„Cotidianul” a avut dreptate

Ioana Ene Dogioiu a minţit: Drago Koš nu este şeful anticorupţiei la OECD

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei a postat pe Facebook: OECD, Din corespondența purtată: Drago Kos nu este șeful structurii anticorupție din OECD. D. Kos este preşedintele Grupului de lucru pentru tranzacţii comerciale internaţionale. D. Kos nu a vorbit în numele OECD! „Nu putem comenta pe marginea modului în care părerile dlui Kos au fost reflectate de presa din România”! Dezinformarea din ziare.com”.

Postarea ministrului vine în urma unui interviu al aşa-zisei jurnaliste Ioana Ene Dogioiu pe care l-a publicat pe site-ul „Ziare.com” (cunoscut ca organul de propagandă al „Sistemului”) cu Drago Koš, prezentat ca fiind „şeful structurii anticorupţie din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică” (OECD). Acesta şi-a permis nu numai să conteste decizia CCR în cazul Codruţei Kovesi, ci şi să-l ameninţe pe ministrul Justiţiei: „ministrul vostru al Justiţiei va învăţa curînd, într-un mod dur, că este într-o mare eroare”!

În mod firesc, Tudorel Toader s-a adresat chiar OECD, cerînd răspuns la întrebarea dacă Drago Koš a vorbit în numele OECD sau în nume personal. În mod previzibil, OECD i-a răspuns lui Tudorel Toader, iar postarea sa de mai sus arată că Ioana Ene Dogioiu a minţit cînd l-a prezentat pe Drago Koš ca „şeful structurii anticorupţie din cadrul OECD”.

De altfel, în ediţia din 5 iunie 2018 a ziarului „Cotidianul”, noi am prezentat pe larg, în două pagini, cine este, de fapt, acest Drago Koš, fost arbitru de fotbal în Slovenia. Am citat în acel articol şi din Constituţia Sloveniei, din care aflăm că procurorii sloveni nu sînt nici măcar magistraţi, aceştia fiind în directa subordonare a ministrului Justiţiei!

Reluăm mai jos acest articolul din „Cotidianul” din 5 iunie a.c.:

În Slovenia lui Drago Kos, procurorii nu sînt magistraţi, iar judecătorii sînt demişi de Parlament

Ultima golănie de presă a aşa-zisei jurnaliste Ioana Ene Dogioiu de la „ziare.com”, site-ul oficial al Binomului SRI-DNA, este un scurt interviu luat lui Drago Koš, cu care speră să minimalizeze Decizia Curţii Constituţionale a României şi să lovească în ministrul Tudorel Toader, cel care a solicitat revocarea Codruţei Kovesi din funcţia de şefă a DNA.

Acest interviu face parte din categoria articolelor denigratoare la adresa României, în care se foloseşte declaraţia unui politician străin pe post de par, chiar cu imensul risc de a face un deserviciu imens imaginii României.

Dogioiu îl prezintă pe Drago Koš ca fiind „şeful structurii anticorupţie din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică” (OECD), deşi un asemenea post nu există în cadrul acestei structuri! Iată care sînt departamentele din cadrul OECD, aşa cum apar pe pagina oficială:

OECD este condusă de Angel Gurría, secretar general, şi are mai mulţi directori, între care nu figurează acest Drago Koš, în CV-ul căruia scrie că a fost ministru de Interne al Republicii Slovenia în perioada cînd ţara lui făcea parte din Iugoslavia, iar funcţia pe care o deţine în prezent este de „Chair of the OECD Working Group on Bribery”, care este doar un grup de lucru al OECD!

Ceea ce-şi permite acest Drago Koš să spună despre Curtea Constituţională a României, precum şi ameninţările (dacă sînt cumva reale) la adresa ministrului Justiţiei Tudorel Toader trebuie să fie sancţionate de organismele europene, iar demersul pe care l-a făcut Toader sper să ducă la o astfel de sancţiune: „Ameninţări de la OECD, sau manipulări interne ? Luni dimineaţă,mă voi adresa OECD pentru a comunica în mod oficial dacă afirmaţiile dlui Drago Kos au fost făcute în nume propriu sau în numele OECD”!

