România cetățenilor

Starea țării noastre și viața covârșitoarei părți a locuitorilor săi cer tot mai mult o reacție din partea fiecărui cetățean. Este destul să observăm că suntem țara cu cea mai mare pierdere de populație din Uniunea Europeană, cu o speranță de viață cu opt ani mai mică decît media europeană, cu cel mai mic venit mediu. Suntem națiunea cu cel mai mare grup de oameni expuși sărăciei și privațiunilor. Suntem țara cu o îndatorare mai mare ca oricând în istorie, în care se trăiește cotidian pe datorie. Suntem țară cu o justiție ce-și vădește tot mai clar neajunsurile și o educație ce-și etalează la fiecare pas carențele. Aproape în orice loc din țară oamenii se plâng de nepriceperea și corupția autorităților și caută îngrijorați soluții la penurie și abuzuri.
Se observă tot mai mult, prin efectele lor dramatice, ce îngreunează viața oamenilor, erorile, compromisurile și superficialitatea din deciziile ultimelor decenii. Din amatorism și lăcomie nu ies decât eșecuri repetate. Oricum pot să pară, trebuie spus că politicile și decidenții care sunt și care se anunță în zilele noastre nu vor scoate România din crize.

Cele mai multe instituții și domenii de activitate resimt nevoia unei schimbări profunde de concepție și de competență. Situația generală ne obligă la răspunsuri cu totul noi și la o curajoasă și vastă înnoire.

Trăim într-o țară cu resurse și șanse, dar care are nevoie astăzi de o cotitură chibzuită. Cu cât mai lucidă, cu atât mai benefică! Este firesc, așadar, să ne preocupăm, fiecare, de viața noastră, a familiilor și comunităților noastre, dar și de mersul lucrurilor în societatea și statul din care facem parte. Numai o platformă de reunire a energiilor celor mai recunoscuți și prestigioși membrii ai națiunii poate schimba lucrurile. Propunem o nouă, temeinică și responsabilă abordare a situației și chemăm cetățenii României să ni se alăture într-un efort de a scoate țara din situația în care a fost adusă.

Nu mai putem aștepta nepăsători în fața degradării, a derapajelor conduse de impostori și incompetenți. Nepăsarea este egală cu complicitatea la o decădere iremediabilă.
Să ne organizăm în jurul unui program care să convertească valorile noastre în acțiuni și realități. Sunt necesare acum proiecte de țară, dar și analize duse până la capăt, cu proiecții și priorități de dezvoltare elaborate de experți și de performeri în economie, finanțe, administrație, ținând seama de experiența acumulată, de nevoile actuale și de evoluții ce se anunță. Să progresăm spre o strategie cuprinzătoare, deschisă de la început spre nevoile și aspirațiile poporului, ce încorporează cât mai multe propuneri noi și viabile venite de la cetățenii înșiși.

Obiectivele pe care le urmărim sunt izvorâte din aceste nevoi și aspirații.
Bunăoară, vrem întoarcerea politicii și deciziilor la nevoile poporului, la valorile sale și la consultarea acestuia, local, regional și național, în forme moderne, variate. Vrem o dezvoltare a exploatării resurselor naționale prioritar în serviciul societății noastre.Vrem încurajarea și sprijinirea prin legi adecvate a antreprenorului și fermierului român și eliminarea discriminării în raport cu societățile multinaționale.

Sunt necesare demersuri pentru reducerea instituțiilor și reglementărilor parazitare, consumatoare de timp și bani – totul pentru simplificarea obligațiilor cetățeanului și lărgirea șanselor de inovație economică, socială, instituțională și culturală. Este obligatoriu un decont al perioadei de pandemie, incluzând costurile, cheltuielile nejustificate și măsurile restrictive. Se impune eradicarea neîntârziată a nepotismului, favoritismului și diletantismului din instituțiile publice și repunerea acestora în slujba cetățeanului, pe dimensiunile legalității și corectitudinii. Instaurarea meritocrației prin concursuri curate și prin mijloace de evaluare modernă, specifice statelor europene este vitală pentru țara noastră.

Trebuie pus capăt corupției și oricărei segregări din societate, încât fiecare cetățean să-și poată valorifica și vedea recunoscute pregătirea, capacitățile și civismul. Ieșirea din costisitoarea confuzie a valorilor din zilele noastre este indispensabilă precum oxigenul.
Parlamentul, ca întruchipare a suveranității naționale, trebuie să revină la controlul riguros asupra activității instituțiilor statului, incluzând serviciile secrete, și cheltuielilor acestora.

Se impun anulate prevederile ce permit participarea sub acoperire a firmelor aparținând serviciilor secrete în competiția economică. Este necesară retragerea serviciilor secrete din competiția politică, din justiție și din alte instituții publice, și conformarea cu structurile și procedurile unui stat democratic, cu prevederea de sancțiuni pentru încălcarea interdicțiilor.

Efectivul funcțiilor și rolurilor finanțate din resurse publice se impune normalizat. Vrem dreptate fără jocuri politice și sforărie în reglementările și practicile din justiție și administrație. Acestea trebuiesc aduse la nivelul unei societăți a cetățenilor ce-și folosesc libertățile și drepturile fundamentale și a unui stat ce le respectă.

Ne preocupă soluțiile pentru o asistență medicală necondiționată pentru cei săraci și fără posibilități de tratament. Ne preocupă normalizarea educației printr-o reorganizare pe coordonatele unei societăți cultivate, care să redea fiecărui copil șanse de pregătire. Socotim că viitorul nostru stă și în consolidarea economică, juridică și culturală a familiei.

Sunt necesare eforturi pentru modernizare locală și repopulări de zone istorice și explorăm modalități de recuperare a emigrației economice. Din respect pentru istoria și pentru antecesorii noștri, vom concepe și derula campania de redresare a satului românesc. În România a devenit urgență elaborarea de politici eficace de creștere a natalității.

