Un pas spre România cetățenilor” poate fi urmărită și online

Redacția „Cotidianul” și Grupul de inițiativă al platformei „România cetățenilor” vă invită să luați parte în ziua de 29 septembrie 2023 la dezbaterea care va avea loc între orele 12-17, în clădirea „Strata Gallery” din București, str. Parângului nr.76, sectorul 1 (zona Podului Constanța).

Dezbaterea poate fi urmărită și pe pagina de FB a cotidianul.ro

https://www.facebook.com/ziarulCotidianul/

 

Platforma „România cetățenilor” a fost inițiată de un grup de personalități procupate de realizarea unei ample mișcări care să producă schimbări profunde în societatea românească prin implicarea mai activă a cetățenilor. Documentul poate fi consultat pe https://www.cotidianul.ro/romania-cetatenilor/.
Cetățenii care vor să participe la această dezbatere publică se pot înscrie la adresa email romaniacetatenilor@cotidianul.ro.
Înscrierile sunt deschise.
Temele dezbaterii sunt:
Deficitul bugetar și dificultățile dezvoltării
Starea constituționalității
Situația respectării drepturilor și libertăților cetățenești
Reforma asistenței sociale
Perspective politice de astăzi
Promovarea intereselor României în UE și în lume

Moderatorul dezbaterii va fi dl. Cornel Nistorescu, directorul „Cotidianul”.

Vor avea intervenții deja anunțate domnii Mircea Coșea, Andrei Marga, Petrișor Peiu, Gheorghe Piperea, Adrian Severin, Ilie Șerbănescu, Octavian Știreanu.
Dezbaterea va beneficia de participarea și intervențiile unor personalități publice de prim plan din diferite domenii ale vieții sociale, printre care: Ion Cristoiu, Cristian Păun;  Dumitru Miron; Gheorghe Piperea;  Gabriel Marinescu; Nicolae Țăranu; Norica Nicolai; Radu Golban; Adrian Graur; Adrian Gorun; Dan Voinea;  Pavel Suian; Stefan Băișanu; Cătălin Croitoru; Claudiu Dabău; Aurelian Pavelescu; George Niculescu;  Dumitru Otovescu; Ștefan Buzărnescu; Adrian Naidin; Sorin Purec, Gheorghe Gorun ; Valeriu Drulă; Gheorghe Bengeoiu; Ilie Paulescu; Andrei Mărcuț; Simona Cotorcea;Horia Giurgiuman; Petre Miculescu; Constantin Brătianu; Gheorghe Rădulescu; Alex. Murg;  Ioan Corbu; Emil Mirică; Emil Badea; Bogdana Burlan; Radu Făiniși.
Lista intervenineților este deschisă, în limita timpului disponibil.
Din rațiuni organizatorice, așteptăm îndeosebi contribuții scrise – analize, opinii, propuneri – trimise pe adresa de mail amintită sau depuse direct la sală, pentru a fi publicate ulterior într-o colecție intitulată „Dezbaterile Cotidianul” – România cetățenilor.

Vă așteptăm!
Redacția „Cotidianul”
Grupul de inițiativă „România cetățenilor”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13
Author

81 de Comentarii

  • O initiativa de laudat. N-o sa se schimbe nimic pana nu cade dictatura mondiala dar cel putin mai arde o flacara a sperantei nu intram cu totii in hibernare totala si ireversibila!

 1. Bravo! Poate publicați și în ziar unele idei desprinse din dezbateri.

 2. bufetul si recompensele se dau pe loc ?bufetul e fara denghi ?sau venim cu papornita atirnata de git . se plateste si trenul ?

 3. Romania e parte a UE .Deciziile grele cele de importanta maxima se iau la Bruxelles de comun acord .Ce decizii sa ia invitatii ? Nu pot decide nimic .„Isi racesc gura de pomana ”

 4. Fir întins, vânt din pupa, sau ca la vânătoare: Merde alors!

 5. Cum am mai spus: initiativa si dezbatere inutile. Romania este deja a cetatenilor. Cetatenii aleg cu buna stiinta, analizeaza de 10 ori inainte de a stampila, se implica in viata sociala, nu tolereaza melteneala, hotia, coruptia, iau atitudine in fata nedreptatii, se implica in viata sociala, sunt solidari si empatici, vegheaza, isi apara si protesteaza cand le sunt incalcate drepturile!
  Romania este asa cum sunt romanii!

 6. Cenzura sa-si apere pretenii: marga, severin, nascase. Sa traiti mult !

 7. Semne că unii europeni vor să-și ia țara înapoi, deci exact ce vrea și Cotidianul. După cum informează site-ul polonez myslpolska.info, președintele Cehiei, Vaclav Klaus, i-a trimis o scrisoare de susținere lui Robert Fico, care e posibil să devină noul președinte al Slovaciei la alegerile din 30 septembrie. Ceea ce va aduce la schimbări în lanț la nivel european, susține Vaclav Klaus. Anterior, Fico afirmase că nu va mai trimite în Ucraina niciun cartuș.

 8. Deja sunt scarbit de steaguri,crucioaie,nationalism si patriotism de bodega.Ro trebuie sa se declare europeana daca se vrea civilizata si educata.Sa iesim naibii din mocirla asta mioritica traditionalis-ortodoxa.

 9. Solutzia pentru mizeria in care am ajuns dupa 33 de ani de democratie salbatica trebuie sa fie una radicala. O mina de fier, un pumn care loveste in plexul coruptiei, un kalashnikov care rade mizeria din radacina, un tzepesh care pune biciul pe intregul sistem, pina la urma poate chiar un dictator dar nu megalomanic. Si asta pina nu incepe sa se goleasca tzara romineasca de tineri pe care i-ati dezamagit total. Discutiile publice sunt binevenite dar daca ramin la nivel de discutii nu se va intimpla nimic.