Dar, pînă cînd va veni poziţia oficială a OECD faţă de această obrăznicie pe care şi-a permis-o Drago Koš, e bine să trecem în revistă cîteva articole din Constituţia Sloveniei, ţara din care provine acest funcţionar pentru a vedea pe ce se bazează afirmaţiile lui atunci cînd atacă o decizie a CCR şi cînd face astfel de aserţiuni despre „independenţa” procurorilor din România. Vom cita din traducerea în limba engleză a Constituţiei Sloveniei.

PRIMA OBSERVAŢIE: SLOVENIA ESTE REPUBLICĂ PARLAMENTARĂ, spre deosebire de România care este o republică semi-prezidenţială. Slovenia este organizată ca „republică parlamentară”, deşi preşedintele este ales prin vot universal! Din start, se observă că în Slovenia preşedintele chiar are un rol decorativ, organul suprem de reprezentare fiind Parlamentul, format din „Adunarea Naţională” şi „Consiliul Naţional”.

Sînt, deci, cu atît mai mult aberante declaraţiile lui Drago Koš, care răspunde la intoxicarea Ioanei Dogioiu („Faptul că un procuror-şef poate fi numit sau revocat exclusiv prin voinţa ministrului Justiţiei, fără ca preşedintele României sau Consiliul Superior al Magistraturii să aibă vreun cuvînt de spus”) cu o ameninţare de nepermis şi care nu-i oferă nici măcar scuza că a fost păcălit de „jurnalista” koveşistă, funcţionarul sloven avînd obligaţia unei minime documentări înainte de a face astfel de observaţii nereale despre o ţară membră a UE: „Recenta decizie a CCR contravine în mod evident echilibrului puterilor în stat în ţara dvs şi acestei independenţe a sistemului judiciar. Nu pot evita sentimentul că este o acţiune intenţionată”!

A DOUA OBSERVAŢIE: în slovenia, procurorii nu sînt magistraţi! Cu atît mai gravă este ameninţarea lui Drago Koš, cu cît ştie bine că în ţara lui procurorii nu sînt magistraţi, ci se subordonează Executivului, adică Guvernului, deci ministrului Justiţiei! Art. 125 din Constituţia Sloveniei este intitulat „Independence of Judges” ,adică „Independenţa judecătorilor” şi spune foarte limpede: „Judges shall be independent in the performance of the judicial function. They shall be bound by the Constitution and laws., adică „Judecătorii sunt independenți în exercitarea funcției judiciare. Acestea sunt obligate să respecte Constituția și legile”. Deci, nici un cuvînt despre „independenţa” procurorilor!

A TREIA OBSERVAŢIE: JUDECĂTORII SÎNT NUMIŢI DE „ADUNAREA NAŢIONALĂ”! În Slovenia există un „Consiliul judiciar”, echivalent cu CSM din România, format din 11 membri, dintre care cinci sînt numiţi de către preşedintele ţării, aceştia făcînd parte dintre profesorii de drept sau chiar avocaţi! Ceilalţi şase sînt numiţi de către judecătorii cu funcţii de conducere!

Potrivit art. 130 din Constituţia Sloveniei, „Judges are elected by the National Assembly on the proposal of the Judicial Council”, adică „Judecătorii sunt numiţi de către Adunarea Națională, la propunerea Consiliului Judiciar”! Deci, în ţara lui Drago Koš, toţi judecătorii sînt numiţi de către organismul cel mai politic, adică de principala cameră a Parlamentului, la propunerea Consiliului Judiciar:

 

Şi atunci, cum îşi permite acest Drago Koš să facă astfel de afirmaţii despre sistemul juridic din România, unde Preşedintele este cel care numeşte judecătorii, clasa politică din Parlament neavînd nici măcar un cuvînt de spus în acest sens?

A PATRA OBSERVAŢIE: JUDECĂTORII POT FI DEMIŞI DE CĂTRE „ADUNAREA NAŢIONALĂ”! Mai mult, chiar, Constituţia Sloveniei dă dreptul principalei camere a Parlamentului să demită orice judecător!

