Întrebările lui Ion Cristoiu despre subiectul momentului

Eșecul celor două guverne minoritare – parte dintr-un Plan al lui Klaus Iohannis pentru a înlesni formarea Coaliției PNL- PSD?, se întreabă jurnalistul Ion Cristoiu, într-o analiză pe cristoiublog.ro pe care o publicăm și noi.

„Joi, 4 noiembrie 2021, fix la 18 (oră aleasă pentru ieșirea la fereastră a Cucului prezidențial încă de pe vremea lui Traian Băsescu) Klaus Iohannis a făcut o Declarație de presă despre două puncte din Agenda României:

  1. Cînd și cum vor începe școlile după vacanța forțată;
  2. Când și cum vor avea loc la Cotroceni noi consultări pentru desemnarea unui premier.

Reamintim că marți 2 noiembrie 2021 premierul desemnat Nicolae Ciucă și-a depus mandatul. Marți, urmau să aibă loc audiențele în Parlament ale miniștrilor Guvernului minoritar PNL-UDMR. Nicolae Ciucă știa că nu va face majoritate pentru un Guvern minoritar la cîteva zile după desemnarea care, a avut loc joi, 21 octombrie 2021. După depunerea mandatului, Nicolae Ciucă a dispărut din luminile rampei politice. BPN al PNL a dat mandat unei delegații conduse de Florin Cîțu să negocieze cu USR și PSD formarea unui guvern plin. Nicolae Ciucă n-a fost cooptat în Delegație. Din 2 noiembrie 2021, el a dispărut și din declarațiile liderilor PNL.

Întrebări:
1) De ce și-a depus Nicolae Ciucă mandatul atît de tîrziu?
2) Nicolae Ciucă trece drept omul Președintelui. Cum și-au permis cei din echipa cîștigătoare să-l dea deoparte?
3) Nicolae Ciucă a mai avut o astfel de apariție meteorică pe bolta politicii românești. În decembrie 2020, cînd a fost desemnat premier interimar. Seriozitatea cu care s-a apucat de exercitarea funcției a fost temeiul pe care s-a înălțat ipoteza unui candidat și pentru funcția de premier al Guvernului rezultat din alegeri.
4) Cum se explică aceste două apariții meteorice. Știa de fiecare dată Nicolae Ciucă de planul de a fi folosit temporar sau nu știa, și-a căzut de două ori în plasă?
5) Un Guvern de coaliție al PNL cu USR sau cu PSD îl va avea pe Nicolae Ciucă premier?

Președintele nu s-a pronunțat despre Căderea variantei Nicolae Ciucă decît joi, 4 noiembrie 2021, ora 18. După ce-a constatat eșecul formării Guvernului minoritar Nicolae Ciucă, președintele a luat în considerare și eșecul Guvernului Dacian Cioloș și, prin urmare, a proclamat eșecul tentativelor de a face guvern minoritar:

„Este foarte clar că încercările de a forma guverne minoritare nu au dus la rezultate și, în consecință, nu pot să accept în continuare astfel de abordări.”

Potrivit Constituției, consultările de la Cotroceni au menirea de a da Președintelui posibilitatea să pipăie majoritățile. Pînă acum, în postdecembrism, nici un președinte n-a avut două eșecuri în desemnarea premierului. Cu excepția a trei cazuri (Theodor Stolojan în 2008, Negoiță în 2009 și Florin Cîțu în 2020) nici un premier desemnat n-a eșuat în încercarea de a obține majoritatea. Cele trei excepții n-au nici o legătură cu eșecul pe bune. Theodor Stolojan și-a depus mandatul din motive personale și nu pentru că n-ar fi făcut majoritate; Negoiță și Florin Cîțu au fost desemnați de fațadă. Putem vorbi astfel de o premieră postdecembristă:
Președintele are nu unul, ci două eșecuri în desemnarea unui premier.
Din cîte arată Declarația, Klaus Iohannis a știut în ambele cazuri că e vorba de un Guvern minoritar.