 10. …ma intreb, pe lista interventiilor ar avea loc si cativa dintre fidelii comentatori ai articolelor postate de cotidianul?…eu cred ca asta ar fi o lovitura!… toti cei amintiti ca si oratori sunt, oarecum, inregimentati intr-o orientare politica, oarecum doctrinara, pe cand stimatii colegi de forum, nu…dar de la mintea limpede si lipsa interesului personal vin cele mai bune idei, cele mai bune solutii…cu toate diferentele de opinii si frecusuri dintre noi, se disting cateva categorii de viitori buni politicieni:cativa huliti m-au uimit prin puterea de analiza-nu-i numesc, li se va urca la cap…altii-nu stiu daca au si studii economice- au sugerat solutii economice viabile, posibile, care ar scoate tara din impas…deci?… asa cum moderati comentariile-esop nu se pune, este ion al lui ciuca, ai- poate si raspundeti….am vazut ca reactionati la solicitarile privind corectarea, macar a titlurilor articolelor…

 11. Totusi, Bogdan Glavan, acest studios in strainatate, nu cumva e baiatul fostului primar Glavan din prima perioada de primari dupa 1990 din barlad judetul vaslui? Observam ca stie cateva elemente de baza pe care multi le-au uitat cu timpul!

 12. La ora asta nici o tara nu este a cetatenilor. Toate tarile sunt conduse de magacorporatii prin intermediul cateilor din politica si a institutiilor de forta. Cine plateste masa comanda si muzica. Democratia e o vrajeala pentru papagali.

 13. Tovarasi,majoritatea din lista sunt cei care au ramas pe dinafara la distribuirea banilor din PNRR,toti sunt burgheji,toti instariti dar lacomi

 14. se incepe de la mijloc cu buget si deficit, asistenta sociala, constitutie… adica nu se incepe cu o analiza a ceea ce se constituie in factori de influenta intra si extra statali, interdependente, etc… nu se incepe cu construirea unei viziuni de viitor in acord cu psihologia locala, cu starea sufelteasca a acestei natii si nu se creioneaza o viziune cu tinte pe 10-20-50 de ani?

 15. Cine vrea să înțeleagă din ce cauză Romania se află în degringolada de acum, e suficient să parcurgă postările. Unele sunt la obiect, minți deschise. Sunt însă și emanațiile unor chibiți expirați, încremeniți în mărginire, incapabili să se solidarizeze pentru o acțiune alta decât propriul interes. Sunt și psihopați cunoscuți, fixați în trecut și refuzați de cugetare și onoare. Ce mișcare, de orice fel, are nevoie de asemenea rebuturi? Bineînțeles că niciuna, dar asta-i soarta nostră, nemernicia să fie mereu unde nu trebuie.

 16. cu cristoiu, drulă, cătalin croitoru , etc.,vopsiții și epoletii miros de la distanță.

  conglomeratul pestriț cu adunații copaceni și ghimpati ce l-au pupat si adulat pe piratul turnator si acum o dau cotită și schimbă macazul, vă compromiteti din start.
  cu asa adunătură nici nu mă prezint.stiu rezultatulși blatul, multi si prosti, aroganti si impostori, parsivi si perversi, lacomi și nesatui,anonimi în IQ , COZI DE TOPOR în schimbarea locului călduț???

 17. Nu te-a invitat nimeni la România cetățenilor, cel care te dai „alegător”, fiind așa cum arăți doar un delator. Știm toți că se trimit inși din umbră ca să împiedice oamenii să se exprime liber. Știm că valorile umane incomodează inșii care trăiesc din atacarea altor persoane și nu pricep nici după peste treizeci de ani că valoarea oamenilor, nu delațiunile, sfințesc locurile. Inițiativa România cetățenilor este pentru cetățeni conștienți și capabili să facă ceva pentru ei și țara lor, nu pentru delatori și colportori.Cu aceștia țara a ajuns la sărăcia de azi.

 18. Singurul pe meserie din toata aceasta adunatura este maestrul Ilie Serbanescu. A fost primul roman care a afirmat public cu multi ani in urma ca Romania este o colonie condusa de un guvernator. Multi nu cred nici acum.

 19. @gica spune: Romania e parte a UE .Deciziile grele cele de importanta maxima se iau la Bruxelles de comun acord .Ce decizii sa ia invitatii ? Nu pot decide nimic .„Isi racesc gura de pomana ”
  Wrong. Deciziile se iau la Washington si se implementeaza de la Bruxelles. Nici intr-un caz de comun acord. De comun acord doar se aproba pozitiv in uralele, ovatiile si aplauzele publicului platitor.

 20. nu cred ca deciziile se iau la washington. amdinistratia sua cred ca este mai degraba instrumentul de impunere a deciziilor, a unora putini la numar, care folosesc SUA spre a le pune in practica. si le-au dat 2 jucarii: tiparnita si armata… identificarea eronata a situatiei nu va determina decit invirtitul in jurul cozii. iar pentru asta unii se felicita intre ei. trebuie avut in vedere ca acesti indiviz, putini la numar, stabilesc gradele de libertate in care lumea se misca si aseaza la baza deciziilor lor fricile si suferintele celor multi. se folosesc de notiuni precum democratie, libertati (de-a dreptul cinic) ca sa zapaceasca lumea si sa o tina intr-o stare de amorteala, propice implementarii propriei lor agende. se poate transcende aceasta situatie printr-un efort colectiv major cu conditia ca lumea sa se trezeasca si sa-si doreasca schimbarea. cind ne vom hotari in aceasta privinta, vom primi si ajutor. daca vom continua sa evoluam in paradigma impusa de ei, orice initiativa si masura nu vor face decit sa intareasca matricea dinainite stabilita. solutia este dincolo de ceea ce vedem in acest moment.

 21. Na,.. Acu iarăși imparți nimicul, ca de obicei pe sticlă. Nu ai potențial, nu ai persoane competente care să aibe viziunea unui rdum de urmat. Să vezi o finalitate cu un profit decent și stabil.. LEGAL,.Ai doar oportuniști guralivi și cu tupeu cae se infig la VORBE, nu la fapte..De altfel ce crezi că rezolvi ?? Du-te bre la tribunal și fă plângeri , cu duiumul. Așteaptă cu aștept și eu, și pe urmă du-te și ia de guler pe fiecare și scutură-i de să le sară biștarii din buzunare.. Altă cale nu cred că ai.

