Iohannis aşteaptă argumente pentru schimbarea lui Kovesi de la Tudorel Toader

De luni de zile, încă de pe vremea dezvăluirilor lui Sebastian Ghiţă, am tot oferit argumente pentru a susţine ideea că preşedintele Klaus Iohannis abia aşteaptă să semneze revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi şi nimeni parcă nu vrea să creadă. Mai exact, toată lumea parcă fuge de această idee, deşi mai toţi abia aşteaptă s-o vadă pe şefa DNA întorcîndu-se la Mediaş cu coada între picioare!

Principalul argument este că Iohannis ar dori să pună în fruntea DNA un om de încredere care s-o înlocuiască pe loiala lui Traian Băsescu. La fel cum a făcut şi la SRI. Numai că, în cazul Coldea, directorul SRI era Hellvig, prietenul lui Iohannis, care a propus pensionarea fostului adjunct imediat după vacanţele acestuia din Seychelles, plătite de Ghiţă.

Pentru a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi, Iohannis are nevoie de propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi de avizul CSM! Or, după cum bine ştim, Toader, care a făcut parte din comisia care i-a acordat Codruţei Kovesi doctoratul plagiat, ne tot ameninţă cu auditul extern, cu ancheta internă, într-o temerară intenţie de a lungi boala, astfel încît nici o schimbare să nu se producă!

Iar Tudorel Toader este ministrul alianţei PSD-ALDE, iar aceasta pare anesteziată cînd vine vorba despre Kovesi. Dragnea şi Tăriceanu au fost în stare să-şi demită prim-ministrul, să-l facă şi să se facă de rîs prin acel război intern, însă nu îndrăznesc să-i ceară lui Tudorel Toader finalizarea auditului de la DNA, după care să-i ceară să trimită la Preşedinţie propunerea de revocare a Codruţei Kovesi!

De altfel, aşa cum se vede din avion, cei de la PSD-ALDE aşteaptă să le cadă para mălăiaţă în gură, fără ca ei să facă ceva în acest sens.

Ne amintim că acela care a propus-o pe Kovesi pentru postul de şefă a DNA a fost Victor Ponta, preşedintele de atunci al PSD, după întîlnirea de taină cu Elena Udrea şi Sebastian Ghiţă! Şi, evident, după întîlnirile amicale cu Codruţa Kovesi din via aceluiaşi Ghiţă.

De asemenea, trebuie să ne amintim că, imediat după ce CCR a decis că DNA a încălcat Constituţia cu dosarul Ordonanţei 13, cel care a declarat că nu este de acord cu schimbarea Codruţei Kovesi din funcţie a fost Liviu Dragnea, preşedintele de acum al PSD!

Nici măcar Călin Popescu Tăriceanu, cel mai concret adversar al metodelor de lucru ale Codruţei Kovesi, nu cere răspicat ca ministrul Justiţiei să trimită cererea de revocare la Cotroceni.

În aceste condiţii, cum să nu stea liniştită Laura Codruţa Kovesi, sfidînd întreaga societate prin comportamentul său? O cheamă Parlamentul în faţa unei comisii? Ei, şi ce! Este ilegal să-i obligi pe procurori să se ducă la detectorul de minciuni? Ei, şi ce! Ţine sub fund dosarele fostului soţ şi al societăţii unde lucrează amantul? Ei, şi ce! Îl protejează pe vestitul „Portocală” de la Ploieşti şi îi împrumută limbajul? Ei, şi ce, „mîncaţi-aş gura”!

În acest timp, toată lumea, inclusiv Dragnea şi Tăriceanu, îşi freacă mîinile ori de cîte ori Klaus Iohannis este în faţa jurnaliştilor, aşteptînd cu sufletul la gură ca acesta, din proprie iniţiativă, să spună rar şi apăsat: „A-m d-e-c-i-s s-o r-e-c-u-z p-e L-a-u-r-a C-o-d-r-u-ţ-a K-o-v-e-s-i!”.

Ei, vorba cronicarului, aiasta nu se poate, domnilor! Să scoată Iohannis castanele din foc pentru interesele voastre, nu merge! Există un cadru legal pentru ca Laura Codruţa Kovesi să fie revocată din funcţia de şefă a DNA? Atunci, respectaţi-l şi implicaţi-vă potrivit atribuţiilor pe care le aveţi ca şefi de partide, de Camere parlamentare şi de naşi ai membrilor guvernului din care face parte şi Tudorel Toader! Dacă vă este frică, atunci lăsaţi-o acolo să-şi termine fata mandatul în glorie!

Aşa, să aştepte ca jurnaliştii să scrie mereu despre abuzurile de la DNA, patronii televiziunilor să facă puşcărie din cauza acestui război mediatic, iar ei să se uite precum chibiţii la un meci de fotbal, aşteptînd ca preşedintele Iohannis să-şi asume demiterea lui Kovesi, nu merge.

Lucrurile sînt simple. Constituţia spune la art. 132, al. 1: „Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei”. De asemenea, Legea 303/2004 a magistraţilor prevede la art. 54, al. (4): „Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei care se poate sesiza din oficiu”.

Deci, nimic mai simplu: Tudorel Toader, ministrul Justiţiei desemnat de PSD-ALDE, are toate pîrghiile în mîinile sale pentru a propune revocarea Laurei Codruţa Kovesi. Dacă, desigur, va crede că doctoranda-plagiatoare, pentru care a garantat cu onoarea lui, nu mai merită să conducă DNA.

Pînă atunci, Dragnea şi Tăriceanu nu-i pot cere preşedintelui Iohannis măsuri radicale pentru schimbarea coducerii DNA sau a Parchetului General. A sta pe margine în acest război, spărgînd seminţe în dinţi, nu este o atitudine de şefi de partide care conduc ţara, ci de chibiţi ai echipelor de liga a III-a din Teleormanul lui Liviu Dragnea, cărora Sevil Shhaideh le va face un stadion de 12 milioane euro, care costă aproape cît stadionul din Ploieşti, deşi va avea o capacitate de trei ori mai mică! Nu e nevoie de Rise Project-ul lui George Soros pentru ca DNA să aibă de lucru pe acolo! Poate chiar cu Codruţa Kovesi la conducere.

Oamenii au votat PSD-ALDE pentru a lua decizii, nu pentru ca Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu să spargă seminţe pe margine, aşteptînd de la Iohannis să facă în locul lor treaba pentru care ei au fost mandataţi de votul popular.

Recomanda
Ion Spanu 607 Articole
Author