Ion Iliescu nu poate fi acuzat de infracțiuni contra umanității

Ion Iliescu

Ion Iliescu nu poate fi acuzat de infracțiuni contra umanității. Este opinia exprimată de preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor. Eugen Nicolicea susține că, potrivit articolului 1 din Noul Cod Penal, „nicio persoană nu poate fi sancţionată penal pentru o faptă care nu era prevăzută de legea penală la data când a fost săvârşită”. Infracţiunea contra umanităţii a intrat în vigoare în 2014.

„L-au acuzat pe Ion Iliescu de crime împotriva umanității, articolul 439 din Noul Cod Penal… pentru că este o infracțiune care nu se prescrie. Ăștia s-au moșcăit atât de mult pe dosarul respectiv până când faptele din interior s-au prescris. Acum trag de o infracțiune inexistentă pentru a-și ascunde incompetența. Infracțiunea împotriva umanității a fost introdusă pe data de 28 februarie 2014, odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Penal. În Vechiul Cod nu exista incriminată această chestiune. Nu poți sancționa o persoană decât dacă a comis o faptă din 2014 încoace”, a zis Eugen Nicolicea la Antena 3.

Fostul preşedinte Ion Iliescu s-a prezentat marți dimineaţă, în jurul orei 9.00, la Parchetul General, unde a fost citat pentru a i se aduce la cunoştinţă că pe numele lui a fost începută urmărirea penală în dosarul „Revoluţiei” pentru săvârşirea infracţiunii contra umanităţii.

Procurorii spun că în calitate de „inițiator și coordonator al comandamentului unic de conducere (organism politico-militar) iar, mai apoi, în  calitate de președinte al CFSN (care și-a subordonat Consiliul Militar Superior), Iliescu Ion a acceptat și oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut un evident caracter diversionist. Prin exercitarea autorității depline, Iliescu Ion ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului diversionist, însă nu a acționat în acest sens. Psihoza teroristă ce a atins cote paroxistice în rândurile militarilor și civililor înarmați, coroborată cu multe ordine militare ce au prezentat caracter diversionist (deplasări de trupe ale unor unități militare, ordonate în general pe timpul nopții), au avut drept rezultat numeroase situații de foc fratricid și de deschidere a focului asupra  unor persoane ce nu desfășurau activități potrivnice mișcării revoluționare.“

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

17 Comentarii

  1. Tov. Nicolicea, nu vrei mata sa te ducem la Targoviste, impreuna cu Iliescu, Roman si Voican? Zidul ala s-a reparat, s-a varuit, un pluton de executie s-ar mai gasi. Ce zici?

  2. De orice parte ai fi, socotind contextul acelor momente f. neclare si chiar dubioase, tinand cont ca Romania nu s-a spart in mai multe „euro”-regiuni si evitand un mult dorit razboi civil (ca in Iugoslavia, care chiar ea si-l dorea in Romania!), dar facilitand schimbari esentiale dezastruoase e greu de decis ce merita…

  3. Razboiul civil inceput impotriva romanilor le data de 6 martie 1945 inca nu s-a incheiat. Nici nu da semne ca s-ar incheia in curand…

  4. macar moral ar trebui condamnati istericii din zilele alea:iliescu, brates-tv, dinescu. ce sa mai zic de armata noastra cea viteaza…

  5. Acest Nicolicea este un turnator cunoscut de la fostul IIRUC Dr.Tr.Severin

  6. Expertul lui peste prajit cu facultatea facuta la misto peste noapte daca stia sa citeasca ar fi aflat ca infractiunea de omor exista in Codul Penal din Romania cam de cand exista Cod Penal. Adica de pe la voievozii aia din Evul Mediu, fanarioti, rege, comunisti si anii 90. De asemenea infractiunea de instigare la omor exista in Codul Penal si la acea vreme. Genul asta de prosteli de doi lei merg la analfabetii aia de la tara care inca au impresia ca Nicolae Ceausescu e presedintele tarii. Uciderea a peste 1000 de oameni se incadreaza la infractiunea de omor sau omor calificat. Iar instigarea sau tainuirea unor astfel de fapte existau in Codul Penal chiar si la acea vreme. Daca marele expert in drept gaseste o perioada in istoria Romaniei in care era legal sa omori peste 1000 de oameni – eu il votez pe orice functie va candida el vreodata!

    • uciderea acelor oameni a fost comisa, majoritar, de „revolutionari” isterizati, nu de gasca lui Iliescu; ca atare, doar la instigare la omor deosebit de grav l-ar putea baga, numai ca s-a prescris de mult; in plus, faptele petrecute in timpul unor tulburari sociale majore, cand legile sunt suspendate de facto, nu prea pot fi indesate intr-un Cod Penal aparut ulterior; indivizii ntrebuiau impuscati atunci, cand nu stia nimeni de nimeni, acum e mult prea tarziu si „neeuropean”

    • Care sunt crimele comise de Ceaușescu ? Alea prezentate de francezi ?? De la Timișoara care erau deja putrezite ? Seamănă cu armele chimice din Irak sau dovezile din Siria …nu sunteți sătui de gogosi ?

    • Fratele meu, intre infractiunea de omor si genocid si innfractiuni contra umanitatii e o cale lunga, lunga, mai lunga decat prostia ta.

  7. pe criminalii nazisti i-au urmarit pana i-au prins, chiar si la 90 de ani. Uciderea unor oameni nevinovati doar din sete de putere nu se prescrie niciodata.

  8. dupa cate stiu nici nazistii nu aveau o lege care sa le interzica sa oamoare oameni in lagare si totusi au fost condamnati, deci omorul indiferent daca este prevazut sau nu in codul penal in acel moment oricum se pedepsete, nu esta asa dragi tovarasi

  9. D-l Ilescu impreuna cu gasca bolsevica KGB-ista au beneficiat de protectia tacita a procurorilor neo-comunisti. Totusi mai bine mai tarziu decat nici odata, cum spune romanul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.