Iohannis s-a făcut ca nu vede eșecul lui Costache

Fiţi atenţi cum a început Klaus Iohannis ultima sa declaraţie de presă în faţa prompterului: „Bună ziua! Am primit în cursul acestei dimineți de la premierul Ludovic Orban propunerea pentru numirea domnului Nelu Tătaru în funcția de ministru al Sănătății. Am luat act de demisia domnului Costache și am semnat decretul de numire a noului ministru.”

Logica spune că ar fi trebuit să înceapă altfel, cu propoziţia „Am luat act de demisia domnului Costache” şi abia apoi să spună „Am primit în cursul acestei dimineți de la premierul Ludovic Orban propunerea pentru numirea domnului Nelu Tătaru în funcția de ministru al Sănătății”, căci aceasta este ordinea firească a evenimentelor, adică mai întîi se ia act de demisia ministrului şi abia apoi îl numeşti pe succesorul său.

Inversarea aceasta nu e întîmplătoare, ci are în adîncul ei un schepsis: Victor Costache, medic la Polisano, spital privat din Sibiu, a fost impus ca ministru chiar de către Klaus Iohannis, care este tot din Sibiu. Trecerea demisiei sale pe planul doi are menirea să atenueze impactul acestei legături, altfel ar fi trebuit să-l vedem agitat, să ne spună că acest Costache face o mare greşeală că părăseşte guvernul tocmai acum în plină criză, ba, chiar, să ne spună că a sesizat procurorii, căci sîntem în „stare de urgenţă”, nu?

Ştirea că Victor Costache „a fost demis” pentru că a colaborat cu Gabriela Firea pentru programul acela de testare a bucureştenilor poate explica de ce Iohannis l-a aruncat la coş, ştiindu-se aversiunea sa faţă de PSD. Altfel, doar nu-şi imaginează cineva că premierul Ludovic Orban l-ar fi demis tocmai pe Costache fără aprobarea Preşedintelui.

Situaţia aceasta neobişnuită, cînd tocmai ministrul Sănătăţii îşi dă demisia în plină criză de sănătate, generată de coronavirus, ne obligă să ne amintim de istoria recentă, astfel încît să ştim că dacă ÎNCREDEREA noastră în deciziile autorităţilor are ceva ca fundament sau e doar o vorbă-n vînt:

5 februarie: Guvernul Ludovic Orban a căzut la moţiunea de cenzură

26 februarie: Florin Cîţu este desemnat Premier de către Klaus Iohannis. Este exact ziua în care a fost înregistrat la noi primul caz de infestare cu Coronavirus

6 martie: Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu lanseză ipoteza declanşării „stării de urgenţă”, idee susţinută de mai mulţi politicieni. Au fost înregistrate în această zi încă 2 cazuri de Coronavirus

11 martie: Klaus Iohannis „demitizează” boala Coronavirus şi respinge declanşarea „stării de urgenţă”, sfătuind oamenii „să schimbe canalul” cînd aud astfel de propuneri. În acea zi, au fost înregistrate încă 19 cazuri de Coronavirus

12 martie: Florin Cîţu şi-a depus mandatul. În acea zi au fost confirmate încă 16 cazuri de Coronavirus

13 martie: Ludovic Orban este desemnat Premier. În acea zi au fost confirmate încă 31 de cazuri de Coronavirus

14 martie: Guvernul Orban 2 este învestit. Au fost confirmate în acea zi încă 28 de cazuri

16 martie: Klaus Iohannis decretează „starea de urgenţă”. În acea zi au fost confirmate încă 24 de cazuri.

Ce observăm din această Cronologie seacă? În primul rînd, faptul că atunci cînd încă nu se înregistrase primul caz de infectare cu coronavirus în România, preşedintele Klaus Iohannis, deşi are la dispoziţie informaţiile primite de la serviciile secrete şi de la instituţiile statului, a ignorat complet pericolul Coronavirus, fiind preocupat de obsesia sa: ALEGERILE ANTICIPATE!