 22. Confuzie ordinară de noțiuni, Tomlin. Un postac se poate exprima la subiect, dacă îl pricepe și are o opinie, și fără să atingă onoarea și valoarea altor oameni. Nici un ziar din lume nu admite delațiunile, minciunile, falsurile pe care se vede că le vrei. Ziarele nu sunt tribune de răfuieli vulgare. Mai ales ale unor inși rătăciți, pe care nici o redacție nu-i agreează. Deci grija unui ziar pentru civilitate nu este cenzură. cei care vor altceva decât civilitate nu sunt pentru exprimare în ziare ce se respectă.

 23. La prima tema de dezbatere trebuie neaparat dezbatuta anomalia prezenta in economia Romaniei in care societati comerciale ale serviciilor secrete si/sau ale interpusilor fantomatici concureaza cu societatile comerciale ” civile” in conditii inegale.
  Poate pare o bagatela dar haiducia in banul public se datoreaza si acestei anomalii de tip americanesc.
  Un alt subiect important este analiza statutului si implicatiilor ce rezida din actiunile Ordinului Arhitectilor din Romania in procesul de proiectare si responsabilitatile ce decurg din asta in procesul investitional din cei 33 de ani in Romania capitalista.
  Banii cheltuiti pe proiecte si studii apropiindu-se de totalul ssumelor ceheltuite pentru realizarea fizica a proiectelor de investitii.

 24. După ce vă aranjați cu neosecurismul lui Coldea și Băsescu și montați orice mîrșăvie, este simplu să arătați cu degetul, Tomline. Nu-i de mirare că nici un ziar și nici o instituție nu te primește și că vegetezi prin murdării. Te legi de oamenii de valoare la comandă, căci trăiești din turnătorie. Ar fi bine să ai pregătirea și opera celor pe care-i ataci mîrlănește. N-o să le ai, nicium, pe lumea asta. Așa că rămîne cum ți-am spus mai sus.

 25. @TOMLIN, Arma NARODULUI, ca Prostuu’ SIMPLU NU are Arma … 🙂

 26. La cati Invitati Sunt cam nu prea este Timp Suficient pentru Dialoguri Îndelungate . Sedinta este Mare ! Pentru un Timp de Cinci Ore ! ar trebui cate o Pauza de 20 de Minute la Fiecare Ora !

 27. Înainte de a cere România cetățenilor îi recomand lui Nistorescu să rezolve o problemă minoră. Presa ziariștilor. Și să înceapă cu eradicarea săcuriștilor din redacția lui. Adică fă curat la tine, arată asta și apoi poți veni cu inițiative credibile pentru noi, prostimea. Altfel? E doar o altă deturnare a energiilor. Demonstrează Nistorescule că poți face curat la tine în ogradă. Dă-i afară și spune pe pagina ziarului care sunt respectivii. Aștept cu interes să văd așa ceva. ( Fiind realist, sunt sigur că nu se va întâmpla).
  P.S. La momentul oportun or să facă alți dezvăluirile.

 28. Vai ce Sărăcie au Trăit Americanii in Anul 1932 când s-a prabusit Bursa !

 29. Este în discuție România cetățenilor, dar în loc să se învețe din profesionalismul și cultura lui Andrei Marga, un nimeni în drum minte din greu. Ca și cum dacă cineva ar fi avut vreo tangență cu Securitatea nu ar fi aceeași personalitate, iar noua Securitate, care a asistat destrămarea industriei românești și a democrației, ar fi brează. Infantilisme!
  Domnul Marga nu s-a interesat vreodată de dosarul său știindu-l curat. Toate analizele de până la ciocnirea sa cu Băsescu, în 2012,l-au confirmat. Știu bine dosarul, fiindcă am fost implicat. Este un dosar fabricat sub regimul Băsescu-Coldea. Domnul Marga și familia au fost în orice regim centru de raliere intelectuală, cu numeroși prieteni, din țară și din afară. „Olografe”? Oricărui om i se pot sustrage texte și scrisori, din care un escroc extrage ce vrea. Cu toate acestea, pe toate examinările cnsas, este concluzia: “domnul Andrei Marga nu a fost colaborator al Securității și nici parte a ei”. Nu a existat vreun proces pe vreo apartenență sau nu la ceva, cum se minte. A fost un proces de calomnie, intentat de domnul Marga unui ins pe care nu l-a făcut profesor și care spune verzi și uscate. Dar, cum calomnia la noi nu se pedepsește, nu s-a admis. Asta este tot ce mestecă neosecuriști, ca acest Tomlin. Generalul Rog, patron al lor, a și confirmat că se măsluiește orice la noua securitate.

 30. Pierdere de vreme, bani si energie.
  Constitutia actuala e caduca. Oricine ar conduce Romania va forta limitele ei sau o va calca, pur si simplu, in picioare, deoarece e depasita.
  De 33 de ani, Romania nu este condusa de venetici, nu de romani.
  Cum nu pui petrec nou la haina veche, asa nu pui nici oameni vechi (Andrei Marga, Adrian Severin, Norica Nicolai, Gheorghe Piperea, etc.) sa schimbe Sistemul pe care l-au servit si care ne-a adus in situatia actuala.
  SINGURUL REFORMATOR ESTE ALESUL LUI DUMNEZEU, Cel care va veni anul viitor sa revendice Romania. Toti cei care se considera suveranisti, patrioti sau nationalisti TREBUIE sa se alinieze in spatele lui. Iar cine nu o face este un TRADATOR. Atunci se vor vedea adevaratii fii ai lui Dumnezeu!
  Situatiile de criza propfunda necesita masuri radicale si NIMENI dintre politicienii actuali nu este destul de barbat sa le ia.
  Romania va fi ORTODOXA sau va disparea de pe harta lumii.
  Cine nu intelege ca traim vremuri apocaliptice, de sfarsit de lume, este un analfabet functional.

