizat tocmai pentru că președintele Trump vede lumea ca pe un ring de luptă în care fiecare se bate pentru sine. Criticii luptă împotriva G20 pentru că îl vad ca simbol al globalizării, ca și cum globalizarea ar putea fi inversată dacă nu se mai țin summituri. De fapt, opusul este adevărat: consecințele negative ale globalizării pot fi reduse doar în contextul unei înțelegeri globale“, arată Der Spiegel.

Avertismentul Papei Francisc

Sâmbătă, când Summitul G20 de la Hamburg se apropia de final, cotidianul la Repubblica a publicat un editorial în care Papa Francisc avertiza cum „alianțele periculoase“ dintre liderii mondiali îi amenință pe imigranți și pe săraci. „Problema noastră principală și tot mai mare astăzi este cea a săracilor, a celor slabi, a marginalizaților, inclusiv a imigranților. De aceea mă îngrijorează G20: lovește în special în imigranți“, a scris Papa Francisc, cerând Europei, „cel mai bogat continent din lume“, să nu-și închidă granițele. Apelul vine imediat după ce liderul partidului de guvernare din Italia, Matteo Renzi, a scris într-un volum ce va fi publicat în curând că italienii „trebuie să scape de sentimentul vinovăției“ și că Italia „nu are datoria morală de a primi oameni care o duc mai rău ca noi“.

Lumea a intrat în „era cacofoniei“

La Hamburg nu a avut loc un Summit G20 și nici măcar G19. A fost primul „Summit G-Zero“, scrie The Economist, apelând la conceptul lansat acum cinci ani, potrivit căruia lumea se află într-un vid de putere creat de declinul influenței Vestului și nicio țară sau bloc de state nu mai poate influența decisiv evenimentele. „Vremea cacofoniilor vine peste noi“, scrie revista britanică. Ce ne vor aduce următorii ani? „Poate China va prelua conducerea. Poate că America va renunța la viziunea Trump și va relua viziunea vechiului internaționalism al lui Roosevelt. Poate că Europa va fi unită și va acționa ca un tot pe scena mondială. Poate că o nouă coaliție de dragoni asiatici se va afirma ca un nou pol de putere. Însă, pentru moment, avem un G-Zero“, scrie The Economist.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.