INTERVIU. „Un judecător este liber 100% atunci când aplică legea“ (II)

Partea a doua a dialogului purtat de Ioan Vieru cu  doamna judecător Mădălina Afrăsinie, președintele Secției a VI a Civilă  de la TRIBUNALUL BUCUREȘTI

 „ Protocoalele și Arhiva SIPA au îngenunchiat România.”

– Art. 22 al codului  de procedură civilă obligă judecătorul la o cercetare exhaustivă a cauzelor, fapt  privit cu superficialitate, din probele unor ziariști, în cercetarea cauzelor. De ce avem oare atâtea exemple de superficialitate  în pronuțarea  considerentelor, de frică în abordarea legii și adevărului, chiar de încălcări procedurale, dovedite prin anularea hotărârilor în căile?

 Nu cred ca judecătorul nu manifestă rol activ în soluționarea cauzelor, dar asta nu înseamnă că acel judecător se transformă într-un avocat al părții, el fiind ținut să respecte și dispozițiile art.6 și 9 Cod procedură civilă referitoare la dreptul la un proces echitabil și dreptul de dispoziție al părților.

Faptul că un judecător nu analizează fiecare cuvânt dintr-o cerere, nu înseamnă că el are o motivare superficială.

Așa că ”atâtea exemple de superficialitate” nu cred că este un fenomen generalizat, cu atât mai mult cu cât art.425 C.proc.civ. spune foarte clar care este conținutul unei hotărâri judecătorești.

– Avem o justiție capabilă să judece doar procesele de divorț, și acelea în deficit de logică juridică?

Avem o justiție capabilă. Doar că sunt unii care vor să arate că, pentru toate relele pământului, judecătorii sunt de vină. Dar este o justiție care mai are de învățat multe și pentru asta avem nevoie de ajutorul tuturor.

–  Cunoscuți mei magistrați, de ieri și de azi, oameni citiți și respectați chiar pe strada lor, fac toți, fără excepție, un pas spre corectitudine,  cu orice preț, chiar cu orice preț, spre cinstea lor, fapt pentru care admirația mea este fără-fără limite, ca un indiciu al capacitatății  de supraviețuire spre reinventare a societății democratice. Dumneavoastră, de la distanță, și “ în terenul cauzei”,  dovediți date de excepție, fapt pentru care realizez un interviu cu cineva,  după 20 de ani.

Fără a fi corect(drept) nu ai ce să cauți în această profesie.” Ce grea şi teribilă povară ai pus, Doamne, pe umerii mei ! Ajută-mă, Doamne, ca să fiu vrednic de această înaltă misiune! Măreţia acestui oficiu să nu mă ispitească. Orgoliul sau mândria să nu mă încânte şi măririle deşarte să nu mă încurajeze. Unge, Doamne, mâinile mele; încurajează fruntea mea, o Duh al meu, pentru ca să fiu ministrul dreptăţii, pe care Tu ai creat-o, pentru societatea oamenilor. Fă din toga mea o manta incoruptibilă! Pana mea să nu fie un pumnal care răneşte, ci să fie săgeata care indică traiectoria Legii, pe drumul justiţiei”

(Rugăciunea unui Judecător).

 

Ce este de făcut acolo unde lucrurile sunt sub limita avariei, acolo unde exercițiul juridic este unul consternant, iar cazurile nu sunt puține?

Dacă lucrurile sunt sub limita avariei, ar fi bine să ne oprim și să ne întrebăm ”de ce” și ”ce putem schimba”…

– Infirmați-mi sau confirmați-mi faptul că protocoalele au paralizat România.

Protocoalele și Arhiva SIPA au îngenunchiat România. Am spus-o și mai sus.

– Știți că se judecă încă la nivelul anilor ’50, prin falși subiecți de drept, fără probe, că registrele publice ale persoanelor juridice sunt încărcate de inexistente persoane juridice, iar invocările unor asemenea situații trezesc zâmbetele complice ale  judecătorilor, cu evidente probleme de conduită,   spre personalul de ordine publică din sală !?

Nu cunosc asemenea situații și nu am voie, potrivit legii, să comentez dosarele soluționate de alți colegi.