 31. Gmbplay, de judecat cu mintea, nu cu coatele, și de bună creștere ai auzit?

 32. Ne poate sune cineva cite locuri sunt disponibile sau cite locuri pe scaun are locatia respectiva ?

 33. Ca sa deslusim initiativa respectiva ar trebui sa stim cine sunt cei care asigura fondurile necesare acestei noi miscari posibil politice si daca se doreste transformarea acesteia in Partid Politic . Exista vreun comitet de initiativa format anterior intrunirii care ne poate prezenta un plan adecvat situatiei momentului la nivel intern si international ?Ar trebui sa stim ce se doreste de fapt ? Este doar un colcviu inter oameni care doar va folosi cuvintarile respectivilor invitati spre a le arunca in presa sau se doreste aparitia unui Partid ce desigur reprezinta insasi ideea de democratie .Este un demers strict mediatic sau unul politic ? Poate ar trebui invitati, asa cum deja cineva a afirmat si unii dintre comentatorii din Cotidianul de a caror seriozitate in exprimare nu se poate indoi nimeni aflati de o parte sau de alta a baricadei .Propunerile ar trebui sa contina o tematica stricta a discutiei nu una generala ce nu poate decit naste conflicte .Poate televizati evenimentul daca aveti curajul necesar .Asteptam aparitia in Cotidianul a temei supuse dezbaterii pentru a putea argumenta pro sau contra .Deschideti in Cotidianul o pagina de acest fel , eliminati din ea zicerile ce nu sunt parte a tematicii sau cele care contin insulte si lasati liber numarul de cuvinte prin care cititorii ce nu pot participa la demers pot face propuneri aducind astfel plusvaloare . Eliminati zicerile scurte si motivate politic sau pe cele idiot exprimate si atunci veti afla parerile unor cititori ce pot ajuta demersul .NE asteptam sa realizati ceea ce va propun .Este un prim pas spre a face public evenimentul .Curaj .

 34. Buna credinta a comitetului de intiativa ar trebui sa ne ofere noua cititorilor posibilitatea de a aduce plusvaloare demersului .Nu se stie niciodata de unde „ sare vreun iepure ” si poate acet demers va fi realizabil daca ascultam si pe cei care au capacitatea de a face propuneri si nu pe cei care doar isi hranesc neputiinta .Asteptam sa ne anuntati tematica discutiei si ce se doreste in viitor si unde vor si unde , cei care au pus in valoare demersul , doresc a pozitiona Romania .Fara a dori transformarea acestui demers cetatenesc in demers Politic totul este doar o binevenita contradictie .Asteptam sa vedem puse in pagina Cotidianului macar 20 de puncte de pornire prin care demersul poate capata forma politica si poate avea succes .

 35. Tematica propusa este mult prea generala .Avem nevoie de o tematica punctuala, avem o nevoie ce tine de proiectia in viitor a demersului ,de aparitia unui parcurs etapizat ca parte a unui plan de dezvoltare , de alegerea uni comitet de initiativa politica si sociala , de asigurarea banilor necesari realizarii acestui demers , de creearea unei conduceri ce are puterea deciziei , punerea in valoare a unui sistem de atragere a unor nume mari din intreaga lume Occidentala si din romania ce ar dori sa sprijine demersul , de prezentarea demersului in Media si la TV ,de achizitia unui Sediu oferit poate de catre Institutiile de resort ale Statului , de achizitia unor echipamente absolut necesare , de punerea in pagina a unui program supus votului s demulte altele ce vor fi identificate pe parcurs .Simpla dezbatere cetatenesca , mai mult sau mai putin , nu aduce mari beneficii dar este un prim pas daca proiectul capata contur .

 36. Am Calculat Cat Mareste Pensia de la 1 ianuarie 2024 ! Cu 57 de lei ! De la 1156 la 1213 lei ca VPR pe 2021 este 1875 de lei !

 37. Temele dezbaterii sunt:
  Deficitul bugetar și dificultățile dezvoltării
  Starea constituționalității
  Situația respectării drepturilor și libertăților cetățenești
  Reforma asistenței sociale
  Perspective politice de astăzi
  Promovarea intereselor României în UE și în lume
  In mare :deficitul bugetar al Romaniei este o tema ce contine multiple interpretari depinde cine priveste si cine discuta deficitul Romaniei.Politicul nu are mereu aceiasi atiutudine sau perspectiva ca un economist sau aceiasi ca a unui scriitor de Science fiction.Starea constututionala adica banuiesc ca s-a vrut a se numi Constitutia Romaniei poate fi si ea refacuta in urma aparitiei uneui referendum .situatia respectarii drepturilor omului este o tema deja definita in UE nu cred ca putem noi redescoperi America .Asistenta sociala deja are multe proceduri noi pe care actuala guvernare le-a oferit cetatenilor .Putem aduga si noi alte proceduri dar totul are ca baza bugetul Romaniei si incadrarea acestuia in ceea ce UE ofera ca si posibilitate .Perspectivele politice nu pot fi parte decit a deciziei la vot a cetatenilor .ceea ce cetatenii decid ne aduce in fata noua formula Parlamentara dar aici pot interveni imbunatatiri ce tin mai mult de sistemul electoral .Miscorarea virstei de participare , cresterea procentului ce asigura intrarea Partidelor in Parlament ,obligatia de a participa vot pentru o perioada de timp ce ofera cetatenilor realitatea demersului numit participare la vot modificind astfel neintelegerea sau necunosterea unor fenomene politice .Este mult de discutat pe fiecare subiect in parte .Generalizarea discutiei nu ne ajuta .Punctual trebuie abordat fiecare subiect . Asteptam concretete spre a putea face propuneri .

 38. Pentru cine este normal la cap, România cetățenilor este a cetățenilor. A oricărui cetățean. Cel care respinge pe cineva este oare mai bun ca acela? Nu ar trebui să-și pună fiecare oglindă? Și să se întrebe dacă ajunge la capacitățile și la ce lasă în urma sa cel atacat? Nu a ajuns România actuală la anaghie din cauza colportorilor și impostorilor? Nu ar trebui să ne ocupăm de ce-i de făcut, nu de umorile ăstora? Care trăiesc din colporaje și impostură.