Să citim cu atenţie art. 132: „În cazul în care, în exercitarea funcției judecătorești un judecător încalcă Constituția sau încalcă grav legea, Adunarea Națională poate demite un astfel de judecător la propunerea Consiliului Judiciar. În cazul în care un judecător se constată printr-o hotărâre definitivă că în mod deliberat a comis o infracțiune de abuz de serviciu judiciar, Adunarea Națională revocă astfel de judecător:

Aşadar, pentru încălcarea Constituţiei sau încălcarea gravă a unei legi, un judecător este demis de către Parlamentul Sloveniei, adică de către politicieni! Reţineţi, un judecător! Or, la noi, Codruţa Kovesi, care nu este judecător, ci doar şefa unei direcţii a Parchetului general, a fost acuzată chiar de către CCR că a încălcat Constituţia, iar Ioana Ene Dogioiu, împreună cu noul ei aliat, acest Drago Koš, se dau pe spate că ministrul Justiţiei îi cere preşedintelui s-o revoce? Vă daţi seama ce valuri făceau ei dacă Parlamentul României ar fi făcut acest lucru ca în Slovenia?

Pe aceste considerente, cum şi-a permis acest Drago Koš să critice România şi să-l ameninţe pe ministrul Justiţiei, ştiind bine că în ţara lui un judecător este demis de către Parlament, adică de către politicieni, situaţie care nu există în România?

A CINCEA OBSERVAŢIE: Constituţia Sloveniei delimitează în mod clar statutul judecătorului de cel al procurorului. Art. 135 precizează că statutul procurorului este stabilit prin lege, nu prin Constituţie, aşa cum este cazul judecătorilor! Astfel, este ştiut că însuşi Procurorul General al Sloveniei este numit de către „Adunarea Naţională”, adică de principala cameră a Parlamentului, deci de către politicienii care au cîştigat alegerile (v. http://www.slovenia.si/slovenia/state/the-judicial-system/)!

În aceste condiţii, oricine se poate întreba: atunci, care a fost rolul acestui interviu al Ioanei Ene Dogioiu cu Drago Koš, preluat, din păcate, de toată presa românească fără pic de discernămînt, fără un minim de documentare? Răspunsul este simplu: pentru că portavocea Codruţei Kovesi şi a SRI, care este Ioana Ene Dogioiu, avea nevoie doar de un răspuns la întrebarea „Cum apreciaţi activitatea DNA în lupta anticorupţie?”, la care Drago Koš a răspuns naiv: „DNA este una dintre poveştile de succes în lupta anticorupţie la nivel mondial. Funcţionarea şi rezultatele sale sunt model de studiu pentru generaţii de studenţi în întreaga lume”! Vă daţi seama ce aerian este acest fost ministru de interne al Sloveniei, din moment ce vorbeşte fără să ştie de abuzurile procurorilor DNA conduşi de Kovesi, de „Portocală”, de Protocoalele cu SRI, de „decapările” politice ale şefei DNA?

Cuvîntul cel mai potrivit pentru a descrie un astfel de personaj precum acest Drago Koš este „pulifrici”, despre care DEX spune că înseamnă „individ neînsemnat”! Dacă îi place modul de lucru al Codruţei Kovesi, de ce nu încearcă să impună în ţara lui acest sistem judiciar cu DNA şi SRI pe post de Justiţie? Îndrăzneşte, oare?

În ceea ce o priveşte pe Ioana Ene Dogioiu, nimic n-o descrie mai bine decît acel fragment dintr-o emisiune de la Realitatea TV, în care este jucată în picioare de Oana Stănciulescu pentru felul în care admiratoarea koveşistă susţinea că SRI trebuie să conducă DNA, fragment postat pe Internet şi care poate fi văzut la adresa https://www.youtube.com/watch?v=asu85MapKsU. Vedeţi şi trageţi sibguri concluziile!”

