Învăţământul, în stradă

Cadrele didactice afiliate la Federaţia „Spiru Haret” şi FEN vor protesta, marţi, la Palatul Cotroceni, fiind aşteptate mii de persoane, liderii sindicali spunând că locaţia acţiunii sindicale a fost astfel aleasă pentru că „tot ce se întâmplă rău în ţara asta îşi are originea la Cotroceni”, potrivit preşedintelui Federaţiei „Spiru Haret”, Gheorghe Isvoranu.

 

Sindicaliştii contestă, pe lângă diminuarea salariilor cu chiar până la 50%, şi proiectul legii educaţiei care permanentizează această scădere, deşi Curtea Constituţională a precizat că această măsura ar trebui să fie valabilă pe o perioadă determinată.

„Dacă legea educaţiei va fi asumată, învăţământul va intra în colaps. Acest proiect reprezintă doar orgoliul ministrului Daniel Funeriu, care vrea să-şi pună amprenta pe această lege fiind un dispreţ total faţă de elevi şi de profesori”, a spus Isvoranu.

O delegaţie a sindicaliştilor va pleca după mitingul de marţi la Bruxelles pentru a le prezenta comisarilor din Educaţie criza din învăţământul românesc. Totodată, sindicaliştii spun că vor începe în acelaşi timp acţiunile în justiţie la CEDO, vizând toate procesele câştigate de profesori.

Mitingul de protest va fi organizat, marţi, în faţa Palatului Cotroceni, de la ora 12.30, liderii FEN şi „Spiru Haret” estimând că vor fi prezenţi mii de salariaţi din învăţământ.

Cele două federaţii cer revenirea la un nivel decent al salariilor, finanţarea echitabilă a sistemului de învăţământ public, la nivelul necesar asigurării unui act educaţional de calitate, derularea unui proces de descentralizare corect şi coerent, stoparea desfiinţării abuzive a unor unităţi şcolare, depolitizarea sistemului de învăţământ.

Alte revendicări ale sindicaliştilor sunt adoptarea unui pachet legislativ complet în domeniul educaţiei, care să asigure stabilitatea sistemului şi calitatea, precum şi a unor olitici în domeniul învăţământului care să oprească migraţia cadrelor didactice.

Menţionăm că mitingul are loc în ziua în care la nivel mondial se serbează Ziua Educaţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.