Intră România în război? Ce știe Mircea Geoană

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat după întâlnirea consilierilor pentru securitate naţională din ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice că nu se vede un risc la adresa securităţii României sau a ţărilor aliate, dar se vede, în schimb, nevoia de a investi mai mult în ceea ce înseamnă robusteţe militară, rezilienţă economică.

„Ştiu că şi acasă este o conversaţie destul de amplă cu privire la ceea ce spun liderii noştri militari şi ceea ce spunem noi, liderii politici. Haideţi să fim extrem de clari: liderii noştri militari sunt plătiţi şi au jobul să se pregătească pentru scenariul cel mai negativ posibil. Obligaţia noastră, a liderilor politici, este să evităm ca aceste scenarii să se întâmple. Deci nu vedem un risc la adresa securităţii României sau a ţărilor aliate. Vedem, în schimb, nevoia de a investi mai mult în ceea ce înseamnă robusteţe militară, rezilienţă economică şi, în general, o societate capabilă să facă faţă unor şocuri care nu sunt neaparat militare, ci pot veni din foarte multe alte direcţii”, a spus Mircea Geoană, citat într-un comunicat de presă.

Printre temele de discuţie ale întâlnirii s-au numărat securitatea energetică, securitatea cibernetică şi securitatea alimentară.

”Vorbim, în general, despre o viziune de rezilienţă economică, inclusiv în ceea ce înseamnă lanţuri de valoare modificate, competiţie între marile puteri, tehnologie şi o bază industrială de apărare mult mai robustă în toate ţările aliate. O spun încă o dată, este o invitaţie şi pentru România. M-am văzut şi cu reprezentanţii Republicii Cehe aici, care au o industrie privată de apărare de prim rang. Cehii cumpără în America companii şi se extind acolo şi au elemente, evident, foarte interesante şi pentru Ucraina, şi pentru alte zone. Deci cred că este momentul pentru o renaştere a industriei de apărare, într-o renaştere industrială mai largă, care trebuie să aibă la bază, şi în România, tehnologii cu dublă întrebuinţare”, a spus Mircea Geoană.

De asemenea, oficialii au analizat climatul de securitate care ne înconjoară.

”Vom continua să sprijinim Ucraina. Nu este timpul de a deveni pesimişti cu privire la ce se va întâmpla în acest război, care va împlini doi ani peste câteva zile. Avem resursele, avem voinţa ca să putem să facem ca Ucraina să izbândească. Este foarte important să rămânem uniţi şi să continuăm să sprijinim această ţară, pentru că lupta lor este şi lupta noastră, securitatea lor ne protejează şi securitatea noastră”, a declarat Mircea Geoană.

Precizările lui Geoană vin în contextul discuţiilor privind stagiul militar voluntar din România și al declarațiilor făcute de generalul Gheorghiță Vlad.

Secretarul general Jens Stoltenberg a subliniat că atât Europa, cât şi America de Nord contribuie în mod esenţial la menţinerea libertăţii Ucrainei şi că sprijinul acordat Ucrainei este în interesul de securitate al aliaţilor. „O victorie a Rusiei ne-ar slăbi şi ar întărâta nu doar Moscova, ci şi China, Iranul şi Coreea de Nord”, a spus el, adăugând că sprijinul acordat Ucrainei „nu este caritate. Este în propriul nostru interes de securitate”.

Stoltenberg a subliniat măsurile de consolidare a descurajării şi apărării NATO. Începând cu luna iulie a anului trecut, NATO a convenit asupra unor acorduri industriale în valoare de 10 miliarde de dolari pentru muniţii, „inclusiv 5,5 miliarde de dolari pentru încă 1.000 de rachete de apărare antiaeriană Patriot, chiar luna trecută”. Un acord care va construi mai multe capacităţi de producţie în Europa pentru această capacitate vitală”, a declarat secretarul general, citat pe site-ul Alianţei Nord-Atlantice.

Cooperarea din ce în ce mai strânsă a Rusiei cu China, Iranul şi Coreea de Nord ridică motive serioase de îngrijorare, a spus Stoltenberg. „Prin urmare, este şi mai important ca NATO să colaboreze mai strâns cu parteneri precum Australia, Japonia, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud”.

