Intrarea la apă a navigatorilor acoperiți

Dezinteresul generalizat pentru ceea ce se întâmplă la vârful statului și al instituțiilor, oricare ar fi acestea, a dus la o teribilă inerție. Tot mai mulți căpătuiți pe banul public au ajuns în poziția de a fi propriii lor judecători.

Reglementarea care funcționează la ultima entitate din România este diferită, de-a dreptul preferențială, pentru o alta situată mai sus. Acest amestec contradictoriu care a transformat viața publică în scenă a compromisului și terfelirii democrației nu are nevoie doar de incriminare, ci de o aliniere instituțională. Cei dispuși să dea startul ar fi putut fi guvernanții, însă ei au nevoie de câștigarea alegerilor pentru a conserva acestă stare de fapt. Singura forță publică rămâne justiția, dar ea însăși este fracturată, la fel ca democrația și mediul instituțional general. Nimic nu funcționează în România conform Constituției, chiar nimic, din cauza populismului și a iresponsabilității. Mediul infracțional este tocmai acela al puterii de decizie. În punctele-cheie ale statului român pare să se fi instalat toată ramificația corupției, încât a dispărut orice concept al mecanismului public în sine. Funcționarii statului se simt umiliți dacă presa, cetățenii, organismele europene și chiar instituțiile guvernamentale autohtone le amintesc statutul și responsabilitățile. Radicalizarea corupției și a unui tip de abordare mafiot care s-au instalat în instituții nu mai lasă loc niciunei șanse reale de reformă. Dobândirea unui asemenea status al reprezentanților statului împotriva statului însuși, democratic sau în reformare europeană, al cetățenilor, printr-o instaurare a primitivismului instituțional vine dinspre toate partidele politice, fără excepție, care sunt direct responsabile.

Acoperiții securității vechi și noi din interiorul partidelor își conservă nu doar apartenența, cu toate avantajele „solidarităților“. Consecința gravă produsă asupra mentalității generale este de-a dreptul un coșmar. Așa cum totalitarismul roșu crease o uniformitate în reacții și abordări, astăzi, clasa politică acționează pe suportul unei siguranțe de sine similare. Cazurile de corupție devoalate din interiorul sistemului sunt întruchipate de cei care, din varii motive, nu reușesc să se adapteze sau sunt outsideri tocmai buni de livrat cazuisticii, pentru protecție și întreruperea unor fire spre ceea ce constituie problema dezastrului actual.

Exersarea anticorupției trebuie înlocuită cu o legislație a responsabilității, în fapt existentă doar pe hârtie, rătăcite prin notele de aplicare a legilor, dar eludată în totalitate. Această falsă anticorupție a dus la intimidarea fără precedent a presei și transformarea justiției în veritabilă tarabă. Legislația pare să fi ajuns un adevărat negoț prin inoperarea la care este expusă. Între legiuitor și cei plătiți să aplice legea, cei din urmă dovedesc o creativitate care dă o lovitură de moarte societății. Piața neagră s-a instalat în mediul instituțional drept principiu al autorității.

Intrarea la apă a navigatorilor acoperiți, în fapt, sistemul mafiot, se poate întâmpla numai prin capacitatea constatării abuzului la scară națională. România nu poate fi stabilizată și reglată de către servicii, oricare ar fi ele, și oricât de bine intenționate ar fi, ci de regulile statului de drept. Constrângerea clasei politice prin alegeri anticipate, demiteri și afirmarea interesului public național, pornind de la comunitățile cele mai mici, pare a fi unica soluție deplin constituțională. Justițiabilii care văd în instituțiile de forță rezolvarea care, în fapt, cade în sarcina societății, fac parte chiar din acele structuri, amețind societatea cu delirul securistic al politicii mafiote.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1330 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.