Interzicerea civilă a lui Eminescu – Episodul 2

Mihai-Eminescu-1869-Fotografia-1-de-Jan-Tomás-Photography-Studio-Ro

Cotidianul marchează 132 de ani de la decesul poetului național prin publicarea unui serial care conține mărturii suprinzătoare și documente necunoscute despre starea prin care a fost obligat să treacă poetul nostru național

Cotidianul marchează 132 de ani de la moartea lui Eminescu

Episodul 2

Dosarul judiciar deschis pentru interzicerea civilă a lui Mihai Eminescu în 1883 (nr. 968/1883) se află la finele dosarului nr. 645/1889 în cadrul Manuscrisului 1568 aflat la Arhivele Naționale ale României, Serviciul Arhive Naționale Istorice Centrale (S.A.N.I.C.), Colecția manuscrise. Pe lângă copertă, conține doar patru documente (în total 7 file), însă din acestea rezultă faptul că dosarul inițial a mai cuprins și alte înscrisuri, astăzi pierdute. Din documentele păstrate în arhive nu rezultă dacă dosarul a fost vreodată închis. Începem publicarea cu dosarul din 1883, deși în dosarul de la Arhive primul este cel din 1889; din acest motiv, facsimilele sunt numerotate de la 24 la 31 și nu începând cu 1.

Facsimil 26 – Certificatul medical emis de dr. Suțu, datat 5 iulie 1883, adică la o săptămână de la internare, conține diagnosticul de „alienațiune mintală în formă de manie acută”.

Transcrierea facsimilului 26

N° 12535

Dlui Prim Președinte

Spre a lua măsuri pentru regularea1 averii.

[semnătură indescifrabilă]2

Certificat medical

Subsemnatul, doctor în medicină, attest prin acésta că d. Eminescu, adus în căutarea institutului „Caritatea” din Bucuresci la 28 Iuniu 1883, de către On.[or] Prefectura Capitalei, este atins de alienațiune mintală, în forma de manie acută3, stare care reclamă o căutare seriósă în un stabiliment special.

Dr. Sutzu

Bucuresci 5 Iuliu 1883

1 Scris deasupra cuvântului barat „păstrarea”.

2 Oblic, în partea de sus a paginii. Urmează 6 rânduri barate, indescifrabile.

3 Subliniat în original.

Dosarele, prezentarea și transcrierea lor au fost recent publicate în volumul Dosarele de interdicție civilă ale lui Mihai Eminescu, apărut la Editura Cartex.
Articolele sunt scrise de Miruna Lepuș.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

9 Comentarii

  1. EMINESCU mi-a deschis ferestrele mintii si ale sufletului! Am avut noroc de profesoare la Gimnaziu si la Liceu, care citeau din EMINESCU cu un farmec pe care, pentru mine, nu l-a mai putut egala nimeni, chiar daca am ascultat ulterior actori foarte laudati. Pe Eminescu si frumusetile Tarii mele nu mi le pot scoate nimeni din suflet. Ati luat din Tara mea tot ce-ati vrut, dar mie, nu-mi puteti lua copilaria si pe EMINESCU!

  2. cand vorbim despre … NEDREPTATEA facuta lui EMINESCU … vorbim despre NEDREPTATEA lui Carol … fata de OFENSIVA lui Eminescu in raport cu … politica sa ca „REGE ABSOLUTIST” … si OFENSA fata de nevasta acestuia … o „toapa” in domeniul cultural …

    cand vorbim despre … NEDREPTATEA facuta lui EMINESCU … vorbim si despre NEDREPTATEA politica a IMPERIILOR ABSOLUTISTE din jurul ROMANIEI … fata de JURNALISMUL POLITIC – angajat si afisat – de catre JURNALISTUL Eminescu …

    Si tocmai de aceea:
    cand vorbim despre … NEDREPTATEA facuta lui EMINESCU … vorbim DOAR de TRADARE … si VANZARE a sa … pe BANI MULTI !!!

    deh … „specialitatea” unor calatori in ISTORIE … care incearca sa se disculpe … si dupa moartea poetului … si dupa 1948 … dar si dupa ’89 …

  3. Felicit Cotidianul si pe dna.Miruna Lepus.Pe dna Miruna Lepus pentru ca a scris
    Dosarele de interdictie ale lui Mihai Eminescu – facsimil si transcriere Miruna Lepus Volumul cuprinde facsimilele dosarelor .
    A avut curajul, erosimul sa se aplece asupra perioadei triste si zguduitoare din viata Poetului Nepereche ,Poetului nostru NAtional,ale carui minunate poezii hranesc generatii de tineri,romani,peste timp si vremi, bune sau rele,fara sa ne pierdem Speranta in „ce-ti doresc eu stie,scumpa Romanie/Tara mea de jale,tara mea de dor…
    Cei care l-au chinuit,urmarit,hartuit nu pot sterge iubirea din sufeltul nostru fata de Eminescu,el a apucat sa ne dea, ne-a dat Nestematele Sufletului sau,este aproape,Prezent linga noi.Chiar daca citind aceste, tristetea ne copleseste,Poetul Nostru,este AICI.

