Ioan Niculae: Toate îngrășămintele pentru agricultorii români

Toate îngrășămintele pentru agricultorii români. Este speranța și visul pe care își dorește să îl ducă la îndeplinire omul de afaceri Ioan Niculae. Cel mai are jucător român din agricultură cu 45.000 ha de teren exploatate, Ioan Niculae deține, de asemenea, fabrici de procesare ulei sau produse alimentare dar și șase fabrici de îngrășăminte, metanol (care s-ar putea converti rapid pe dezinfectanți). Într-un apel trimis pe adresa redacției, Ioan Niculae atrage atenția asupra unor situații peste care am putea trece cu bine cu puțin dacă statul român pune la punct o strategie similară de ajutorare a producției agricole. (R.C)

„De mai bine de 10-15 ani, la marile congrese și conferințe mondiale, una dintre ideile principale care se detașa și ieșea cu mult în evidență, era că omenirea următorilor 20-30 de ani se va confrunta cu doua mari crize: criza alimentară și criza apei.

Desigur, argumentele variau de la creșterea exponențială a populației, la declanșarea unor războaie- având în vedere contradicții și conflicte mai mult sau mai puțin înghețate- sau la apariția unor pandemii la nivel global. Indiferent de situație, concluziile erau întotdeauna aceleași: criza alimentară va veni și va fi urmată de criza apei potabile.

Ce se întâmplă acum în lume sunt semnele de început ale unei puternice crize alimentare, confirmate deja de măsuri guvernamentale fără precedent: Rusia și Ucraina au decis să-și limiteze exporturile de produse alimentare – cereale – și vorbim de două țări imense ca potențial agricol, și țări care depind, în bună măsură pentru Bugetele Naționale de Stat, de încasarile din vânzarea produselor agricole.

În cazul Rusiei, desigur și veniturile din exporturile de petrocarburi sunt pe primul loc, dar cunoaștem scăderea dramatică, aproape fără precedent, a prețurilor țițeiului și a gazelor naturale (țițeiul la cel mai mic nivel din ultimii 18 ani) iar gazele naturale tind spre un minim istoric.

Simultan, țările care dau jumătate din populația globului, respectiv China și India, au decis trecerea agriculturii și a tuturor activităților legate strict de producțiile agricole, respectiv îngrășămintele, ierbicidele, pesticidele să fie trecute pe producții strategice, ce nu numai că nu vor fi afectate de criza coronavirus, dar și ajutate prin intervenții directe ale statelor, inclusiv ajutoare de stat ca să crească producțiile în perioada următoare.

Exemplul cel mai recent, India, deși se confruntă cu pandemia de Covid-19 și o serie de orașe și porturi au fost închise complet, pe data de 30 martie a.c. a ținut o licitație de uree la care s-au primit oferte de circa 1,7 milioane tone. Concomitent, guvernul Indiei a decis că îngrășămintele chimice sunt produse strategice si exceptate de la embargoul instituit în toate porturile indiene și vor fi libere la operare (descărcare de vapoare, transport la destinație, etc).

Sunt absolut convins că toate țările lumii vor prelua acest model de la statele care au făcut-o deja, și sper din toată inima ca și România să facă la fel.

România, care este proprietara unei suprafețe agricole însemnate, poate stabili, și are obligația de a o face cât mai repede posibil, o strategie similară de ajutorare a producției agricole, iar în contextul actual, nu mai are niciun impediment de la U.E. sau alte organisme internaționale.

Ajutorul direct la fermieri cu o sumă de bani, dată direct din bugetul României pentru realizarea unei campanii de primăvară care este de abia la început, legată și de campania de toamnă care nu este departe, va da posibilitatea nu numai de asigurare în bună măsura a alimentelor strict vitale pentru populație, dar și de relansare economică rapidă, prin exportul cantităților excedentare (după acoperirea nevoilor proprii) fiind, după parerea mea, sectorul economic care depinde numai de noi și nu depinde de nimeni altcineva.

Amintiți-vă anul 2007, lunile mai, iunie si iulie, când, în peste 70% din suprafața cultivată cu păioase, nu s-au putut băga combinele la recoltat, orzul, grâul și rapița fiind total compromise din cauza secetei din perioada august 2006 – iulie 2007. La vremea respectivă, România avea un ministru al agriculturii numit Decebal Traian Remeș. Văzând dezastrul total din agricultură, a avut curajul să acorde o subvenție directă fermierilor de 500 de lei pentru hectarul de grâu și 450 de lei pentru orz și rapiță – reluarea ciclului agricol – anul urmator, în 2008, România a raportat cea mai mare creștere economică din UE, de peste 7%, bazată în principal pe producția obținută în vara anului 2008, dar plecată de la o măsură curajoasă a unui ministru al Agriculturii (ce s-a întamplat după cu „OMUL” Decebal Traian Remeș este treabă pur românească).