Întrebări:

1) Pe ce s-a bazat cînd a făcut două desemnări pentru un guvern minoritar? A avut anterior garanții de la PSD (la primul) și de la USR (la al doilea) că vor vota un Guvern minoritar?
2) După două eșecuri, Klaus Iohannis consideră că formula Guvernului minoritar iese din discuție. Era nevoie de două eșecuri și de atîta timp pierdut ca să-și dea seama că un Guvern minoritar e o formulă fără rost?

Odată anunțat refuzul de a mai accepta formula Guvernului minoritar, Klaus Iohannis și-a declarat deschiderea către un Guvern plin. Un asemenea Guvern se formează în urma unor negocieri între partide. Combinațiile posibile sînt două:

  1. PNL-Cîțu, USR, UDMR, PNL-Orban;
  2. PNL, PSD, UDMR.

Pe ce s-a bazat Klaus Iohannis cînd a acceptat formula Guvernului minoritar nu știu.
Pe ce se bazează acum cînd își anunță receptivitatea pentru un Guvern de Coaliție?
Ne răspunde declarația:

„Între timp partidele au reluat între ele discuțiile și acest lucru e foarte bun”.

În consecință, Klaus Iohannis a anunțat că va face consultări abia cînd se va cristaliza din negocieri o majoritate:

„În concluzie: voi aștepta cu consultările formale pînă cînd din discuțiile dintre partide se cristalizează o majoritate, o majoritate asumată de partidele care vor dori să propună un guvern. Abia atunci, cînd această majoritate va fi asumată, voi convoca consultări pentru formarea noului guvern.”

Klaus Iohannis s-a dovedit înțelept. Nu mai cheamă partidele la consultări decît cînd se schițează o majoritate. O decizie corectă, constituțională și de bun simț. Consultările de la Cotroceni sînt o formalitate în postdecembrism. Partidele vin la Cotroceni cu o majoritate deja formată. Desemnarea premierului e o formalitate, deși pe vremea lui Traian Băsescu a fost loc și pentru decizii arbitrare ale președintelui.

O scurtă trecere în revistă a evenimentelor de după Căderea Guvernului Cîțu ridică o întrebare:
De ce n-a procedat Klaus Iohannis la fel de înțelept și după Moțiunea de cenzură?

Pe 5 octombrie 2021, după Moțiunea de cenzură, Klaus Iohannis a declarat:

„Pentru a da timp partidelor politice să se întrunească în forurile interioare, să găsească abordări mature și să vină cu ele la consultări, voi convoca consultări cu partidele politice abia săptămîna viitoare. Acum se cere maturitate și responsabilitate.”

Un anunț mărturisind înțelepciune. Deși la vremea respectivă, ca și acum, Presa USR, în alianță cu Presa Orban, l-au atacat pe președinte pe motiv că tărăgănează desemnarea unui premier ca să-l țină la Victoria pe Florin Cîțu, președintele a acționat în hotarele Constituției prin acest anunț.

A doua zi, 6 octombrie 2021, aflat peste hotare, Klaus Iohannis a reiterat teza că partidele vor fi convocate abia cînd se vor răcori:

„Eu cred că este nevoie de zile bune pînă cînd toată lumea coboară cu picioarele pe pămînt, fiindcă această criză este diferită de alte crize guvernamentale, politicienii au ajuns să aibă doar discursuri anti-toți, fiecare este împotriva fiecăruia. Or așa nu se poate. Doar prin maturitate, și nu prin țîfnă, se rezolvă această criză guvernamentală și, să fim sinceri cu noi, cineva trebuie să guverneze țara, cineva trebuie să formeze guvernul și guvernul se formează cu o majoritate parlamentară. Așa că am considerat că este nevoie de cîteva zile pînă cînd acest entuziasm nemotivat creat de căderea guvernului se stinge un pic, lumea ajunge să își pună problema: bun, acum ce urmează și să începem discuții așezate, serioase, mature, fiindcă altfel problemele vor deveni din ce în ce mai complicate.”

A doua zi, 7 octombrie 2021, Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru luni, 11 octombrie 2021.