–  Vinovații trebuie trași la răspundere, în sensul delimitării de această procedură nefastă, a încălcării procedurilor? Cine o va face?

Inspecția Judiciară este cea care face verificări, întocmește un raport care este înaintat Secției de Judecători din cadrul  CSM care decide dacă este vorba despre existența vreunei abateri disciplinare și aplicarea unei sancțiuni.

– Ce importanță, pe ce căi,  credeți că ar trebui să se acorde Constituției raportată la cauzele supuse judecății?

Constituția este un set de principii, linii directoare. Din punctul meu de vedere de la ea pleacă sau ar trebui sa plece tot ceea ce înseamnă proces de legiferare.

Cât de importanță i se dă, acum depinde de interes.

Când pronunță soluții ce convin unei părți, este grozavă, când pronunță soluții ce nu convin aceleiași părți, este rea și trebuie desființată…

Hotărât lucru, în România nu ai cum să te plictisești.

– Deși nu cred că recuzarea instanțelor este o soluție decât în cazuri extreme, prevăzute de lege, cel puțin prin alin. 13 din art. 42 C. de proc. civilă, nu credeți că acest drept poate debloca în acest moment  unele cauze situate în …abuzuri?

Recuzarea este un drept conferit de lege celui care crede că judecătorul nu îi poate soluționa cauza potrivit legii(cauzele de recuzare fiind prevăzute de lege). Ca orice drept, el poate fi exercitat și în mod abuziv.

– Ce păreri aveți despre comunism și despre colaboratorii securității?

O pagina neagră a istoriei noastre…

– Dar despre magistrații care au colaborat cu securitatea și chiar cu serviciile secrete actuale?

Nu au ce să caute în profesie. Legea interzice ca magistraților să fie colaboratori ai serviciilor de informații.

– Proiectul european, în opinia mea ireversibil pentru jumătate de secol, cel puțin,  se poate realiza în principal în principiu printr-o Justiție echitabilă și sustenabilă prin legi lipsite de echivoc. Unde vă situați, personal, într-un  asemenea context?

Într-o justiție echitabilă, mai putin sustenabilă, prin legi lipsite de echivoc.

Calea europeană este una a dezbaterii, a legalității, a justiției, a culturii drepturilor. Ca om al  dreptului,  cum definiți libertatea, conceptul de libertate și implementarea acestuia în România?

„Libertatea inseamna raspundere. De asta majoritatea oamenilor se feresc de ea.”( George Bernard Shaw)

– Apreciez în mod deosebit participarea magistraților la acțiuni  în licee sau universități, privind orientarea profesională. Trebuie să știți, cum poate bine știți, că asemenea acțiuni erau făcute  și de fosta Securitate. Desigur, nici serviciile secrete, nici Justiția, cred că nu mai sunt ce au fost, respectiv un serviciu comandat. Un ideal intelectual, un minim concept de igienă personal-morală, indică propria conștiință drept element central al persoanei. Unde vă situați într-o asemenea conjunctură?

Ori de câte ori am fost invitată să le vorbesc copiilor despre justiție, am participat cu mare drag. De asemenea, și prin postările mele de pe pagina mea de socializare, încerc să arăt că a fi judecător înseamnă, în primul rând, a fi OM!

– Vă interesează evoluția situațiilor social-politice din estul european?

Nu mă pasionează politica, așa că nu urmăresc aceste evoluții.

–  România unde se află pe harta juridică europeană și internațională, ca nivel al performanței și democrației, în opinia d-stră?

Este loc de mai bine. Important este să ne dorim să fim cei mai buni, dar nu prin a călca în picioare tot ceea ce înseamnă drepturi și libertăți fundamentale.

–  Ce vă reproșați ca magistrat care ați activat în această  perioadă? Spuneți tot, sunt alături de d-stră până la capăt…?

Că pentru profesie am sacrificat pe cei dragi. Și mă refer aici la faptul că nu am avut timp și nu am timp pentru ei…iar asta ma face să înțeleg cât de singură sunt…

Comisia de la Veneția poate preveni derapajele ? Cum poate fi mai  activă?

Comisia de la Veneția este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituțional.

Comisia de la Veneția este un organism al Consiliului Europei și nu trebui să fie confundată cu instituțiile Uniunii Europene.

