Invenţia care poate rezolva o criză a apei

Tsunami waters engulf Sendai in this still image taken from video footage March 11, 2011. A massive 8.9 magnitude quake hit northeast Japan on Friday, causing many injuries, fires and a four-metre (13-ft) tsunami along parts of the country's coastline, NHK television and witnesses reported. REUTERS/NHK via Reuters TV (JAPAN - Tags: DISASTER ENVIRONMENT) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. TEMPLATE OUT. JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN

Cercetătorii australieni au inventat un mecanism care să transforme cantităţi mari de apă de mare în apă potabilă. Ionel Humelnicu, profesor la Facultatea de Chimie a Universităţii Alexandru Ioan Cuza, spune că descoperirea este una viabilă şi chiar mai ieftină decât cele de până acum.

70 la sută din suprafaţa Pământului este acoperită de apă, dar nu toată această apă poate fi băută, iar printre cei mai îngrijoraţi de situaţia aceasta sunt australienii.

Potrivit unui studiu al World Resources Institute, Australia ar putea intra într-o criză de apă în 2040. Aşa că cercetătorii de la Universitatea Monash au gândit un filtru care să transforme repede o cantitate mare de apă din mare, în apă potabilă.

Nici România, care are 60 % dintre apele minerale din Europa, nu e tocmai ferită de o posibilă criză a apei potabile, iar metoda australienilor ar putea fi de ajutor.

Profesorul Ionel Humelnicu, de la Facultatea de Chimie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iaşi explică de ce este atât de valabilă e metoda australienilor și pentru noi.

„Ceea ce au găsit cercetătorii australieni este un mecanism viabil deoarece aceste structuri teatraedrice reticulare utilizează nişte molecule care au o structură 3D cu multe goluri în interior. Au modificat aceste goluri în aşa fel încât să reţină moleculele de apă. În aceste structuri care sunt utilizate de către cercetătării australieni, au luat şi au combinat două structuri deja utilizate. Ceea ce au găsit dumnealor pare viabil. Este un pas înainte şi în acelaşi timp, dacă până acum acest proces de desalinizare a apei de mare era unul foarte costisitor, din ceea ce spun dumnealor acolo de această dată, costurile sunt foarte reduse”, a explicat prof. Humelnicu.

Din punct de vedere financiar şi a timpului foarte scurt, metoda ar fi una revoluţionară, spune profesorul.

„Celelalte metode – desalinizarea clasică prin încălzire şi concentrare şi filtrare durează foarte mult, foarte multă energie este consumată pentru evaporarea apei şi concentrare, iar tehnologia de osmoză iarăşi are anumite probleme chiar şi din punct de vedere chimic şi sunt aceste procedee sunt foarte costisitoare din punct de vedere energetic”, a spus prof. Humelnicu, el fiind și prodecanul Facultăţii de Chimie din Iaşi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

2 Comentarii

  1. Serios! In Romania se va tripla metrul cub! Inca nu traiti in meteahna excrocilor din Romania?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.