Vrem o politică externă eliberată de turism și amatorism, ce valorifică europenitatea, alianțele și parteneriatele sub călăuzirea interesului național. Politica externă se verifică prin contribuția la prosperitatea propriei țări.

Agenda României actuale nu are cum să fie decât încărcată și dificilă. Suntem însă încredințați că sub deviza “Libertate, lege, democrație pentru reconstruirea României pe coordonatele țărilor avansate!” se vor putea repune în mișcare energiile schimbării.
***
Apelul de față este este deschis adeziunii oricărui cetățean în vederea constituirii unei mișcări capabile să smulgă România din crize. Cerem celor care împărtășesc obiectivele rezumate mai sus și sunt gata să acționeze în serviciul lor să ni se alăture și să comunice adeziunea. Plecând de la ele vom organiza reuniuni de configurare de inițiative în interes public în diferite localități.
Mișcarea pe care ne propunem să o creăm nu înlocuiește partidele – cărora le revine în democrație rolul cunoscut – dar caută să scoată viața publică din mecanica repetitivă sa ultimelor decenii să repună în mișcare societatea României actuale. Nimeni dintre cei care aderă nu este întrebat asupra afinităților sale politice – ceea ce contează este pregătirea în profesia sa, atitudinea civică și devoțiunea față de aceste obiective. Convingerea noastră este că numai dacă destui oameni profesionalizați și devotați intervin în viața publică a României actuale, țara poate evita riscul de a se adânci în necazuri, perseverând la coada Europei, sub schimbări aparente, promise de unii sau alții.

Suntem nutriți de convingerea că fără o acțiune de largă cuprindere a cetățenilor țării nu mai este posibilă relansarea activităților și a schimbărilor necesare care să permită normalizarea și dezvoltarea. De priceperea și devoțiunea fiecărui cetățean este nevoie; nimeni, din nici un considerent, nu este oprit să-și desfășoare capacitățile.
***
Platforma România cetățenilor este prima redare sintetică a nenumăratelor lor discuții care au avut loc în anii din urmă. Pe baza unor analize amănunțite, propuse de numeroși concetățeni, ea a fost redactată de Andrei Marga, Cornel Nistorescu, Petrișor Peiu, Gheorghe Piperea, Adrian Graur, Adrian Gorun, George Niculescu, Claudiu Rădulescu și Marius Marian Șolea. Această platformă rămâne punct de plecare și se completează odată cu lărgirea continuă a adeziunilor.

Cei care vor să adere la platformă sunt invitați să trimită un e-mail pe adresa romaniacetatenilor@cotidianul.ro.

22 iunie 2023

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 41
Author

44 de Comentarii

 1. cadrul legislativ din Romania e tesut ca o panza de paianjen in care suntem prinsi ca mustele ! Avem legi facute de ei pentru ei , e vorba de politicieni si servicii, exista legi de control prin care se controleaza ei pe ei lasand impresia ca totul e sub control si nici o institutie nu e de capul ei ! Si asta e tot o perdea de fum, ca vezi Doamne avem Justitie – care este de fapt cel mai mare dezstru al tarii – , ca avem Curte de Conturi, ca avem ASF si tot felul de institutii din astea pentru bunul mers al democratiei si libertatilor, dar de fapt nu avem Nimic! Poate ar fi bine sa cautam ceva de tipul Elvetiei, introducand Referendumul pentru cele mai diverse chestiuni ! Pentru autoritatea locala, dar si pentru centrala, macar de la proiecte care care insumeaza sume considerabile – ca exemplu Centura Bucurestiului care nu e gata de 33 de ani, dar ne-am apucat de alta, autostrada Moldovei, dar noi nu putem sa trecem muntii spre Vest de parca vrem sa mergem in Est – ! Sigur sunt primarii pentru care 100 000 de mii de euro este o suma imensa si ar trebui intrebati locuitorii ! Chiar daca nea Ion greseste de cateva ori si voteaza prost, pana la urma cand se trezeste afectat el sau copiii lui de decizia luata va cauta sa cumpaneasca de 2 ori inainte, cu toate riscurile de a gresii trebuie inceput de undeva. E singura solutie de a implica Cetateanul in a avea control asupra politicului sau a serviciilor, pana la urma sunt banii lui ! In concluzie trebuie schimbate legi si printe primele lucruri mult dicutata Regionalizare ! Scuze!, daca m-am intins cam mult !

 2. Capitalismul are nevoie de saraci, vezi lantul migrator catre SUA si Europa , clasa mijlocie nu este in stare sa-si aduca mancarea acasa ,sa adune gunoiul si sa-si curete orasele
  Fara romanii plecati la munca in Europa, dezvoltarea Romaniei prin consum ar fi franata !Diaspora e un sector economic performant care trimite anual in tara,minim 10 miliarde euro
  Dintre toti care au participat la elaborarea Platformei România cetățenilor, in mod cert nici unul nu a batut in viata lui un cui in perete,toti sunt cu parerologia la baza sau profesori,adica ii invata pe altii ceea ce ei nu aplica
  Sindromul Impostorului este extrem de răspandit si in Romania si are la bază “un profund sentiment de lipsă de incredere in valoarea personală si o stimă de sine scazută”.
  PS Avocatul Gheorghe Piperea, un cunoscut promotor al teoriilor conspiratiei, s-a plans in aprilie ca numai doi studenti au venit la cursul sau de la Facultatea de Drept, din 220 cati astepta. „O intreaga lume ma detesta si nu stiu de ce”, s-a victimizat Piperea.
  Acum va afla de cand s-a afiliat la programul AUR

 3. Orice reformă trebuie să înceapă cu extragerea din funcții și pedepsirea exemplară a celor care se fac vinovați de situația în care au adus țara, începând cu președintele țării și restul indivizilor cu responsabilități. De asemeni, confiscarea averilor nesimțite și naționalizarea companiilor vitale pt țară, fără procese interminabile la tv. Vorbim aici de o revoluție. Până atunci sunt, ca de obicei, vorbe goale, apă de ploaie.