 39. Lasă, mă Esoape, propaganda. Oamenii au necazuri, se scumpește aiurea totul, într-o țară bogată, iar tu ții lumea de vorbă de necunoștințele tale. Cine să scoată țara din necazuri dacă nu cetățenii? Păi vrei partid? Poate fi, dar nu ca celelalte, care-ți plac. Poate fi și în România partid responsabil de soarta oamenilor. Și dacă e altfel va putea aduna cetățenii. Ce spui tu sunt panseuri de ins care crede că cine se abate de la johannism e de pe Lună. Cultură de gîgolo, Esoape.

  • „Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, prevede legea.

 40. Venim…de la sute de km. Am fost si la AUR, si la Calin Georgescu, si la Sosoaca…si la altii. Cand am vazut serviciile sau fripturismul in actiune, ne-am retras. Vrem sa vedem ca oamenii sunt altruisti si chiar vor sa faca ceva pentru ceilalti cetateni. Pentru organizatori, nici o personalitate mentionata nu are stofa de presedinte de tara sau de parlamentar! Daca tot fripturismul traditional romanesc domina, ne ridicam si plecam. Nici o interventie nu trebuie sa depaseasca 15 minute. Nu venim pentru parada unor egouri care scapa comentarii de genul ”un biet profesor de fizica” sau ”ce importanta are ca-i inginer?” cand tara are nevoie de oameni care au construit si au administrat proiecte. Nu vrem asa zisii jurnalisti sau pseudo-oameni de cultura. Prezentati-ne un primar de comuna care-i gospodar si care si-a facut treaba pentru comuna lui. Un cioban cu cateva sute de oi ar sti mai bine sa conduca tara decat ce se vede pe la televiziuni.

 41. Educația și valoarea oamenilor sunt esențiale. Cine vrea să jocace un rol public trebuie să fie mai bun decât alții. Numai că și alții trebuie să se uite, fiecare, cum zice bine cineva mai sus, în oglindă. Altfel nu se poate înjgheba discuția. Cu imprecații nicăieri în lume nu s-a avansat. Adevăr și cinste – aceasta-i deviza.

 42. Conform regulii, nici la anu’ CU CÎTEVA RÎNDUNELE NU SE FACE PRIMĂVARĂ!
  Pentru că INTERESUL Marelui Lickurici e să controleze koloniya dă la Dunăre șî Marea Cea Mare, pentru că pregatește recrutarea dă noi valuri dă cărniță-dă-tun păntru frontu’ dîn Donbass ce C.I.A. l-a regizat și inaugurat începînd dîn 2014 p’în LOVITURĂ DĂ STAT, ca să-l aibă amplificat în februarie 2022.
  https://ok.ru/video/3943487769196
  De ce Ambasada nu a avut ambasador atîta timp? D’-AIA! …de ce au trimis acu’ o mîță tiki ată, bună dă pus educatoare la grupa mică dă la grădi’? D’-AIA! De ce au sosit trupe N.A.T.O. aici, mii de soldați, începînd cu cele amerloce? D’-AIA: ca să stabilizeze regimu’ TOTAL obedient dă la Bukale, să nu cumva să se trezească v’-un colonel frustrat că folosește arrmiya rro’ să-l doboare! Nu ca să vă apere pă voi dă ruș’! …pă Potomak și-au luat toate măsurili dă precauție ca sluga captivă să nu scape! …iar voi vreți să le strîcaț’ planu’, p’în apelu’ la boboru’ veghetall ce a fost purtat șî legănat dulce dă Istorie șî dă Loji ye$$terne timp dă 164 dă ani? Sunteț’ dujmanii Democracyiei. Dujmanii boborului! …vedeț’ că s-au mai văzut Trebonale ale boburului, RECENT!
  „Dulce Românie”, EJDI PĂ NĂSĂLIYE……[Rumburak]

 43. În primul rand trebuie revizuită ( în opinia mea, schimbată) Constituția. Vrem Republica parlamentara sau prezidențială? Sa nu mai existe inechitați salariale (bugetare). De ex: 1-5, sau 1-7. Dacă cel mai mic salariu este 3000 de lei, cel mai mare sa fie 1500-2100. Cui nu-i convine, sa lucreze la privați, sa fie antreprenori sau în afaceri familiale etc. Fără privilegii, fără pensii speciale…Sa nu mai existe traseism politic. Nu mai vrei intr-un anumit partid, atunci îți pierzi mandatul. Mai ai voie sa candidezi după ce ti-ai ales doctrina (termen de gândire următoarele alegeri). Dacă iar ești nehotărât, atunci la revedere partide politice, candidezi independent). Sa nu mai existe finanțare pentru propaganda politica din bugetul tarii. Fiecare partid sa se auto-finanteze din cotizațiile membrilor, simpatizanților…Sa aibă dreptul atât politicienii cât și magistrații, polițiștii etc. sa aibă afaceri. Atunci vor fi aduse la suprafață toate afacerile lor ( nu ca acum, se ascund în spatele rudelor), și nici nu vor mai spune: vai, dar noi de-aia vrem salarii și pensii nesimțite, pentru ca nu avem voie sa facem altceva. Ba sa facă, dar totul sa fie la vedere. Și ar mai fi multe de spus. Mi-am exprimat doar câteva opinii.

 44. ”ce importanta are ca-i inginer?”

  Stie macar sa se fereasca de legea gravitatiei si sa nu provoace legea actiunii si a reactiunii. Un „umanist” trist format la UBB Cluuuj nu stie nici atat, in plus, umbla dupa dovezi materiale la o entitate imaginara, nemateriala. Despre simtul umorului nici nu se pune problema in Cluuuj, este interzis.

 45. Coooorect! A cetățenilor ucrainieni; francezi, germani, olandezi, arabi, turci, nemernicani si, ultimii pe lista, cu voia dumneavoastră, raelieni.

