Întâlniri Regale

Sâmbătă, 16 iunie, la ora 11.30, Librăria Bastilia aşteaptă copiii la o întâlnire specială!

Liana Greavu (Palatul Elisabeta) le va povesti copiilor despre viaţa la Palat, despre rochii, grădini şi pietre preţioase.

După o incursiune foto în viaţa Reginei Maria şi în epoca în care a trăit va fi spusă povestea “Insula Şerpilor”, din volumul „Poveştile Reginei Maria a României”, ce cuprinde basme inspirate de dragostea Reginei pentru România şi pentru poporul român. Basmele au fost publicate pentru prima dată în limba română în anul 1923, sub titlul „Cartea de basme a Reginei Maria”.

ASR Principesa Margareta a României declara, recitind „Poveştile Reginei Maria”, că „talentul de scriitor al Reginei Maria nu apare altcum decât firesc. Frumoasă, inteligentă, cu farmec şi temperament debordante, străbunica mea a adus literaturii române nu numai un avânt şi o încurajare părintească, dar şi condeiul unui nou scriitor regal. Toate cărţile ei sunt impetuoase, puternice, sensibile şi spontane, de la paginile de jurnal până la suavele poveşti pentru cei mici şi mari”.

Inspirată de Insula Şerpilor din Marea Neagră şi de farul ei, Regina Maria a creat o nouă versiune a poveştii “Frumoasa şi Bestia”, despre o fată frumoasă şi un tânăr blestemat de o vrăjitoare să trăiască în pielea unui şarpe până când va fi sărutat de o fată. Vrăjită de şarpe, tânăra merge pe urmele lui şi descoperă pe insulă, o lume de basm: „În fiecare din acele odăi zăceau mormane întregi de pietre nestemate, felurit colorate şi atât de scânteietoare de-ţi orbeau luminile ochilor: roşii, albastre, verzi, liliachii, purpurii… şi multe mărgăritare şi diamante strălucitoare, ce împrăştiau scântei, ca mici fulgere”.

După ascultarea basmului, cu ajutorul teatrului, copiii vor imagina şi vor interpreta situaţii şi personaje, după propria inspiraţie.

În partea a doua a atelierului “Cufărul cu poveşti”, publicul va privi pietre preţioase adevărate (safire, lapis lazuli, agate, diamante, onix), aflând despre caracteristicile lor, şi apoi va desena un afiş al poveştii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.