Pentru Europa, în general, şi pentru Italia, în special, toată nebunia cu noul coronavirus a început în luna februarie, cînd în Italia au apărut primele cazuri de infectare, evoluţia fiind atît de rapidă, încît pe 29 februarie Italia înregistra 1.128 de cazuri de infectare şi 29 de decese! Era clar pentru toată lumea că nu e de glumit cu Coronavirusul. Dovadă stă şi documentul publicat de „Cotidianul”, care arată că încă din luna ianuarie, OMS recomandase tuturor statelor, inclusiv României,să asigure gestionarea infecţiilor cu noul virus”, document ignorat complet de Guvern şi Preşedinţie:

La noi, însă, deşi se ştia că în Italia locuieşte ce mai mare comunitate de români, însuşi preşedintele Klaus Iohannis a impus Guvernului Orban şi PNL să forţeze ALEGERILE ANTICIPATE, aşa cum a constatat chiar Curtea Constituţională a României. Astfel, după demisia Guvernului Orban 1, a urmat nominalizarea lui Orban şi pentru al doilea guvern liberal, după care a fost nominalizat Florin Cîţu, cu intenţia clară de a fi dărîmat la învestire (ca o stranie coincidenţă, chiar în ziua în care a apărut primul caz de infectare din România, adică pe 26 februarie), din moment ce, cu o jumătate de oră înainte de decizia Parlamentului, el şi-a depus mandatul în ziua de 12 martie, cînd în Italia se înregistrau deja sute de morţi în fiecare zi!

Nu este, deci, nici un fel de dubiu că, în timp ce Coronavirusul făcea ravagii prin Europa, determinînd mulţi români să revină acasă, Preşedintele şi Guvernul PNL erau încă preocupaţi DOAR de ALEGERILE ANTICIPATE, în urma cărora doreau să deţină o Putere totală, cu „Guvernul Meu” şi „Parlamentul Meu”, pohta ce-a pohtit Klaus Iohannis încă din primul mandat!

Oricît am vrea să fim de înţelegători, n-avem cum să trecem peste această succesiune de fapte, căci acesta este principalul motiv pentru care s-a ajuns în situaţia de azi: în loc să fie preocupaţi de semnalul dat de OMS, privind pericolul Coronavirus, autorităţile noastre, inclusiv Preşedintele României, erau preocupate de ALEGERILE ANTICIPATE, ignorînd complet consecinţele răspîndirii virusului!

În toate guvernele nominalizate, căzute sau învestite, era acelaşi Victor Costache la ministerul Sănătăţii, în ciuda serioaselor contestaţii apărute în presă, pe care oricine le poate vedea în arhiva „Cotidianul”.

Cu alte cuvinte, pînă şi în fruntea ministerului Sănătăţii, cel care urma să aibă un rol decisiv în stoparea coronavirusului, nu a primat interesul naţional, ci interesele personale sau de concitadinie, ca să zic aşa. Şi, dacă însuşi Preşedintele l-a vrut pe amicul său Costache ca ministru, de ce să nu-şi numească şi Costache favorita, pe Adela Cojan, tot din Sibiu, ca preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) sau Cristian Buşoi pe favoritul său, manechinul Andrei Baciu, ca secretar de stat la ministerul Sănătăţii?

Acum, poate că e prea tîrziu să mai îndreptăm lucrurile care se puteau face mai bine în urmă cu o lună de zile. Dar, aşa, pentru alinarea suferinţelor din aceste zile, cînd numărăm zilnic morţii şi ne uităm la cifrele Coronavirusului cu groază, cei vinovaţi n-ar trebui, oare, ca măcar să-şi ceară scuze poporului, cel puţin pentru ca oamenii să-i înţeleagă şi să aibă încredere în ei în perioada grea ce urmează?