Întrebări:
1) Ce l-a făcut să renunțe la timpul dat partidelor pentru a se răcori?
2) Aflase, luînd temperatura partidelor, că acestea s-au răcorit brusc?

Luni, 11 octombrie 2021, Klaus Iohannis îl desemnează pe Dacian Cioloș pentru a forma Guvernul. Declarația de presă nu suflă un cuvînt despre cum l-a convins Dacian Cioloș că va face o majoritate:

„Formaţiunile politice au venit cu diferite abordări, cu diferite propuneri, aşa cum reprezentanţii acestor formaţiuni le-au prezentat şi opiniei publice. Din toate aceste propuneri, eu am reţinut una pe care o voi şi pune în practică, şi anume am decis să desemnez pentru poziţia de candidat la funcţia de prim-ministru pe domnul Dacian Cioloş.”

Pe 20 octombrie 2021, Guvernul Cioloș cade la vot. Era o cădere previzibilă. Nici un partid nu-și anunțase anterior sprijinul. Era limpede că se impune un timp pentru ca partidele să negocieze înainte de a veni la consultări.
Chiar pe 20 octombrie 2021, Klaus Iohannis anunță consultări pentru a doua zi. Pe 21, e desemnat Nicolae Ciucă pentru formarea unui Guvern minoritar.

Întrebări:
1) Eșecul Guvernului minoritar Cioloș dovedea că partidele au nevoie de timp pentru a negocia. De ce s-a grăbit Klaus Iohannis să le convoace la consultări a doua zi?
2) Pe ce s-a bazat Klaus Iohannis cînd l-a desemnat pe Nicolae Ciucă?

Joi, 4 noiembrie 2021, Klaus Iohannis a anunțat că nu va convoca partidele la consultări decît cînd se va cristaliza o majoritate.

Întrebări:
1) De ce n-a făcut asta încă de la început?
2) Ce l-a făcut să se răzgîndească?
3) I-a venit abia acum mintea la cap? Mai precis, i-a venit acum cînd a fost informat că negocierile PNL-PSD merg bine? Sau, cumva a avut un plan prin care românii trebuiau exasperați de Loteria Guvernărilor astfel încît ambele electorate – al PNL și al PSD- să înghită pilula amară a Guvernului PNL-PSD?

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

18 Comentarii

  1. Politica crminalilor:

    „Potrivit noului raport al Institutului Național de Sănătate din Italia privind mortalitatea cauzată de Covid, virusul care a îngenuncheat lumea a ucis mult mai puțini oameni decât o gripă obișnuită.

    Sună ca o afirmație aberantă, dar, potrivit eșantionului statistic de dosare medicale colectate de institut, doar 2,9% dintre decesele înregistrate de la sfârșitul lunii februarie 2020 si până luna trecută s-au datorat Covid 19. Astfel, din cele 130.468 de decese înregistrate de statisticile oficiale la momentul întocmirii noului raport (actualizat la inceputul lui octombrie 2021), doar 3.783 s-au datorat potenței virusului în sine. Pentru că toți ceilalți italieni care și-au pierdut viața aveau între una și cinci boli care, potrivit Institutului Național de Sănătate din Italia, le lăsau deja puține speranțe de viață. Nu mai puțin de 67,7% dintre aceștia ar fi avut mai mult de trei boli împreună, iar 18% cel puțin două boli împreună.” (ziuanews)

  2. Johannis, ca si Iliescu sau Constantinescu, e un prost care n-are nicio „strategie”. E inutil sa-i analizezi „mutarile”. Nu e sahist, e un natarau care vede doar pana la varful nasului.
    Singurul „presedinte jucator” a fost canalia de Base.

  3. Chiar nu faceti o paralela intre
    Orange si Vodafone= portocaliu + rosu
    Codurile de vreme rea si situatii de urgenta= portocaliu, serios- rosu, grav
    Gecile presedintilor= Basescu, portocaliu- Iohannis, rosu.

    Trageti concluzia logica: comandamentul teritoriului ocupat Romania este MI-LI-TAR. Doar ca se exclud militarii romani….