 4. Cum adica cea mai mare pierdere de populatie?
  In decembrie 1989 eram 23 de milioane cu totul.
  Conform AEP, acum, in Romania sunt 19,5 milioane de votanti, 4 milioane de copii sub 18 ani si vreo 6 milioane plecati la munca prin strainatate… Deci, un total de 29,5 milioane…
  Sau minte AEP si sunt doar vreo 14 milioane de votanti.

 5. @ Valter COJMAN in Romania sunt 19,5 milioane de votanti cu tot cu cei din cimitire. Doar se poarta …..

 6. Initiative din astea au mai fost.Amintesc punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara. Protocolul securist se va aplica si aici:va apare Editat cu niste angajamente de colaborare si-i invita boliticos pe pe reprezentantii presupusei platforme sa semneze.Dupa cum bine stim de 80 de ani incoace in Romania aceste semnaturi sunt de doua feluri:de bunavoie si prin santaj,asa ca nu ai scapare.Ultimul ex.e Cristian Terhes care pina la urma a semnat.Ba mai mult:a lasat PNTCD si a trecut cu bagaje,cațel si purcel in gruparea Coldea-Haur.Cu Diana Sosoaca la fel:este faultata pe toate partile si nu stie dimensiunile hidrei.Securismul imputit si manelele au patruns definitiv in gena romanilor.

 7. Daca aur ar fi pragmatic, l ar susține pe dl.Peiu pt prim ministru. Apoi mai vedem.

 8. Cit de bine ne pricepem noi sa facem planuri de viitor in sistem de ,, bla , bla , bla ,, dar din pacate raminem doar cu atit si nimic mai mult , nu sintem in stare sa punem in practica mai nimic …. se stie ca noi ne pricepem la orice si la nimic , din pacate ! Poate generatile urmatoare vor reusi sa miste societatea romaneasca spre mai bine , mai constructiv si mai elaborat ….

 9. Propaganda de doi bani si un brinci nu mai pacaleste pe nimeni .Romania se afla in cea mai bogata perioada existentialista decind exista ea pe Terra .Stau marturie PIB natiunii , cozile uriase de pe litoral , plecarile in masa in concedii facute in strainatate , aglomeratiile din magazine , masinile de lux ce sunt vazute la tot pasul , vinzarile online ce cresc zi de zi , pietele agroalimentare ce sunt pline de marfa , consumul extraordinar de mare de benzina si tutun toate la un loc evidentiind bunastarea .Se pare ca autorilor le este dor de magazinele goale ale proletariatului sarac , lipit pamintul, de pe vremea lui Ceausescu .Romania nu poate ramine singura nu are capacitatea de a-si indestula cetatenii si nici de a se apara .Fara UE si NATO Romania dispare ca stat .Vedem ca unora nu le pasa
  .Le ajunge sa conduca doar Vlasca si Teleormanul .Stim asta de multa vreme .Acum lucrurile se schimba . Politicul muta decisiv si elimina pensiile speciale si parlamentare , vinde toate activele neperformante ale statului , protejeaza intreg teritoriul tarii aducind forte NATO din SUA si Franta ,pune in valoare legile avertizorului de integritate , ofera cetatenilor digitalizarea institutiilor de Stat ,pune in valoarea noua lege a Invatamintului cu alte cuvinte ofera cetateanului de rind obtinerea ruturor dorintelor expriomate cindva in strada .Opozitia de carton nu mai are ce promite si nici nu mai are ce face .Timp de 8 ani vom fi condusi de actuala alianta la guvernare .Atentie nu este o alianta politica .

 10. In rest, povesti nemuritoare!
  Salutam si multumim contributivii.
  Viata lunga pentru binele nostru.

 11. Prima dată ar trebui să aflăm de la domnul Marga care este semnificația filozofică a conceptului „restitutio in integrum” și ce efecte a produs aplicarea sa în România. Apoi, poate ne explică domnul Peiu cum de a fost posibil ca Romtelecom să fie dată aproape pe nimic statului grec. Doar a fost în Consiliul de Administrație al Romtelecom în acea perioadă. Ați putea să-l cooptați și pe domnul Coșea ca să ne spună cum de firmele românești de stat au dat faliment abia după ce Cetățenii au primit actiuni la acele firme pe bază de „cuponul și milionul”.
  Apoi mai vedem cum stăm cu adeziunile.
  Până atunci vom lua lumină de la cei care ne-o oferă de bogdaproste.

 12. Nimic nu merge…
  De 3 ore nu reusesc sa postez comentariu scris cu grija sub 2000 caractere, ba ca ‘postez prea repede’ (singurul azi), ba ca am postat deja continutul (nu a ajuns niciodata la stadiul de ‘moderare’). Ajustati-va motorul de comentarii/schimbati-l, da tot felul de probleme.