Reamintim că atît Florian Coldea, cît şi Laura Codruţa Kovesi, cînd erau în dificultate, o chemau pe Ioana Ene Dogioiu pentru interviuri cu dedicaţie, în încercarea de minimalizare a dezvăluirile devastatoare care au apărut în spaţiul public la adresa lor. De altfel, aceeaşi Ioana Ene Dogioiu, într-o emisiune la Realitatea TV, a spus că „judecătorii Curţii Constituţionale ar trebui să fie arestaţi”, fiind pusă la punct de Costi Rogozanu: „înseamnă că tu nu vrei democraţie”!

Astfel de manipulări grosolane, precum cele produse de Ioana Ene Dogioiu, nu fac altceva decît să compromită presa, căci ele nu au nici o treabă cu interesul public, ci doar cu interesul ocult al „structurilor”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Ion Spânu 1818 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. Dacă Președintele Republicii (Slovenia) încalcă Constituţia sau încalcă în mod grav o
    lege în exercitarea atribuțiilor sale, el poate fi pus sub acuzare de Adunarea Națională
    în faţa Curţii Constituţionale. Curtea Constituţională va decide în sensul
    fie al admiterii, fie al respingerii acuzaţiilor și poate decide eliberarea din funcţie
    a Președintelui cu votul majoritar a două treimi din judecători. La primirea unei
    rezoluții de punere sub acuzare din partea Adunării Naționale, Curtea Constituțională
    poate decide suspendarea din funcţie a Președintelui Republicii până la
    pronunţarea unei decizii referitoare la punerea sub acuzare (art. 109).

  2. Si ce daca a mintit? Cine naiba ia in consideratie ce spune securista asta intarziata?

  3. Rezistentii care se jura ca nu fura au fost prinsi cu minciuna in gura! Huuo platitilor de Soros si tradatori de neam si tara!

  4. „ABUZ DE SERVIVIU JUDICIAR” deci la ei abuzul este la judecători, la noi…..un fost ministru de interne comunist se da democrat.

  5. Aceasta individa securisto-Editat minte cum respira. Se vad gradele sub bluza.

  6. „„În Slovenia lui Drago Kos, procurorii nu sînt magistraţi, iar judecătorii sînt demişi de Parlament”

    Si sunt membrii cu drepturi depline, inclusiv membrii Schengen… nu au MCV. Dar asta inseamna dublu standard din partea UE, de fapt inseamna SANTAJ ordinar!!!! Este o rusine ptr Romania ca accepta asa ceva!!

  7. Stim deja ca „moderatorii” catzavenci pe banii lui Soros cenzureaza postacii, doar o „Lili” avand verde (sau rosu?, sau brun?) la orice taclalele ei. V-au dat voie dle. Spanu acestui articol? Credeam ca deja v-au exmatriculat de la Coty, ne-prea-mai-aparand nici dvs. si nici Popeasca. Paraii lui Soros nu-i face destul vigilenti?

  8. Da cine ia în considerare ce spune pe sticla insolventă, Dna. Colonel descoperit si unanim recunoscută de toata presa scrisă si vorbita. Acest transsexual, Constantin Racaru, cum se si semnează, este o aparitie pestilențiala, oriunde apare, se face gol în jurul ei si nu raman decât securistii, si aia tinandu-se de nas, Usor jenati. PS:I-as propune un nou pseudonim, mai cazon, ca tot ii place – Madam Bromura!

  9. MEDIAFAX: „În interviul respectiv, Drago Kos care e menţionat ca şef al structurii anticorupţie din cadrul OECD, a fost citat declarând că ”recenta decizie a CCR contravine în mod evident echilibrului puterilor în stat în ţara dvs şi independenţei sistemului judiciar”.
    Cu toate acestea, pe site-ul OECD, o prestigioasă Organizaţie internaţională, reprezentantul Drago Kos are discursuri despre Corupţie şi a lucrat în Grupul care a analizat pericolul pe care acest flagel îl reprezintă la nivel mondial.”
    Pentru mai multe referinţe: http://www.oecd.org/corruption/statement-by-drago-kos-chair-of-the-oecd-working-group-on-bribery-on-the-20th-anniversary-of-the-oecd-anti-bribery-convention.htm

    Pe acest site mentionat de MEDIAFAX gasiti ca OECD Working Group on Bribery in International Business Transactions este Structura anticoruptie din OECD, condusa de dl Kos.