Consilierii pentru securitate naţională au condamnat, de asemenea, rolul destabilizator al Iranului în tot Orientul Mijlociu, subliniind că atacurile miliţiilor susţinute de Iran în Irak şi Siria împotriva forţelor americane sunt inacceptabile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

38 de Comentarii

 1. Sunt curios să știu câți români au citit articolul până la capăt!…
  … să fi nebun să-l citești pe acest măscărici!…

 2. sigur…cum sa nu…sa traitzi…si sa platitzi…!
  se poate…?? cum sa nu…acomodam…!
  sa traitzi

 3. Votați P.r.o.s.t.ă.n.a.c.u.l PERNICIOS !
  Că o să VĂ DEA CEVA, la 7.5 milioane de cetățeni. Din buzunarul lui, măRog…🤣
  {● RăuPorKKaK-2xPerfecționatu-RăuPorKKaK ●}

 4. Nu am citit articolul,pentru ca sunt SIGUR ca acest MAIMUTOI de Mircea Geoana va fi PRIMUL are in caz de razboi va FUGII PRIMUL la ADAPOST sigur si caldut !.

 5. Securitatea națională! Care securitate daca e pe tava totul pentru oricine și orice? România e cu chiloții in vine daca nu deja i-au si vandut bugetarii de lux din politica românească! Prostănacul bate câmpii cu ploița sa crească ciuperci infectate.

 6. Cu cine domnule Geoană sa facem industrie în România? Cu actuala clasă politică?!🤪Asta e o gluma.Noi ne comparăm cu cehi?! Citi cehi ați văzut la munca în străinătate pe doi euro?! Noi trebuie să schimbăm sistemul de guvernare în România. Nu cu analfabeți putem construii ceva.

 7. Întărirea militar-economica a flancului estic al NATO se va produce instant in momentul in care cumnatul semidoctului se va fi extradat la domiciliul din Târgșor ( pe baza de transgender=mihaela dragostea mea )

 8. Aveți un stil de pus titluri… Nu mai agitați lumea de pomană. Înțeleg că e o chestie de marketing, dar totuși.

 9. ‘ De râsul curcilor ‘, dezvoltare industriei de armament se face în vederea războaielor, nimeni nu-și dorește producție pe stoc pentru că nu se cumpără tehnică perimată fizic și tehnologic.

 10. Să luptăm pentru SUA! Să luptăm pentru SUA! Sua ne-o cere să intrăm în război, cum ne îndemna acel general să ridică aviaţia în aer şi să-i bombardăm pe ruşi. Le convine, că ţara lor e la mii şi mii de kilometri de aici, copiii lor îşi văd liniştiţi de carte, când nu se droghează, tinerii stau prin cubluri, de ce nu ne-ar îndemna. Că doar nu mor ai lor, ci noi murim, ţara noastră e distrusă nu a lor. Ce foc Geoană şi Gheorghiţă e o trădare! Românul ştie să-şi apere ţara, dar nu este ponit să meargă pe coclauri şi să-i măcelărească pe alţii. A făcut-o odată, în 1941, apoi am suferit 40 de ani sub cizma sovietică.

 11. Serviciul de Securitate de Stat al Georgiei.
  Potrivit agenției, șase dispozitive explozive aflate într-un automobil înregistrat pe numele unui cetățean ucrainean au fost aduse în Georgia de la Odesa prin România, Bulgaria și Turcia pe 19 ianuarie 2024 în baterii de la mașini electrice. Încărcătura era planificată să fie livrată la Voronej prin punctul de control „Daryal”.
  Sa fim sinceri???

 12. A intrat vreodata Romania , de-a lungul Istoriei , Romania in URSS ?

 13. Blocarea siteurilor anti lgbtt continua. ultimu blocat: gab. Am ajuns ca in China sa intram pe net cu tor.

 14. „robusteţe militară, rezilienţă economică.”
  -„plandemia” a fost un fel de P.T.A.P
  pregatirea tâmpitilor pt. apararea Patriei, in ceaushism le spunea „tinerilor”,
  erau si tineri,
  avind in vedere rabzoiul biologic,
  stam bine deci
  la capitolu asta!

  -la capitolu „razboi nuclear”
  trebuie sa tineti pastila cu iod sub limba anti-radiatii,
  nu ar strica si una cu cianura.

 15. Doream sa spun comercial, prin „agent de vinzari” (unii rautaciosi si bombonitori ar putea intelege „vinzari de tara” …) Geoana doar ce s-a modernizat nitel, in definitiv e vorba tot de clasicul comis voiajor care mergea din casa in casa si batea in trecut la usi, vinzind gospodinelor mixere si bigudiuri … Doar ca in geanta sa se gasesc acum sisteme antiracheta si elicoptere de lupta.