  Emailul publicat nu va functioneaza. Eroare:
  romaniacetatenilor@cotidianul.ro: host mail.mailhub.ro[91.220.63.74] said:
  550 5.1.1 romaniacetatenilor@cotidianul.ro: Recipient address rejected:
  User unknown in virtual mailbox table (in reply to RCPT TO command)

  Cita zadarnicie…

 13. Vai ce tragedie!!! un postac nu poate sa posteze!!! rusine Cotidianul!

 14. Pt. d-nii filosofi , advocați, contabili, *scârța -scărța pe tastatură( anterior pe hârtie) : Un popor demn , educat , sănătos nu poate exista fără RESURSA MATERIALĂ ASIGURATĂ de o economie națională pt. că până la urmă oricât de mult idealism ar anima acel popor , tot la prozaicul materialism se ajunge . Chiar și la vârsta senectuții orice filosof are nevoie de hrană , de îmbrăcăminte etc . Cu atât mai mult *muritorul de rând, de pe *dreapta , care după ce înjură materialismul dialectic marxist , mai trage o *râgâială cauzată de berea cu detergent combinată la *țanc cu cârnații de Pleșcoi pe care societatea de consum îi *bagă pe gât la discreție . Poa *să fie și mama mafioților și eșuaților numa* materialiști comuniști să nu fie ! Anii 1997-2000 au fost primii ani , când absolvenții din promoțiile de filosofi ,actori, juriști, contabili etc ( *scârța- scârța pe hârtie ), au fost mai numerosi decât cei de la Politehnică. Pe măsură ce fabricile se închideau , se deschideau * Fabrici de Diplome . TERITORIILE FĂRA INDUSTRIE , AGRICULTURĂ, INFRASTRUCTURĂ, SERVICII SUNT COLONII , cu populații sortite subdezvoltării , nu e nici o *filosofie !V-ar fi spus-o erice inginer, maistru, constructor, fermier etc. care lucrează la *firul ierbii , inclusiv pt. hrana , imbrăcamintea , utilitățile cu care vă duceți traiul . Degeaba uzați de ele , dacă nu-i ascultați și pe ei!

 15. Ați umflat de 4 ori sumele pe care le trimite ^diaspora în Țară . Dacă ați fi făcut înainte de ^90 o FACULTATE , ați fi primit de la părinți din Provincie , pachete cu măncare . Acum e același lucru . Bunurile cumpărate de destinatarii sumelor diasporezilor sunt tot din Occident , aici e numai magazinul care retrimite tot acolo acele sume. (Idem toate firmele din construcții , materialele, utilajele). Contribuții la sănătate , impozite etc. ^diaspora plătește in Occident , în schimb aici a fost școlarizată , ca și copiii pe care-i are aici , mai vine și merge la medic , vrea venit *minim garantat la bătrânețe etc.Niste salarii minime platite sclavilor de aici- LOHN , de catre multinationale , nu înseamna ^DEZVOLTARE !

 16. DIN ^FABULELE LUI ESOP / *VRĂJITORULE , Dacă vrei să ai audiență ca un travestit * trotinetist ce ești , du-te în Suedia și * povestește copiilor la ^grădi cu vicepremarele Stockholm-ului, ce-ai fost și ce ești:* un sclav de origine feniciană… un om de încredere în casa stăpânului său Joian .Vai de capul vostru sperjurilor , *slefuitori de plagiatori și de colportori . Îin PIB-ul coloniei preponderente sunt malversațiunile bancare (cămătăria , specula – cît sunt dobânzile în UE și cât în Colonie?). Apoi împrumuturile *fără număr * ale maneliștilor Câciu și Câțu – pt. dobânzi scadente , *principalul se rostogolește , crescând aețitor un pasiv-140mld. Euro , pe care voi îl socotiți la PIB , la fel ca SOCOTITORII de la fostele CAP. Profiturile uriașe externalizate de multinaționale , care n-au nici o treabă cu Bugetul Coloniei sunt de asemenea socotite la PIB , SOCOTITORILOR de C.A .P ! Dar ce produse aveți ^pe bune^, no comment . *DEȘEURI importate de la *cârpe la *rable , iar la export ca acum 150 de ani – cereale , animale vii, bușteni, sare , Țiței , gaze naturale , ape minerale. Grecia când o depășiți ? Sau ați depașit-o și *mergeți pe burtă? Să vedeți atunci *bairam! .

 17. Eu nu mai cred in ‘reforma’, pentru ca, in Romania are sensul interbelic de ‘dat la reforma’…asa cum nu cred si n-am crezut in revolutie, ca, dupa trezire si numararea mortilor constati ca s-a intors gunoiul si ne-am ales cu copiii ‘lor’, singurii cu putere de ‘reforma’…Pe langa asta, poate, inainte de a ne raporta la politici de parca ni i-a abatut taifunul ori crivatul si n-avem ce face, ca nu eram pe coclauri cand s-au puit de nu mai ai ales decat ei intre ei, mai bine am constata ca, iar, suntem originali pana-n autodistrugere – in vreme ce tot mapamondul se chinuie sa-si legalizeze statul paralel, noi am trecut la next level si avem, deja impamantenit, poporul paralel…e poporul ala oportunist care profita din toate si din comunism si din capitalism, ala care nu vrea lege decat impotriva dusmanului, ala care e victima cand e prins cu hotia (ca e ‘descurcaret’ si aducator’…), ala care rade de vespasiana vecinului din fundul curtii pentru ca el a fost ‘destept’ si si-a facut ‘canalizare’ pe sub strada si-si varsa dejectiile in paraul ‘verde’, necontabilizat de primaria (azi USR, ieri liberalo-pesedinta…tot o vidanja!), e poporul care rade de ‘saraci’ in vreme ce-si incaseaza ajutorul social de la primarul pe care si pentr ca l-a votat…e ala pentru care cartea a ajuns o diploma supusa mercurialului, poporul ‘mau’ care a iesit alaturi de geaca rosie sa schimbe lumea Colectivului cu o lume a multelor si mici colective ale lor…e poporul gata oricand sa renunte la morala crestina ori nu, pe care o clameaza, chiar cand victima e copilul lui, ca ‘asa-i lumea asta moderna, cu videochat’, asa cum a renuntat cu veselie la credinta si obiceiuri cand ateismul bolsevic i-a dat dezlegare la jumara, poporul lui Toparceanu ‘ce-ai cu noi, ma? pentru ce sa dam cu var?!’ Care cetateni?!