 46. Esop, esti cumva pensionar special cu juma de norma cadru didactic asociat la SNSPA?? Dupa cum scrii ( o combinatie liniară intre propaganda primiita pe mail, AI si traditionalul plagiat copy paste) de afară așa se vede.

  • „Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, prevede legea.

 47. …nu va mai bateti capul, adevar va spun, esop este ai, un experiment!…nu observati tiparul?…nu-i mai dati atentie, va fi dezactivat…

 48. Inițiativa este bună, corectă și necesară dar… orice schimbare trebuie făcută de către politicieni, ne place sau nu ne place, ei au armele necesare. Prin urmare ori inițiativa se transformă într-o mișcare politică ori se aliază cu un partid politic. Prima soluție este cea mai bună după părerea mea.

 49. @un patriot amarat; Educatia, scolarizarea si inteligenta sunt trei lucruri diferite. Ideal ar fi sa le avem pe toate. Valoarea unui om vine din educatie, asa ca educatia este cea mai importanta, educatia fiind cei sapte ani de-acasa care ne-au transmis valorile morale crestin otodoxe. De acord cu @asa si? TRANSPARENTA completa in toate actiunile serviciilor si administratiei publice. Un singur lucru avem de discutat: Cum scapam de statul mafiot: In primul rand cum scapam de judecatori corupti, de procurori corupti, de politie corupta si de jandarmerie corupta? Este primul pas! Avem nevoie de politie si de jandarmerie formata din cetateni pentru cetateni.

 50. @un roman
  Scăpăm de corupție dacă nu mai mituim. Și noi avem vina noastră. Ia sa fim corecți sa vedem ce se va întâmpla? Atât timp cât se dă mita, vor exista corupți. Și încă un aspect foarte important. Sa nu mai existe numiri politice în administrația publica, invatamant, sănătate etc.Concursuri drastice. Fără pile, cunoștințe etc.

 51. „împotriva unei categorii de persoane”

  Toti suntem fiii duomnului Inexistent, deci, suntem speciali, si cei cu 1.000 de lei si cei cu 100.000 de lei !

 52. Inițiativa este bună, dar sunt sceptică. Cred că va fi doar o supapă pentru români, unde să-și verse năduful.
  De ce sunt sceptică?
  Pentru că NU pot eu să citesc cât poate să scrie domnul Marga. Domnul Marga scrie mult, foarte mult, dar nu spune nimic. Domnul Marga a promovat procesul Bologna în România, sistemul 3 (licenta) +2 (master) +3 (doctorat) care a făcut ca licența de 4 ani să fie de 3 ani, etc., proces care, în opinia mea, distruge învățământul din România
  http://www.curteadelaarges.ro/arhiva/IX_9_94/IX_9_94.pdf Domnul Marga a scris că trebuie acum o perioadă post-Bologna, nu a criticat procesul Bologna. Domnul Marga și-a făcut teza de doctorat despre Școala de la Frankfurt, dar nu a criticat neo-marxismul (marxismul cultural), progresismul, care-și au originea în Școala de la Frankfurt. Ori, progresismul (corectitudinea politică), această molimă care vine peste noi din America via Uniunea Europeană, este un pericol foarte mare pentru România, mai mare decât comunismul.
  De aceea sunt sceptică. Se vor eluda, cred, cauzele problemelor. Și atunci problemele nu se vor putea rezolva, teoretic măcar.
  De exemplu, vineri ar trebui discutată (doar) problema următoare, urgentă:
  „România este obligată să protejeze şi să recunoască familiile formate din persoane de acelaşi sex. Decizia a fos reconfirmată de Colegiul de judecători ai Marii Camere, care a respins contestaţia depusă de Guvernul României în cazul Buhuceanu şi Ciobotaru şi alte 20 de familii împotriva României.”

 53. numele participantilor par translatate din Caragiale:
  -lipseste stere farmache,
  unde e victor alistar?

  „Știați că anul acesta în România se vor păpa real cam 7% de la Buget pe bani dați armatei? Aceasta deoarece ajutoarele acordate Ucrainei trebuie calculate tot ca buget de înarmare întrucât asta sunt! Și tot jaful se face în condițiile în care paiațele din vârful țării mimează disperarea că „sunt sunt bani la buget”, aruncând sfidător nota de plată către proști.
  …..
  Mă gândesc cu groază cum România a întreținut inutil mai bine de 75 de ani o armată incompetentă, a cărei principală grijă a fost cum să mai facă câte-o paranghelie prin cazarmă și care-a avut ca principal act de eroism spectacolul macabru în care ori au tras unii în alții ca proștii, ori au tras ticălos și din frică în populație. Iar acum, armata distrugerii țării își desăvârșește idealul băgându-ne definitiv în groapă.”

  -oficial Armata mananca din PIB,
  Armata mananca real din Buget:
  bugetul e doar o parte(27%) din pib,
  HAI CA SE POATE!

 54. Un pas spre România cetățenilor. Poate pas cu pas spre România ucrainienilor americani. Am încetat sa visez când vad în jurul meu, în proporție de 90%, cetățeni adormiți, suflete bezmetice, spirite mercantile și sentimente neutre fata de România. Fiind interesați doar de propriw persoana, România nu mai reprezinta decât un loc unde trăiesc și pentru care nu mai sunt dispuși sa-și cheltuie nici măcar un gram din energia pe care o au. România nu va mai fi a romanilor, fiindcă aceștia nici nu se mai gândesc la o asemenea dorința. Păcat. Mare păcat sau cel mai mare păcat al unor suflete rătăcite.

 55. Afrodita iorgulescu,ignioranța matale profersională estre cunoscută. Te pronunți în subiecte în care habar nu ai.Că nu citești ce scrie domnul Marga în acest ziar este pierderea matale. Ai avea o concepție organizată despre ce e în lume, nu panseluțe neinformate ca ale matale. E drept, Marga este autorul unei opere. cu multe scrieri și trebuie timp de citit. Dar din ignoranță se poate spune ce spui. În rest, minți din ignoranță și reavoință. Legea aplicării Bologna s-a adoptat în România în 2004, când domnul Marga nu era ministru. Dînsul a spus atunci că aplicarea este greșită. Bănuiasc că dumneata ai tăcut. Fiind profesor în Germania, dînsul dat exemplul acesteia.Faci sofisme ieftine, prin care confunzi starea de azi a educației cu 1999. Sofism nedemn. Iar Scoala de la Frankfurt o cunoști vizibil ca pisica muzica de jazz. Te pronunți în ce cunoști cam 0,2. Se vede mintea fanfaroană, dar ignorantă.