 16. Sa reamintim doar faptul ca in august 1968 (nici macar 60 de ani de atunci !) Romania, membra a Tratatului de la Varsovia, A REFUZAT sa participe la invadarea Cehoslovaciei ! …

 17. „Eu ? Ce sa stiu ? Pai ce sa reusesc sa trag cu urechea in doar cele doua minute cind eram in sala, doar timpul sa las cafelele si paharele cu apa pe masa si sa spun : „Domnii sint serviti !” … ?”

 18. Singurul lucru bun pe care l-a facut Iliescu pentru Romania e ca a numit acest personaj prostanac.Zic sondajele ca pe asta si-l doresc romanii presedinte .La asa popor asa presedinte sau cum e turcul si pistolul.Daca si asta va iesi presedinte suntem chiar pierduti.

 19. Geoană e pus acolo ca să ne poată aburi alții mai uşor. Eu sunt convins că şi el se întreabă ce caută pe acolo, de unde până unde această numire.

 20. geoana spune clar, pentru cine intelege, ca Romania trebuie sa dea mai multi bani americanilor pe armamente. Ca sunt d-alea de la fier vechi, sau cu care nici nu ai ce face, sau, poate, unele care te obliga sa angajezi alti americani se te invete sa-l folosesti, nu il mai intereseaza. El este evaluat dupa cati bani da Romania pe armament american.

 21. Clasica urare pt P.R.O.S.T.A.N.A.C.U’ vanzator de tzara: GUIE MEOANA! E de votat!

 22. isi trimit copii la studii in strainatate, nuntile si le fac pe insule calde, tratamentele pe la Viena si Paris, au palate tot pe acolo, de ce sa ii votam pe undii carora le pute aici?

 23. Nu am citit articolul pentru ca prostanacul debiteaza numai prostii de genul„robusteţe militară.”

 24. La alt articol am postat:
  „propaganda NATO/UE/SUA cf caruia vine razboiul cu rusii, deci trebuie sa strangem cureaua ca sa avem de unde sa bagam si mai multi bani in complexul industrial-militar american.”

  „nu se vede un risc la adresa securităţii României sau a ţărilor aliate, dar se vede, în schimb, nevoia de a investi mai mult în ceea ce înseamnă robusteţe militară”
  Despre asta e vorba din ce spune Geoana, sa obligi fraierii sa ia de la gura popoarelor lor ca sa bage in buzunarele americanilor. Bunastarea lor, saracia noastra. Nu zicea Blinken ca trebuie finantata Ucraina ptr ca 90% din bani ajung in SUA?
  Te si intrebi, ptr bunastarea cui muncesc Geoana si ceilalti politicanti romanesti?

 25. Puturosii Romaniei se inchina la NATO ca sa le permita spalarea de cururi occidentale, sa ia si ei un ban, sa nu moara de foame….Realitatea ne arata ca China si Rusia tzin Romania in viata….Occidentul doar vrea sa ne fure, cum a furat de 500 de ani din toata Lumea. …Nazistii rumini sunt idioti, ei cred ca China nu putea fara SUA…..Sunt prosti si analfabeti, in secolele 11, 12, 13 China era prima putete economica a Lumii….Occidentul NU a folosit la nimic, doar Razboaie si Colonialism,
  Occidentul toaca si haleste resursele Planetei, le fura Miliardarii lor….Restul Planetei, fara Occident, oricum reusea mai devreme sau mai tarziu sa creeze si sa produca orice bun de consum…Progresul e mai daunator cu cat e mai rapid….Vedeti ce jaf face UE ca sa impuna tehnologii anapoda…niciodata in Istorie nu s – au dat subventii aiurea ca sa produci marfuri mai proaste decat cele existente…

 26. Dacă M. Geoană ar fi cu adevārat un om politic de înaltă clasă, ar fi primul care şi-ar da seama că prin candidatura şi eventual câştigarea funcției de preşedinte al României după funcția deținută la NATO, ar putea aduce uriaşe, previzibile şi imprevizibile deservicii țării şi ar renunța din proprie inițiativă. Nu-l cred în stare să facă asta dar nici nu exclud. Sperăm să nu fie măcar forțat, obligat sau împins de la spate să facă un astfel de pas căci atunci, chiar am deveni de pomină dacă situația porneşte pe o turnantă urâtă.