 18. Spuneam cu ELEGANTA la 11:06 urmatoarele: Se observa PREPARATIVELE COMBINATE pt „cruciada cetatenesc-patriotica” avand ca varf bon NT de lance pe PROFI Marga, inventatorul conceptului „prostocratiei desteptocrate”…Deja PROFI Pepirea unul din cei mai cunoscuti marxisti anti-neomarxisti gazduiti de antena 3 si Ghitzatv s-a inscris la FACATURA secu-sovietica a lu Semeion alaturi de militianu
  Goarna si Radpopitu legendat in SUA care a renuntat la anvon si ne-a imbrobodit cu recunoasterea adevarurilor…Dupa 1945 ROMANIA GENERICA NU A MAI APARTINUT ROMANILOR/POPORULUI/CETATENILOR, un ADEVAR ce DEMONTEAZA FLITUL cu „intoarcerea politicii/deciziilor la ‘nevoile poporului'”!!! FARA O SCHIMBARE STRUCTURALA incepand cu Constitutia lui Ilici GENOCID care a implementat jaloanele CONTINUITATII ce au produs DEZASTRUL ultimilor 34 de ani NIMIC NU O SA SCHIMBE IN ROMANIA!!!Toate CRIMELE, numite uneori „erori”,
  „erori” listate in noua declaratie AU FOST COMISE de PARTID si Securitate dupa REBOTEZAREA din 1989 si de aceea INLOCUIREA UNEI GARNITURI su ORICARE ALTA GARNITURA de OAMENI AI TRECUTULUI inseamna doar COSMETIZARE pe model „comunism cu fatza umana”!!! Sa ne cine a comis Lovitura de Stat KGB/GRU/Comintern si cine a preluat prin CRIME DOVEDITE CONTRA UMANITATII puterea in Romania, cu totii bolsevici, respectiv odrasle de BOLSEVICI DE ELITA scoliti special in tara si strainatate!!! Acesti criminali scoliti au
  pus bazele DISTRUGERII Romaniei intr-o masura ce a DEPASIT DISTRUGEREA de dupa 1945, DISTRUGAND ceea ce se CONSTRUISE cu sudoarea si privatiunile ROMANILOR in 45 de ani de comunism terorist!!!

 19. România nu este și nu va fi curând, a cetățenilor. România este a securistilor, Americanilor, justiție, politicienilor, slugilor UE și NATO,trădătorilor, ONG-urilor, băncilor, străinilor, etc. Pentru ca România să fie a cetățenilor ar trebui sa fie o națiune suverana și independnta , iar pentru aceasta ar trebui ca americanii sa fie trimiși pe Misissipi la vanat de crocodili, Colhozul cu varza roșie părăsit, resursele naționalizate, securitatea și toate serviciile desființate și reorganizate, 70% dintre procurori și judecători trimiși în pușcărie pentru abuzuri, agricultura sa devina o prioritate națională, invatmanul reorganizat pe principii morale sănătoase creștine, Haritiene, progresisti trimiși la plimbare și identificate sursele de finanțare, politicieni cu schelete în dulap demascați în mod public cu interzicerea dreptului la a candida, trădarea natiunii sa fie pedepsita cu închisoare pe viata fără drept de apel, hoția din avutul statului cu confiscarea tuturor bunurilor familiei, soție, fosta soție,etc. iar hoții condamnați sa muncească in folosul comunității 30 de ani. Spagarii din spitale sa fie obligați sa facă munca voluntara în satele fără medici, trei zile pe săptămână, după orarul spitalului la care lucrează, medicii din spitalele de stat sa nu mai aiva dreptul sa lucreze în cabinete particulare, functile de conducere sa fie scoase la concurs pe bune ca să fie ocupate pe competente. Corupția din universități sa fie eradicata, cumetriile desființate etc. Și cum toate acestea nu se vor intampla in viata mea pe acest pământ si nici a fetei și a nepoților , rămâne cu s-a stabilit. România nu are dreptul sa fie a cetățenilor ei.

 20. @D Costin : citez ” Diaspora, investitorul nostru.
  Câți bani trimit acasă românii de peste granițe și de unde vin cei mai mulți
  Românii din diaspora au trimis acasă, în 2021, peste 9 miliarde de dolari (8,2 miliarde de euro), potrivit datelor Băncii Mondiale. E o valoare record a remitențelor pentru ultimii 30 de ani. Totalul transferurilor din diaspora echivalează cu 3,2% din PIB-ul României și plasează România pe locul 3 în rândul statelor UE, după valoarea remitențelor raportată la PIB. ”

  Diaspora rămâne, deci, marele investitor extern al României. Valoarea banilor care vin în țară de la românii din străinătate ține pasul cu cea a investițiilor străine directe, chiar dacă acestea din urmă au crescut foarte mult: 9 miliarde de euro în 2021, potrivit BNR. Peste 60% din remitențe provin din Spania, Italia și Germania, țări în care sunt cele mai mari comunități de români.”

  PS sumele astea intra via transfer bancar ,deci sunt date certe,in plus mai vin bani si la portofel:)))
  Nu mai veni cu baliverne

 21. O asemenea miscare se poate coagula in jurul unui lider. Unde gasim un lider adevarat,destept,curajos,carismatic, cultivat, „netocabil” de TV-uri (vă place termenul, brevetez)? Daca-i amestecam pe toti cei care misuna pe scena politica, nu iese unul ca lumea.