Legat de agricultura și ajutorul direct dat fermierilor, industria chimică românească „încă” existentă poate răspunde mai mult decât pozitiv.

Nu avem neaparat nevoie de ajutoare de stat nerambursabile ca să o repornim, cel puțin, în proporție de 60%. Desigur, ca în maxim un an de zile să avem din nou șase combinate funcționale din șase avem nevoie de astfel de ajutor, dar ca să avem trei combinate chimice repornite pentru îngrășăminte și unul de metanol, avem nevoie de ajutor din partea statului, și, repet, nu este vorba de ajutor de stat nerambursabil CI DE UN AJUTOR RAMBURSABIL, în 2 direcții:

  • Să ni se livreze gaz metan cu plata la maxim 60 de zile de la livrare, la prețurile pieței de azi (luând în calcul prețurile de la Huburile europene la care să adăugăm transportul până la frontiera română, si
  • Să fim ajutati cu credite de investiții pe fabrici – vorbesc de câteva milioane de euro pe fiecare fabrică – rambursabile în 1-3 ani, cu dobânda practicată de bâncile românești.

Noi ne putem obliga, irevocabil, ca toate îngrășămintele să fie livrate la intern, sub prețurile celor de import (dacă vor mai putea fi importate) până la satisfacerea totală a cerințelor fermierilor români și, repet, ca să fie bine înțeles, la prețuri cu peste 20% mai mici decât cele de import.

Dorește statul roman să acționeze în acest sens?

Dorește statul roman să asigure populația României, cu prioritate, așa cum fac marile state europene (Germania, Franța, Italia, Spania, Polonia, Ungaria etc) cu produsele alimentare strict necesare în situația de criză care abia începe?

Și, mai mult decat atât, dorește statul român sî valorifice potențialul agricol (incluzând industriile care susțin acest potențial) pentru relansare economică reală?

Dacă răspunsul la aceste câteva întrebări va fi unul pozitiv, cu măsuri adecvate, România va ieși din criză chiar mai întărită decât a intrat.

Este o opinie la care cred că am dreptul după atația ani de activitate atât în chimie cât și în agricultură și industria alimentară pe care am construit-o cu multa trudă și greutăți“.

Ioan Niculae

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12
Author

21 de Comentarii

  1. Alta „lichea” imbogatit din bugetul statului ca multi altii!

  2. Cu banii datorați angajaților și statului, cum rămâne? Vrei iară gaz degeaba? Cumpăra ca la piață, cu banul jos și spune cum îți plătești și tratezi angajații.

  3. Domnule Ioan Nicolae, emisiune de obligatiuni si faceti rost de bani… sau construiti un Fond de investitii care sa aduca langa dumneavoastra capitalurile si investitorii romani interesati ! Succes!

  4. Prefer sa merg cu ” hotul ” in castig decat cu ” prostul ” in pierdere!
    Romania importa ingrasaminte chimice de cca 1 MILIARD de euro anual.Cam aceasta este si capacitatea de productie a celor 6 combinate chimice detinute de Ion Niculae .Pe langa reducerea semnificativa a deficitului balantei comerciale externe , peste 6 mii de oameni vor avea locuri de munca , vor plati taxe si impozite si nu vor fi someri.
    In fond ce cere Ion Niculae ? Un pret corect la gazul metan si imprumuturi rambursabile.
    Ati priceput ?
    In rest numai de bine .

    P.S . Corect : Alta lichea imbogatita ….
    P.S.2 Aviz : nu il cunosc si nu am nicio relatie de niciun fel cu Ioan Niculae .

  5. Statul roman trebuie sa nationaluzeze averile nejustificate.

  6. Metanolul este MORTAL, iar daca nu moare cel intoxicat, orbeste. Ideea de a face dezinfectant cu metanol este o CRIMA, unii cu probleme il pot folosi pt baut. Ne bucuram ca avem oameni de afaceri, dar nu este cazul ca afacerea sa devina criminala. Exporta-l, foloseste-l la sinteze, dar nu-l comercializa!!!

  7. Nu-i vor da niciodata japitele astea drumul la fabrici. O colonie trebuie sa importe nu sa produca. Salutari celor care in loc de ciuma rosie au votat holera galbena , adica Lucovid Orban si Wuhannis.