  4.  Sa citim publicistica marelui patriot nationalist M.Eminescu, pentru care a si fost asasinat, si vom intelege ca asa cum tefelistii, sorosistii, corporatistii din ziua de azi au fost scoliti de „valorile” occidentului, asa si tinerii din vremea lui Eminescu au impus formele fara fond invatand tradarea si vanzarea de neam in lupanarele occidentului apostat,iudeomason, antihristic, antinational:

    „Elemente străine, îmbătrânite şi sterpe, s-au amestecat în poporul nostru şi joacă comedia patriotismului şi a naţionalismului. Neavând tradiţii, patrie hotărâtă ori naţionalitate hotărâtă, au pus, totuşi, mâna pe statul român”

    „caci acest tineret s-au fost dus într-o tara bolnava în privirea vietii sociale”

    „astfel vin patura dupa patura în tara noastra, cu ideile cele mai ciudate, scoase din cafenelele frantuzesti sau din scrierile lui Saint-Simon si alte altor scriitori ce nu erau în toate mintile”

    „Bãtrânii aveau gurã de lup si inimã de miel; au venit liberalii cu gura de miel, plinã de cuvinte amãgitoare, dar cu inima de lup”

    „Despreţuind Biserica noastră naţională şi înjosind-o, atei şi francmasoni cum sunt toţi, ei ne-au lipsit de arma cea mai puternică în lupta naţională…”

    „Am admis legiuiri străine?
    Ei bine nu le-am admis pentru român, cu trebuinţele căruia nu se potriveau.Am creat o atmosferă publică pentru plante exotice,de care planta autohtonă moare…”

    „Biserica lui Mateiu Basarab şi a lui Varlaam, maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbei şi unitatea etnică a poporului”

    “Am fost meniti sa ajungem zilele acestea de ticalosie, în care tara se înstraineaza pe zi ce merge în gândire si-n avutul ei…”

    „Astfel cu articolul 44 al Tractatului de la Berlin, care nu era numai o cestiune de încetăţenire, ci era de-a dreptul declararea României în teritoriu neutru, colonizabil cu toate seminţiile”

     

  5. In biblioteca mea am si o „editia princeps” a primului volum al lui Perpessicus … despre Eminescu …
    Amintire/suvenir … de familie …

    [[Cea mai mare parte a creației sale a rămas în manuscris, predate de Titu Maiorescu Bibliotecii Academiei Române, unde au fost folosite inițial de Perpessicius pentru ediția critică, inițiată în 1939 la Editura Fundațiilor Regale Regele Carol al II-lea. ]] (wiki).

    Din pacate ” pagina de garda ” cu poza merelui poet … se gaseste separat in biblioteca mea …
    Aceasta … ca o „trista amintire” a anilor 1945 – 1964 … cand Eminescu a fost trecut cam la index … si opera sa vanata … ca fiind ILEGAL detinuta … de catre posesorii ei !

    Apoi a venit anul 1948 … cu recunoasterea (limitata insa) a VALORII marelui POET ROMAN … si cu acordarea titlui ACADEMIC post-mortem !

    [[După schimbarea de regim politic din 1947 poezia lui Mihai Eminescu a fost grav cenzurată, în manualele școlare au pătruns doar câteva texte, printre ele poezia „Împărat și proletar”, iar poezia lui a fost redusă la o suprafață foarte mică și înlocuită de poetica poeziei proletcultiste, specifică acelei epoci de tristă amintire. Exegeza eminesciană a revenit la nivelul ei abia după 1965. ]] (wiki)

    Acum … in biblioteca mea … detin (cam) TOATA opera lui EMINESCU.

    Incurcate au fost caile ISTORIEI ROMANESTI … in raprt cu MARELE POET … M. Eminescu !!!

  6. Incurcate au fost caile ISTORIEI ROMANESTI … in RAPORT cu opera MARELUI POET … M. Eminescu !!!

  7. Mihai Eminescu a fost flacara vietii mele care mi-a forjat ambitia si asigurat „combustia” mentala de a fi printre cei mai buni in slujirea poporului roman. El este unic ! Am iubit si pretuit pre multi aidoma lui, pe M.Sorescu, N.Stanescu, F.Neagu, etc. (pe M.S. si F.N. i-am cunoscut si personal), dar nimeni nu a fost ca El, si nici nu au avut o asemenea pretentie. A fost ultimul mare romantic al literaturii universale.

  8. Mahai Eminescu,cel mai mare poet pe care l-a ivit vreodata pamantul romanesc. Cititi(recititi) incomparabila poezie (capodopera) GLOSSA.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.