    Tudorel spune ca dl Kos ar fi seful Grupului de lucru pentru tranzactii comerciale internationale din OECD, adica Working Group on International Commercial Transactions, dar acest Grup NU exista in structura organizatiei, reflectata pe site-ul OECD.
    Pe Site-ul OECD, EXISTA doar OECD Working Group on Bribery in International Business Transactions, adica structura anticoruptie din OECD, condusa de dl Kos.
    Ce e OECD Working Group on Bribery in International Business Transactions, dau in Franceaza(exista si in Engleza!) pentru a intelege ca e vorba despre Anti-Coruptie: „Convention sur la lutte contre la corruption d’agents publics étrangers dans les transactions commerciales internationales.”
    http://www.oecd.org/fr/daf/anti-corruption/conventionsurlaluttecontrelacorruptiondagentspublicsetrangersdanslestransactionscommercialesinternationales.htm
    Informatiile de pe Site-ul OECD care il prezinta pe Drago Kos drept „Statement by Drago Kos, Chair of the OECD Working Group on Bribery” NU sunt REALE sau Tudorel MINTE?!

  10. Singurul care minte este Tudorel. Iar domnul Spanu fiind si dumnealui la fel ca Dorel de la justitie paralel cu limba engleza si cu competentele informatice nefiind in stare sa navigheze pe site-ul OECD preia manipularea. Tocmai am am fost pe site-ul OECD si domnul Kos este seful comisiei care se ocupa de „Bribery”. Traduc pentru Dorel de la justitie si domnul Spanu ca ” Bribery” inseamna mita, adica coruptie. Mai mult tot pe site-ul OECD se gasesc comunicatele date de dl Kos de zilele internationale ale anti-coruptiei. Iar Romania nu este nici republica parlamentara si nu are nici sistemul judiciar din Slovenia. Sa imi arate domnul Spanu unde scrie in Constitutie ca Romania e republica parlamentara?! Asa ca orice comparatie cu Slovenia este inutila.

    • Felicitari!
      Si eu am cautat pe Site-ul OECD, chiar am postat in Franceza un LINK special pentru a arata ca e vorba despre Grupul ANTI-CORUPTIE al carui sef e dl Kos!
      Tudorel MINTE, e o rusine ca un Minsitru al Justitiei sa manipuleze si sa minta in asemenea hal, sper ca OECD sa lamureasca!

    • OECD nu-și asumă interviul lui Kos. SRI a mințit. Ghinion!

    • @Klaus Woodenhead: asta NU inseamna ca dl Kos nu a dat declaratia respectiva!
      Ministrul Tudorel spune ca raspunsul OECD e: „„Nu putem comenta pe marginea modului în care părerile dlui Kos au fost reflectate de presa din România”!
      Inseamna altceva, important ar fi sa VEDEM Corespondenta dintre OECD si Tudorel!
      NU il cred pe Tudorel!

    • Lăsați-o naibii de manipulare, lili-putanilor! Faptul că Kos are frecvente discursuri anti-corupție nu-l face șeful Anti-corupție OECD. Mai gândiți și voi. De fapt, nu prea aveți timp de așa ceva. Voi aveți doar misiunea de a manipula.

  11. @ Cum apreciați contribuția Ministerului Justiției la clarificarile despre funcția ocupată de către domnul Drago Koš ?

  12. O MINA DE OM LILI , SNOPESTE IN BATAIE UN PLUTON DE HAIDAMACI PSD ! FOARTE AMUZANT ! FIE VORBA INTRE NOI , LILI ESTE UN ZIARIST MAI INTERESANT DECIT ” SUPARATUL ” ION SPANU ! DE ACEEA VA SI CENZURA ACEST TEXT …NU ARE SIMTUL UMORULUI ! SI NU NUMAI !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.