  8. Niculae, am trecut curand pe langa Amonil Slobozia si l-am vazut „inecat” in aburul productiei repornite. Mi-a crescut inima de bucurie de parca era Combinatul meu. Bravo, se vede ca ai sange in instalatie…?! Si inca ceva, sa nu crezi ca sunt prietenul tau, stii tu care…?!

  9. Daca nici acum nu se ia in considerare repornirea fabricilor de ingraseminte romnesti si deci valorificarea superioara a gazului autohton, inseamna ca ne meritam soarta! Vad niste comentatori rautaciosi, de tip kiovesist! Lasati ranchiuna, ca vom muri de foame in curind( aia care scapa de korona)!

  10. Era mai bun un austriac ca prietenul taietor de paduri? Mare ti-e gradina!

  11. Asociaţia ”Speranţă şi Vis Împlinit”ureaza succes domnului general Ioan Niculae!

  12. Decât sa muncești la nicolaie(n) mai bine stai degeaba-ca oricum nu te pățește. Un fost angajat

  13. niculae a preferat să închidă fabricile, decât să-i scadă profitul; niculae a distrus tot ce-a furat de la stat, inclusiv asigurările; niculae s-a născut tâlhar şi o să crape tâlhar, îl doare-n praştie de România…nu ştiţi sau nu vreţi să ştiţi cât rău a făcut niculae…

  14. Probabil că Nicolaie s-a împroprietărit cu combinate și fabrici prin metode mai puțin ortodoxe, la fel că mulți, mulți alți capitaliști români și străini. Pe 99% din ei nu-i cunoaștem, pe Nicolae îl cunoaștem pentru că are un patrimoniu mai mare. Asa cum în cazul celorlalți am aplicat principiul”hoțul neprins e negustor cinstit” cred că a sosit vremea să-l aplicăm și în cazul lui Nicolae, nu pentru a-l ajuta pe el ci agricultura noastră. Chimia e grea și nerentabilă in Romania , altfel o practicau alții. Eu nu aș fi mai fericit să văd o companie străină care sa preia combinatele lui Nicolae sau să ocupe acest gol al industriei chimice mai ales că e cunoscut faptul că morala și capitalul peste tot în lume sunt două noțiuni puțin cam incompatibile.

  15. Nu o sa-l ajute nimeni. Astia au grija doar sa-i puna bete-n roate si eventual sa-i distruga afacerile pt a fi preluate de catre „investitori”

  16. planul meu de afaceri: sa nu imi platesc factura la energie (Tinmar stie…), sa dau tepe la furnizorii de gaz (Gazprom, Romgaz, Wie, Engie stiu…), sa nu imi platesc angajatii, sa imi fac echipa de fotbal, sa nu imi platesc fotbalistii (Tamas stie…), sa cersesc in continuare de la cine apuc si unde apuc iar apoi sa dau vina pe straini dar sa par si foarte instruit cand citez „crize mondiale”.
    promit ca voi face asta nimic altceva si nimic mai putin, am zis!

  17. Domnule Ioan Niculae cred ca puteți dona 40 de milioane de dolari din banii furați fără sa va diminueze prea mult din avere. Ma gândesc ca aveți una din pușculițe ascunsa pe undeva la care din elan patriotic puteți renunța. Câți ca dumneavoastră, câți ca dumneavoastră??? Poate ați contribuit pana acum și cu sfială nu ne-ați anunțat! Curaj, așteptăm cu mare drag contribuția dumneavoastră.

  18. BAI NICULAIE ,lasa vrajeala ,unde produci ?,pe piata nu-i ingrasamant decat NPK 16.16.16.-de Tg Mures si negustorii de la Solfert ce-au importat tot NPK 20.20.20 !!.
    Te-ai capatuit ca toti ceilalti dupa 89 ,dar in afara de stadiu de mulgator fruntas n-ai trecut !!.

  19. Mai stelica ,chimie e grea pentru cei grei de cap !!.Dupa 30 de ani in care n-a investit nimic in tehnologii noi acest Niculaie azi este un pafarist depasit energofag calare pe niste ruginituri,iar obligatiile de mediu ar fi trebuit demul sa-l ingroape ,asta daca la mediu erau niste profesionisi nu niste terchea -berchea ce umblau sa-si umple tescherea.Muntii de rezidii de la Solfert Bc si Turnu Magurele sunt destule capete de acuzare pentru o privatizare dementa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.