Ca prim pas, de exemplu, cei de la Cotroceni, ar trebui să-i scrie lui Klaus Iohannis pe prompterul de pe care citeşte mesajele prin care ne îndeamnă să ne spălăm pe mîini şi această propoziţie simplă pe care s-o rostească rar, într-o germană impecabilă: „Bitte, entschuldigen Sie mich!”, care nu înseamnă altceva decît „Vă rog să mă scuzaţi!”

P.S. Fac pariu cu oricine că, la sfîrşitul acestei crize, Klaus Iohannis şi ţuţerii săi din PNL vor arunca toată vina pentru criza coronavirus în spatele şi aşa gîrbovit al PSD. Unii deja se antrenează cu asta pe la televiziuni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11
Ion Spânu 1817 Articole
Author

14 Comentarii

 1. Ce sa vada,ca a „vazut” destule!Sa „vada” ca Costache e implicat in achizitia de la ROMWINE & COFEE SRL,(tarani mijlocasi din Uzunu,daca nu chiar tarani „acoperiti”necolectivizati:))
  E clar ca l-au prins in camara,cotrobaind,dar e delicata treaba…Altii au luat in regim de urgenta pana la 3 ani doar pentru intentie …
  Noroc ca e chirurg de renume,ca fostul Primar al Capitalei Sorin Oprescu-Hirsch,prin cu rata -n gura,s-a mai auzit ceva de atunci?sa fim seriosi..

 2. Nu s-a facut, chiar nu-l vede fiindcă atâta îl duce capul și bunul simț. În “care se face“ viziunea lui, nu neapărat și a nemților, tot ce spune un etnic neamț și ce face un etnic neamț, ori pe cine numește el este fară comentariu, fiincă germanul este superior celorlalte națiuni. Și aceasta este și convingerea, dintre sașilor ramași, la cei aflați la conducrea FDGR și a Bisericii Evanghelice C.A. Altfel, sfătuit să nu facă etnia de rușine, își dadea el primul demisia apt fiind să vadâ și să înțeleagă prestația Dezastruoasă a Guvernului Meu Ludovic Orbän 1, guvern pentru care ca să-l vadă încaunat la putere a încălcat în formă continuată Constituția.

 3. Facem un pariu ca marea majoritate o sa ii creada!
  Doar e o simpla raceala si o durere in gat .E suficient un faringosept!
  Ce sa facem daca ne-am ales un dulap mare si gol.Ne pitulam in el!

 4. Chiar daca ochelari de cal sunt pentru cai, uni si-i insusesc crezand ca-s de bon ton, ori pentru a avea acoperirea pentru varii defecte (fiind grav defecti).

 5. Esecul este al lui Verner. Doctorul a fost a cincea roata la dricul lui Verner cu Sica cocotat pe capra. Se pare ca a refuzat sa mai primeasca ordine de la Vela&Co.

 6. Ce observăm din această Cronologie seacă? În primul rînd, faptul că atunci cînd încă nu se înregistrase primul caz de infectare cu coronavirus în România, preşedintele Klaus Iohannis, deşi are la dispoziţie informaţiile primite de la serviciile secrete şi de la instituţiile statului, a ignorat complet pericolul Coronavirus, fiind preocupat de obsesia sa: ALEGERILE ANTICIPATE!
  Și nu este ,,DESTUL** cu N-D-de n-pentru a fi instituită ,,porcocedura- de SUSPENDARE?? –pentru că a avut la dispoziție informații —

 7. Oaia PNDL tunata aciuata la Sighii a zis-o bine dupa betia investirii, cu astia am ajuns „sa ne culcam sanatosi si sa ne trezim morti”