 22. AGENTUL SOVIETIC multiplu marius a uitat cum dejecta cu ani in urma, imediat dupa ce a fost reclonat cu acest pseudonim, ca SECU a dat LOVITURA DE STAT tradandu-l pe Ceausescu…Ignorand ca TOTI ASASINII din INSTITUTII erau TOT AGENTI SOVIETICI, ca si el acum, la fel ca „noile” garnituri din CELELALTE C-O-L-O-N-I-I SOVIETICE!!! „OPERATIUNEA SPECIALA” din 1989 s-a comis in toate
  TARILE FOSTULUI LAGAR DE CONCENTRARE BOLSEVIC S-I-M-U-L-T-A-N(intr-o jumatate de an)!!! Dupa ce Gorby le-a vizitat transmitand direct SATRAPILOR ordinul DIVERSIUNII trecerii la „capitalismul securist de stat”!!! Numai un cre Tino id de rotatie a cadrelor
  poate acuza „americanii” pentru FACATURA COMINTERNISTA!!!

 23. Reforma vizata in 2000 de caractere (scoateti limita!).
  1. Romania nu este o exceptie, doar un caz mai rau al regulii generale. Asa ca, si scuzati imperativul, _incetati cu victimizarea de tara_, e un mind set maladiv! Vorbiti de traitul pe datorie: toata lumea occidentala traieste din datorii si derivative care au dat un sens nou conceptului de ‘cifra astronomica’! E doar o chestiune de timp, 2011-12 nu a plecat nicaieri! Ce nu are Romania este bogatia veche de spoiala, asemeni fardului pe o cocota batrana.
  2. Trebuie sa ne uitam la noi, la Romania, nu intrucit aceasta e un basketcase, ci intrucit doar asta vom avea cind UE se duce de rapa. Miza libertatii _nu se mai joaca in occident_ ci in tari precum Romania: aici e potential, speranta si iubire de libertate.
  3. Occidentul e un Titanic datorita unui stat administrativ in vigoare din secolul XIX. _Renuntati la acest miraj_. Taxe, stat redistributiv (‘coruptia’ decurge necesar din gestiunea de bani furati!), asigurari tip Caritas. Statul trebuie dat inapoi, nu ‘reformat’!
  4. Uitati-va in jur, la restaurantul de la coltul strazii, la instalatorul dvs., uitati-va ce s-a intamplat in covid cand i-au inchis! Uitati-va la ce poate sa faca un om cand e lasat cat de cat in pace. Imaginati-va ce vor putea face romanii daca le luati statul din carca! Acesta este _singurul_ viitor cu sens. _Doriti-va_ oameni puternici, si atunci si statul va fi puternic.
  5. Dati romanilor inapoi banii pe care ii ‘gestioneaza’ statul; dati-le bani _sanatosi_, nu inflatie ‘structurala’ de 3% care descurajeaza consumul decalat, economisirea, investirea – dati-le leul de aur.
  6. Pregatiti-va pentru o lupta darza _acasa_, in dvs. insiva, in sanul propriilor familii, cei cu slujba ‘si la stat si la privat’, ganditi-va cum sa va gestionati _singuri_ fondul de pensii, de boala, educatia copiilor. De aici incepe totul. Nu o faceti, doar un alt program frumos…

 24. @ Charlie- interesante abordările domnie tale de 80 de ani a imperialismului American. Suntem convinși ca ești unul dintre cei care a zburat deasupra unui cuib de cuci și a rămas traumatizat de cuib și nu de cuci. De aceea îți înțelegem atașamentul fata de cel care îți luminează nopțile si-ti călăuzește orientarea școlară și profesionala, Licuriciul cu brici epilator și lama însărcinată de otel.
  PS. Firește ca securitatea l-a trădat pe Ceaușescu, dar la trădat ținută in brate de CIA și alte servicii. O dovada ca CIA a fost cea care i-a mangaiat pe securiștii noștri este traseul instituției SRI, SIE, DNA cu părinți americani, PETROM, Base, Constantinescu, Jhoannys, Ucraina, etc.
  PS. În principiu e dreptul tău sa nu ai și stângul. Se spune lasteralitatea e arta desăvârșită a priceperii. E greu sa lovești doar cu un singur picior și imposibil sa zbori cu o singura aripa, chiar dacă pe ea scrie cu majuscule USA.

 25. Am mai vazut o droaie de initiative bine tintite, pompoase de acest gen, majoritatea clocite in diferite institutii ale statului, inainte de alegeri. Acesta cu ce difera? Cu nimic? Atunci nu mai cantati la masa mea, bre! ?

 26. Da…. dar asta inseamna sa IESIM DIN U.E. !! ROEXIT ! Putem, suntem in stare ? Ne tin bracinarii ? Voi semna totusi adeziunea dar cred ca trebuie sa ramanem in U.E. dar sa fim vocali, sa tipam, sa cerem, sa pretindem, sa santajam, sa argumentam, sa injuram pe cine ne este contra, sa ne razbunam, sa producem si frica nu numai mila . Cu alte cuvinte sa muscam, sa fim caine rau pentru ca este vorba de viitorul Romanilor ca neam ! Strategia gruparii Iohanis cu sa ne lasam noi muscati si sa ne lingem ranile asteptand sa primim si noi o ciosvarta nu este O.K. !