 27. Limba de lemn de la Washinghton.Probabil e scris de computer si probabil că nimeni nu a citit ce scrie.Absurdităti pentru oameni care se joacă cu vietile noastre.Vomitiv Geoană!

 28. Cu trecutul lui si al familiei nevestei, asta nu putea sa ajunga la nato decat daca a fost agent racolat dinainte de ’89.

 29. Ce ar fi ca acest tovarăș, impreună cu toți prietenii lui (cei belicoși la fire și caracter) să ia drumul Ucrainei și să ne lase să traim in PACE! Probabil lumea ar arăta altfel . Nu credeți ? Putem să ne imaginam o lume în care oamenii se respectă între ei și înțeleg ca sunt diferiți unii de ceilalți ? Se pare ca actuala clasă de ”vânturei” politici duc lipsă de imaginație, iar noi ”idioții utili” care dorim pace le stăm în cale. Prefer să fiu un idiot util ( chiar și rușilor sau chinezilor) dacă urmașii mei vor prospera și vor trăi în pace. Deocamdată aștia ne propun război , cât mai mult război.Acesta este modelul lor de dezvoltare și prosperitate. Mulțumim , dar nu , modelul vostru e greșit, TOTAL! Nu voi vota niciodata un asemenea model.

 30. Bai bolnavilor mintali,slugoi obedienti ai legumei americane si a epigoniei bolnave de la carma ukrainei, pe voi va supara pacea? Vreti arme si razboaie in mileniul 3? V-a imbatat mintile norvegianul,leguma si nebunia acestui actoras bolnav psihic? Bai Gioana ,la trecutul tau glorios ,de familie cu origini sanatoase cu trditii bolsevico – securiste si cumnati borfasi m-as piti in fund de tara,cat mai departe de lume.Dar, din pacate, nu te lasa tupeul, rusinea pe care nu o ai si linsul la poarta lui SAM. Oricate propte ai ca sa ajungi unde nu-ti este locul,ptr ca asa vor aia, populatia acestei tari te scuipa si iti ofera scarbi in continuare ptr ca stim cine esti.Ne-am saturat de unii ca tine,bononei,neulanderi,ilici,petrovi,tapi si alte lichele comuniste.

 31. @ În alte vremuri războiul era pentru sinucigași de foame, pentru indivizi mai puțin educați și manupulabili în scopuri rapace de unii indivizi, probabil că nu mai sunt vremuri ca acelea, militarii primind de societăți îdestulător pentru hrană și educație, foametea fiind combătută în mai toate țările lumii și dacă sunteți de părere ca aceia care mai fac propagandă războiului să fie sancționați penal , ?

 32. @ Nu puserăți bă și comentariul în care se recomanda organizarea de tip wrestling sau altele asemănătoare și ca militarii și organizațiile militare să funcționeze numai cu sponsorizări , venituri din vînzări de bilete, altele asemănătoare, iar războiele între națiuni să se facă numai cu aprobări de la ONU, instanțe înternaționale și cu arme care nu sunt letale, ?

 33. @ Majoritatea speciilor biodiversității caută teritorii care să le asigure hrana în scopul reproducerii speciilor, ?

 34. China e bagata la gramada,dar adevaratul pericol pentru civilizatie e Rusia chiar daca iudeii rusi si iudeii americani sunt infratiti,au fost intarcati cu laptele aceleiasi capre kominterniste…

 35. Mircia Starîi Joiană știe NIMIC !
  https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D1%80%D1%87%D0%B0_I_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B8
  Jupînii lui, care-l călăresc di ani buni di la Vașin’ton p’în C.I.A., n-au încredere în lubenițaru’ oltenesc di la Dăbuleni, puișor di sekurel, încît să-i spună ceva – ORICE! – important! El fu folosit ‘colea ani în șir ca spărietoare pintru opinia publică ne-avizată, adeca pintru juveții lui di la Karakălu’ skutecizd.
  „Consilierii pentru securitate naţională” vor forma primul pluton ce-l vom trimite pe front în Donbass……[Rumburak]
  https://www.youtube.com/watch?v=53ngooC_N9M

 36. Da germanii Rheinmetall o sa faca 500.000 de obuze in Ro iar 500.000 o sa le dea si germanii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.