 8. Un lung sir de erori?Nu, o atitudine sfidatoare de a-si urmari scopul ,intr-o forma continuata de incalcare a Constitutiei cum spune @Catuvencu f.bine.
  Bineinteles ca a vazut ca poate face orice ,ca poate sa-si impinga pupilul in guvern cu sarcian precisa a privatizarii sanatatii,desi omul avea atatea hibe relatate de presa ,inclusiv decesul unei bolnave abandonata in clina Polisano la terapie intensiva! Fugarirea de catre piesa sa de baza DNA a doctorilor ca dr.Beuran,si a altora .Azi,cei care sunt victime cu mainile goale ale unui sistem pe care vrea sa-l patroneze cu nimic diferit de catre cei pe care ii critica acerb,sunt in prima linie ,iar el, tartorul plavan cu aere de dictator,sta la caldura si protejat.In numele sau, un Vela da Ord.Militara 3,lezand demnitatea pers.in varsta, tinute in tzarcuri in aplicarea unor dispozitii despre care au aparut critici in presa straina ca se incalca statul de drept la adapostul epidemiei:cum ramane cu lozincile, demagogia si teatrul ieftin politice ale amatorului de Cotroceni,raportat la pensionarii acestei tari dintre care majoritatea au muncit sa se lafaie el la Cotroceni si sasii-nemti prin imobilele furate Romaniei ?Nu toate pers.in varsta au 300.000 euro puse la ciorap ca mama lui Vela,sau sase case si chirii ,multi sunt nevoiasi si ce le trebuia era sa stea parasiti in tzarcuri!In conditiile in care Vela si ai lui ,plus alti iresponsabili au bagat la gramada oameni suspecti de virus cu oameni sanatosi!L-a interesat pe ipochimen daca sunt bani, resurse,personal pt.a administra fara risc revenirea unei parti din diaspora? Nici gand.Este raspunzator alaturi de Costache si altii fata de tot ce se petrece.

 9. Diferenta dintre Iohannis si UN PRESEDINTE este ca aceea dintre un membru al echipajului unui pescador si nea Fane, care o data pe luna isi ia undita si pleaca la pescuit, fiind mai mult decit fericit daca seara se intoarce acasa cu doi obleti si o babusca in traista ! Sau cu cea dintre un sofer rutier care face 10000 de km pe saptamina si nea Gicu pensionaru’, care scoate Skoda din garaj o data la trei luni, ca sa se duca sa cumpere o piine de la „buticu'” din coltul strazii ! (americanii ii numesc „sunday drivers”)

 10. liota de consilieri ar trebui sa faca repetitii cateva ore cu suplinitorul de Agnita inainte sa apara ,,in direct,, cand si-la-bi-ses-te cala clasa I si pune accente aiurea ! propunerea lui costache privind zisa testare este o mare NEGHIOBIE !! jaful prin contractele fara licitatie se face de firmele particulare care au finantat acesti IRESPONSABILI ! curtea de conturi,dna ? mai traiti ?tusea si

 11. Costache a fost păcălit ca un naiv de către cuplul pesedist „sârmulița cu cercel” ( alias Firea și doctor Cercel) care au venit cu testarea bucurestenilor. Pentru asta merita demis, făra indoială.
  Dar cuplul „sârmulița cu cercel” își continua acțiunea, acum nu mai face teste otova la toți bucureștenii, ci o face…statistic !☺☺☺ Aici îl văd intrând și pe sociologul planetei ( ați ghicit, e vorba de Pieleanu). Merge trupa lu’ Firea in fața blocului, dă SMS la șeful de scară (☺), ăla dă comanda: „familia X in fața blocului”…
  Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns.

 12. Domnule Ion Spanu ar fi interesant sa mai cititi gramatica limbii romane ! Cu aceasta ocazie ati afla ca in interiorul cuvintelor se scrie cu î din a !

 13. Cum le zici tu asa bine ca un Iohannist adevarat ce esti !! Esti cu hate la Firea, ok..de acord, dar cu hate la Iohannis cand incepi sa fii ?

 14. Peste câţiva ani trădătorul de ţară Johannis va trebui să dea socoteală în faţa instanţei.
  Dar cine o să-l condamne la ÎCCJ, unde îl aşteaptă cu drag bunele sale prietene plătite cu 25.000 pe lună, pe care le-a paraşutat acolo după modelul Băsescu?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.