 56. Revin mai precis, cîci am văzut că v-am mai spus că vorbiți în deplină necunoaștere, Afrodita. Tot ce debitați sunt erori. Nu citiți despre ce vorbiți, cum și recunoașteți. Doar cu wikipedia și propagandă nu ține. Nu știu ce va zice domnul Marga, dar faptele sunt clare. Școala de la Frankfurt este sinteză Hegel, Kierkegaard, Husserl, Marx, Freud. Scoala a dat pe glob cîteva mii de profesori universitari, dar veritabili, nu pe sponci. Confundați școala cu adepți superficiali și fără importanță.La cam toate teoriile filosofice, sociologice, economice, culturale, antropologice de azi găsiți, dacă ați citi, contribuții conceptuale, metodologice inovative ale școlii. Școala nu este marxism revoluționar cum spuneți mestecînd conceptele ca arahidele. Școala a respins revoluționarismul de orice culoare, fiind un liberalism în situație de graniță, cum spun monografiile. Adorno a fost unul dintre cei mai mari esteticieni – alături de Croce și Lukacs, în ultimul secol. El a inițiat investigarea psihologică a caracterului potențial nazist – ceea ce se pare că deranjează și azi. Spuneți doar aberații demne de colecție. Sunt fapte. Poți fi prof.univ., doamnă, dar dacă nu te pricepi spui năzbâtii. Susțineți și recordul de imorală – să nu se citeze autori care au viziuni diferite de cea a dvs. Adevărul nu este însă monopol al cuiva.Nici democrația nu este monopol. Trebuie citit. De gîndit nu merge fără cultură.

 57. Primul si marele lucru pe care membri Platformei il poate face este sa ii elibereze pe romani de sentimentul propriei lor importante elitare.
  Apoi, sa se lepede de mentalitatea etatista.
  Elitismul etatist denota lipsa unui sentiment pentru libertate, de unde pustia conceptuala vehiculata (ex. Marga, Suian).

  Solutiile sint simple si cunoscute de 2-3 secole!

  Ele constau in:
  – eliminarea impozitului pe proprietate si venit, impozite pe profit sub 10%
  – moneda neinflationista, cu acoperire in aur, vehicul fiduciar (de incredere) al valorii in tranzactii si in pastrarea efortului de viata (munca economisita din care se asigura banul alb pentru ziua neagra, doctorul si pensia)
  – eliminarea fictiunii legale a ‘corporatiei’ (creatura a statului) si inlocuirea ei cu parteneriate (bazate pe contract)
  – eliminarea capitalismul de stat (statul keynesian)
  – restringerea constitutionala a statului la functiile justitie, politie, armata si, in vremea globalismului totalitar, identitate
  – libertatea de constiinta incluzind dezetatizarea educatiei

  Pare greu de crezut ca astfel de lucruri nu sint cunoscute de educatori asemeni celor mentionati. Pare lipsit de speranta, faptul ca astfel de lucruri trebuiesc amintite/predate romanilor in comentarii la ziar sau prin telegrame, cind taxele lor sint supte de gaura neagra a educatiei de stat.

  Cinismul si ‘neincrederea’ romanilor in stat sint de fapt o expresie a principiul fundamental al opozitiei dintre stat si societate (indivizi, comunitati, asocieri voluntare pentru profit sau nu).

  Macar atita sa retina onoratii participanti la Platforma si primul salt gigantic pentru Romania va fi fost facut. Daca acest lucru e asumat, atunci ei vor intelege ca singura lor menire posibila este sa reintoarca libertatea romanilor: adica sa dea inapoi statul.

  Complet, Telegrama
  anon . to / YrvTfl
  si urmatoarea.
  CC email platforma.

 58. Cum era filmul ăla, The Other Boleyn Girl?
  Când văd lista deschisă de „Maestrul Ion Coroiu”, pe acest film l-aș numi: The Other Secu!

 59. Sunt unii care de fapt nu au chef de schimbări în țară și caută nod în papură. Îl vezi și pe acest de mult cunoscut În atenția platformei. Îl iau clapele la vale, înainte de a cugeta și a fi citit. Așa de primitiv cugeți, camarad, că nu observi că și domnii Marga și Suian au dat aici articole de orientare. Orientarea este apoi însoțită de conceptele noi. Tu vrei concepte noi înainte de orientare. Ca să nu le înțelegi și să te plîngi că nu pricepi. Iată că sunt, totuși, și în texte de orientare, ca acestea, concepte noi: eșuarea de reforme făcute după 1989, revenirea la meritocrație, democrație curată, suveranism elaborat economic și juridic, cultură sinconizată cu istoria etc. Ți se pot dau vreo douăzeci de concepte noi. Mătăluță vrei articolele pe măsura matale. Nu este posibil, căci ar fi prea jos. Oamenii s-au educat ceva mai mult decît vrei.

 60. Cine vrea democrație nu obiectează la persoane. Ci fiecare știe că este un cetățean, iar celălalt este și el cetățean, ca el. Cum se constată bine în România de azi, nu poate fi democrație unde se fac seghregări de persoane, toți fiind cetățeni. Așa că ce spune spune Rothschild ține de ceea ce duce țara în jos, la ananghia de azi.Nu suntem capabili să fim cetățeni, nu vom avea democrație.