Ca să poată să ”emită păreri” avizate ar trebui să vorbească cu toți cei direct vizați, nu doar cu unii…

Din punctul meu de vedere Comisia este mult prea activă…

 – Ce opinie aveți despre o lege a lustrației ?

”Am pierdut” trenul…în secolul XXI nu vom mai vedea așa ceva.

 -Unde ne aflăm în “ lumea liberă” prin raportare la sistemul legislativ concret european, respectiv la  actuala constituire a sistemului  judiciar din România?

Prin faptul că soluționarea unui dosar nu este dictată de unii și/sau alții, arată că suntem undeva sus, în această ”lume liberă”…acum , se pune întrebarea ”cât de liberă este lumea”…în rest, așa cum am mai spus, este loc de mai bine

  – Vă este frică sau v-a fost frică  de cineva, raportat la  exercitarea profesiei de magistrat în România?

Doar de Dumnezeu…și de tata, când trăia și care mi-a promis ”că îmi trage o mamă de bătaie, dacă îl fac de râs pe el și pe mama”…

– Cum poate participa un magistrat la integrarea României în Europa, prin exercițiul de la înălțimea instanței de judecată?

România este integrată în Europa, cu bune și cu rele, și îmi place să cred că și noi, judecătorii, prin modul în care aplicăm legea, contribuim la menținerea ei în Europa.

– Malpraxis-ul…

Actualele modificări legislative, și mă refer la legile justiției, au prevăzut în mod clar ce se întâmpla când un magistrat greșește.

Procedura este prevăzută în art.94-101 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Dar ar trebui ca toți să găsim mijloacele necesare pentru a impiedica ca să se ajungă la așa ceva și despre ele am vorbit mai sus.

Și închei tot cu un citat din Rugaciunea unui Judecător, pentru a înțelege că și eu sunt doar un simplu om.

Când mă voi frământa în nesiguranţă, luminează-mi mintea; când voi ezita să iau o hotărâre, însufleţeşte-mă; când voi cădea, ridică-mă ! Şi, în sfârşit, când, într-o zi, voi muri, va trebui să apar în faţă Ta, pentru ultima judecată, priveşte cu milă spre mine, Pronunţă, Doamne, Sentinţa Ta ! Judecă-ma ca Dumnezeu. Eu am judecat ca om”

Vă mulțumesc pentru că mi-ați oferit posibilitatea să vă dezvălui o parte  din sufletul meu…

 – Eu vă mulțumesc, și din aceleași considerente.

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioan Vieru 1330 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Oare judecătorii nu au chiar nicio limită? Mă tem că greşiţi, stimată doamnă judecător.

  2. Intrebare: „stiti ca se judeca inca la nivelul anilor 50?” Raspuns:”nu cunosc asemenea situatii”. Stimata doamna, nu va uitati la a3/rtv,nu ascultati invatamintele lui psdragnea si tăriceanu?

  3. Inca o data va respect si va pretuiesc, Madalina Afrasinei. Alo, domnu’ Liviu, ce zici…?! Iata ce judecatori avem in sistem ! E de necrezut cata noblete sufleteasca, omenie si onestitate poate emana in public o tanara femeie judecator. Asta inseamna ca nu e totul pierdut !

  4. TANTI ASTA JUDECATOARE E SUB INFLUENTA …..CEVA(sa nu spun eu a ce!). NOROCUL EI CA MAI STIE CEVA DICTOANE: „Libertatea inseamna raspundere. De asta majoritatea oamenilor se feresc de ea.”( George Bernard Shaw). DIN PACATE ASTA ERA…SIR! CU ASTFEL DE JUDECATORI CREDETI CA ROMANIA VA MERGE PE CALE ADEVARULUI? PERSONAL…NU CRED O IOTA DIN CE SPUNE! GHINION!

  5. Juramantul mi-a placut dar nu-l mai foleseste nimeni! Daca in fiecare judet nu ar fi politistii,avoatii,judecatori,procurori corupti,nu ar fi nici Hoti de tot felu! De la cei cu gulere albe care fura cu stilou,pana la cei care folosesc ranga! Banii furati se inpart.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.