  4. Intreba pe cineva din anturajul sasului la Glasgow …si ce i-a shoptit BrandonCONSPIRATIV la ureche 😉 !

    PS: Nu va fi nici-un USL … pentru ca daca va fi si-au dat foc la valiza pesedistii …penelistii insa cresc …pentru ei e OK asta …pentru oamenii de afaceri din spatele democratilor la fel (daca n-.ar aparea curand niste dossare-n USA 😉 !

    :*

  5. Ion Cristoiu nu poate emite pareri. Trebuie sa lamureasca cum este cu gaina care a nascut pui vii. Sa vina cu o lucrare stiintifica despre asta pentru a fi credibil. Asa, bashini pe gura stie a da.

  6. Atitudinea cutrei bătrîne de Cristoiu este o încercare disperată de a-l spăla de păcate pe Joianis…
    Eu nu înțeleg de ce Cotidianul îl mai găzduiește în paginile sale pe acest securist îmbătrînit în rele… ați primit și voi ordin pe unitate?
    Cotidianule, nu poți fi slugă la doi stăpîni.

  7. Prea multa filozofie. ,,De ce nu a facut asta de la inceput ?”, este intrebarea fundamentala. Daca nu a facut-o, tara fiind in crize profunde de 2 luni, confirma ca agenda sa nu are nimic comun cu agenda Romaniei. Pentru cine are ochi sa vada si minte sa inteleaga.

  8. Elementar, draga Watson Imi dau seama ce drame traiesti. Asociind fel de fel de lucruri fara legatura. Trebuie sa te retragi ,netul nu-ti face bine .

  9. 1) De ce n-a făcut asta încă de la început?
    2) Ce l-a făcut să se răzgîndească?
    3) I-a venit abia acum mintea la cap?
    Ie putere-opozitie pe bune sau astia joaca teatru politic ei de fapt sunt aceiasi pe felie cand vine vorba de furat se inteleg imediat.
    Culoarea gecii vreo legatura (de rudenie)cu PeeSeeDee?

  10. Caca tii astia securisti de Grindeanu, Ciolacu, Firea, Tudose, Dancu si Stanescu ce conduc PSD cu 33% in Parlament si 40% intentie de vot s-au raliat acum cu criminalii pnlisti ce au distrus Sfanta Noastra in acesti 2 ani si au umplut-o de gropi comune. Criminalii pnlisti ce au un procent de 20% in Parlament si 15% intentie de vot.

  11. Io* cred că Maistrul Cristoiu nu ar mai trebuit citat ca sursă credibilă / veridică de analiză.
    I se recunosc meritele maturității profesionale dar, rememorând acuratețea analizelor sale din ultimii 5-6 ani se poate afirma fără echivoc faptul că Maistrul a ajuns la vârsta legănării nepoților pe genunchi, vârstă la care discernământul și ascuțimea minții nu prea se mai situează la cote atât de înalte.
    Maistrul Cristoiu, în ultima perioadă, s-a transformat într-o silfidă geriatrică, într-o domnișorică hexa-heptagenară care încă se mai sclifosește cu alinturi juvenile.
    La fel ca babornița sclifosită, și Maistrul se alintă emițând tot felul de opinii și ipoteze atât de hazardate încât rămâi uimit de unde draaqu poate să scoată asemenea năzbâtii (gogomănii totalmente contrazise de ulterioara desfășurare a evenimentelor).
    Până când realizezi „narcisismul” ludic al Maistrului:
    Într-o situație complexă, cu un angrenaj de circumstanțe uriaș, dacă 99 de analiști sau opinenți emit predicții într-o zonă cât de cât a rezonabilului, ei bine vine Maiestrul și „Pac! Bomba! Nucleara! Ipoteza de neimaginat!”