 61. Credam că și Afroditele citesc, ca să poată vorbi. Ele fac invers. Madam Iorgulescu se laudă cu necititul.Votează doamnă ce vrei, dar cum spui că cineva nu a spus nimic în ce scrie? Așa se poate spune despre mata că ești o vulpe rătăcită. Ai putut răsturna vreo susținere a aceluia? Mai sus cineva spunea că minți din ignoranță și rea credință. Păi asta-i educație? Am fost student la profesorul Marga (filosofie contemporană și teoria argumentării). Mă mîndresc că dânsul este azi autorul unei concepții și opere. Poți citi Afrodito logica (Argumentarea), filosofie contemporană (Introducere…; Profilul Americii clasice; Școala de la Frankfurt)), Filosofie socială (Metanarativii…), filosofia dreptului (Justiția și valorile), filosofia politică (Statul actual; Soarta democrației), filosofia educației (The University of 21 Century), filosofia religiei (Religia…), filosofia artei (Profunzimea artei), etică (Reclădirea eticii), studii strategice (The destiny of Europe; Ordinea viitoare a lumii). Este o sistematizare ce aduce lucrurile din viața contemporană sub concepte noi, proprii – o concepție nouă și inovativă. Desigur, unii nu au cultură și atunci …autorii sunt de vină. Nu ar trebui citit înainte de a vorbi, Afridoto? Ai putut contrazice vreo propoziție? Eu zic să te mai uiți în oglindă. Poate descoperi necititul, atracția bîrfei, ca să fii și mata la pas cu alții ca mata. Așa devine clar că diagnoza prostocrației nu vă convine. Căci se cam confirmă oră de oră.

 62. „Cred că va fi doar o supapă pentru români, unde să-și verse năduful”

  Pai, asta-i ROGuiala curata !

 63. Max Webber nu face subiectul Școlii de la Frank furt…. până și de idei ?! 😎

 64. Tot respectul pt. d.na PROF. UNIV. AFRODITA IORGULESCU ! Toata sila pt. postacii , absolvent , francisc, judecator ! Daca nu cumva este unul singur . Lipsit de minima politete , incult , grobian !

 65. Singurul pas ce poate avea o valabilitate de intrebuintare in lupta politica viitoare este aparitia unui nou Partid dar care exclude din start propuneri in alegeri de felul vechilor formatori de opinie ce sunt perceputi de natiune ca purtatori de discursuri de tip fake .Cautati o doamna sa va reprezinte interesele politice sau de grup aparitia unei doamne ,solid ancorat in realitatile publice,poate face in aceasta situatie politica diferenta .Trebuieste cu orisice pret iesit din prezentarea in public a unor vechi politicieni despre care stim cu totii ce au facut pina acum .Vreti sa cistigati cetateanul si votul adus de catre cetatean, aduceti nume noi si doamne ce au expertiza cuvintelor si a discursului .Cetatenii vor iesi masiv sa voteze in acest caz altfel„ mutrele” deja cunoscute si catalogate de catre cetateni intr-un anume fel vor face ca in momentul alegerilor cetateanul sa stea acasa .

 66. Max Weber era socotit Marx al burgheziei. Ce spunea Marx despre venirea proletariatului Max weber apăra ca exponent al burgheziei.Max weber a sesizat criza economiei de piață. Școala de la Frankfurt a făcut temă din aceasta, ca apărătoare a liberalismului clasic. Aceasta este relația. Școala a avut puternici juriști și economiști – dintre cei mai puternici în lume. Psihologi și filosofi nu mai vorbim. În rest e treabă de mare cultură. Că intrăd în dfiscuție o ignorantă ca această Afrodita este doar caraghios. Afrodita habar nu are dar de ce vorbește, se aude vorbind. Că Axion o aplaudă, e normal. Aceleași tip de necitiți și ignoranți sadea. Cine vrea prostie, o găsește din plin la ei.

 67. Are dreptate Francisc. În subiecte se bagă adesea inși fără cunoștnțe, ce fac confuzii la fiece pas, dar vor să fie și ei pe site. Cînd vezi ce scrie madama se confirmă că vai de oameni cu necunoscătorul ce-și face iluzii că-i autor. Poți fi și profesor universitar și să nu ai idee despre subiect. Nu ar fi rău ca fiecare să se exprime în ceea ce stăpînește. Altfel mare gălăgie în paharul gol.

 68. Cu multa speranta am vizionat Dezbaterea unor minti luminate. FELICITARI! Mi-ar fi placut sa fiu acolo…avem nevoie de oameni cara sa isi iubeasca semenii si Tara… De la speranta la disperare – Domnul Ilie Serbanescu, pe care dintotdeauna il ascult cu mare interes. Putem sa modificam si putem sa luptam Domnule Serbanescu, daca oamenii ar avea posibilitatea sa asculte aceste emisiuni la te-ve! pentru ca sunt numai #spalari de creieri la te-ve! ROMANII AR TREBUI SA VA AUDA CUM VA URMARESC EU ACUM! speranta moare ultima. felicitari tuturor participantilor!
  https://www.facebook.com/ziarulCotidianul/videos/romania-cetatenilor/1348280766083634

 69. O inițiativă absolut lăudabilă și absolut oportună și în condițiile din România! Fapt e că o inițiativă de genul România cetățenilor – un fel de Bavaria cetățenilor care aleg liber – a cîștigat loc la guvernare la Munchen în aceste zile. La noi unii se țin de bîrfe. Alți oameni de pe lume, firește normali la minte și simțire, își fac viața mai bună, cu fapte bune.

 70. & Au ”furat” ăștia ”o” literă ca să pună comentariul ,”greșit”, ?

 71. Cînd într-un land cu dezvoltarea din Bavaria se inovează în istorie, aici, la noi, felurite nulități, care se bagă în ceea ce nu pricep, exprimă aiureli de repetenți. Parcă ar fi nevoie de o nouă alfabetizare. Cel puțin una funcțională. Cine face ideal din ignoranța agresivă a Afroditei, poate profesoară de cum să faci bici din ce nu ai citit, acela, zic, să trăiască din ea, bade Axion. Dar lasă-i pe alții să observe ce înseamnnă lipsa de cultură dată ca având ștaif.Acest ????? nici nu mai are nevoie de alfabetizare. Pricepe ca gîsca. Poate fi împăiat pentru muzeul de specii ce nu au cap.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.