Iohannis va fi responsabil de eşecul guvernului la fel ca Dragnea şi Tăriceanu

Să fie clar pentru toată lumea: desemnîndu-l pe Mihai Tudose şi acceptînd componenţa guvernului, în ciuda numeroaselor dezvăluiri din presă, preşedintele Iohannis este complicele PSD şi ALDE dacă această guvernare va fi un eşec! Discursul foarte critic al lui Iohannis la depunerea jurămîntului nu-i va folosi ca scuză, ci, din contră, va fi principalul cap de acuzare la adresa sa.

Aceste critici pe care Iohannis le-a făcut în public la festivitatea de depunere a jurămîntului nu-şi aveau locul acum, ci în timpul consultărilor de luni, în acea oră pe care a redus-o la 15 minute! Atunci trebuia să ceară garanţii de la Dragnea şi Tăriceanu că nu se vor introduce noi taxe, că se va respecta programul de guvernare şi că ţara nu va fi aruncată într-o nouă criză.

Iohannis trebuia, de asemenea, să-şi ia un răgaz rezonabil pentru a studia propunerea de prim-ministru a PSD-ALDE, pentru a împiedica desemnarea cu bună ştiinţă a unui plagiator, om al serviciilor secrete, care nu a lucrat nici măcar o zi în economia reală.

Dacă se arată acum atît de îngrijorat de spectrul sinistru al noului guvern, putea să-i cheme la discuţii pe liderii PSD, ALDE şi UDMR (cei care au votat învestirea) pentru a le atrage atenţia asupra prezenţei în viitorul Executiv a prietenului de vînătoare al lui Omar Hayssam, a asociatului „bunului” Mohamad Yassin, a directorului general de la „Cancan”, a celui care modifica legile pentru a-l spăla pe Victor Ponta de plagiat, a etnologului din fruntea ministerului economiei, a absolventului Facultăţii de educaţie fizică din fruntea ministerului Mediului de Afaceri!

Nu merge aşa, domnule preşedinte! Acum vă daţi rănit, îi sfătuiţi pe cei pe care i-aţi girat acum trei zile să nu mai „ţopăie”, ca şi cum nici usturoi n-aţi mîncat şi nici gura nu vă miroase. Nu merge aşa!

Desemnarea prim-ministrului nu este nici moftul preşedintelui ţării, dar nici un act formal. Este, ca să folosim un limbaj oficial, un act de mare responsabilitate, din moment ce Constituţia îi dă dreptul preşedintelui ca, după consultări, să decidă cine va fi acela care se va duce în parlament pentru a obţine votul de încredere. Iar din DEX aflăm ce înseamnă „responsabilitate”: „Obligația de a efectua un lucru, de a răspunde, de a da socoteală de ceva, de a accepta și suporta consecințele”.

Cu alte cuvinte, felul în care s-a făcut desemnarea lui Mihai Tudose nu este doar responsabilitatea lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, ci şi a preşedintelui Klaus Iohannis! Poate că preşedintele nu-şi dă seama, dar acceptarea propunerii ca un plagiator dovedit să stea în fruntea guvernului este o mare eroare, una care va atîrna enorm în evaluarea propriului său mandat, căci asta înseamnă că a legiferat una dintre faptele cele mai grave şi mai ruşinoase: aceea de furt intelectual, care nu este tolerată nicăieri în lume! Geniu să fi fost acest Tudose şi preşedintele, care este profesor (!), nu avea voie să treacă peste acuzaţiile de plagiat ce planează asupra lui Mihai Tudose. Dacă nu ştie, îi spunem noi că, în Germania, Karl zu Guttenberg, ministrul economiei şi cel care era considerat succesorul Angelei Merkel, a fost demis din toate funcţiile, inclusiv din cea de membru al Bundestag-ului, pentru plagierea tezei de doctorat! La fel ca şi preşedintele Ungariei, Pal Schmitt! Das ist ein Zustand, der nicht akzeptabel ist!

Deja, în spaţiul public, se spune că Iohannis ar fi acceptat propunerea PSD-ALDE sperînd ca acest guvern să-şi rupă gîtul, astfel încît să favorizeze Opoziţia pe termen mediu, în vederea alegerilor prezidenţiale din 2019, cînd speră să obţină al doilea mandat la Cotroceni. Ar fi extrem de grav ca preşedintele să folosească un astfel de tertip, sacrificînd interesele mari ale ţării pentru interesele sale mărunte!

Şi ar mai fi ceva care trebuie subliniat. Oare cum şi-a permis preşedintele ţării să spună că nu mai vrea repetarea episodului Ordonanţa 13, după ce Curtea Constituţională a declarat că aceasta era perfect constituţională? În loc să ceară scuze pentru asmuţirea ilegitimă a populaţiei la acel protest, Iohannis mai crede şi azi, la fel ca Laura Codruţa Kovesi, că acea ordonanţă era neconstituţională? Sau nu dă doi bani pe Curtea Constituţională şi, după modelul şefei DNA, vrea să le spună în faţă judecătorilor CCR: „spălaţi-vă pe cap cu ea!”. E bine să afle că acum procurorii DNA sînt anchetaţi de Inspecţia judiciară a CSM pentru dosarul deschis de Kovesi împotriva guvernului Grindeanu la cererea lui Poliţeanu, omul Monicăi Macovei! Dacă o va ţine langa cu Ordonanţa 13, nu este exclus ca unele acuzaţii să-l vizeze chiar pe domnia sa, căci deciziile CCR sînt obligatorii pentru toată lumea, inclusiv pentru preşedintele ţării.

În consecinţă, Klaus Iohannis trebuie să ştie chiar de acum că are toată responsabilitate desemnării actualului prim-ministru, cot la cot cu Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu! Nu are nici o scuză, pentru că a ignorat cu bună ştiinţă toate semnalele din presă care atrăgeau atenţia asupra „bubelor” lui Mihai Tudose şi nu s-a folosit de mijloacele legale pe care i le oferă Constituţia pentru a împiedica o asemenea desemnare.

Dintr-o astfel de situaţie a apărut şi cunoscutul proverb: spune-mi cu cine de înhăitezi, ca să-ţi spun cine eşti! Cu alte cuvinte, „guvernul Tudose” va avea în istorie numele generic „Guvernul Iohannis-Dragnea-Tăriceanu”, după numele părinţilor lui naturali.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.