 27. Saracul @ Charlie , El suteaza , el centreaza , el da cu capul ,el primeste gol……La atita rudotel ….

 28. Flacau, Securitatea NU L-A TRADAT pe Ceausescu asa cum continui sa afirmi mistificand REALITATEA ca AGENTI SOVIETICI din Partid, Armata, Securitate si Procuratura au comis lovitura de stat bolsevica si NU ACESTE ENTITATI/INSTITUTII!!! Cu voi nu se poate dialoga rational intrucat sfidati argumentele oricat de zdrobitoare ar fi. Replica mea anterioara era clara si incadra momentul Romania-1989 in cadrul Lagarului Comunist de Concentrare unde POLITRUCII locali AU EXECUTAT ORDINELE SEFULUI COMINTERN Gorby…
  Repet, Securitatea A FOST ANIHILATA, DESFIINTATA CA INSTITUTIE, iar securistii au fost dirijati la unitatile militare locale!!!
  Ulterior a avut loc TROCUL dintre AGENTURA COMINTERN/SOVIETICA in Romania si SEFII Securitatii in urma caruia INSTITUTIA GENOCIDULUI a fost REBOTEZATA in FOSTELE DIRECTII pentru asigurarea CONTINUITATII in…ILEGALITATE precum inainte de 1945!!! Daca „americanii” ar fi fost „autorii DIVERSIUNII BOLSEVICE”, atunci Romania ar fi fost PRIMITA IN NATO SI UE PRIMA, inaintea Ceho-Slovaciei, Poloniei si Ungariei!!! Nu ma astept sa ai TU, marius, verticalitatea de a recunoaste acest ADEVAR, ar insemna sa nu fii TU…

 29. @Charlie o perioada ne-ai scutit de ineptiile tale, dar vad ca revii cu aceleasi obsesii….serios, trateaza-te,,,,

  Avem pe forum pe langa dusi cu plutasi si optimisti, care vad o Romanie roz…esop draga sa stii ca Romania nu se distreaza la mare. Cati romani sunt acolo:? Cred ca mai putini decat cei vreo 300.000 de copii romani care se culca flamanzi…asa ca lasa-ne cu descrierea ta halucinata despre „prezentul glorios” al Romaniei…Postezi tampenia asta deja de luni bune. Serios, schimba placa…coboara in Romania reala, acolo unde copii nu au ce manca, iar pensionarii aleg intre medicamente si tacamul de pui!!!

 30. Ati mai avut odata un demers public de genul acesta cu ceva vreme in urma.
  Va uitati pe mesajele primite?

  Ok, o luam de la capat 🙂

 31. @De-scepticon

  si ce ai de pierdut, o sa fie fun sa fii fata in fata cu chestiuni pe care le vei descoperi singur… trebuie si un pic de efort din partea ta ca sa-ti confirmi sau infirmi teoria… cu conditia sa nu trebuaisa sa te desco(NS)p(I)eri pe tine insuti.

  daca vrei sa vezi cum functioneaza ceva singurul mod de a afla este sa te te avinti in mijlocul virtejului. altfel, n-ai decit sa platesti muzica draga urechilor tale…

 32. INCA O DATA … Atributul de tip „generic” se foloseste doar pentru acele taramuri banale/triviale (avand spiritualitate imprumutata de la altii), ori de tip cosmopolite (multi-etnice, multi-culturale si multi-religioase) sau sunt conduse (ca si colonii) de catre alte neamuri (imperii, regate) straine si minoritare.

  INCA o DATA … ROMANIA este o TARA ancestrala (locuita de 10000 de ani/dpv. arheologic), de catre o aceeasi populatie (inchegata de 8000 de ani/dpv. genetic), populatie avand o SPIRITUALITATE de tip SPECIFICA si PARTICULARA/ORIGINARA, ORIGINALA, UNICA si UNITARA (de 8000 de ani si pana astazi) …
  Prin TOATA aceasta SPIRITUALITATE ANCESTRALA culturala INCHEGATA … se DEFINESTE poporul nostru cel neaos/pamantean ROMÂNESC. UNITATE culturala ancestrala intr-o DIVERSITATE de organizari politico-militare locale in spatiul-timp ancestral. Organizari locale si vremelnice, dar mereu PAMANTENE si AGNATICE, ale neamului nostru/specifice diverselor epoci istorice date.
  Si de aceea … noi ROMÂNII trebuie sa preferam in continuare tot forma de organizare politico-militara straveche a noastra … de tip vremelnica/aleasa cu MANDAT in timp, aleasa dintre CETATENII cei PAMANTENI, AGNATICA/aleasa meritocratic … specifica epocii actuale … cea de tip REPUBLICA.

 33. Cine doreste o altfel de tara/o altfel de conducere politico-militara a cetatenilor de aici … nu are decat sa-si faca un partid care sa-i sustina viziunea sa … si sa participe la alegeri (asteptand o validare din partea fiecărui cetățean). Daca castiga bine … daca nu castiga iarasi bine. Fara nici o suparare. Si fara ura, care nu este deloc crestineasca.

 34. Noua CLONA securist-sovietica „S.” lansata de cateva zile pe forum, dar care ara prezenta cu alt pseudonim cand eu am lipsit e o combinatie in vitro intre marius si Yahweh care sunt un trup si un suflet de maidanez!!! Astfel maidanezul se demasca, ca fiind o batrana cotarla si nu e exclus sa fie chiar BEST IA care uraste evreii Salvamar, geamanul pipernicit al lui Yahweh!Deci „ineptie”
  in neuronul ratacit al lu S. e ADEVARUL ISTORIC ca Gorby a ORGANIZAT trecerea la „capitalismul securist de stat” din Lagarul de Concentrare BOLSEVIC si CHIAR PERSONAL a TRANSMIS ORDINUL REPLIERII IN ILEGALITATE A PARTIDELOR si SECURITATILOR BOLSEVICE, adica fiecarui SATRAP COLONIAL din subordine!!! O „ineptie” e faptul ca in Romania FIII DE COMINTERNISTI au COMIS Lovitura de Stat cu SAIZECI DE MII DE ROMANI ASASINATI, asa cum SCRIA IN RECHIZITORIUL LICHIDARII Ceausestilor din PROCESUL RUSINII NATIONALE!!! Sa nu fie Ilici GENOCID legendat in Deal si Pedro Romanovici legendat la Victoria FII DE COMINTERNISTI cu mii si mii de asasinate la activ INTERMACELURI BOLSEVICE MONDIALE si in al DOILEA MACEL BOLSEVIC MONDIAL? Dar cu ginericii de COMINTERNISTI Severnii si Tanase PATRU CASE si-o MATUSA BOLSEVICA/SOVIETICA ? Dar Carcara Mitru si Sergio Nikolaesko? Actorul KGB si regizorul GRU!!!