    Așadar, credibilitatea Maistrului este îndoielnică tocmai prin aplombul cu care VREA SĂ EPATEZE și INSISTĂ SĂ EPATEZE emițând teorii frizând „obținerea senzaționalului cu orice preț”.
    În momentul de față, prin exotismul și bizareria nesustenabilă a teoriilor emise, Maistrul Cristoiu este doar o versiune de vârsta a III-a prichindelului de cioban care, din dorința de a epata și de a ieși în evidență, striga în mod repetat: „Lupul la stână!”
    Ion Cristoiu = goană gratuită către senzațional = epatare = dorința subconștientă de a fi ALTFEL decât alții.

  12. Întrebările lui Ion Cristoiu despre subiectul momentului:
    „– Tată-moşule, da’ cocorii un’ se duc când se duc?

    – În ţara cocorilor.

    – În ţara cocorilor?

    – Da.

    – Dar rândunelele un’ se duc când se duc?

    – În ţara rândunelelor.

    – În ţara rândunelelor?

    – Da…”..

  13. Sa fim seriosi, malacul de la Cotroceni a fost nevoit sa apeleze la PSD din cauza ca a constatat ca in neputincioasa coalitie nu are oameni capabili sa faca un guvern cu care sa gestioneze problemele actuale grave.
    S-a lamurit ca daca ar mai merge tot pe varianta PNL-USR, garantat dupa 1-2-3 luni iarasi vor merge lucrurile prost, iar se vor lua la paruiala si ar avea mari sanse sa fie destituit prin referendum din cauza ca el a generat toata aceasta situatie si ca lumea ds-a saturat de clica nesimtitului.

  14. Ridică-te, Ștefane și vezi-ți… boii!

    O fostă Colonie Penitenciară de peste Ocean, în care erau surghiuniți toți bandiții și ocnașii Europei, mixați ulterior cu conținutul deversat de miile și miile de galere ale comercianților de sclavi;

    Un amalgam identitar având o istorie triseculară, egală cam cât JUMĂTATE din dinastia Mușatinilor,

    O făcătură masonică cu ifose de țară și comportament de Hooligan-Alfa a ajuns să pișe din orice poziție, după pohta bunului plac, pe plaiurile Bunicului Ștefan.

    Iar boii Bunicului Ștefan, ai Bunicului Mircea, ai Bunicului Mihai, ai tuturor noștri Bunici Voivozi au ajuns să stea îngenuncheați cu umilință, să frământe căciula în mâini, cerșind îndurare de la Hooliganul-Alfa pentru „lezmajestatea” de a mai trăi „încă” pe aceste plaiuri.

    Da! dar Bunicul Ștefan avea răzăși destoinici, Hatmani de încredere, Căpetenii de oști neînfricați și Boieri credincioși.

  15. „De-așa vremi se-nvredniciră cronicarii și rapsozii;

    Veacul nostru ni-l umplură saltimbancii și irozii…”

    EmineM – ”3rd Letter”

    (titlu political correct, în acord cu parteneriatul interguvernamental USA –Kolonie)

    Azi ce avem?

    Căcăcioși, agarici, pișăcioși și fătălăi din tagma lui ciuciucă – general de mucava.

    Tiriplici, gogomani și găgăuți din tagma „yankee remote controlled tools”, implantați în toate domeniile esențiale ale Țării: președinție, guvern, parlament, justiție, servicii secrete, armată…

    Iar toți acești agarici, găgăuți și zevzeci fiind manufacturați în sistem industrial de acea entitate menționată la începutul scrierii: Hooliganul Mondial Alfa, zămislit din fosta colonie penitenciară de peste ocean, în care erau surghiuniți toți bandiții și ocnașii Europei… (citește tu mai departe)

  16. @FEKETE TULIPAN. DAR GAȘCA CIOLACU ÎNCOTRO VA ZBURA? ,,,. ,,,,,. ÎN HAZNAUA PENDELEULUI VA ZBURA .,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,SĂ LE STEA RAHATU ÎN GÂT….O SĂ VADĂ PSD LA VIITOARELE ALEGERI CE VA PĂȚI SUB COMANDA MAIMUTEI CU PĂR ,,CIOLACU?,HU,HU.

  17. Securistul bun și securistul rău. Cristoiu coroiu e cel bun, e de-al nostru, dintre noi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.