Eveniment istoric

„Întoarcerea acasă” a Reginei-mamă Elena, la TVR

Eveniment istoric la TVR. Televiziunea Națională va transmite „Întoarcerea acasă” a Reginei-mama Elena a României. Host broadcaster al evenimentului, TVR asigură producţia TV a ceremoniilor funerare şi pune la dispoziţie semnal TV tuturor instituţiilor media interesate.

Cu aceeași ocazie, TVR alocă spaţii ample în grilele de programe pentru reflectarea acestui eveniment, cu respect pentru istoria românilor şi a Familiei Regale. Campania Regina Mamă a României – Întoarcerea acasă –  aduce telespectatorilor, pe lângă transmisiuni directe de la ceremonii şi emisiuni de analiză şi evocare speciale, o serie de fillere, ştiri şi reportaje, documentare, care conturează personalitatea Reginei-mamă Elena.

Regina Elena va odihni în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, Regele Mihai I. Sicriul va ajunge la Aeroportul Internaţional Otopeni vineri, 18 octombrie 2019. Ceremonia funerară este programată în Catedrala istorică Episcopală şi Regală pe 19 octombrie, iar înmormântarea va avea loc în Pridvorul Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale.

Transmisiuniledirecte ale TVR încep vineri, 18 octombrie, la ora 10.00 şi vor include ceremoniile de la Otopeni şi Palatul Elisabeta, apoi vor însoţi deplasarea cortegiului spre Curtea de Argeş. Camelia Csiki, moderatoarea ediţiilor speciale Regina-mamă Elena a României: Întoarcerea acasă de la TVR 1, împreună cu alţi jurnalişti ai TVR şi invitaţii lor, vor aduce informaţii şi vor explica un eveniment care demonstrează respectul românilor pentru rolul jucat de Regina Elena, personalitate care a marcat istoria ţării noastre. TVR 1 va continua transmisiunile directe de-a lungul întregii zile.

Sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 11.00, tot în transmisiune directă la TVR 1, telespectatorii vor putea urmări slujba de înmormântare a Reginei-mamă Elena, precum şi ceremoniile militară şi religioasă de la Curtea de Argeş. De la ora 16.00, în cadrul ediţiei speciale Ora Regelui, Camelia Csiki propune telespectatorilor un documentar biografic în premieră dedicat Reginei-mamă Elena.

„Regina Elena a României este singura regină din Europa care a primit titlul Drept între popoare*. Întrucât istoria României a fost nedreaptă cu ea – multe dintre meritele sale, precum şi activităţile de caritate au rămas necunoscute – am pornit să-i documentăm povestea. Am descoperit că a deschis spitale pentru sărmani şi şcoli în mai multe oraşe, iar prin Fundaţia ei – Aşezămintele Alteţei Sale Regale Principesa Elena – a făcut alte acte de caritate. Şi-a cunoscut foarte bine ţara, pe care a vizitat-o constant”, spune Camelia Csiki.

„Regina-mamă Elena vorbea şase limbi străine – greacă, franceză, engleză, română, germană şi italiană. Am descoperit primele imagini cu ea în arhiva Muzeului Judeţean de Istorie Braşov. Sunt din 1920, când ea venise în vizită în România. De asemenea, în documentar avem imagini în exclusivitate filmate de Regele Mihai în perioada exilului, dar şi imagini din arhive, filmări care nu au mai fost difuzate”, a adăugat Camelia Csiki, realizatoarea documentarului Regina Mamă Elena, difuzat de TVR 1 pe 19 octombrie, de la ora 16.00.

Deşi cunoscută drept o victimă de către români, din cauza modului în care s-a comportat cu ea Carol al II-lea, Regina Elena avea un simţ al umorului dezvoltat, era curajoasă şi puternică. „Zâmbea tot timpul”, i-a mărturisit Cameliei Csiki unul dintre ultimii prieteni ai reginei, care a numit-o „regina surâsului” şi ale cărui declaraţii sunt surprinse în documentar.

Pe parcursul săptămânii în curs, Ştirile TVR aduc telespectatorilor imagini inedite cu Regina-mamă Elena, ştiri, reportaje şi texte document care îi dezvăluie personalitatea şi viaţa, precum şi rolul în istoria României şi în viaţa M.S. Regelui Mihai I.

Locuri, personaje, informaţii cunoscute, dar şi imagini şi detalii necunoscute până acum sunt prezentate în Telejurnalele de la orele 14.00, 20.00 (TVR 1) şi 19.00 (TVR 2).

De asemenea, în fiecare dimineaţă, în emisiunile Matinal şi Ca-n viaţă, de la TVR 1, telespectatorii pot urmări scurte reportaje şi intervenţii în direct, în care invitaţii explică importanţa evenimentului şi evocă personalitatea Reginei-mamă Elena.

 

* Asumându-şi riscul de a-şi pierde statutul regal şi chiar libertatea, Regina-mamă Elena a salvat vieţile a mii de evrei deportaţi sau pe cale de a fi deportaţi în lagărele de exterminare naziste. Titlul „Drept între popoare” i-a fost acordat Reginei Elena la 11 martie 1993, numele ei fiind înscris pe tabloul de onoare din Grădina Drepţilor de la Yad Vashem.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

2 Comentarii

  1. TVR 1 este o cloaca plina de tradatori platiti din banii romanilor.

  2. ,,mama omida ” : comunistii adusi la putere in Romania de satan Stalin , au urmarit in primul rand lichidarea elitelor romanesti – oameni cu inalta educatie , cu maniere si pastratori ai vecilor traditii , toti fiind dusi si lichidati la canal sau alte inchisori . In locul acestor elite , comunistii lui Stalin au recrutat oameni cu ,,origini sanatoase ” : tarani analfabeti , puturosii satelor , inculti , infractori de drept comun , ,,bagaponti ” si infractori de drept comun ai oraselor care petreceau mai mult prin puscarii decat in libertate , prostituate, etc Toata aceasta pleava a constituit clasa politica comunista cu militie , securitate , partid , etc Urmasii acetei pleve isi duc traiul in continuare printre noi si fac ceea ce se vede in Romania actuala si in plus unii sant COMENTATORI sub diverse pseudonime , mankurti produsi de propaganda bolsevica !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.