 35. Daca postezi … posteaza fara ura, fara sa hulesti, si fara atac la persoana … care nu sunt deloc specifice crestinilor si nici românilor.
  Ura este specifica altor zei (ai razboiului si banilor) si altor popoare pe care acei zei „ii calazuiesc”.

 36. @ Charlie- în fond nu ești decât o trompeta Americana diversionista cu SRI+CIA și ca atare nu ești decât un exemplul clar de inteligenta artificiala care scrie comentariu în baza unui program de succes cu insucces American. Sincer, chiar nu te-ai saturat sa servești ca valet aceeași ciorba și aceeași friptura din piele de sluga cu fosa Bidenista. Renunta la cămașă de forta ⁰ și cere sa ți se ofere un tricou sau un costum Armani. Meriți la cât ideologie ai asimilat alături de sorosisti și de fosele bideniste.

 37. …cu toata stima, insiruirea asta de probleme si dorinte nu este program…daca asa vreti sa redati cociocul poporenilor…un program are cateva componente esentiale…ai problema, ai solutia, ai metoda,ai mecanismul de control al progresului aplicarii solutiei pe etape, ai termenul de implementare…astea sunt doar vorbe…

 38. „clasa mijlocie nu este in stare sa-si aduca mancarea acasa ,sa adune gunoiul si sa-si curete orasele” – „Bucureștiul poate redeveni un oraș modern și curat” – civismul multor „bucuresteni” are carente grave – se depune DEJA mult efort pt curatenia orasului.
  Vedem pe strada/in parcuri, in mari magazine „bucuresteni” ce scuipa pe jos, „scapa” din mina, jos, ambalaje (europene) de mincare/bauturi, asa le sint si copiii, dar… e democratie, trebuie sa invatam sa coabitam (politically correct ???) cu astfel de animale ce NU merita o capitala curata.
  – Poate cineva cu cei 7 ani de-acasa sa aduca contra-argumente ?
  In subsidiar : – piperea intre initiatori ??? – cu ce treaba p”aici, in politica ? are o slujba ce-i asigura existenta decenta, cu altruismele sale deceptive pe bani nemunciti NU primeste sustinerea prostimii, poate fi mult mai util Tarii facindu-si datoria in mod constiincios la locul sau de munca ce-i asigura remuneratia.

 39. se vede la destui că nu se știe discuta un text fără a aluneca în afara lui. Aici, în platforma România cetățenilor, nu este vorba de persoane, ci de o cauză. Dar dacă se alunecă, totuși, la discuția despre persoane, fiecare dintre redactorii textului este o personalitate experimentată, cultivată, ce nu are nevoie de funcții, căci trăiește pe picioare proprii. Fiecare este un specialist recunoscut. Peiu este cel mai bun acum în politici economice, Piperea un jurist al cauzelor cetățenești, Nistorescu un jurnalist de talent și forță. Din cîte îmi dau seama, este vorba de redactorii României cetățenilor, participanții la inițiativă fiind mulți. oricare poate candida la orice. Am cum arată, România de azi are nevoie la președinție de un om care se pricepe la administrație, care este cultivat și pune interesul țării mai presus de parvenire. Nu văd unul care acum să-l poată concura pe domnul profesor Andrei Marga. A dovedit că știe cum să construiască instituții și să se opună deformărilor, are cultura pusă la punct și contacte interne și internaționale solide. Știe bine interesele țării și ale oamenilor. Declarația lui de la Alba Iulia atestă un patriot, responsabil și clarvăzător. Se pot vedea scrierile sale legate de reforme. Are sensibilitatea necesară pentru situația cetățenilor. Știe cum să decidă transpartinic. Știe economie, drept, cultură. Nu cunosc dacă domnul Marga vrea sau nu să candideze. Poate da, poate nu. Dar ar fi un candidat foarte bun.

 40. Da, am semnat ! Sper, sunt sigur ca programul va fi imbunatatit pe parcurs. Propun sa se plece din start si sa se afirme astfel, ca nu dorim iesirea din U.E.! Cu asta trebuie inceput. Altfel opozitia va fi mare. Apoi, sa argumentam solid ca trebuie schimbata atitudinea de supunere neconditionata : trebuie sa tipam, sa cerem, sa pretindem, sa santajam, sa argumentam, sa injuram pe cine ne este contra, sa ne razbunam, sa producem si frica nu numai mila . Cu alte cuvinte sa muscam, sa fim caine rau pentru ca este vorba de viitorul Romanilor ca neam ! Strategia gruparii Iohanis sa ne lasam muscati si sa ne lingem ranile asteptand sa primim si noi o ciosvarta nu este O.K. !

 41. @ marius-26 IUNIE 2023 LA 18:37
  Un exercitiu zen ne propune sa-ncercam sa aplaudam cu o singura palma…

 42. Cand vorbim de o adeziune la o asemenea platforma pe cine vom promova in fruntea acestei miscari ? Tot fosti ? Nu a fost suficient ca unii au mai incercat sa treaca pe la guvernare ? Care este scopul acestei platforme , initiativa cetatenilor suna frumos , dar daca vom sfarsi prin a alege aceeasi oameni nu ajungem nicaieri. Deci as dori un raspuns , strangem adeziuni pentru cine sau pentru ce ?

 43. Nu se aude nimic de Platformă și nici nu răspund la mesaje.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.